IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кръчма "Виртуалната кръчма" (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ехххх, късно се сетих! Женският род на "юнак" е... най-вероятно "ТНМ"..., но това пък няма връзка с никове, представени във форума.

    Коментар


    • Аз така..., без всякаква причина..., не зная защо..., но се замислих върху един казус...

      Значи, да споделя, де... Затруднен съм в намиране правилното решение на един въпрос...

      Помагайте, де: съществува ли женски род на съществителното "юнак"?

      Откъде пък ми дойде наум в тая тема, ли? Не зная. Вероятно ми е щукнала поговорката: "Ахмак лозе копае, юнак - вино пие..."

      Но, отново да повторя, че това - за юнака в женски род, както и определението за "въоръжено око" - нямат отношение към никого от форума...

      Наздраве, де!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
        Благодаря за съветите! Най ми хареса използването на трилитровите бутилки с топлата вода. Смятам да подметна нещо в тая насока на тати. Дано да прегърне идеята, инак ще разнасяме духалки или газови печки.
        Наздраве!

        П.П. А за бъркането - не е спрял да го бърка туй мерло вече 4 дни, ама няма резултат, та затова се нерви човека.


        Не разбирам - какъв резултат чакаш от бъркането???

        Разбъркването се прави само в началото. То помага за размножаване на дрождите.

        За да кажеш, че "няма резултат" - би трябвало да вземаш проби, за ги следиш под микроскоп, а ти това не правиш, нали?

        Резултатът го има, без да е видим с просто око. /да не кажеш, че обиждам сега с това "просто око" - зная, че твоето винаги е било- и ще бъде - умно!!! /

        И да допълня: разбъркването /в подходящата среда и температура/ - не е необходимо да е дни наред. Защо? Защото пък това влияе /казват/ на алкохолния градус - но ти пробвай - може да се получи нещо, с което да смаеш света и да ме опровергаеш...

        Наздраве!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение

          Чекай сега да ти го обясня по народному....( като след 2х30гр ...)

          Ти веднага ли скачаш между чаршафите или ти трябва малко ондурма.....???

          Те така са и дрождите на алкохолната ферментация ...И на тях им трябва време да се понастроят за плодене при таз температура, благинка, среда. въздух и т.н.

          Наздраве !

          пп Младежа ако има известни затруднения с ...пиенето , да се обади на чичо у голямото село....



          Това подвеждащ въпрос ли или събираш информация, че да си подготвен в даден момент /хипотетично/!?
          Наздраве!
          Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
          Мечо

          Коментар


          • Благодаря за съветите! Най ми хареса използването на трилитровите бутилки с топлата вода. Смятам да подметна нещо в тая насока на тати. Дано да прегърне идеята, инак ще разнасяме духалки или газови печки.
            Наздраве!

            П.П. А за бъркането - не е спрял да го бърка туй мерло вече 4 дни, ама няма резултат, та затова се нерви човека.
            Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
            Мечо

            Коментар


            • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение

              Убаво предположение...Но кът си кротък, културен и толерантен, как за бога си го помисли....?
              Това в различни стадии съм така. Кротък съм преди да ми сипят, но обещават. Културен съм кога ми сипват, не отказвам, даже викам "Сипи, сипи, а така!" А толерантен съм кога вече са ми сипали - казвам да сипят и на другите. Ще намажеш покрай мен.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Trakatrak' Разгледай мнение

                Веднага скача, я. Кога й се спи. Или много къркана. Така че материалът требва се приспи.
                Убаво предположение...Но кът си кротък, културен и толерантен, как за бога си го помисли....?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение

                  Чекай сега да ти го обясня по народному....( като след 2х30гр ...)

                  Ти веднага ли скачаш между чаршафите или ти трябва малко ондурма.....???

                  Те така са и дрождите на алкохолната ферментация ...И на тях им трябва време да се понастроят за плодене при таз температура, благинка, среда. въздух и т.н.

                  Наздраве !

                  пп Младежа ако има известни затруднения с ...пиенето , да се обади на чичо у голямото село....



                  Веднага скача, я. Кога й се спи. Или много къркана. Така че материалът требва се приспи.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                    Е, па ... Завити са съдовете с разни одеяла и прочие. Сега решил и духалка да включва, че да започне процеса.
                    Аз му думам да чака до другата седмица, щот по някви бледи спомени ферментацията почваше при 18 градуса по Целзий. Зорлам ще ме кара да ходя и да прелиствам учебника по биохимия.
                    Наздраве!

                    П.П. Ъхъ, бая пиене ще се изпие у Академичното село
                    Чекай сега да ти го обясня по народному....( като след 2х30гр ...)

                    Ти веднага ли скачаш между чаршафите или ти трябва малко ондурма.....???

                    Те така са и дрождите на алкохолната ферментация ...И на тях им трябва време да се понастроят за плодене при таз температура, благинка, среда. въздух и т.н.

