IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧАРЪТ на НЕЩАТА от ЖИВОТА..., или: "Защо царят трябва да бъде гол...винаги!" :)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Цитат: "Здравей тишина, моя стара приятелко,
    аз идвам да поговорим отново."

Прочетох в съседна тема горните размишления на една поетеса..., а на мен - само да ми дадат тема - и се оливам...

Та, реших да напиша и аз нещо по темата "Здравей тишина, моя стара приятелко..." и ми се щеше да ударя няколко куплета..., хем - защото, след първият куплет - стигнах до много впечатления от тесните, павирани улички /например – в Созопол, Пловдив и другаде/...

..., все пак, реших да не ви мъча по вечерно време с /НА/мерена реч, пък и реших, че няма да е добре за храносмилането ми - та се ограничих само до тук:

Тишина и самота - дълбоко понякога вдишвам.
    За пореден път хвърлям всичко и към тях се стремя.
    Видение, колкото необозримо – така и излишно -
    разцепи стената на невъзможните страсти... и онемя...

Такива неща /под липсващото слънце/...

Коментар

• Представете си, оказа се, че не мога да правя бял сос... Преди месец опитах, както прочетох, как някой препоръчва да се прави. Къде, ли? Ми то е известно – в нета го научих..., но – при изпълнението – брашното се опитах да запържа в зехтина /си/, но се получи леко кафеникав цвят, защото...

...вероятно, защото в нета не бяха обяснили, че – когато се постави в загрятата мазнина – брашното трябва да се бърка известно време..., а и огънят ми беше малко по-силничък... /някои от хората, освен от нета – се учим и от грешките си, разбира се/...

Все пак, реших да опитам и с леко разбъркване на брашното... Ега ти галактическите проблеми!!!

Ама, какво изобщо съм правил с това брашно, лЕ? При едно пазаруване видях гъби, та ми се развинти фантазията... да творя...Реших да направя гъби с бял сос, та чета, че гъбите се нарязват, морковите и лукът – също и ги поставяме да се варят...., естествено, поколебах се, дали да поставя подправките накрая, но се спрях на варианта – всичко да си ври със зеленчука, включително целина, пъщернак..., не се колебах дълго – да хакна вътре и 5-6 нарязани картофа /нищо, че бях решил да правя само гъби с бял сос.../... На мен ми харесва да има разни подправки, с които разполагам винаги: бял пипер – на зърна, малко чили, сол, копър...Всичко това повря повече от час и половина, така че тръгнаха едни аромати... Тогава отделно си поставих зехтина – около 150 гр. на огъня и вътре – 3-4 лъжици брашно, с бъркане тоя път нещата си останаха белички, след което внимателно смесвах и разбърквах брашното със соса от гъбите – и ги добавих към основното ястие...

Сега – интересното за мен беше нещото, което не бях правил, а именно – разбих 2 Ейца с половин кофичка кисело мляко и с бъркане ги добавих към манЖата...

Оставих всичко да поври още 10-15 минути на бавен огИн и станА супер, като отгоре нарязах и зелен маХданоС...Мммм...То - ароматът беше едно на ръка, но цветът също - в леко жълтеещият сос - едни червени нарязани морковчета, картофите, по-тъмничките парчета гъбки и всичко това с нарязаният зеленият магданоз..., а отстрани, в отделна чиния..., ето какво...

Абе, имах бира, ама си казах, че нещо много постно ми изглежда горното изпълнение /въпреки и питателно/, та се сетих, че имам едни шпроти – рибка, де – малко по-големичките приятели на цацата и взех, че поизпържих от шпротЕтО /въпреки, че не си падам много по запържванията, 1-2 пъти в месеца не вреди, особено в комбинация със зехтин и Омега – ала-бала, които борят лошите холестероли.../.

Оформи се голяма хапка към бирата. Ето как нета ме прави майстор, без да се страхувам да доекспериментирам с разни мои хрумки... Все пак, не съм се родил готвач, но понякога ми се иска да разнообразя нещата, които върша и да се уверя за пореден път, че невъзможни неща за хората – няма, още повече - когато човек върши нещо с желание – то го разтоварва от проблемите на ежедневието... Наздраве!

