IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на ... (архив до 27.04.2013)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Да'е ... супичката станала страхотна, чак сега я тествах и досега не я бях правил по този начин, т.е. в други вариации, но по този начин - не.

    Ето зимен вариант, според Русото:

    1 гл. лук;
    3-4 скилидки чесън;
    1 и 1/2 буркан стелиризирано обелено домати;
    150-200 гр. ориз ( бисерен, български );
    чер пипер, сол, риган, мащерка, захар.

    Начин на приготвяне:

    Палят се 2-та котлона на макс, в единия се слага тенджерата с купичката ориз и вода, който е бил накиснат 30 мин. поне предварително и минат после още 3-4 пъти през вода.

    Съотношение 1:2 за водата - време 8-10 мин. до готовност.

    През това време 1 глава стар лук се нарязва на кубчета и се ръга в тиганЯ с малко мазнина. Обърква се да се напои готино и през т'ва време се почистват 4-5 скилидки чесън, нарязват се и се ръгат при лука. Дотук 3 мин. - след общо 5 мин. като се задуши, се маха.

    Тенджарата с ориза е готова и тя ( почти е сварен ) - изсипва се т'ва от тиганЯ ( лук/чесън ) вътре, и през това време 1 буркан и половина стерилизирано домати от буркани ( 800 гр ) сме го минали през блендера за 30 сек. като преди това му се добавя мащерка, риган ( по половин с.л. ), чер пипер и малко сол ). Дрън копчето и 30 сек. за микс на доматята с подправките.

    Изсипва се при ориза, лук, чесън и ръгаме и доматите вече. Къкрят 15 мин. на вече намален котлон и в последните 5 мин. ръгаме захар ( 1 с.л. ) да вкара нюанс в киселите домати. Маха се и се ръси с магданоз и целина.

    Време за приготвяне и почистване на всичко - 40 мин. до сервиране. Сефте я правя по тоя начин, по-рано въртях средиземноморски варианти, с фиде и т.н. Тоя път сефте супа домати и ориз само по съвет на една дружка.

    Забележка: След кат' се ръгне лука и чесъна, заедно с мазнината при ориза и се добавят доматите - оризът пада на дъното на тенджерата и почва да лепне, затова през 3-5 мин. се бърка с дървена шпатула през дъното да се отлепя.

    Да ви е сладко!

    Ха, наздраве, че ще ходя за водка! Бат' Серго да пуска манекенките през т'ва време
    Last edited by marandi; 24.02.2013, 00:49.

    Коментар


    • Бау-бау, добри 'орица!

      Уикенд, халат, чехли, чаша питие на пианото и цигарка/пура в ъгъла на джуката.
      ------------------------------------------------------------------
      Разбирате те го Капитализма определено ( може и Елтън Джон да курдисате на пианото да ви свири на ушо: Ten Sharp - You превод

      http://vbox7.com/play:9a5180e6

      Цитат от песничката:

      Words often don't come easy
      I never learned
      to show you the inside of me
      I know my baby

      You were always patient
      dragging out what I try to hide.
      ---------------------------------------------------------
      П.П. Ха, наздраве!

      Правих една бърза доматена супа на Ламята, че вчерашната я отнесъл и го гледам се пържил кюфтета и картофи и викам - ето ти нещо за добавка към тях

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнение
        Наздраве.. И аз си сипах една водчица.. Поръчал съм си от Франция да ми донесат един кашон коняк Мартел и днес го чакам та сега вече се облизвам.. Уф мноог гадна тая водка.. Или да ида да си измия зъбите па тогава пак да пробевам? Глей мааму да е.. - още ни съм се мил, ни съм ял, а жуля водка.. Поне едно сокче да си бях сипал, ама като ми се пие водка???
        Мартел и от мен Космо Наздраве!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнение
          Мале бат Маранди ти си кулинарен бог.... Ама това не звучи много трудно та може и аз да се пшробвам.. Само каква е тази готварска сметана?? Ас имам един спрей в нас, ам той за други цели го ползвам.....
          Кат' кофичка за кисело мляко е и ги има във всяка верига Х при млеката щанд-а. В кофичка и да е заквасена

          Съвет: Настържи сирене/кашкавал или накъсана Моцерала парчета 10 мин. преди да е готово, демек 20-30 мин. след като се е пекло. Фурна на 200 градуса и преди това може да разтвориш бучка краве масло ( 100 гр. ) в тиган и да задушиш леко праза и шунката и да се омажат/опознаят само за 5 мин. и после се прехвърлят в тавичката за фурна.

