IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧАРЪТ на НЕЩАТА от ЖИВОТА..., или: "Защо царят трябва да бъде гол...винаги!" :)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Много е важно да се разбират и гледните точки. Не е достатъчно само да се разгледат всички варианти. Трябва освен това и да се гледа от всички гледни точки. Това е необходимо за правилното мислене. Всеки вариант от всички гледни точки. Пустотата е в центъра. Тя е на равно разстояние от всички варианти и всички гледни точки.
    Баба ме научи на много неща.
    tnm

Коментар

• Пустотата е това от което произлиза всичко. Да достигнеш пустотата означава да подготвиш съзнанието си така, че да реагираш адекватно на реалността.
      tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение
        Вал, аз още от преди споделих, че поствайки това няма да целя конкретни коментари, одобрение, критика или каквото и да е друга обратна връзка. Това си е мое мнение конкретно по тази толкова актуална напоследък темата за свободата, и държа да отбележа че то е напълно осъзнато, лично и неангажиращо. Гледната точка на всеки един от нас е неприкосновена и това е нещото на което най-трудно би могло да се повлияе. Но има нещо, което е много важно, и което е може би най-определящото за епохата в която живеем - възможността за моменталното споделяне на мисли, идеи и убеждения. Именно това е важното да правим, да споделяме, но без наптрапване, без категоричност, без обиди, а пък който усети че дадена идея или мисъл му допада и изразява неговото вътрешно състояние би бил напълно свободен да я приеме и направи свое лично убеждение. Аз и за това харесвам атмосферата във форума, и в частност в 3-те теми в които най-често пиша! Имаше една много хубава мисъл от един филм (май беше "Аз съм номер 4"), а именно че "хората правят мястото"
        Не, не, не. Мен ме занимава тази пустота, но по други мои си "користни" причини и ако забелязваш, те бутам в нея посока. Не оспорвам нищо. Просто ми се ще да споделиш ( ако искаш) мнения/опит. Не ти опонирам.

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
          Кев, дано не ми се обидиш, но това състояние, не лишава ли от съзидателна активност, творчество, ползотворна амбиция? За мен е леко плашещо.Разбирам го и съм виждала и хора, които след силно преживяване са изпадали в него. Вероятно не използвам точната дума, защото, така както го казвам, може и да има елемент на негативна оценка, а не е така.
          Вал, аз още от преди споделих, че поствайки това няма да целя конкретни коментари, одобрение, критика или каквото и да е друга обратна връзка. Това си е мое мнение конкретно по тази толкова актуална напоследък темата за свободата, и държа да отбележа че то е напълно осъзнато, лично и неангажиращо. Гледната точка на всеки един от нас е неприкосновена и това е нещото на което най-трудно би могло да се повлияе. Но има нещо, което е много важно, и което е може би най-определящото за епохата в която живеем - възможността за моменталното споделяне на мисли, идеи и убеждения. Именно това е важното да правим, да споделяме, но без наптрапване, без категоричност, без обиди, а пък който усети че дадена идея или мисъл му допада и изразява неговото вътрешно състояние би бил напълно свободен да я приеме и направи свое лично убеждение. Аз и за това харесвам атмосферата във форума, и в частност в 3-те теми в които най-често пиша! Имаше една много хубава мисъл от един филм (май беше "Аз съм номер 4"), а именно че "хората правят мястото"
          Last edited by kev; 19.03.2013, 22:32.

Коментар

"Свободата е празнота, пустота, липса. За да е свободен човек не трябва да изпитва нужда от притежаване на нещо или власт над другите. Свободен може да бъде само този , който се е осъзнал и е разбрал себе си. Един будистки монах например може да се самоопределя като най-свободният човек на света и без да притежава нищо, нищо освен своята осъзнатост и празнота. Празнотата, която често много хора бъркат с абсолютното нищо, е всъщност предпоставка и потенциален извор на безгранични възможности."
            Кев, дано не ми се обидиш, но това състояние, не лишава ли от съзидателна активност, творчество, ползотворна амбиция? За мен е леко плашещо.Разбирам го и съм виждала и хора, които след силно преживяване са изпадали в него. Вероятно не използвам точната дума, защото, така както го казвам, може и да има елемент на негативна оценка, а не е така.

