IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на ... (архив до 27.04.2013)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
    )
    Един разговор по темата, може и да помогне, без драматични ситуации

Верно ти се кефя на ентусиазма за готвене и изпипването
    Готвя добре, но не съм отявлена готвачка, с готовност преотстъпвам кухнята....особено, ако не е обещаващо запълнена с тенджераци после ))
    Никога не правя "драми", но не се и обяснявам като вземам решения

Между другото от 5 литра тенджера гъста яхния, поне 4 кила боб и останалото бяха, вече има под половината и това е само за днес, което е изял на 3 пъти.

Даде заявка за печено зеле с бекон утре и аз го питам кога ще си яде мусаката и супата топчета, понеже висят в хладилника, а са на 2 дни, т.е. пресни са?

Демек, утре повече няма да опита и от боба, който днес изкърти и нищо друго не хапна, освен салата печени пиперки с оцет и олио, салата домати и сирене, 1 литър мляко, 1 литър чай и 1 хляб и половина.

П.П. Хапва, че се къса - да е жив и здрав! Но затова съм го кръстил Ламята по 4 кила храна всеки ден да ма'аш, кат' аз мога и да не близна с дни ми идва малко странно
    Last edited by marandi; 25.11.2012, 20:57.

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
      ....

Бат' Космо е много прав за старческия егоизъм и до няколко месеца ще има принципни решения, още се прави на луд, че не ме "разбира". План Б ще го научи по по-трудния начин - не мога 1/2 от работния ден да му отделям за специфично, бутиково готвене на "Принцесата".
      )
      Един разговор по темата, може и да помогне, без драматични ситуации

Верно ти се кефя на ентусиазма за готвене и изпипването
      Готвя добре, но не съм отявлена готвачка, с готовност преотстъпвам кухнята....особено, ако не е обещаващо запълнена с тенджераци после ))

Коментар

Нищо подобно!
        Мъж в стрийптис бар е с Очи пълни, ръце празни.

А аз искам точно определени неща сега и веднага!

За количеството - не съм алчна.
        Кат' ви влече - няма лошо, ама си пази зъбите, защото Ламята за 9 месеца вече му правят 3 пъти различни протези, понеже няма грам останал зъб в устата и смени 3-ма стоматолози - дет' още няма резултат и ще има 4-ти, 5-ти и т.н..

И го болят, иначе повярвай ми да съм го пратил на ресторант отдавна. По-евтино ще ми излиза и ако иска по 5 пъти да яде на ден, а той по толкова яде по 5 пъти.

Мен не ме бърка мога и със седмици да не хапна нищо, а той ся ми пристига и първите му думи т'ва го намалиха и ми идва с половин кило пушен свински бекон, свинско бабе половин кило и 2 пакетчета кайма. Сещаш ли се кой ще го готви т'ва утре и в други ден и да се чудя пак какво да му измисля, дет' да не му е твърдо?

П.П. Тоя боб вчера 5 часа се вари докато стане, има рядката дарба да купува боклуци и после се чуди защо му бия жълтите картони, щот' видял, че нещо било с 20 стинки надолУ и кат' шаран набива веднага.

Бат' Космо е много прав за старческия егоизъм и до няколко месеца ще има принципни решения, още се прави на луд, че не ме "разбира". План Б ще го научи по по-трудния начин - не мога 1/2 от работния ден да му отделям за специфично, бутиково готвене на "Принцесата".
        Last edited by marandi; 25.11.2012, 20:27.

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
          Ти в ресторантите си както мъж в стрийптийз бар. От различни и по малко.
          Нищо подобно!
          Мъж в стрийптис бар е с Очи пълни, ръце празни.

А аз искам точно определени неща сега и веднага!

За количеството - не съм алчна.

Коментар

Проблемът е в ...кръчмите - понякога си поръчвам 2-3 яденета...от които буквално опитвам само(наистина ям малко) и така...
            Най ме кефят някои заведения ...навън, в които можеш да си поръчаш от няколко неща ...по малко(лъжица или грамаж, например) ))
            Ти в ресторантите си както мъж в стрийптийз бар. От различни и по малко.

Коментар

....

След като 1-2 месеца блъсках да му наложа тоя стил всичко да му е чисто и подредено, вече го отсвирих и го оставям, както иска и когато иска да си хапва. По принцип е фен на яхниите и затова сега в момента къпи на супа топчета, муса и боб яхния едновременно. Свикнал е под 5 вида манджи да не сяда. Лигльо, демек и внимателно му обяснявам, че не съм жена му, а да почва да се учи
              уфф, и аз съм малко така...
              Не ям много, но често, когато си мисля какво ми се хапва ми идват най-различни идеи и вкусове, които искам да опитам в този момент
              Проблемът е в ...кръчмите - понякога си поръчвам 2-3 яденета...от които буквално опитвам само(наистина ям малко) и така...
              Най ме кефят някои заведения ...навън, в които можеш да си поръчаш от няколко неща ...по малко(лъжица или грамаж, например) ))

Коментар

• Първоначално изпратено от Dimitar. Разгледай мнение

погледнах първите 2-3 снимки - спокойно може да се преведе - тюрлу гювеч
                демек...комшийска рецепта
                хмм, и туй ли от турско ни е дошло )
                Но, май не съм го виждала в другите заробени от османската империя...аз и за Турция, когато съм ходила, не помня да съм го виждала, но не съм го и търсила

Коментар

Не беше критика от моя страна.
                  Споделих мой вариант, без да пиша много-много , а и не съм чувал някой да го прави със свински крачета. На мен ми дойде идеята преди години и ми хареса, но въпрос на вкус...

