Много е важно да се разбират и гледните точки. Не е достатъчно само да се разгледат всички варианти. Трябва освен това и да се гледа от всички гледни точки. Това е необходимо за правилното мислене. Всеки вариант от всички гледни точки. Пустотата е в центъра. Тя е на равно разстояние от всички варианти и всички гледни точки.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ЧАРЪТ на НЕЩАТА от ЖИВОТА..., или: "Защо царят трябва да бъде гол...винаги!" :)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от kev Разгледай мнениеВал, аз още от преди споделих, че поствайки това няма да целя конкретни коментари, одобрение, критика или каквото и да е друга обратна връзка. Това си е мое мнение конкретно по тази толкова актуална напоследък темата за свободата, и държа да отбележа че то е напълно осъзнато, лично и неангажиращо. Гледната точка на всеки един от нас е неприкосновена и това е нещото на което най-трудно би могло да се повлияе. Но има нещо, което е много важно, и което е може би най-определящото за епохата в която живеем - възможността за моменталното споделяне на мисли, идеи и убеждения. Именно това е важното да правим, да споделяме, но без наптрапване, без категоричност, без обиди, а пък който усети че дадена идея или мисъл му допада и изразява неговото вътрешно състояние би бил напълно свободен да я приеме и направи свое лично убеждение. Аз и за това харесвам атмосферата във форума, и в частност в 3-те теми в които най-често пиша! Имаше една много хубава мисъл от един филм (май беше "Аз съм номер 4"), а именно че "хората правят мястото"
Коментар
-
Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнениеКев, дано не ми се обидиш, но това състояние, не лишава ли от съзидателна активност, творчество, ползотворна амбиция? За мен е леко плашещо.Разбирам го и съм виждала и хора, които след силно преживяване са изпадали в него. Вероятно не използвам точната дума, защото, така както го казвам, може и да има елемент на негативна оценка, а не е така.Last edited by kev; 19.03.2013, 22:32.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение"Свободата е празнота, пустота, липса. За да е свободен човек не трябва да изпитва нужда от притежаване на нещо или власт над другите. Свободен може да бъде само този , който се е осъзнал и е разбрал себе си. Един будистки монах например може да се самоопределя като най-свободният човек на света и без да притежава нищо, нищо освен своята осъзнатост и празнота. Празнотата, която често много хора бъркат с абсолютното нищо, е всъщност предпоставка и потенциален извор на безгранични възможности."
Коментар
-
"Свободата е празнота, пустота, липса. За да е свободен човек не трябва да изпитва нужда от притежаване на нещо или власт над другите. Свободен може да бъде само този , който се е осъзнал и е разбрал себе си. Един будистки монах например може да се самоопределя като най-свободният човек на света и без да притежава нищо, нищо освен своята осъзнатост и празнота. Празнотата, която често много хора бъркат с абсолютното нищо, е всъщност предпоставка и потенциален извор на безгранични възможности."
Коментар
-
Първоначално изпратено от kev Разгледай мнениеНаправи ли се че не разбра, или просто си го мислеше горното!?? Кой от цитираните от мен хора е направил нещо с което да нарани или да отнеме свободата на някой друг!? Или може би след последното изречение трябваше да добавя: "...мнението на другите не би имало никакво значение, стига да не е засегната тяхната лична свобода и право на избор!" Така май е по-ясно и по-разбираемо. Стига с тия масови убийци, диктатори и всякакви други опитващи се да наложат волята и желанията си по един или друг начин! Което ме навежда на мисълта, че е време за следващият абзац...
Коментар
-
Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение..и споровете са изострени точно в тази част, която би уязвила личната свобода, но твоята лична- така както ти си я разбираш. По тази причина, е добре, да не се разстиламе като мътилката от кадрите с цунамито в Япония. Трябва да се посместваме, за да има място и за другите. Те така стават сакатлъците- паднало му пердето на някой и е изпозастрелял 20- 30- човека, защото не е могъл повече. Някой му е натиснал бутона, и от добър съсед, любящ баща и предан син, се е превърнал в масов убиец.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнениеБитието е пазара за зарзавати.
Съзнанието са кинтите.