                    Наздраве !

                    пп Младежа ако има известни затруднения с ...пиенето , да се обади на чичо у голямото село....




                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение

                      Добро утро !

                      Щях да му направя таз забележка, но щеше да ме обвини в расова сегрегация.....(на родата)

                      Наздраве !
                      Ти да беше фанал за г...а някой субект заоблен, кво се заглеждаш по продавачите на мамули и банани?

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                        Е, па ... Завити са съдовете с разни одеяла и прочие. Сега решил и духалка да включва, че да започне процеса.
                        Аз му думам да чака до другата седмица, щот по някви бледи спомени ферментацията почваше при 18 градуса по Целзий. Зорлам ще ме кара да ходя и да прелиствам учебника по биохимия.
                        Наздраве!

                        П.П. Ъхъ, бая пиене ще се изпие у Академичното село
                        Може се сложат 3 л. бутилки с гореща вода и да се сменят. Също бъркането помага да тръгне.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                          УжасТ! Напълнил си Кръчмата с представители на маалата. Братчед до брадчет, щъкат кат хлебарки из храма. Дей Колито да въведе ред и порядък!?
                          Наздраве!
                          Кой тоз? Хемил ли? Той си прави реклама на кУРОрта, кУРОрта. Той заради Чичи му пуснал тез стройните, русите, да му сгрява старините. А мургавелите ги пуснал да стреска Кака ка си спомня за Тракалото, де я ядосеа и на цигулка й свири тънки, измъчени.
                          Ей го още едно такова мургавко:
                          https://www.youtube.com/watch?v=kE1NSUMSAjs

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                            Lelq, настана време да преминем от лимонов кварц на рубин.
                            Наздраве!

                            П.П. Тати заложи 1000 кила мерло за направа на разни еликсири, обаче температурите рязко паднаха и благородния биохимичен процес наречен алкохолна ферментация, не ще да започне. Ся ма тормози по телефона с въпроси от най-различно естество, де са по в сферата на познания на свата.
                            Има и друг начин, за по-малки обеми предишни години съм ползвал нагреватели за аквариуми за рибки. Но иска и бъркане.
                            Ако е в обособено малко помещение, изолирано, духалката е добър начин.

                            Разбира се най-добър начин е съд за вино с интегрирана автоматизирана бъркалка и духалка.
                            Вие доколкото си спомням от други форумио си падате по разните датчици, платки и прочеее забавления. Може да го направите и сами това нещо.

                            По принцип има един процес наречен Студено Ензимна Мацерация, при който гроздето се охлажда до 10 градуса и се държи такак седмица за подобряване на вкуса. Т.е. ако няма никаква ферментация (нискотемпературна, сл. оцетна) си ОК. Изчакай някой ден, сипи серниста киселина, изчакай задължително още ПОНЕ 2 часа, по-добре 4, добави дрожи като премериш ахарността и 'сичко ще е много ОК
                            Last edited by VNM; 28.09.2017, 17:17.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                              Е, па ... Завити са съдовете с разни одеяла и прочие. Сега решил и духалка да включва, че да започне процеса.
                              Аз му думам да чака до другата седмица, щот по някви бледи спомени ферментацията почваше при 18 градуса по Целзий. Зорлам ще ме кара да ходя и да прелиствам учебника по биохимия.
                              Наздраве!

                              П.П. Ъхъ, бая пиене ще се изпие у Академичното село

                              По-добре да не чака, защото температурата е важна за животинките /дрождите/. Дори ферментацията да почва при по-ниски температури, тази температура - 18 градуса по Целзий е ниска за ферментацията на червените вина. Трябва да я вдигнете - до 25-27 градуса. Това е най-добрата среда, за да се развиват, кльопат и превръщат захарта в алкоОл.

                              Освен това - в началото им трябва и повечко въздух /както и на всяко живо същество - вкл. и на ТНМ.../, та затова - в началото трябва да претака /обърне/ матРиала 2-3 пъти.

                              Значи: пиеньето /в Академичното село/ моЕ се иСпие, само ако не се чака при приготвянето и не ги оставите животинките /дрождите/ - на студено... ))

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение

                                Процеса е биотехнологичен ....Ако му е студено на гроздето има два начина ...Първо едно младо 40 + г се топва в кацата или кацата се завива с топли одежди, докато температурата на въздуха мине 20 градуса....
                                Малийй, с 1000 л що черпене ще пада...

                                Наздраве !
                                Е, па ... Завити са съдовете с разни одеяла и прочие. Сега решил и духалка да включва, че да започне процеса.
                                Аз му думам да чака до другата седмица, щот по някви бледи спомени ферментацията почваше при 18 градуса по Целзий. Зорлам ще ме кара да ходя и да прелиствам учебника по биохимия.
                                Наздраве!

                                П.П. Ъхъ, бая пиене ще се изпие у Академичното село
                                Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                                Мечо

                                Коментар

                                Working...
                                X