IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧАРЪТ на НЕЩАТА от ЖИВОТА..., или: "Защо царят трябва да бъде гол...винаги!" :)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
    Не съм господ, не го мога горното винаги, постоянно, до края на живота си.
    Oт което следва, че все има нещо, за което да се извиниш някому.
    ----------------------------------------------------------------
    "Аз" и звярът в мен.
    Life of Pi - Tiger Scene

Коментар

• Хората - сме много елементарни в наивитета си - да мислим, че сме дошли на тоя свят, за да редактираме себеподобните...

... за това вървим по едни утъпкани пътеки и постоянно повтаряме на другите: "Ето така се прави!"..

Като че ли самите ние знаем, как се прави...

Коментар

• Но ако в твоите действия теб те няма (будизма), то няма и грешка, щото няма кой да я е направил.
        Свободен във виелицата.
        http://www.youtube.com/watch?v=mzGk8cYJVjc

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
          От казаното следва, че трябва да си в кондиция, нащрек, осъзнат относно действията си и последствията им. Непогрешимостта, условно, идва от това, че си видял предварително цялата верига от действия- резултат- като плочки домино.
          Не съм господ, не го мога горното винаги, постоянно, до края на живота си.
          Свободен във виелицата.

Коментар

• От казаното следва, че трябва да си в кондиция, нащрек, осъзнат относно действията си и последствията им. Непогрешимостта, условно, идва от това, че си видял предварително цялата верига от действия- резултат- като плочки домино.

Коментар

• Първоначално изпратено от annbet Разгледай мнение
              От казаното долу следва, че силната непогрешимост е единствено тая, при която можем да грешим само неволно...

Сега остава да отговорим на въпроса, какви са критериите за "неволна" погрешимост и такава, която правим по волята си...

Значи, ако правим нещо, съобразно волята си - и то се смята от околните за грешка, тогава трябва да се съобразим с мнението на околните? Съмнявам се да има логика в това - от гледна точка на нашето /правилно/ мислене!...

Това, че друг смятал за правилни - различни от нашите постъпки - не ни ангажира и НЕ БИ ТРЯБВАЛО да ни смущава...
              Не ми пука (морално) какво другите смятат за мои грежки.
              Страх ме е от самоосъждането си.
              Свободен във виелицата.

Коментар

• От казаното долу следва, че силната непогрешимост е единствено тая, при която можем да грешим само неволно...

Сега остава да отговорим на въпроса, какви са критериите за "неволна" погрешимост и такава, която правим по волята си...

Значи, ако правим нещо, съобразно волята си - и то се смята от околните за грешка, тогава трябва да се съобразим с мнението на околните? Съмнявам се да има логика в това - от гледна точка на нашето /правилно/ мислене!...

Това, че друг смятал за правилни - различни от нашите постъпки - не ни ангажира и НЕ БИ ТРЯБВАЛО да ни смущава...

Коментар

Защо да е нахалство?! Всеки може да сгреши неволно.
                  Аз нямам предвид преднамерени "грешки".
                  Обяснявам се:

Грешката по определение е неволна, според мен.

Например (един от многото най-различни в животта), при дадено действие несъзнателно си забравил интересите на еди-кого си. А е трябвало да ги помниш...

Тук си виновен: еди-кой си е наранен...

Кофти ти е и молиш еди-кого си да ти прости. Начи: хем те нараних, ама хем прости ми, за да ми е по-леко.
                  Това е второто пренебрегване на интересите на еди-кого си, този път вече полусъзнателно. Щото този еди-кой си може да иска да се чувстваш виновен и да ти бъде кофти. А може и да не иска. Решението му към теб трябва да бъде оставено само на него, а не да го поставяш натясно заради себе си.

А защо, ако ти прости истински, той те унизява?
                  Защото по този начин той казва, макар и да не го иска: свалям отговорността за това от теб. И ти се кефиш... А това означава, че си безотговорен...

Не, направил ли си грешка, поеми отговорността изцяло и бъди виновен по собствено решение до края на живота. Ако от това те боли или ти е неуютно вътре в себе си, ще свикнеш, но ще го помниш и, може би, ще си по-внимателен в бъдеще при подобни ситуации с тази обеца на ушото. А може и да изкупиш вината - условието е да я помниш.

А ако не ти е неуютно от твоята грешка, то защо ти е извинение?
                  Свободен във виелицата.

Коментар

• Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение
                    А според Мечо това е неизменна част от същността ни която не трябва да прикриваме, иначе се превръщаме в роби

Ааа, Честит празник!
                    На мечо грешките са свързани със спонтанност. Така мисля. Каквата и глупост да ти хрумне- да не и се противопоставяш. От резултатите разбираш дали е било "грешка" или правилно действие.
                    Кев, тук си има не нюанси, а огромни разлики м/у едното и другото (м/у спонтанност и преднамереност)

п.п.Вчера гледах "Животът на Пи". Дзен в най-чист вид.

Коментар

А според Мечо това е неизменна част от същността ни която не трябва да прикриваме, иначе се превръщаме в роби

Ааа, Честит празник!

Коментар

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
                        Искането на извинение е второто нахалство.

Даващият прошка унизява искащия я.

Коментар

Признавам, че тази "прошка" е формална. Обикновено, ако се чувствам виновна, се извинявам в момента, при това- искрено.
                          Искането на извинение е второто нахалство.

Даващият прошка унизява искащия я.
                          Свободен във виелицата.

Коментар

• Натиснах бутона "нов отговор" със свито сърце...

Защо, ли?

Затова, защото /в духа на пословичната ми скромност/ - колкото и да съм съвършен мъж, а в тоя форум - съвсем сериозно - е пълно с такива..., пък и те, самите - са много по-напред в "материала" - за нещата от живота.../по отношение на въпроса "Що е то "непогрешимост"?".../

Та, именно с тях /вероятно/ ще е по-добре да си мерите "силните непогрешимости"...

Сигурен съм, че моята непогрешимост е на едно от последните места в "класацията" тук...

Коментар

• Признавам, че тази "прошка" е формална. Обикновено, ако се чувствам виновна, се извинявам в момента, при това- искрено. Ако имам усещането за вътрешна правота, няма как да се извиня дори и протоколно- ще си мълча красноречиво.
                              Обаче, Аннбет, не мога да не отбележа, че не съм се спънала ни в едно твое, а и на други форумци, покаяние. Това, предполагам, се дължи на силна непогрешимост.

Коментар

• Знаете ли къде е Мечо?
                                Свободен във виелицата.

Коментар

Working...
                                X