IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧАРЪТ на НЕЩАТА от ЖИВОТА..., или: "Защо царят трябва да бъде гол...винаги!" :)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение
    Започваш да звучиш все по-завършено... и интересно! Респект!
    +1 присъединявам се към Кев Мечи напредва сериозно.

Снощи четох една статия беше свързана с духовното развитие на човека и необходимостта му да бъде "признат" от другите. Авторът смята, че единствено когато видиш себе си през очите на другите в образ такъв какъвто ти се нрави можеш да се чувстваш успешен и щастлив. Правеше и някаква съпоставка с политиката, процесите в живота и всичко около оста на признаването Нещо в този смисъл, не помня детайли защото имах температура и не бях в кондиция а особено, когато четивото ми е за изпит не остава много при първо четене Довечера ще изкарам нещо повече за Мечик ако иска

п.п. Заре излизай, де се криеш
    There is no right way. Only your own way!

Коментар

• Разума и интуицията нямат род. Те имат ранг. Май всъщност това е тайната. За тези, които сме я разбрали изглежда много просто и лесно обяснимо. Просто е наистина, но може единствено да се осъзнае, не може да се разбере от обяснение. Това е закон на който всички се подчиняваме и много малко хора разбират. Закона на човешкото мислене. Ще опитам пак за тези на които не им е ясно, макар и да съм почти сигурен, че няма да ме разберат.

Има един дзенбудистки коан. Буда казва на Манджушри. „Манджушри, вратата е отворена премини през нея“. Манджушри отговаря на Буда „Защо да преминавам и тук е същото“.

Този коан според мен е помощ за достигане на прозрение за именно този закон. Закона за човешкото мислене, и въобще за мисленето (аз съм приел за себе си, че всички живи твари мислят). Манджушри яхнал лъв, с острия си меч сече заблудите. Манджушри не се подчинява на никого, дори на Буда. Манджушри е абсолютен господар на волята. Манджушри е волята. Манджушри е войн. Той не се колебае. Ръката му е свикнала да върти меча. Манджушри не преминава вратата на човешкото съзнание. През тази врата преминават истините и заблудите на път за овладяване на разума. Манджушри върти меча и решава на коя истина ще отсече главата и коя ще остави да премине. За да има някоя истина каквото и да било влияние върху разума трябва да премине през вратата и покрай меча на Манджушри, без да и бъде отсечена главата от капризния войн. Трябва да издържи на изпитанието преди да получи право да властва над разума. Тази истина която е преминала, властва над разума, докато на Манджушри не му скимне да я хване за косата и да и отсече главата. Тогава над разума ще властва друга истина, която Манджушри ще благоволи да допусне до него.
      Баба ме научи на много неща.
      tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение

Ето ти едно линкче към една книжка, в която според мен има доста мъдрост и истини за нещата от живота, макар че някои от тях със сигурност вече сме прочели, а други може би и осъзнали

http://chitanka.info/text/3207#textstart

П.П. Най-отгоре е съдържанието, после изложението към съответната глава, а най-отдолу линк към следващата.
        Не е задължително за прочитане или осмисляне от всеки
        Знаеш ли, и едно друго нещо разбрах днес. Не е невъзможно, но е много трудно, облечен в костюм и вратовръзка, да говориш за хора, които в търсене на свободата секат котки със сатър и си носят сандалите на главата.
        tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
          Трябва ми, и не знам дали ще го намеря. Това, което знам е че софистите са твърдели, че не може кравата да суче от телето, не може да се доказват аксиоми чрез анализ, защото това е прорчен кръг. Едно нещо като го приемеш за вярно, то е вярно дори когато е грешно. Може да стане грешно единствено и само ако се усъмниш в него и го приемеш за грешно. Лесно е и всички хора всъщност така правят. То няма как иначе. Но се поддават на манипулации и почват да си мислят, че са виновни и грешни. Втълпява им се от малки, ще слушаш мама, ще слушаш учителката. И като пораснат и няма кого да слушат, вместо да почнат да правят своите собствени грешки и да бъдат свободни, те търсят на чия истина да се подчинят, за да може после ако излезе грешна да оплюят този дето я е приел за вярна. Собствените им грешки ги плашат и те са готови да робуват, да лижат, да се гърчат като червеи, само и само да не грешат и да не бъдат свободни. Свободата е грешка. Който не греши е роб.

Ето ти едно линкче към една книжка, в която според мен има доста мъдрост и истини за нещата от живота, макар че някои от тях със сигурност вече сме прочели, а други може би и осъзнали

http://chitanka.info/text/3207#textstart

П.П. Най-отгоре е съдържанието, после изложението към съответната глава, а най-отдолу линк към следващата.
          Не е задължително за прочитане или осмисляне от всеки
          Last edited by kev; 12.11.2012, 01:31.

Коментар

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
            Софистиката е оплюта по нейно време от въздухарчета.

В по-късно време - Възраждането - е оплюта от възродителите през думите на въздухарчетата. Понеже църковниците са я използвали като оружие.

Но учението на така наречените софисти въобще не е празно, нито е празна дума.
            Празни са главите на тези, които папагалски лепват един етикет на нея.

