IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧАРЪТ на НЕЩАТА от ЖИВОТА..., или: "Защо царят трябва да бъде гол...винаги!" :)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
    Отново сме на различно мнение, но това едва ли те изненадва

П.П. Мисля, че нямаше да се използват химически препарати. Увредените дървета щяха да се отсекат и изнесат от ветровала. Така нямаше да има среда за развитието на корояда..
    А във Витоша човекът отдавна се е намесил в природните закони
    По тия наклони - няма шанс за "отсичане и изнасяне", без да се направят пътища за ВИСОКОПРОХОДИМА техника...

Познай как ще се отвори "дупката" - и колко време ще продължат да изнасят - де с корояди, де - без...... /нали правилно изписвам името на това животинче - "корояд", че нещо се замислих - да не се изложа, де.../
    "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнение
      Това - въпреки, че не съм от учените глави - и според мен така трябва да бъде...

Има толкова препарати за борба с вредителите, но ако се вкара химията - веднага ще се променят условията, при които се развиват много от представителите на различни видове - и флора, и фауна... Така биха се създали условия за непредвидими последици в бъдеще. Т.е. - по-добре, онова, което е съхранено от природата - да се развива по природните закони...

Не на последно място е и /вероятно/ отказът ни да плащаме на чужди специалисти за консултации, както и за привличането им по-продължително време..., а те вероятно са много по-напред и в изпитването на ефективни препарати /предполагам/...

Толкова сме неориентирани в такива ситуации, че спецовете предпочитат да стоят встрани като наблюдатели, за да не сгрешат и да отнесат "калая"...
      Отново сме на различно мнение, но това едва ли те изненадва

П.П. Мисля, че нямаше да се използват химически препарати. Увредените дървета щяха да се отсекат и изнесат от ветровала. Така нямаше да има среда за развитието на корояда..
      А във Витоша човекът отдавна се е намесил в природните закони
      Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
      Мечо

Коментар

Във всяка иглолистна гора има корояди. Те са част от специфичната горска екосистема. Плътността на тяхната популация се регулира от враговете им и естествените съпротивителни сили на самите дървета.
        Когато се случи някакво събитие, като смерча през 2001 година и това събитие доведе до намаляването именно на тези съпротивителни сили, се случва едно явление известно в ентимологията под наименованието каламитет / масово развитие на популацията/.
        И понеже това се случи в резерват, учените глави решиха да не се намесват и да оставят природата сама да се справи с проблема.
        След като дърветата се изпотрошиха със сигурност короядите са се развили още по-масово, но там гората беше започнала да съхне още преди смерча.
        А относно името "Горелият мурак" може би като са го измислили преди 50-100 години да е имало пожар, незнам.

Коментар

Във всяка иглолистна гора има корояди. Те са част от специфичната горска екосистема. Плътността на тяхната популация се регулира от враговете им и естествените съпротивителни сили на самите дървета.
          Когато се случи някакво събитие, като смерча през 2001 година и това събитие доведе до намаляването именно на тези съпротивителни сили, се случва едно явление известно в ентимологията под наименованието каламитет / масово развитие на популацията/.
          И понеже това се случи в резерват, учените глави решиха да не се намесват и да оставят природата сама да се справи с проблема.

Това - въпреки, че не съм от учените глави - и според мен така трябва да бъде...

Има толкова препарати за борба с вредителите, но ако се вкара химията - веднага ще се променят условията, при които се развиват много от представителите на различни видове - и флора, и фауна... Така биха се създали условия за непредвидими последици в бъдеще. Т.е. - по-добре, онова, което е съхранено от природата - да се развива по природните закони...

Не на последно място е и /вероятно/ отказът ни да плащаме на чужди специалисти за консултации, както и за привличането им по-продължително време..., а те вероятно са много по-напред и в изпитването на ефективни препарати /предполагам/...

Толкова сме неориентирани в такива ситуации, че спецовете предпочитат да стоят встрани като наблюдатели, за да не сгрешат и да отнесат "калая"...
          "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от bate Goiko Разгледай мнение
            Не е така, корояда беше отпреди това, но не взеха никакви мерки срещу него, а трябваше. После след смерча си измислиха, че се бил появил заради падналите дървета.

