Да'е ... супичката станала страхотна, чак сега я тествах и досега не я бях правил по този начин, т.е. в други вариации, но по този начин - не.
Ето зимен вариант, според Русото:
1 гл. лук;
3-4 скилидки чесън;
1 и 1/2 буркан стелиризирано обелено домати;
150-200 гр. ориз ( бисерен, български );
чер пипер, сол, риган, мащерка, захар.
Начин на приготвяне:
Палят се 2-та котлона на макс, в единия се слага тенджерата с купичката ориз и вода, който е бил накиснат 30 мин. поне предварително и минат после още 3-4 пъти през вода.
Съотношение 1:2 за водата - време 8-10 мин. до готовност.
През това време 1 глава стар лук се нарязва на кубчета и се ръга в тиганЯ с малко мазнина. Обърква се да се напои готино и през т'ва време се почистват 4-5 скилидки чесън, нарязват се и се ръгат при лука. Дотук 3 мин. - след общо 5 мин. като се задуши, се маха.
Тенджарата с ориза е готова и тя ( почти е сварен ) - изсипва се т'ва от тиганЯ ( лук/чесън ) вътре, и през това време 1 буркан и половина стерилизирано домати от буркани ( 800 гр ) сме го минали през блендера за 30 сек. като преди това му се добавя мащерка, риган ( по половин с.л. ), чер пипер и малко сол ). Дрън копчето и 30 сек. за микс на доматята с подправките.
Изсипва се при ориза, лук, чесън и ръгаме и доматите вече. Къкрят 15 мин. на вече намален котлон и в последните 5 мин. ръгаме захар ( 1 с.л. ) да вкара нюанс в киселите домати. Маха се и се ръси с магданоз и целина.
Време за приготвяне и почистване на всичко - 40 мин. до сервиране. Сефте я правя по тоя начин, по-рано въртях средиземноморски варианти, с фиде и т.н. Тоя път сефте супа домати и ориз само по съвет на една дружка.
Забележка: След кат' се ръгне лука и чесъна, заедно с мазнината при ориза и се добавят доматите - оризът пада на дъното на тенджерата и почва да лепне, затова през 3-5 мин. се бърка с дървена шпатула през дъното да се отлепя.
Да ви е сладко!
Ха, наздраве, че ще ходя за водка! Бат' Серго да пуска манекенките през т'ва време
Ето зимен вариант, според Русото:
1 гл. лук;
3-4 скилидки чесън;
1 и 1/2 буркан стелиризирано обелено домати;
150-200 гр. ориз ( бисерен, български );
чер пипер, сол, риган, мащерка, захар.
Начин на приготвяне:
Палят се 2-та котлона на макс, в единия се слага тенджерата с купичката ориз и вода, който е бил накиснат 30 мин. поне предварително и минат после още 3-4 пъти през вода.
Съотношение 1:2 за водата - време 8-10 мин. до готовност.
През това време 1 глава стар лук се нарязва на кубчета и се ръга в тиганЯ с малко мазнина. Обърква се да се напои готино и през т'ва време се почистват 4-5 скилидки чесън, нарязват се и се ръгат при лука. Дотук 3 мин. - след общо 5 мин. като се задуши, се маха.
Тенджарата с ориза е готова и тя ( почти е сварен ) - изсипва се т'ва от тиганЯ ( лук/чесън ) вътре, и през това време 1 буркан и половина стерилизирано домати от буркани ( 800 гр ) сме го минали през блендера за 30 сек. като преди това му се добавя мащерка, риган ( по половин с.л. ), чер пипер и малко сол ). Дрън копчето и 30 сек. за микс на доматята с подправките.
Изсипва се при ориза, лук, чесън и ръгаме и доматите вече. Къкрят 15 мин. на вече намален котлон и в последните 5 мин. ръгаме захар ( 1 с.л. ) да вкара нюанс в киселите домати. Маха се и се ръси с магданоз и целина.
Време за приготвяне и почистване на всичко - 40 мин. до сервиране. Сефте я правя по тоя начин, по-рано въртях средиземноморски варианти, с фиде и т.н. Тоя път сефте супа домати и ориз само по съвет на една дружка.
Забележка: След кат' се ръгне лука и чесъна, заедно с мазнината при ориза и се добавят доматите - оризът пада на дъното на тенджерата и почва да лепне, затова през 3-5 мин. се бърка с дървена шпатула през дъното да се отлепя.
Да ви е сладко!
Ха, наздраве, че ще ходя за водка! Бат' Серго да пуска манекенките през т'ва време


Коментар