Коментар

• Благодарско за пожеланията, да ви се връща /малко по-натам, де /!!!/ - все пак, на младите им се полага "да поживеят" - все още докато са млади - с децата си, но "30+" си е почти "40-", а при "40-" на родителите - "децата" бързат да се хвърлят във вихъра на живота, търсят любовта и така нататък..., което пък означава, че всеки иска сам да усети Нещата от живота, както и да почувства чара му... Ъм любовта пък - знаем до какво води - и за "40-" или "40+" това е - някой да ти казва бабо или дядо и - когато почне да разбира от подаръци - да ти подскаже, че е време да му се вземе таблетА... ..., т.е. - всяко гардже, което се излюпи - вече е наясно, какви ще са ценностите в живота му.../...

... а аз мисля да ги ориентирам към спорта и двигателната активност - езиците и компютрите ги хващат между другото /от тях не можем да ги "опазим"......

...за откриващите нещо хубаво във всички сезони, предстои да се уверим в красотата на пролетта, но имаше и хубави зимни дни на Витоша, някои от които изглеждаха ето така:

Коментар

• Да ти е жив и здрав.

Коментар

• Първоначално изпратено от annbet Разгледай мнение
            Чарът си е чар...... Чаровни неща са ставали днес...

Кратко и ясно:

... един от родените днес българи - се оказа, че ми бил роднина..., представете си - падаЛ ми се внук /четвърти по ред!/: да е здрав и щастлив, да надмине дядо си във всичко - и по ръст, че и по акъл и така нататъкА...

Пожелавам на всички поне двойно повече деца, а внуците ще си ги "родите" мнооооого по-лесно /когато им дойде времето, разбира се - стига да не отлагате нещата прекалено много/...

В такъв шампионски стил никаква демография и проблемите около нея - няма да ни притесняват и ще останат някъде в миналото...

Наздраве!
            Гледай ти, гледай ти ...
            За коледният подарък знаехме ... сега научихме и за овнето.
            Още ще си признаеш ти

П.П. Да са ти живи и здрави!
            Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
            Мечо

Коментар

• Чарът си е чар...... Чаровни неща са ставали днес...

Кратко и ясно:

... един от родените днес българи - се оказа, че ми бил роднина..., представете си - падаЛ ми се внук /четвърти по ред!/: да е здрав и щастлив, да надмине дядо си във всичко - и по ръст, че и по акъл и така нататъкА...

Пожелавам на всички поне двойно повече деца, а внуците ще си ги "родите" мнооооого по-лесно /когато им дойде времето, разбира се - стига да не отлагате нещата прекалено много/...

В такъв шампионски стил никаква демография и проблемите около нея - няма да ни притесняват и ще останат някъде в миналото...

Наздраве!

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                Преди годни имаше една поредица- "Руска и съветска класика". Сравнително луксозни издания. Имам от нея Тютчев. На едната страница на русском языке, а от другата- на болгарском . :

НАШИЯТ ВЕК

Духът е днес развратен, не плътта!
                И най- отчаяно човек тъгува.....
                Той търси лъч сред мрака на нощта
                и зърнал го - пак с ропот негодува.

Изгарян от безверие и срам.
                търпи днес нетърпимите неволи,,,
                И своята погибел вижда сам
                и жажда вяра той- но пак не моли...

Не ще отрони, нищо че в тегла
                скърби пред портите неумолими:
                "Пусни ме! Вярвам, господи! Ела,
                в неверието мое помогни ми!...."

10 юни 1851

/превод Кирил Кадийски/

НАШ ВЕК

Не плоть, а дух растлился в наши дни,
                И человек отчаянно тоскует...
                Он к свету рвется из ночной тени
                И, свет обретши, ропщет и бунтует.

Безверием палим и иссушен,
                Невыносимое он днесь выносит...
                И сознает свою погибель он,
                И жаждет веры... но о ней не просит.