Мечо

Коментар

Първо мина смерча, а после корояда се настани върху повалените и увредените дървета.
              Не е така, корояда беше отпреди това, но не взеха никакви мерки срещу него, а трябваше. После след смерча си измислиха, че се бил появил заради падналите дървета.

Коментар

Ами незнам колко са запознати, но там и на отсрещния склон дърветата първо ги язяде бръмбара, а след това мина смерч и изпотроши повредените дървета някъде към 2001-2002 год.
                Първо мина смерча, а после корояда се настани върху повалените и увредените дървета.
                Мечо

Коментар

Очевидно, незапознатите като мен - са нарекли месността "Горелият мурак", което фигурира в много карти...

Доста разминавания има в различните източници...
                  Ами незнам колко са запознати, но там и на отсрещния склон дърветата първо ги язяде бръмбара, а след това мина смерч и изпотроши повредените дървета някъде към 2001-2002 год.

Коментар

Да това е мястото, пожарът е тръгнал точно над Бистришка река и продължил нагоре по склона до границата между изсъхналата и живата гора, там направихме просеката. А дърветата са паднали защото преди десетина години ги язяде бръмбар корояд.

Очевидно, незапознатите като мен - са нарекли местността "Горелият мурак", което фигурира в много карти...

Доста разминавания има в различните източници...
                    Last edited by zarco; 11.09.2012, 22:43.

Коментар

Ааа ти си снимал между Академика и Голям Резен ли, на мен ми заприлича на снимката като под Грамадата. Спираха единствено тези желаещи да се включат в гасенето на пожара които бяха дошли на 10 сантиметрови токчета или по джапанки!

Клипчето е не толкова близо до Грамадата, но е именно по маршрута - от Железница, след Голям Купен към Грамадата, под Скопарник и доста преди Голям Резен да скрие слънцето зад себе си в късният следобяд...

Коментар

Това е Горелият мурак - сивото, над Бистрица - са падналите горели борове от предишен пожар. Снимката е от март тая година. Пожарът през юли беше под тия горели борове. Въпреки и голям, пораженията от предишният са на по-голяма площ.

http://snimki.be//store/1/701347383670.JPG
                        Да това е мястото, пожарът е тръгнал точно над Бистришка река и продължил нагоре по склона до границата между изсъхналата и живата гора, там направихме просеката. А дърветата са паднали защото преди десетина години ги язяде бръмбар корояд.

Коментар

То за опасното си е опасно, ама не за тази, която е качена на токчетата. По-скоро придружителят може да получи дископатия. Струва ми се, че ти спомена за такава възможност в предишен свой пост

...напОмни ми, че преди много време /10-на години оттогава/ спорех с една дама на тая тема, та тя, милата - нямаше /представи си/ - нищо против да я нося "на конче"..., но се замисли малко, когато й предложих да се завърти с крака на гърба ми...

Все пак "зацепи" какво й казвам...

Коментар

10 сантов ток - е опасен, дори и при първият километър..., няма начин да не се получи травма.

Но пък - по джапанки - понякога не е лесно, дори по маркираните пътеки...
                            То за опасното си е опасно, ама не за тази, която е качена на токчетата. По-скоро придружителят може да получи дископатия. Струва ми се, че ти спомена за такава възможност в предишен свой пост
                            Мечо

Коментар

Имам някакви леееки подозрения, че се пробваш да ме плюваш. Кажи, ако е така, че да мога и аз да се изхрача

Уфффффффф, чИ си чуФствителнаааа.... Само от едно се опасявам: да не го отнесе тая вечер мЪжО ти... ..., зная, че той ще те успокои /или пък ще те доизправи "на нокти"/, т.е. - ще те защити пред "лошите"...

Коментар

Ходенето с 10 сантиметров ток в пресечена местност е изключително емоционално преживяване.

П.П. Моите поздравления за участието ви при гасенето на пожара!

10 сантов ток - е опасен, дори и при първият километър..., няма начин да не се получи травма.

Но пък - по джапанки - понякога не е лесно, дори по маркираните пътеки...

Коментар

Working...
                                X