IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на ... (архив до 27.04.2013)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
    При варенето ябълките не отделят ли пектин?
    "За последно променено от val/she : Днес в 17:23"

Я, да не би да си станала леко суетна?

Коментар

При варенето ябълките не отделят ли пектин?
      Не знам какви точно процеси протичат, но маста наистина става идеална.
      Нещо от ябълките се свързва с немастните остатъци в маста и май ги прави летливи и затова замирисва на СВИНЯ. Не се получава утайка.

Коментар

• При варенето ябълките не отделят ли пектин?
        Last edited by val/she; 25.11.2012, 17:23.

Коментар

• Между другото (днес се отплеснах на кулинария ) да ви кажа една тънкост за свинската мас.

Ако е домашна - няма проблем.
          Но тъй като не винаги можем да си намерим, то понякога и купуваме.
          Купешката свинска мас е много миризлива и не става за готвене. С умиление си спомням хартиените опаковки мас отпреди 1989-та.

Та:
          Когато си купите мас, поне 1 кило, трябва да я обезмирисите или нещо като рафиниране да й направите. Много е досадна и МАЗНА работата, но след това ще имате прекрасна мас.
          Някои го правят с прегорял хляб, но аз го правя с кисели ябълки.
          На кило мас нарязвате 100-200 грама кисели ябълки и почвате да я варите с ябълките на тих огън. Поне 2 часа. В началото ще ви замирише много на СВИНЯ. когато миризмата изчезне, още топла, но не гореща, прецеждате маста в буркани.

Става идеална за готвене - печене и пържене.
          Ако пък сте от ГЕРБ - може и на филия да мазнете.... като Бате Бойко.

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
            На мен също не ми харесваше, докато не започнах да го слагам в комбинация със сушените корени от целина.
            Корени о т целина и аз слагам. Впрочем, слагам ги на доста ястия.
            Вероятно вкусът се е разминал с очакванията ми, а те са си втора сигнална с-ма- навик.

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
              Маранди, да ти кажа и аз една моя рецепта за боб.
              Ще използвам твоите съставки.
              На мястото на свинските крачета слагам кайзер пастърма нарязана на тънки парчета. Вкусът на ястието става страхотен.

Здрасти, тайфата!
              Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
              Мечо

Коментар

И аз сготвих боб днес.
                Девисил съм слагала няколко пъти. На мен лично не ми хареса, но другите го одобриха.
                На мен също не ми харесваше, докато не започнах да го слагам в комбинация със сушените корени от целина.

Коментар

• И аз сготвих боб днес.
                  Девисил съм слагала няколко пъти. На мен лично не ми хареса, но другите го одобриха.

Коментар

• Маранди, да ти кажа и аз една моя рецепта за боб.
                    Ще използвам твоите съставки.

Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение

1. Лук.+
                    2/3 ситно нарязан и суров при варенето на боба, другата 1/3 за запръжката.

1.1 Половин стрък праз лук (зелената част) леко загорял, за да добие характерния аромат..

2. 3 вида ( цвят,вкус ) замръзен пипер - зелен, червен и шарен.
                    това не разбирам какво е - пипер или пиперки? Ако са пиперки - слагам червени сушени.

3. Моркови.
                    почти не слагам или най-много 1 среден настърган морков на две чаши боб.

4 Мазнина.
                    свинска мас

5. Сланина.
                    не слагам, защото ми дъхне. Маста е с по-неутрален мирис.

6. Люти консервирани чушки.
                    може и такива, но ако нямам - люти чушлета препечени на котлон, махам им семките и ситно нарязани.

7. Стерилизирани домати.
                    може и пресен, настърган, но консервиран е по-добре, защото се предполага, че е летен, т.е. вкусен.

8 Захар 1 лъжица.
                    не слагам

9. Сол.
                    слагам

10. Червен пипер ( сладък ).
                    половината докато се вари боба, другата половина ползвам за запръжката.

11. Чер пипер.
                    слагам

12. Брашно.
                    не слагам. Взимам малко от сварения боб и го пасирам.

13. Юзум
                    Туй трябва да е джоджен? Слагам, ако е това.