Твоят сигурно също е вкусен.

Поздрави.
                  Наложи ми се да проучвам различните кухни и 2-3 месеца нон-стоп гледах 3-4 канала само за готвене да поразуча различните школи, къде как. В началото бях много объркан поради огромното количество противоречива информация като техника, която се ползва. Т.е. на едно място се почва от едно и всичко се прави поотделно, а на друго място всичко се блъска заедно.

Ламята не обича гурме ястия. Няма самочувствие, не държи приборите правилно, не е свикнал на салфетки и т.н.

След като 1-2 месеца блъсках да му наложа тоя стил всичко да му е чисто и подредено, вече го отсвирих и го оставям, както иска и когато иска да си хапва. По принцип е фен на яхниите и затова сега в момента къпи на супа топчета, мусака и боб яхния едновременно. Свикнал е под 5 вида манджи да не сяда. Лигльо, демек внимателно му обяснявам, че не съм жена му, а да почва да се учи или да си потърси любовница
                  Last edited by marandi; 25.11.2012, 19:54.

Коментар

Поздрави! И още се уча - спокойно, приемам всякаква критика и за всичко
                    Не беше критика от моя страна.
                    Споделих мой вариант, без да пиша много-много , а и не съм чувал някой да го прави със свински крачета. На мен ми дойде идеята преди години и ми хареса, но въпрос на вкус...

Твоят сигурно също е вкусен.

Поздрави.

Коментар

Маранди, да ти кажа и аз една моя рецепта за боб.
                      Ще използвам твоите съставки.
                      Ъъ .. бебе Анончи,

винаги готвя различно и затова казах, че този боб на Ламята ще бъде кавър между т.нар. боб по манастирски и боб Болонезе.

Причината да готвя винаги различно е простотията на Ламята да виси по хранителните вериги да чака за "промоция", но не гледа срок на годност по етикетите.

Т.е. вече има 3-4 жълти картона да престане да купува ( лайна ), които изтичат след 2 дни, щот' синът му е не е готвач и не съм на норма. Ако имам възможност и искам - ще му сготвя, ако нямам възможност - да се оправя.

П.П. Т.е. сланината и шпека ( не сух, а от по-мекичкия ) след няколко дена им изтичаше срока на годност и затова ги нахаках, иначе трябваше да се изхвърля пак.

Голям педант съм на тема разходна част и брак почти не се допуска - хихи

Поздрави! И още се уча - спокойно, приемам всякаква критика и за всичко

П.П. Ей го, ся се прибирам от кръчмата и Ламята пак я няма, а виси в магазина с другите пенсии да чакат кое ще намалят и ще виси там до 20:30-21ч. Днес вече ходи там за 3-ти път. Просто това темпо и тия срокове на годност, които се пробва да ми налага са неприемливи и затова отнася жълти картони кат' разпран. Но уговорката е да си купува, каквото му се яде, а аз само му го приготвям.
                      Last edited by marandi; 25.11.2012, 19:45.

Коментар

някой знае ли това...нашия Миш-маш )сега го приготвям...има ли го някъде другаде по света като рецепта
                        как се обяснява на английски туй mish-mash
                        Аз залагам на "menemen".

Рецептата на английски.

Коментар

някой знае ли това...нашия Миш-маш )сега го приготвям...има ли го някъде другаде по света като рецепта
                          Май го няма. Племенницата ми е омъжена в Англия и каза, че първи три думи на български език, които съпругът й научил, били "баница", "мусака" и "миш-маш"
                          Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                          Мечо

Коментар

Преди години обяснявах рецептата на един англичанин и стигнахме до извода, че по тяхному се казва hodge-podge.

После прегледах разни чуждоземски рецепти с това словосъчетание и при тях наистина се смесват разни неща, но нямат общо с нашенския миш-маш.
                            Поне тези, които прочетох.

Коментар

• някой знае ли това...нашия Миш-маш )сега го приготвям...има ли го някъде другаде по света като рецепта

Коментар

• За подправките - много уважавам и корени от пащарнак, целина, магданоз...
                                Слагам ги на много места - и в боб, леща, супи...
                                Има ги в тия готовите изсушени подправки, които си купувам от пазара - заедно с малко морков, червена чушка, магданоз, целина, чубрица

И за доматите - когато готвя, обикновено не обичам да ползвам готовите стерилизирани домати, хеле пък....разните готовите пюрета ит.н.....поне, когато имам друг избор
                                Бях чела, дискутирала преди години, че доматите при варене, освен че губят витамини, образуват и някакви не особено полезни ...съставки....не помня подробности
                                Та, така, при всеки възможен случай - настъргвам 1-2-3 домата и ги глагам в яденето, когато е вече свалено от огъня, така и с боб, и с леща и с др неща....не ми се връзва, обаче при печена риба с домати )...там си е класика

Коментар

Working...
                                X