Та така.
            Фсеки начин на мислене има своето место.
            Така наречените софисти, както и епикурейците, са лъжовно, 100% лъжовно определени от сегашните еврейчета.
            За вторите ти стига да прочетеш поне в Уикипедията.
            За първите ти трябва и друго - но ще го намериш, Мечо.

http://www.youtube.com/watch?v=4C2K889u_90
            Трябва ми, и не знам дали ще го намеря. Това, което знам е че софистите са твърдели, че не може кравата да суче от телето, не може да се доказват аксиоми чрез анализ, защото това е прорчен кръг. Едно нещо като го приемеш за вярно, то е вярно дори когато е грешно. Може да стане грешно единствено и само ако се усъмниш в него и го приемеш за грешно. Лесно е и всички хора всъщност така правят. То няма как иначе. Но се поддават на манипулации и почват да си мислят, че са виновни и грешни. Втълпява им се от малки, ще слушаш мама, ще слушаш учителката. И като пораснат и няма кого да слушат, вместо да почнат да правят своите собствени грешки и да бъдат свободни, те търсят на чия истина да се подчинят, за да може после ако излезе грешна да оплюят този дето я е приел за вярна. Собствените им грешки ги плашат и те са готови да робуват, да лижат, да се гърчат като червеи, само и само да не грешат и да не бъдат свободни. Свободата е грешка. Който не греши е роб.
            tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
              Основно за софистиката,
              Софистиката е оплюта по нейно време от въздухарчета.

В по-късно време - Възраждането - е оплюта от възродителите през думите на въздухарчетата. Понеже църковниците са я използвали като оружие.

Но учението на така наречените софисти въобще не е празно, нито е празна дума.
              Празни са главите на тези, които папагалски лепват един етикет на нея.

Та така.
              Фсеки начин на мислене има своето место.
              Така наречените софисти, както и епикурейците, са лъжовно, 100% лъжовно определени от сегашните еврейчета.
              За вторите ти стига да прочетеш поне в Уикипедията.
              За първите ти трябва и друго - но ще го намериш, Мечо.

http://www.youtube.com/watch?v=4C2K889u_90
              Свободен във виелицата.
              http://www.youtube.com/watch?v=mzGk8cYJVjc

Коментар

• За образованието. Не знам защо имам мнение за това, ама имам. Основно за софистиката, щото си мисля, че разбрах какво е. Тя не е изчезнала. Учи се. Верно много срамежливо и само за определени инженерни и математически специалности във вузовете, но се учи. Разбира се споменават разни работи учителите по математика и други науки някои елементи без които не може на учениците от малките класове и толкова. Това е така наречената математическа логика, която се изучава май беше в началото на висшата математика. Сега защо се нарича математическа логика и се изучава по математика не знам. Това е огромно познание набутано в една две лекции. Аз съм учил висша математика и на изпитите не си спомням да е имало въпроси от математическа логика. Може и спомените да ме лъжат. Тя само се нарича математическа, но е свързана с всички науки, включително и хуманитарните, а също и с нещата от живота. Занимава се основно със свободния избор и изпълнението, или както е казано там с приемането на доверие и анализа и тяхното отношение. Който не е учил и му е интересно може да прочете от уикипедия. Не е много дълго и е добре написано. Разбира се това е една много малка и много осакатена част от всичко което може да се каже по въпроса. Не знам защо така се прави. Може би защото ясно (по математика няма как иначе) е изтъкната първичността на свободния избор (приемането на доверие), и вторичността и подчинеността на изпълнението (анализа). Точно както е достигнало до нас твърдението на древните софисти, че спор за истината не може да се води с рационални аргументи, тъй като те произлизат от нея и се получава порочен кръг.

А, излъгал съм. Статията в уикипедия не е хубава. Мислех, че е както сме учили на времето. Сякаш нарочно се набляга само на едната страна на нещата, а за другата се споменава толкова бегло, че явно шубето е голям страх. Сакън да не почнат хората да мислят свободно.
                Last edited by mechobikov; 11.11.2012, 09:34.
                tnm

Коментар

• Чарът на нещата от живота. Наскоро четох една книга дето пише, че сме прави да приемем, че всичко, което ни се случва в настоящия момент е най доброто, което може да ни се случи. Склонен съм да се съглася. Резултата от мача винаги е добър за победителите и зъл за победените. И тъй като добро и зло е едно и също нещо, нормално е да имаме право да приемем, че всичко, което ни се случва е най доброто, което може да се случи. Ще каже някой. Да ама то в тоя ред на мисли имаме право да приемем и че всичко което ни се случва е най лошото, което може да се случи. И ще бъде прав. Тогава какво доказахме ??? Свободата доказахме. Доказахме, че имаме право. Оттук нататък, след като имаме право, възниква основния въпрос на свободата. Какво искаме ??? Дали искаме това което ни се случва в настоящия момент да е хубаво или искаме да е лошо. То е такова каквото го възприемаме, както го доказва резултата от мача. Тогава какво ни пречи да го възприемем, че е хубаво, и понеже като е гарга да е рошава, че е най хубавото. Всеки е свободен да го възприема както си иска. То май в това е чарът на нещата от живота.
                  tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от mecka_stryvnica Разгледай мнение
                    Няма нужда от обяснения. Удари му една свирка. Ако не го оправи, едва ли друго ще може. Цинично, но по-важно да върши работа
                    Направи му, Ти!
                    Ето, влязал си му в проблемите. Можеш и да ги решиш очевидно.
                    Дерзай!