          И да не го направиш, пак става направо в леко намаслена тавичка и във фурната, но празът ще ти бъде малко по-жилав ( пропорция 1 към 2 за праза или 1:1 ако си месояден ).

          Гледаш всичко да е само покрито от заливката ( т.е. равно и при нужда малко вода може да се долее ), но не повече. Не се бърка - 5-6 см плънка да се получи в тавичката от шунка и праз, не повече.

          Примерно, цък:
          Attached Files
          Last edited by marandi; 23.02.2013, 09:32.

          Коментар


          • Мале бат Маранди ти си кулинарен бог.... Ама това не звучи много трудно та може и аз да се пшробвам.. Само каква е тази готварска сметана?? Ас имам един спрей в нас, ам той за други цели го ползвам.....

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
              Добро утро лъвове и лъвици- приятна почивка
              Браво много хубава супа..Това супа ли е браво.. чорбата е турско ядене. Това помните ли кои го казваше.С годините и аз всеки ден започнах да хапвам супи- просто организма си ги иска..Много са полезниЕх старост нерадост...
              Китайците направиха медицина на 5000 г. покрай чай.

              Ние кат' по-прости къпим на супи с подправки и билки

              П.П. Днес ще отида да купя малко шунка, че имам праз и да спретна нещо бързо на Ламята.

              Режат се кубчетата праз и шунка ( еднообразно кат' размер ), размесват се в една тавичка, залива се после с готварска сметана, лимонов сок, сол, чер пипер, смесени предварително. Настъргва се със сирене/кашкавал отгоре ( по желание ).

              30-40 мин. у фурнО и воала ...

              Накрая по желание може да се изнесе дресинг ( тънка струйка сос ) или в лютиво ( чили/табаско ) или в сладко конфитюр/мед.

              П.П. Да'е станах баси мързела по готвене - хихи
              Last edited by marandi; 23.02.2013, 08:46.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                Е, бях те базикал с филма "Сътворението на Света" и кога се е появила критиката.

                Нарисува 1 скална рисунка, взеха да му ръкопляскат и един от племето веднага отиде да се изпикае отгоре й. Демек докат' се появи изкуство и вече си имаме критика.

                Изнасяй ги на външна услуга ( фактури ) - вече къпя така, кат' ми се направи някой на "спец".

                Да'е .. малаумниците им да'е ... то така се строи ... кат' по филмите

                П.П. Някой ден му дай само разходите за транспорт материали и денивелация на терена да спре да се прави на "спец" по всичко

                Ха, наздраве! ( къркам още малко и ще пробвам да поспя пак ) - баси майтапа съм - хихи

                Наздраве.. И аз си сипах една водчица.. Поръчал съм си от Франция да ми донесат един кашон коняк Мартел и днес го чакам та сега вече се облизвам.. Уф мноог гадна тая водка.. Или да ида да си измия зъбите па тогава пак да пробевам? Глей мааму да е.. - още ни съм се мил, ни съм ял, а жуля водка.. Поне едно сокче да си бях сипал, ама като ми се пие водка???

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                  Добро утро лъвове и лъвици- приятна почивка
                  Браво много хубава супа..Това супа ли е браво.. чорбата е турско ядене. Това помните ли кои го казваше.С годините и аз всеки ден започнах да хапвам супи- просто организма си ги иска..Много са полезниЕх старост нерадост...
                  Бате Космо жалко за хубавия проект, ама и за съдружниците си прав..Аз имам много подобни случаи и все така се получава..Последния път викам един уж приятел за един хубав проект работен доста време - малко и тои да намаже филията, че сме от много години заедно и му вярвам, а тои по едно време идва и ми предлага да купели всичко с едни други..За да не се караме му казах една много висока цена и от тогава изобщо не го търся..Дето имаше едни приказка- Ти му викаш бат Иване, а тои иска за ку.. да те хване. Педалска работа брат..Сума ти приятели загубих от младини покраи подобни глупости, ама и без хора не може..Като, че по не близките са по коректни в БГ
                  И аз имам същите наблюдения Кире.. Много сме некоректни като нация.. Не че и на Запад няма идиоти и измамници но като процент са много по малко.. И аз все си живея с някаква надежда че ще попадна на няколко нормални българи, коиот могат да се съберат на едно място и да имнат сходни ценности но Уви... Е сега тоя олигофрен - има проект за неговата къща, има цялостен проект за комплекса, новите парцели нямат общо с вече купените (тс. няма как да кажеш че ще ползващ каквото и да е преди да е влязла в сила новата регулация), могилката дето я искал, няма как да е там, защото се намира на пътя на строителната техника, няма да е проблем след като завършим строежа да му изсипя 10 самослвала пръст в двора, ама нямало да е същото - Еми няма... То ако е същото нама смисъл да почваме да строим... Абе малоумник, ама с много пари.. Адвокат на всичките колеми корпорации в БГ, има поне 100 човека юристи дето бачкат за него... Милионер в сякаква валутрта и се самозабравил... И сега трябва явно да му дърпам ушите.. Ама не ми се занимава. Иначе схемата за "убеждаване" на подобни личности я знаеш, ама не ми се иска да си изкарвам старините с бронежилетки и охрана.. Искаше ми се да гледам залеза в компанияъта на две - три силиконови миски и да пиша биография... Ама съдба.. Или по скоро Войник на съдбата.. Кой го пееше?