14. Магданоз.
                    слагам, но изсушен. По-хубаво ми мирише.

15. Шпек салам на кубчета.
                    Тук ти давам една идея - като месо - свински крачета, може и малко бузи, но малко, че са доста мазни. На всяка чаена чаша боб по едно краче. Варят се почти до готовност и след това се слагат в боба, когато той е полуготов. Може да ги обезкостиш предварително, ако ти се играе. Аз оставям тази работа за по време на яденето.
                    Бульона от крачетата използваш за течност при варенето на боба.

16. Целина ( листа и корен ).
                    слагам само корени от целина и то сушени.

17. Риган.
                    слагам

18. Чесън.
                    по-скоро не. Може да добавя няколко скилидки към края на варенето на крачетата, но после ги вадя.

19. Оцет.
                    не слагам

20. Копър.
                    не слагам

21. Чубрица!!! Задължително е при мен.

22. Девисил.

Пробвай някой път и да ми кажеш отзиви.
                    Last edited by anon6706; 25.11.2012, 16:44.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                      и аз имах такъв приятел, с вид, с приказка, с подход всичко на шега обръщаше...
                      Много е зареждащо с такива хора )
                      Аха, той па от 2 години се напъва за една връзка с една дет' е с дете и все се развежда и оная кифла му разби сърцето - че ся имаме негласно споразумение приятелите му и все го изкарваме напред-назад да не стои сам, че кат' вземе да мисли за оная и откача, а па бачкат на едно раб. място и са кълка до кълка и то онова бита карта отвсякъде, ама тоя па какво толкоз е хлътнал и оная как го манипулира не е истина.

Голям идиот е тоя моя човек и друга не може да види - щях да му викам курва, ама той акъла му само по тая

Бе, сега 2 часа шъ си хилим к'ви пак ги е направил кат' видни клюкарки, щот' по такъв начин ти разказва латино-сериала, че сериозен не можеш да стоиш и то вместо съчувствие, т'ва-онова ... става все едно присъстваш на комедия и той е главното действащо лице

Бе, уникален - "Добър ден!" да ти каже и вече се сгъваш от смях

П.П. Малей, трябва си набивам шутовете след малко, че имам 5-10 мин. път пеша. Ай, до после.
                      Last edited by marandi; 25.11.2012, 16:14.

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                        ...
                        Супер, моето момче, дет' го търсих най-после се събуди и вика нЕкъв зверски махмурлук имал от вчера, щот' къркали до 7ч сутринта днес, ама ся влизал в банята да му просветне и след час сме на кръчма - хихии

То още по телефоните взехме да се хилим кат' идиоти - голям уникат е, кат' Чарли Чаплин, само да стоиш покрай него и падаш от смях.
                        и аз имах такъв приятел, с вид, с приказка, с подход всичко на шега обръщаше...
                        Много е зареждащо с такива хора )

Коментар

Много благодаря, Маранди, още утре ще потърся продукти.
                          За зимата досега, обикновено ползвам нещо подобно - почти същия състав, но в изсушен вид, купувам я готова
                          Но тази ми допада и ще опитам варианта с по-малко сол и в хладилник, за да мога да слагам повече от нея и в плик във фризера - само не знам дали от влажността на продуктите няма да стане една цяла замръзнала маса, от която трудно се чупи...колкото искаш
                          Наздраве
                          Не съм го правил, аз предпочетох варианта без стерилизиране и без хладилник и няма проблем.

П.П. Иначе навремето, точно тоя вариант на боб яхния с колбас/кремвирш/наденица е бил за кратко време като разменна единица в Холандия, понеже те в 16-17 век са били адски бедни. Та, тази гозба е била официално разменно средства по гостилниците за бартерна търговия.

Ъъ ... Русото педантично изследва всичко дет' прави! Просто съм 'ноу любопитен

Супер, моето момче, дет' го търсих най-после се събуди и вика нЕкъв зверски махмурлук имал от вчера, щот' къркали до 7ч сутринта днес, ама ся влизал в банята да му просветне и след час сме на кръчма - хихии

То още по телефоните взехме да се хилим кат' идиоти - голям уникат е, кат' Чарли Чаплин, само да стоиш покрай него и падаш от смях.
                          Last edited by marandi; 25.11.2012, 15:47.