Коментар

• "Свободата е празнота, пустота, липса. За да е свободен човек не трябва да изпитва нужда от притежаване на нещо или власт над другите. Свободен може да бъде само този , който се е осъзнал и е разбрал себе си. Един будистки монах например може да се самоопределя като най-свободният човек на света и без да притежава нищо, нищо освен своята осъзнатост и празнота. Празнотата, която често много хора бъркат с абсолютното нищо, е всъщност предпоставка и потенциален извор на безгранични възможности."

Коментар

Направи ли се че не разбра, или просто си го мислеше горното!?? Кой от цитираните от мен хора е направил нещо с което да нарани или да отнеме свободата на някой друг!? Или може би след последното изречение трябваше да добавя: "...мнението на другите не би имало никакво значение, стига да не е засегната тяхната лична свобода и право на избор!" Така май е по-ясно и по-разбираемо. Стига с тия масови убийци, диктатори и всякакви други опитващи се да наложат волята и желанията си по един или друг начин! Което ме навежда на мисълта, че е време за следващият абзац...
                Разбрах те. Неразбирането поражда "масовите убийци". Нали това казвам и аз- място и за другия. Твоята свобода свършва малко преди върха на носа ми.

Коментар

..и споровете са изострени точно в тази част, която би уязвила личната свобода, но твоята лична- така както ти си я разбираш. По тази причина, е добре, да не се разстиламе като мътилката от кадрите с цунамито в Япония. Трябва да се посместваме, за да има място и за другите. Те така стават сакатлъците- паднало му пердето на някой и е изпозастрелял 20- 30- човека, защото не е могъл повече. Някой му е натиснал бутона, и от добър съсед, любящ баща и предан син, се е превърнал в масов убиец.
                  Направи ли се че не разбра, или просто си го мислеше горното!?? Кой от цитираните от мен хора е направил нещо с което да нарани или да отнеме свободата на някой друг!? Или може би след последното изречение трябваше да добавя: "...мнението на другите не би имало никакво значение, стига да не е засегната тяхната лична свобода и право на избор!" Така май е по-ясно и по-разбираемо. Стига с тия масови убийци, диктатори и всякакви други опитващи се да наложат волята и желанията си по един или друг начин! Което ме навежда на мисълта, че е време за следващият абзац...

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                    Битието е пазара за зарзавати.
                    Съзнанието са кинтите.

Имаш ли съзнание - има и битие
                    Този път съм съгласна.

Коментар

Може би си права Вал. Но точно това стои в основата и на моето разбиране за свободата, а именно че тя е индивидуално чувство, усещане и състояние, т.е. тя не може да е колективна и точно определена. Явно се е видяло, че есето си ще го пействам на части, а ето я именно и тази част отнасяща се точно за това което ти намекваш :

"Свободата зависи изключително и само от гледната точка на всеки един от нас. Чуждите гледни точки и опитите да ни се наложат нечии убеждения, дори и не само и задължително по насилствен път, не могат да ни направят свободни. Свободата е да правиш това което ти идва отвътре, за което се чувстваш призван, и което ти носи истинско удовлетворение. Да се научиш да чуваш вътрешния си глас и да разчиташ на интуицията си, които никога не биха те подвели, и да живееш и твориш съобразно тях. Човек може да е свободен дори и тогава, когато за другите изглежда че действа неадекватно или греши, като всъщност в този случай второто т.е. мнението на другите не би имало никакво значение."

To be continued...
                      ..и споровете са изострени точно в тази част, която би уязвила личната свобода, но твоята лична- така както ти си я разбираш. По тази причина, е добре, да не се разстиламе като мътилката от кадрите с цунамито в Япония. Трябва да се посместваме, за да има място и за другите. Те така стават сакатлъците- паднало му пердето на някой и е изпозастрелял 20- 30- човека, защото не е могъл повече. Някой му е натиснал бутона, и от добър съсед, любящ баща и предан син, се е превърнал в масов убиец.