Не скажет ввек, с молитвой и слезой,
                Как ни скорбит перед замкнутой дверью:
                «Впусти меня! — Я верю, боже мой!
                Приди на помощь моему неверью!..»

10 июня 1851

п.п.Кое те присети за Тютчев?
                п.п.п. Не можах да го намеря в нета на бг и го писах на ръка.

Това де - именно това ме подсети - текстът на Миряна, чут днес в изпълнение на Щурците - някъде, всред всемирните красоти на природата ни..., именно той ми светна лампичката: очевидно - най-после съм узрял, за да науча неща, за които не съм имал време до сега..., пък и никога не съм попадал на стиховете Тютчеви...

Коментар

• Преди годни имаше една поредица- "Руска и съветска класика". Сравнително луксозни издания. Имам от нея Тютчев. На едната страница на русском языке, а от другата- на болгарском . :

НАШИЯТ ВЕК

Духът е днес развратен, не плътта!
                  И най- отчаяно човек тъгува.....
                  Той търси лъч сред мрака на нощта
                  и зърнал го - пак с ропот негодува.

Изгарян от безверие и срам.
                  търпи днес нетърпимите неволи,,,
                  И своята погибел вижда сам
                  и жажда вяра той- но пак не моли...

Не ще отрони, нищо че в тегла
                  скърби пред портите неумолими:
                  "Пусни ме! Вярвам, господи! Ела,
                  в неверието мое помогни ми!...."

10 юни 1851

/превод Кирил Кадийски/

НАШ ВЕК

Не плоть, а дух растлился в наши дни,
                  И человек отчаянно тоскует...
                  Он к свету рвется из ночной тени
                  И, свет обретши, ропщет и бунтует.

Безверием палим и иссушен,
                  Невыносимое он днесь выносит...
                  И сознает свою погибель он,
                  И жаждет веры... но о ней не просит.

Не скажет ввек, с молитвой и слезой,
                  Как ни скорбит перед замкнутой дверью:
                  «Впусти меня! — Я верю, боже мой!
                  Приди на помощь моему неверью!..»

10 июня 1851

п.п.Кое те присети за Тютчев?
                  п.п.п. Не можах да го намеря в нета на бг и го писах на ръка.
                  Last edited by val/she; 15.03.2014, 20:28.

Коментар

• Мотото:

А пътят - опнат като нерв.
                    Животът - пак неразгадаем!...

http://www.klip.bg/%D1%89%D1%83%D1%8...d143dbbfa.html

Ето нещо – в носталгично- романтичен стил и с лека, ненатрапваща се ирония /за който може да я усети, без да фучи около тоталитаризЪма на миналото, част от който – малко, или много – сме били всички..., ама пък си мълчахМЕ..., то не беше раболепие, въртене на опашки, лизане на подметки..., което, между впрочем - си е валидно и днес за постоянно възпроизвеждащите се лизачи /въпрос на оцеляване за някои индивиди.../..., т.е. – както казват – нищо ново под слънцето..., но не това е основната ми мислА, де.../

Думата ми беше за това, кого точно „ПРЕПРОЧИТА дежурният по свят”: той ПРЕпрочитал /понеже нямаЛ много работа/ - та - ПРЕпрочитаЛ си поета Тютчев.... Кой беше па тоА?

Па и аз реших да прочета нещо от самият Тютчев..., не – защото /като дежурния/ нямам много работа, а по-скоро от любопитството на незнаещият...

Та – ето го Тютчев... /заедно с не по-малко поетът - майстор-преводачът – Григор Ленков?/:

Природата не помни ден, ни век,
                    годините ни призрачни не смята
                    и осъзнава изведнъж човек,
                    че той е сън за нея на земята.

Поред тя своите рожби, всички нас,
                    щом свършим битката си безполезна,
                    приветства пред раззинатата паст
                    на всепоглъщаща и миротворна бездна.

Само един поглед към годините, когато е творена /и преведена/ лириката – е достатъчен, за да ни покаже, че можещият – в която и епоха да се е появил на бял свят – си е именно такъв - можещ..., а от тематиката /независимо от посоката на мислите му/ - отново си правЯ извода: наистина, нищо ново под слънцето...