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнение
                    Няма две мнения - стана си капацитет в кулинарията. Бива те.

                    За съжаление май ще се окаже прав един мой стар бизнес партньор дето викаше, че с българи съвместно начинание може да стане само ако ги събереш да ги черпиш, па дори и тогава може да възникне проблем... Кка и дае - аз този филм съм го гледал та ще се оправя, ама лошото е че всяка хуманна идея, която цели малко да вдигне стандрта на живот на българина или да го направи малко по стилен и красив, моментално удря в простотията и липсата на вкус, на разни самозабравили се селски бекове и после за да оправиш ситуацията, поради липсата на закоби, ти се налага да вземеш правосъдието в собствени ръце, и това убива цялото ти желание да сътвориш нещичко... Ама това е България 2013та година...
                    Е, бях те базикал с филма "Сътворението на Света" и кога се е появила критиката.

                    Нарисува 1 скална рисунка, взеха да му ръкопляскат и един от племето веднага отиде да се изпикае отгоре й. Демек докат' се появи изкуство и вече си имаме критика.

                    Изнасяй ги на външна услуга ( фактури ) - вече къпя така, кат' ми се направи някой на "спец".

                    Да'е .. малаумниците им да'е ... то така се строи ... кат' по филмите

                    П.П. Някой ден му дай само разходите за транспорт материали и денивелация на терена да спре да се прави на "спец" по всичко

                    Ха, наздраве! ( къркам още малко и ще пробвам да поспя пак ) - баси майтапа съм - хихи

                    Коментар


                    • Добро утро лъвове и лъвици- приятна почивка
                      Браво много хубава супа..Това супа ли е браво.. чорбата е турско ядене. Това помните ли кои го казваше.С годините и аз всеки ден започнах да хапвам супи- просто организма си ги иска..Много са полезниЕх старост нерадост...
                      Бате Космо жалко за хубавия проект, ама и за съдружниците си прав..Аз имам много подобни случаи и все така се получава..Последния път викам един уж приятел за един хубав проект работен доста време - малко и тои да намаже филията, че сме от много години заедно и му вярвам, а тои по едно време идва и ми предлага да купели всичко с едни други..За да не се караме му казах една много висока цена и от тогава изобщо не го търся..Дето имаше едни приказка- Ти му викаш бат Иване, а тои иска за ку.. да те хване. Педалска работа брат..Сума ти приятели загубих от младини покраи подобни глупости, ама и без хора не може..Като, че по не близките са по коректни в БГ

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                        Яхния е най-сложно, после супа - ордьоври/салати/скари и т.н. се правят с поглед, ама Ламята свикнал под 5 ката манджи да не сяда.

                        Набарах поне 1-на мега-тъпа рецепта за кекс, дет' само му го въртя от ябълков пай ( настъргани ябълки ), до сладко от дюли, смокини и т.н. през кафе, орехи и т.н. - става трепач всеки път, че той па луд на тема сладко. И 5 мин. подготовка и 45 мин. на фурна после - идеалния мързел се получава - хихи

                        Доживях да правя 3-4 степенни менюта - ужас ( да не съм 4 дзвИзди хотел ) - хихи

                        П.П. Не обичам химия - драйфам даже от 1 аналгин, ако взема. По-рано ме мятаха по целия спектър за плексит и радикулит, дет' издъних.