Коментар

Това е друг тип свобода.
                        Може би си права Вал. Но точно това стои в основата и на моето разбиране за свободата, а именно че тя е индивидуално чувство, усещане и състояние, т.е. тя не може да е колективна и точно определена. Явно се е видяло, че есето си ще го пействам на части, а ето я именно и тази част отнасяща се точно за това което ти намекваш :

"Свободата зависи изключително и само от гледната точка на всеки един от нас. Чуждите гледни точки и опитите да ни се наложат нечии убеждения, дори и не само и задължително по насилствен път, не могат да ни направят свободни. Свободата е да правиш това което ти идва отвътре, за което се чувстваш призван, и което ти носи истинско удовлетворение. Да се научиш да чуваш вътрешния си глас и да разчиташ на интуицията си, които никога не биха те подвели, и да живееш и твориш съобразно тях. Човек може да е свободен дори и тогава, когато за другите изглежда че действа неадекватно или греши, като всъщност в този случай второто т.е. мнението на другите не би имало никакво значение."

To be continued...

Коментар

Верно много си писал Преди малко докато хапвах четох Но честно казано вече много рядко поглеждам там, а причината е че просто не се сещам да го правя. От известно време съм на вълна изкуство, и то истинско, спонтанно и неподправено. По-точно преоткривам някои уникални, но непознати ми до преди месеци писатели и поети, всъщност познати ми само като имена не и като творчество... и сякаш се раждам отново!!! Т.нар. Beat Generation от средата на миналия век в САЩ - Джак Керуак, Алън Гинсбърг, Уилям Бъроус и последното ми най-прясно откритие Хенри Чарлз Буковски! Това са моите хора братле - уникални творци, фенове на дзен, неразбирани от всички, но истински, осъзнати и духовно чисти. И макар че самотата, алкохолът и хазартът са били неизменни техни спътници, те според мен са в известен смисъл истинско олицетворение на свободата.

Айде тръгвам по задачи, лек ден и до после!
                          Това е друг тип свобода.

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                            Да, но не само суетата. Абсолютно всяка привързаност пречи да разбереш себе си и света.

По интелект и приспособимост гаргите почти не отстъпват на хората. Могат да оцеляват както самостоятелно така и на общества. Обществата им съществуват без писмени закони, но от това не страдат нито СЛАБИТЕ нито СИЛНИТЕ гарги.

Законът е създаден да пречи, не да помага. Всъщност помага, но само на тези, които коват законите, защото те имат имунитет. За всички останали е вреден. Както за слабите, така и за силните.
                            Законът трябва да регулира отношенията като стои на равно разстояние от всеки един. Е, има закони, които трябва да закрилят по- слабите ( тези, които трудно могат да заявят волята си). Цивилизоваността върви с известни загуби на абсолютна свобода, но тези загуби са по отношения на връзките ти с другите.
                            Имаше едно предаване "Пирон". В един от епизодите със скрита камера, Август Попов се правеше на клошар, който току-що намира в контейнер торба с пари. Знаеш ли каква беше спонтанната реакция на минувачи или да кажем- проявата на абсолютната им свобода?! Да ти разказвам ли или си гледал въпросното предаване.? И защо ти давам този пример?
                            Хората сме с нездрава природа, а сбрани по много- в градове като Варна и София- с още по-нездрава или по-точно- естествена хищническа природа.

Впрочем, забелязал ли си, че има хора, за които затворът не е чак такова бреме. Използват престоя си там, за да се вгледат в себе си, да понаучат нещо. Проблем е за тези, които заявяват себе си чрез другите/общността- да "джиткат" напред-назад- защото свободата я разбират единствено по този начин и няма как да я открият в себеб си.

Коментар

• Битието е пазара за зарзавати.
                              Съзнанието са кинтите.

Имаш ли съзнание - има и битие
                              tnm

Коментар

• Съзнанието определя битието. Каквато салата ми се дояде такава купувам.
                                tnm

Коментар

Working...
                                X