Коментар

• Първоначално изпратено от mecka_stryvnica Разгледай мнение
                      Няма нужда от обяснения. Удари му една свирка. Ако не го оправи, едва ли друго ще може. Цинично, но по-важно да върши работа
                      (очаквам такъв отговор но все пак няма как човек да е щастлив от виц колкото и остроумен да е той)

Вече беше пояснено че щастието е океан.дори море да беше едва ли една свирка може да се сравни с щастието.а дали ще върши работа нека да опитат не зная

Коментар

• Дали господ е създал човека по свой образ и подобие или човеците са създали господа и господиците по свой образ и подобие. Този въпрос ясно ни показва, че истината е въпрос на вкус. В което си искаш в него вярвай. Аз лично вярвам, че тия горните две неща са едно и също нещо. Май се изсилих. В същност като си спомня многото дебели книги, които съм прочел, някои от боговете нямат човешки образ и подобие или казано по друг начин хората нямат образа и подобието на някои от боговете. То пък един господ къф господ може да бъде като няма образа и подобието на най богоизбраната твар – человека. Ама и человеците сме прости. Избираме за божество нещо, което няма нищо общо с нас, като може поне да го измислим да има нашия образ и подобие. А защо да не изберем за бог един от нас. Само не мога да си представя как може жив човек да избере за бог някой друг освен себе си. Сега като се замисля, ми то човек като избере сам себе си за бог изведнъж става БОГОИЗБРАН.
                        tnm

Коментар

• Кое е първичното, яйцето или кокошката ??? Това е също като коан. Помага за разчупване на рамките, премахване на ограниченията и достигане до чисто съзнание. На мен лично този въпрос ми звучи като ВЕЧНОСТ. Тъй като има неща, които се пораждат едно от друго по такъв начин, че няма как нито едно от двете да е било преди да е съществувало другото, си мисля, че светът не може да има начало. Не знам само, едно нещо, което не може да има начало, пък го има самото то, може ли да има край ??? Или пък всяко нещо съществува временно по такъв начин сякаш съществува вечно ??? Или временно и вечно е едно и също ???
                          tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                            Очевидно ме вкара в режим на обяснения.
                            Емотиконките не са нищо повече от изразяване на по-широка усмивка, породена от нечие остроумие. Не съм щастлива, а развеселена. Едното е като мълния- моментно и ярко, другото- океан (за теб пояснявам, че щастието е океан т.е. няма как да съм щастлива от виц, шега и т.н.).

Хубав ти уикенд!
                            Много си тънкообиден.

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнение
                              Вал, дължах ти тоя анализ: очевидно съм сгрешил в интерпретацията на твоята широка усмивка - с влизането ти във форума, когато цитираш една находчива мисъл на Анон. /наистина е добър - поздрави към него!/....Именно тоя факт после коментирах, като пряко "засегнат" от цитираният от теб пост на Анон, което ти тълкуваш като мои усилия - да те включа в сюжетните си линии...Моля ти се - това беше само една реакция на ситуация, която ме касаеШЕ.

Значи, според мен /вероятно и според теб, самата/ - ти казваш малко, но казаното от теб е с голям подтекст. В случая ти не казваш нищо, но показваш, че си много щастлива - ако трябва точно да тълкуваме дублирането на два конкретно използвани от теб емотикона /Very Happy/...

Трудно схванах нещата преди няколко часа, за което поднасям извиненията си - очевидно щастието ти е продиктувано от успешното включване на Анон.

На мен също много ми се понрави, не чак за да съм "много щастлив", но това сме го казвали вече - за смехът на чужд гръб...
                              Очевидно ме вкара в режим на обяснения.
                              Емотиконките не са нищо повече от изразяване на по-широка усмивка, породена от нечие остроумие. Не съм щастлива, а развеселена. Едното е като мълния- моментно и ярко, другото- океан (за теб пояснявам, че щастието е океан т.е. няма как да съм щастлива от виц, шега и т.н.).

Хубав ти уикенд!
                              Много си тънкообиден.

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнение

Та - до тук с моето участие в тоя форум. Приемете, че вече съм се изчерпил до край и дума не мога да промълвя повече... /философите ще кажат, че това е вярно, защото това е МОЯТА ИСТИНА!/
                                Ти пък сега що се цупиш?!?!
                                Сакън да не те побъзика човек.
                                И то само с един пост.
                                Ако е в мен причината де.

П.П. А тъкмо смятах да взема участие в анкетата ти. Сега ми остана време да я прочета до края.
                                Last edited by anon6706; 09.11.2012, 15:59.

Коментар

Working...
                                X