Имаш ли съзнание - има и битие
Коментар
-
Първоначално изпратено от kev Разгледай мнениеМоже би си права Вал. Но точно това стои в основата и на моето разбиране за свободата, а именно че тя е индивидуално чувство, усещане и състояние, т.е. тя не може да е колективна и точно определена. Явно се е видяло, че есето си ще го пействам на части, а ето я именно и тази част отнасяща се точно за това което ти намекваш :
"Свободата зависи изключително и само от гледната точка на всеки един от нас. Чуждите гледни точки и опитите да ни се наложат нечии убеждения, дори и не само и задължително по насилствен път, не могат да ни направят свободни. Свободата е да правиш това което ти идва отвътре, за което се чувстваш призван, и което ти носи истинско удовлетворение. Да се научиш да чуваш вътрешния си глас и да разчиташ на интуицията си, които никога не биха те подвели, и да живееш и твориш съобразно тях. Човек може да е свободен дори и тогава, когато за другите изглежда че действа неадекватно или греши, като всъщност в този случай второто т.е. мнението на другите не би имало никакво значение."
To be continued...
Коментар
-
Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнениеТова е друг тип свобода.
"Свободата зависи изключително и само от гледната точка на всеки един от нас. Чуждите гледни точки и опитите да ни се наложат нечии убеждения, дори и не само и задължително по насилствен път, не могат да ни направят свободни. Свободата е да правиш това което ти идва отвътре, за което се чувстваш призван, и което ти носи истинско удовлетворение. Да се научиш да чуваш вътрешния си глас и да разчиташ на интуицията си, които никога не биха те подвели, и да живееш и твориш съобразно тях. Човек може да е свободен дори и тогава, когато за другите изглежда че действа неадекватно или греши, като всъщност в този случай второто т.е. мнението на другите не би имало никакво значение."
To be continued...
Коментар
-
Първоначално изпратено от kev Разгледай мнениеВерно много си писал Преди малко докато хапвах четох Но честно казано вече много рядко поглеждам там, а причината е че просто не се сещам да го правя. От известно време съм на вълна изкуство, и то истинско, спонтанно и неподправено. По-точно преоткривам някои уникални, но непознати ми до преди месеци писатели и поети, всъщност познати ми само като имена не и като творчество... и сякаш се раждам отново!!! Т.нар. Beat Generation от средата на миналия век в САЩ - Джак Керуак, Алън Гинсбърг, Уилям Бъроус и последното ми най-прясно откритие Хенри Чарлз Буковски! Това са моите хора братле - уникални творци, фенове на дзен, неразбирани от всички, но истински, осъзнати и духовно чисти. И макар че самотата, алкохолът и хазартът са били неизменни техни спътници, те според мен са в известен смисъл истинско олицетворение на свободата.
Айде тръгвам по задачи, лек ден и до после!
Коментар
-
Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнениеДа, но не само суетата. Абсолютно всяка привързаност пречи да разбереш себе си и света.
По интелект и приспособимост гаргите почти не отстъпват на хората. Могат да оцеляват както самостоятелно така и на общества. Обществата им съществуват без писмени закони, но от това не страдат нито СЛАБИТЕ нито СИЛНИТЕ гарги.
Законът е създаден да пречи, не да помага. Всъщност помага, но само на тези, които коват законите, защото те имат имунитет. За всички останали е вреден. Както за слабите, така и за силните.
Имаше едно предаване "Пирон". В един от епизодите със скрита камера, Август Попов се правеше на клошар, който току-що намира в контейнер торба с пари. Знаеш ли каква беше спонтанната реакция на минувачи или да кажем- проявата на абсолютната им свобода?! Да ти разказвам ли или си гледал въпросното предаване.? И защо ти давам този пример?
Хората сме с нездрава природа, а сбрани по много- в градове като Варна и София- с още по-нездрава или по-точно- естествена хищническа природа.
Впрочем, забелязал ли си, че има хора, за които затворът не е чак такова бреме. Използват престоя си там, за да се вгледат в себе си, да понаучат нещо. Проблем е за тези, които заявяват себе си чрез другите/общността- да "джиткат" напред-назад- защото свободата я разбират единствено по този начин и няма как да я открият в себеб си.
Коментар
Коментар