                        По-скоро ме времето вече ми влияе и доста травми и така, но не искам да се друсам с медикаменти. Хиля се и псувам засега.

                        П.П.П. Винаги съм се чудил от селски прояви. Предполага се, че щом някой има над 10 годишен опит в сфера Х, отдавна е профи и няма време да се обяснява на поредния цульо и пульо, дет' гледал филми и решил да се прави на архитект, конструктор, дизайнер и т.н.

                        Да си купи 1.5 дка и да види колко кинти ще изсипе с мега-идиите си, особено па, ако няма ток и вода прекарани. 200к евра няма да му стигнат, ама решил да се пъне

                        Ха, наздраве! ( много се смях - гледах един филм за проститутките в Лас Вегас ) - баси бизнеса, ама за БГ-стан не става сякаш - хихи
                        Няма две мнения - стана си капацитет в кулинарията. Бива те.

                        За съжаление май ще се окаже прав един мой стар бизнес партньор дето викаше, че с българи съвместно начинание може да стане само ако ги събереш да ги черпиш, па дори и тогава може да възникне проблем... Кка и дае - аз този филм съм го гледал та ще се оправя, ама лошото е че всяка хуманна идея, която цели малко да вдигне стандрта на живот на българина или да го направи малко по стилен и красив, моментално удря в простотията и липсата на вкус, на разни самозабравили се селски бекове и после за да оправиш ситуацията, поради липсата на закоби, ти се налага да вземеш правосъдието в собствени ръце, и това убива цялото ти желание да сътвориш нещичко... Ама това е България 2013та година...

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнение

                          Добре изглежда супата... То е много хубаво човек зимата да хапва супичка. Иначе с болежките оправия няма - стане е такова лайняно време и се почват. Мажи с Бен Гей - на мен ми помага....Аз дето толко се каних че ще ходя до Боровец така и не тръгнах... Оказа се че днес цял ден ще съм по строежите. Проекта със къщите хич не върви.. Нещо като орташката кобила.. От две седмици мои строители разчистват терена и копаят изкопите за соновите.. Дошъл единият ми съдружник и се развикал на обекта, защо били бутнали старата къща (дето сме я купили от някой местен и прилича на купа сено) - той бил искал да я прави в същят стил и да я реставрира (малоуник... ).. Па защо били изравнили една малка могилка (хълмче) - той и за него имал планове... Почнал да псува да обижда, да заплашва...За лош късмет началника на обекта (той ми е съученик от спортното, беше национал по водна топка - къде 2.02 висок и каде 150 кила) се изнервил и го ошамарил - и него и шофьора му, дето е и охрана.. И днес ще трябва да разнищвам случая, че тоя е един много мастит адвокат и усещам че от понеделник пак сме в съда... Па и има да ми дава 70 х. евро.... Лошото е че и тоя като го изгоня на практика ще остана сам с тоя приоект (има още двама съдружници ама те са много под условие) и се убива целият първоначален замисъл да си направим райско кътче в което да си прекараме старините в супер лукс и спокойствие, далеч от цигани, проблеми, реалност итн. Един колега вика, да ги глобя всичките (разбирай да им взема дяловете без да им връщам пари, като неустойка), да си направя едно имение само за мен (идеята е през двора да ми минава и река и да пусна дивеч, като пресъздам природен резерват) и на останалите парцели да продадем къщи по заявка... Ама мен не ми се искаше така... Как и да е..

                          Вечерта че се напиваме в една кръчма в Горубляне.. И то с най яките пияници коиот познавам...Вече нямам търпение...
                          Яхния е най-сложно, после супа - ордьоври/салати/скари и т.н. се правят с поглед, ама Ламята свикнал под 5 ката манджи да не сяда.

                          Набарах поне 1-на мега-тъпа рецепта за кекс, дет' само му го въртя от ябълков пай ( настъргани ябълки ), до сладко от дюли, смокини и т.н. през кафе, орехи и т.н. - става трепач всеки път, че той па луд на тема сладко. И 5 мин. подготовка и 45 мин. на фурна после - идеалния мързел се получава - хихи

                          Доживях да правя 3-4 степенни менюта - ужас ( да не съм 4 дзвИзди хотел ) - хихи

                          П.П. Не обичам химия - драйфам даже от 1 аналгин, ако взема. По-рано ме мятаха по целия спектър за плексит и радикулит, дет' издъних.