Нататък сте вие... Стига съм ви натрапвал посоката..., а и часът „за мислене”..., когато и да ни ги налагат – щом са „насила” наложени - винаги това е неподходящо...., все пак – къде-къде по-добре е човек – мъж или жена – да раздвижи меса /не и мисъл/, па да се завърти от едната кълка на другата в удобното легло, за да се отдаде на вечно желаната леност и „заслужен” или не - покой..., когато получава между другото и цялата необходима му информация за НЕЩАТА от ЖИВОТА – в полухоризонтално положение..., от лаптопа, насочен към съответната точка на национален, световен, че дори и - междугалактичен конфликт...

Та, лириката – Тютчева - и за мен е - неочаквано – странно точна в изказа си..., писана, преди почти век и половина...

Та, какво от това?

Еми – нищо. Живял един човек с благородническо потекло, преди толкова години, ..., „силата” на словото е достигнала до следващите, за да се уверяВАТ те постоянно, че нищо в живота не е случайно, както и да си казват, че няма какво ново да се сътвори... под слънцето /ни/...

Между другото, така и нямаше да разбера, кой аджеба е тоА Тютчев, ако не беше нашата Миряна Башева - с един леещ се текст /нищо че е творен в тоталитарни времена/, после пък - Щурците, в ранният им /тоталитарен/ период..., все пак – не съм изгубил времето си..., май... Някой си /милиционер/ „препрочитал” Тютчев... или Омир... Иронийка някаква – за ниво на културата /иронично/ на служители в тоталитарна държава..., а пътят винаги ще е опнат като нерв, както и животът ще си остане неразгадаем..., акО и в бъдеще да не влагаТ нищо в позицията „милиционер”, но пък някак римата с „нерв” и общият ритъм в стиховете са се наложили в съзнанието на Миряна...

А пътят - опнат като нерв.
                    Животът - пак неразгадаем!...

Че какво пък толкова да му гадаем на живота, още повече пък - между двете реперни точки: датите на светването /раждането/ и на угасването...

Тютчев...

Две сили знам — две съдбоносни сили,
                    те цял живот на прицел ни държат,
                    от люлката до гроба бдят немили
                    над нас Смъртта и Злият хорски съд.

И Тя, и Той громят, неотразими,
                    безотговорни са и той, и тя,
                    протестите за тях са нетърпими,
                    запушват те най-дръзките уста…

По-честна е Смъртта, по-безпристрастна,
                    не се затрогва тя, не се гневи –
                    коси наред с косата си ужасна
                    и кротките, и бесните глави.

Но Обществото… То в кипеж раздорен
                    владее и сърца, и умове;
                    то не коси наред — о, то из корен
                    изтръгва най-добрите класове.

Горко на тази гордо-млада сила,
                    незнаеща ни плахост, ни покой,
                    която дръзко се е устремила,
                    с усмивка на уста — в неравен бой.

Когато, съдбоносно осъзнала
                    правата свои, свойта красота,
                    очарователна, страх непознала,
                    се втурва срещу вой и клевета,

челото си зад маска тя не тули,
                    високо го държи — и като прах
                    отръсва от къдриците си хули,
                    заплахи, ругатни, злокобен смях…

И колкото е по-простосърдечна,
                    по-черна тя изглежда — в бледнина…
                    Тълпата вечно е по-безчовечна
                    към искрено-човечната вина.

Март 1869

От оня млад живот, бушувал тук,
                    от оня кървав — тук плющял — порой,
                    какво е оцеляло, Боже мой?
                    Две-три могили — нямам спомен друг…

И два-три дъба — кипрят се над тях,
                    разкършват ствол и смел, и непокорен,
                    шумят — и все им е едно, че с корен
                    там рият памет нечия и прах.

Природата не помни ден, ни век,
                    годините ни призрачни не смята
                    и осъзнава изведнъж човек,
                    че той е сън за нея на земята.

