Бе кви са тея ви глезотии с кафето?
Истинското кафе се прави така:
Предишната вечер, на връщане с пощръклелите кози по високото плато на Кения ели Етиопия (Абисиния, взето общо) събираш в торбичката две-три шепи от храста от най-узрелите зърна; олющваш ги, гледайки залеза; на сутрината ги препичаш на ламарината вглъбено по зенски и, като изстинат, ги стъркваш между двата камъка за кафе.
Слагаш на ламарината олющеното тенджере, кипваш и насипваш шепа. От тук нататък вариш според вкуса ти, но не забравяй да чуеш козите размърдаха ли се; виж и изгревът как е - на ветър или жега.
Седни след малко пред кафата, отлей да остане утайката, прочисти с неколко дълбоки вдишвания ноздрите и сръбвай.
Това ви е кафето, кви са тези ваши глезотии?!
Послепис: що му казват "арабика" - не знам; требва да е абисиника.
Истинското кафе се прави така:
Предишната вечер, на връщане с пощръклелите кози по високото плато на Кения ели Етиопия (Абисиния, взето общо) събираш в торбичката две-три шепи от храста от най-узрелите зърна; олющваш ги, гледайки залеза; на сутрината ги препичаш на ламарината вглъбено по зенски и, като изстинат, ги стъркваш между двата камъка за кафе.
Слагаш на ламарината олющеното тенджере, кипваш и насипваш шепа. От тук нататък вариш според вкуса ти, но не забравяй да чуеш козите размърдаха ли се; виж и изгревът как е - на ветър или жега.
Седни след малко пред кафата, отлей да остане утайката, прочисти с неколко дълбоки вдишвания ноздрите и сръбвай.
Това ви е кафето, кви са тези ваши глезотии?!
Послепис: що му казват "арабика" - не знам; требва да е абисиника.
Коментар