                          По-скоро ме времето вече ми влияе и доста травми и така, но не искам да се друсам с медикаменти. Хиля се и псувам засега.

                          П.П.П. Винаги съм се чудил от селски прояви. Предполага се, че щом някой има над 10 годишен опит в сфера Х, отдавна е профи и няма време да се обяснява на поредния цульо и пульо, дет' гледал филми и решил да се прави на архитект, конструктор, дизайнер и т.н.

                          Да си купи 1.5 дка и да види колко кинти ще изсипе с мега-идиите си, особено па, ако няма ток и вода прекарани. 200к евра няма да му стигнат, ама решил да се пъне

                          Ха, наздраве! ( много се смях - гледах един филм за проститутките в Лас Вегас ) - баси бизнеса, ама за БГ-стан не става сякаш - хихи
                          Last edited by marandi; 23.02.2013, 07:49.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                            Добро утро tnm
                            Добро утро дружина

                            Добро да е Мечо.. Желая ти лек и ползотоврен ден.

                            Коментар


                            • П.П. Правих една крем-супа моркови на Ламята ( 0.5 кг се сваряват морковите с малко зеленчуков бульон, 1 картоф, 1 лук, за 5 мин. се добавят накрая мариновани тиквички ( половин буркан ) - пасира се, после връщаш обратно - доливаш прясно мляко, хакнах и 1 люта чушка надупчена с вилица - изнесох подправките в риган, мащерка и пръснах с 2 лъжици сметана от един сладък спрей за торти. След 5 мин. се сваля и ръсиш с целина и магданоз. Настъргано сирене не посмях да му сложа, че се шашка Ламчо кат' види гурмета

                              Почва се от задушаване на лука в малко мазнина ( краве масло ) за 3-4 мин. - долива се вода, морковите и т.н. нататък по горното.

                              Мислех, че ще докарам сладко-кисел вкус кат' акцент с лек "присмех" на солено и люто, а па съм го пресолил леко да се плющя. Еви му майката хич не съм във форма за 9 месеца за втори път леко пресолявам. Утре/днес ще му правя кюфтета и кротони да оберат соленото.

                              Ламята вика много хубава супа - малко е соленичка - хихи

                              Ей, такова става чат-пат, но т'ва е с копър ( имам известни резерви за комбинация моркови и копър ):
                              Цък:[/QUOTE]


                              Добре изглежда супата... То е много хубаво човек зимата да хапва супичка. Иначе с болежките оправия няма - стане е такова лайняно време и се почват. Мажи с Бен Гей - на мен ми помага....Аз дето толко се каних че ще ходя до Боровец така и не тръгнах... Оказа се че днес цял ден ще съм по строежите. Проекта със къщите хич не върви.. Нещо като орташката кобила.. От две седмици мои строители разчистват терена и копаят изкопите за соновите.. Дошъл единият ми съдружник и се развикал на обекта, защо били бутнали старата къща (дето сме я купили от някой местен и прилича на купа сено) - той бил искал да я прави в същят стил и да я реставрира (малоуник... ).. Па защо били изравнили една малка могилка (хълмче) - той и за него имал планове... Почнал да псува да обижда, да заплашва...За лош късмет началника на обекта (той ми е съученик от спортното, беше национал по водна топка - къде 2.02 висок и каде 150 кила) се изнервил и го ошамарил - и него и шофьора му, дето е и охрана.. И днес ще трябва да разнищвам случая, че тоя е един много мастит адвокат и усещам че от понеделник пак сме в съда... Па и има да ми дава 70 х. евро.... Лошото е че и тоя като го изгоня на практика ще остана сам с тоя приоект (има още двама съдружници ама те са много под условие) и се убива целият първоначален замисъл да си направим райско кътче в което да си прекараме старините в супер лукс и спокойствие, далеч от цигани, проблеми, реалност итн. Един колега вика, да ги глобя всичките (разбирай да им взема дяловете без да им връщам пари, като неустойка), да си направя едно имение само за мен (идеята е през двора да ми минава и река и да пусна дивеч, като пресъздам природен резерват) и на останалите парцели да продадем къщи по заявка... Ама мен не ми се искаше така... Как и да е..

                              Вечерта че се напиваме в една кръчма в Горубляне.. И то с най яките пияници коиот познавам...Вече нямам търпение...

                              Коментар


                              • Добро утро tnm
                                Добро утро дружина

                                Баба ме научи на много неща.
                                tnm

                                Коментар

                                Working...
                                X