Поред тя своите рожби, всички нас,
                    щом свършим битката си безполезна,
                    приветства пред раззинатата паст
                    на всепоглъщаща и миротворна бездна.

17 август 1871

... аз така, неангажиращо, де...

...ЩоТ, АКО пък бях взел и да се ангажирам - сигурно искри щяха да Фърчат...

Коментар

• Свети Сава...

...по-голяма от Ал.Невски: размери, височина, железобетон, асансьори за хиляден хор, камбани, най-голямата - 6.5 тона...
                      ...чудна акустика - няколко хиляди вградени амфори в различини ъгли...
                      ...мраморът от външната облицовка е поръчан и платен през 1936 г. в Гърция..., войната прекъсва строителството, нооо.... през 1986 то е подновено, като Гърците /много чудно!!!/ изпълняват заплатената поръчка през 1936 г. за доставката на тоновете мрамор на СЪЩАТА договорена вече ЦЕНА!!!...
                      ...белият ангел /вляво от скелето/ - с огромни очаквания към него в преданията..., изографисването продължава...
                      ... подземието е завършено, правят се подстъпите, а там е също било върховно...
                      ...куполът - за първи път - сглобен долу, в центъра на църквата, монтиран с хеликоптери на конзолите с 40 сантиметра разлика в диаметрите...
                      ...изящни мраморни колони - свръх-скъпи, специални технологии...
                      ...и нам кви още подробности, доколкото разбрах - един от най-големите православни храмове...

Като нямам какво друго да правя - обяснявам /се/..., за което пък - толкова е логично - приемам забележки...

а па - за пиячите /ни/ - другото: червеното им вино не струва - едно нашенско мерло /около 4-5 евра/ - бие по вкусови качества и по цена - тяхното уж качествено червено /10 евра/...

Коментар

• Харесаха ми снимките от вътрешността на новата църква.

Коментар

• Здравейте на всички!

Да уверя хората, които търсят между женските никове мъже с "лява ориентация" - да ги търсят другаде..., но пък - защо ли да давам акъл на хората - те ще си открият онова, което търсят - както винаги - в нета..

Тъй като дамите тук не обичат да четат пътеписи и преживявания, но са любителки на "късият разказ" и то - във вид на снимки - пускам малко преживявания от близките дни... Клипове няма да ви пращам да гледате, защото не искам да ви бъркам в джобовете и да ви вземам последните сТинки...

БеОград...

Повечето го знаят.... Крепостта..., река Сава под нея и вливането й в Дунав в тоя район...Църквата Свети Сава - старата и новата, която ще си видите в нета от колко време се строи..., други неща няма да прочетете, но пък и няма да ви ги кажа, за да не ви отегчавам с писане...

...и крепостта в Ниш..., а пред нея няма да видите Нишава, защото много станаха снимките..., пък и едва ли ви показвам нещо ново...

Дулината ракия /дюлева/, разбира се - е местното "чудо - над чудесата"... Бирата им е супер, само че, за да те разберат - искаш си "точено пиво"..., наливният Старопрамен е супер!....

...ахаааа, щях да забОравя..., в заведенията няма нищо неприлично, ако се поинтересува човек от "жива свирка"......, защото я предлагат с удоволствие - знаят, че всички клиенти я желаят..., за музиката на живо си говоримО...

.... и така нататъкА, и така нататъкА......, т.е. - не бях прекалено многословен и не съм отнел много от времето ви...

Коментар

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
                            Знаете ли къде е Мечо?
                            Бян бурда сян коркма !!!
                            Баба ме научи на много неща.
                            tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнение
                              Искането на извинение е второто нахалство.

Даващият прошка унизява искащия я.
                              Добре.
                              Все има нещо, което да ти прави пришки на съзнанието.

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                                Oт което следва, че все има нещо, за което да се извиниш някому.
                                ----------------------------------------------------------------
                                "Аз" и звярът в мен.
                                Life of Pi - Tiger Scene
                                Искането на извинение е второто нахалство.

Даващият прошка унизява искащия я.

Коментар

Working...
                                X