Коментар

• Много благодаря, Маранди, още утре ще потърся продукти.
                            За зимата досега, обикновено ползвам нещо подобно - почти същия състав, но в изсушен вид, купувам я готова
                            Но тази ми допада и ще опитам варианта с по-малко сол и в хладилник, за да мога да слагам повече от нея и в плик във фризера - само не знам дали от влажността на продуктите няма да стане една цяла замръзнала маса, от която трудно се чупи...колкото искаш
                            Наздраве

Коментар

Здравейте и хубава Неделя

Марантичка, направо ми се дояде бобена яхния )....само брашното в нея ...малко ми е излишно...и копъра, но и така...сега само за боб си мисля - майстор си и на описанията - всичко по закона на изкуството)
                              Кажи за тез подправки - как се съхраняват...в много сол?
                              ...........
                              Ами Слънчевичко,

ето ти подробната рецепта и се надявам уважаемата Модераторка да не ми се разсърди, с която сме приятелчета и тя ми я даде, за което й благодаря!

http://pep-4o.blogspot.com/2010/09/blog-post_05.html

П.П. Идеята е, че се консервира, без да ти заема място в хладилника/фризера - да можеш да си слагаш други неща в него. Като срок изкарва около година, затова само 5 бурканчета съм направил. Догодина пак и нямаше тогава пащърнак и девисил не съм слагал, както е по рецепта, но и така става и се готви много бързо, щот' всичко ти е готово в комплект.

Шпекът на кубчета, минава през микровълновата за кратко и се добавя отгоре, че Ламята няма зъби - днес го гледам е омахал вече 3-4 паници и мусаката и супата топчета не ги поглежда. Бе, 2 пъти едно и също не повтаря - много е бил изглезен.

Чиърс!
                              Last edited by marandi; 25.11.2012, 15:16.

Коментар

• Здравейте и хубава Неделя

Марантичка, направо ми се дояде бобена яхния )....само брашното в нея ...малко ми е излишно...и копъра, но и така...сега само за боб си мисля - майстор си и на описанията - всичко по закона на изкуството)
                                Кажи за тез подправки - как се съхраняват...в много сол?

Първоначално изпратено от новобранецът Разгледай мнение
                                -----------------------
                                Бат Маранди, аз от два месеца съм непушач, е дърпам от време на време от една електрона цигара, ама не е работа това(все едно да стържеш някоя гумена кукла, или да лъскаш на физиономията на някоя кака от в-к "Чук-чук" и др. вместо да се накефиш в действителност, а и да ти олигави мръвката, ако мога така тактично да го кажа) ама където и да ходиш от всякъде те шпионира ония с шапката и ласото( 'боро мен) или оня дет си пие щастливо чая до една река,ама рекламира цигарена марка "Камила"!
                                От всякъде само подстрекатели, бат Маранди и няма как тоя твоя човек в един момент да не се подведе и да сложи пепелниците по масите-клиентелата не е виновна, а са виновни дилърите на тютюн, ама нали знаеш-победителите никой не ги съди и оня лаф за баницата въобще не важи тук!
                                Пий едно-две и се махай, че пияниците в повечето случаи им се отключват след две-три ракии стари спомени и няма да те оставят и дума да кажеш.Кат се започне-къв футболист е бил, колко п**ки бил *бал навремето(ако го питаш от вашия град може да ти спомене една-две със жена му, другите ги е пердашил по морето и във вътрешноста на страната-София, Пловдив,Плевен и др., къв бил красив и кви бели зъби имал преди.......и т.н. и т.н
                                Гледах една реклама на 007.Трети филм гледам с действие на "Капалъ чарши", явно обичат да ходят там шпионите.Припи ми се "Хайникен" и Виски, и ми се допушиха цигари, след като стана въпрос за този филм, не знам дали си наблюдателен, не че трябва да се взираш
                                вие да не сте близнаци в мисълта и изказа с Космо

Коментар

Working...
                                X