Първоначално изпратено от Наивник
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на ... (архив до 27.04.2013)
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнениеДефицитът на йод е много сериозен проблем, но последното нещо, от което човек може да задоволи ежедневните си нужди от Йод е солта!
И абсолютен рекламен трик е т.н. йодирана сол - продавана в прозрачни найлонови торбички. Ако изобщо е останало йод в солта, докато стигне до масата, то при топлинна обработка окончателно се изпарява.
С най-високо съдържание на йод са риби, скариди, фасулът, овесените ядки,мляко...дори в меда има повече йод, отколкото в солта.
Цитат:
Йодна профилактика
Какво може да се направи за да се повиши приема на йод от населението в ендемичните райони? Съществуват различни стратегии за повишаване приема на йод. Най-популярната е, обогатяване на даден хранителен продукт, чрез който може да се повиши приемът на дефицитния микроелемент. Производството на йодирана сол е най-мощното средство за профилактика на йодния дефицит. Защо именно солта е избраният продукт към който се добавя йод? Солта е популярен, ежедневно употребяван хранителен продукт, без разлика в сезона, социалното и икономическо състояние на потребителя. Солта се йодира с йодни соли в определено количество, така че средната дневна консумация да може да задоволи потребностите от йод на възрастен индивид. В нашата страна йодирана сол за хранителни цели се предлага от средата на петдесетте години, а от 1994 на територията на цялата страна се продава само йодирана с калиев йодат сол за хранителни цели. Калиевият йодат е стабилно съединение на йод и не се разгражда от светлина и топлина. Необходимо е йодираната сол да се съхранява в затворени съдове и солта да се добавя в края на топлинната преработка на ястията. Разнообразяване на храненето с продукти, богати на йод - риба и морски храни може да повлияе на йодния прием, но това не е подход, който може да повлияе на йодния статус на цялото население.
При прилагане на масово йодиране на солта за хранителни цели, йодният дефицит отпада като социално-значим проблем. Гушавостта сред децата трябва да бъде намалена до минимум. При гуша у възрастен индивид задължително трябва консултация със специалист поради това, че тя не винаги се дължи на недостиг на йод и използването на йодирана сол не винаги е достатъчно.Last edited by anon6706; 15.02.2013, 16:35.
Коментар
-
Само да попитам и ако някой друг е кандидатствал за намаляване на такса в учебно заведение.
Може ли в реда за обяснение да се пише "Липса на удостоверение за данъчна оценка поради отказ на издаване от Общината поради бедност на семейството и неплатен данък?"
Това няма ли още повече да помогне за отпускане на пълна стипендия?
Коментар
-
Дефицитът на йод е много сериозен проблем, но последното нещо, от което човек може да задоволи ежедневните си нужди от Йод е солта!
И абсолютен рекламен трик е т.н. йодирана сол - продавана в прозрачни найлонови торбички. Ако изобщо е останало йод в солта, докато стигне до масата, то при топлинна обработка окончателно се изпарява.
С най-високо съдържание на йод са риби, скариди, фасулът, овесените ядки,мляко...дори в меда има повече йод, отколкото в солта.
Коментар
-
Първоначално изпратено от фръцла ежкова Разгледай мнениеЧичо правилно ти е казал не може да ти изкарат данъчна оценка. Оставете друго ами тези дни четох за някакви предложения при неплатен някакъв данък да се спират комунални услуги
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеНякой вещ по бюрокращината да помогнеМое ли да се извади данъчна оценка на апартамент с неплатени за 2-3 години данъци?
Poli Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнениесамо намазване на ноздрите, нали
да не ги мислим пак % за разтвори)
ще ги редувам сол мед до припадък, че изкупих де що има салфетки из квартала
пък главата как ми тежиии, все едно в олово съм я опаковала
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнениеЧичо, доверих ти се безпардонно на процентната концентрация) сега само чакам да ми се разтвори солта
)
Хубава тема отвори за розовата сол)
от година-две вкъщи ползваме само такава за осоляване
Ето малко повече за структурата, а по-надолу има и рецепти за различни неудобства:
Хималайска кристална сол - за Енергия и Живот
“Хималайската” сол не е нито специална, нито нова. Кевра е втората по-големина солна мина в света и се ползва в района от две хиляди години (без местните да са изключително здрави..). Рекламирането на изключително полезни ефекти от употребата е определено категорично от Баварското ДВСКкато “неприемливо” (разбирай – пълна лъжа)!
Тоест, абстрахирайки се от рекламираните фалшиви ползи – давате от 11 лева нагоре за килограм (непречистена) качествена каменна сол, (вероятен) внос от Пакистан. На мен ми се вижда множко, но може да е оправдано за някои (и дрехите от 50 и 500 лева вършат едно и също, но си има клиенти и за двете). Разлика с обикновената сол общо взето май няма, но ако ви греят светлинните кванти по принцип – действайте! Самовнушението е велико нещо. Само не спирайте междувременно да си плащате ипотеката. Бъдете cool, но не се разорявайте излишно…
И да завършим с нещо важно. Ако употребявате изключително “хималайска” сол (освен че явно сте заможни) може да си докарате (и на близките, за които готвите) йоден дефицит! България е в йоддефицитен регион, тъй като голяма част от територията и е с намалено количество йод в почвата и водата и затова обикновената сол се йодира. “Хималайската” – не, затова и заболяванията на щитовидната жлеза не са изключени. Именно заради това бременните и децата трябва много да внимават с този хмм… здравословен продукт…
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнениеСъни, ако хремата не ти примине след като използваш соления разтвор, може да пробваш с малко чист пчелен мед. По-неприятно е от физиологичния разтвор, но със сигурност действа.
да не ги мислим пак % за разтвори)
ще ги редувам сол мед до припадък, че изкупих де що има салфетки из квартала
пък главата как ми тежиии, все едно в олово съм я опаковала
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнениене
На племеницата ми и искат за намаляване на таксата данъчна оценка на апартамента на родителите. Сестра ми не е плащала 3 години данъци
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеНякой вещ по бюрокращината да помогнеМое ли да се извади данъчна оценка на апартамент с неплатени за 2-3 години данъци?
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнениеСъни, ако хремата не ти примине след като използваш соления разтвор, може да пробваш с малко чист пчелен мед. По-неприятно е от физиологичния разтвор, но със сигурност действа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнениес лявото може лиПриятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение1% разтвор е 1 част вещество и 99 части вода......ми се струва...
Ще питам Тнм - така ли е.???
Ако да - дай мигач и дясното очо....Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
Коментар