IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧАРЪТ на НЕЩАТА от ЖИВОТА..., или: "Защо царят трябва да бъде гол...винаги!" :)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
    Красиви са, но по различен начин, както и елегантни- но по различен начин. Все едно да сравняваш нордическата красота със средиземноморската и да се опитваш да изведеш на преден план една от двете.
    В едното животно има повече статична красота, достолепие, сила, а в другото- усещаш пулсирането на мускулите, гъвкавостта му, но не мога да кажа, че едното е по-красиво от другото..
    За богомолката си прав.
    За мен лъвовете са по-красиви от гепардите, а гепардите са по-елегантни (или пък изискани?) от лъвовете. И те са от една група - котешката, така че сравнявам един тип красота.
    Чувствам го определено.
    Свободен във виелицата.
    http://www.youtube.com/watch?v=mzGk8cYJVjc

Коментар

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
      Замисли се, вал, за същото противопоставяне на двете категории (за вал - антиномия) у животните.

Моите примери в момента са красотата и елегантността на лъвовете и гепардите.
      В кои кое от двете е в повече и защо?

Друг пример за мен е изключителната елегантност на богомолката и нейната изключителна грозота.
      Красиви са, но по различен начин, както и елегантни- но по различен начин. Все едно да сравняваш нордическата красота със средиземноморската и да се опитваш да изведеш на преден план една от двете.
      В едното животно има повече статична красота, достолепие, сила, а в другото- усещаш пулсирането на мускулите, гъвкавостта му, но не мога да кажа, че едното е по-красиво от другото..
      За богомолката си прав.

Коментар

• Замисли се, вал, за същото противопоставяне на двете категории (за вал - антиномия) у животните.

Моите примери в момента са красотата и елегантността на лъвовете и гепардите.
        В кои кое от двете е в повече и защо?

Друг пример за мен е изключителната елегантност на богомолката и нейната изключителна грозота.
        Свободен във виелицата.

Коментар

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
          Некачествен матрял

Елегантността в някаква степен може да се научи, да се придобие. Красотата - не.

Още едно противоречие: красотата е със силно излъчване, докато първият признак на елегантност, според мен, е сдържаност.
          И тъй като не мога да сдържам природното силно излъчване на моята красота, то трудно се справям с хилегантността.
          За едното можеш да благодариш на ДНК рулетката и пластичната хирургия.
          За другото- на хората, които си срещнал по пътя си. (все пак вкусът/елегантността се възпитават най-вече чрез другите)

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
            Изказването на С.Дали е частен случай.
            А ако отсъстват и двете?
            Некачествен матрял

Елегантността в някаква степен може да се научи, да се придобие. Красотата - не.

Още едно противоречие: красотата е със силно излъчване, докато първият признак на елегантност, според мен, е сдържаност.
            И тъй като не мога да сдържам природното силно излъчване на моята красота, то трудно се справям с хилегантността.
            Свободен във виелицата.

Коментар

• Изказването на С.Дали е частен случай.
              А ако отсъстват и двете?

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнение
                Днес, прочитайки нещо, много се дивих на мисълта на един Салвадор Дали… Не можах да стигна до решението, дали Дали е прав, когато казва: “Аз никога не съм срещал жени, които едновременно са красиви и елегантни. Това са взаимно изключващи се характеристики.”

Има ли нещо смущаващо, ако обявим мисълта за вярна?
                А самият мустакатко няма ли анализ на своето изказване?

-----------------------------
                Постовете ти почват да късеят нещо...
                Да не си се поразболял?

----------------------
                Пу-у-у, и заради теб замалко да си изпусна млекото да изкипи!

Изводът ми е: почваш ли да вариш млеко, напусни форума!
                За по-сигурно изключи компютъра.
                А за още "по-" извади кабела и го дай на някой от домашните да го скрие, докато не свариш млекото. А-а-а-ма-ха!
                Last edited by vmаnkov; 15.09.2012, 12:14.
                Свободен във виелицата.

Коментар

• Днес, прочитайки нещо, много се дивих на мисълта на един Салвадор Дали… Не можах да стигна до решението, дали Дали е прав, когато казва: “Аз никога не съм срещал жени, които едновременно са красиви и елегантни. Това са взаимно изключващи се характеристики.”

Мислих си и дали в хрумването на Дали има елемент на сексизъм.

Не стигнах до никъде, защото се обърнах към моя опит, за да разреша дилемата. Все пак, компромисното решение е това, че някое от двете качества е по-силно изразено от другото, а оставащото в “сянка” – вероятно подсъзнателно омаловажаваме или дори – почти игнорираме.

Има ли нещо смущаващо, ако обявим мисълта за вярна?

Очевидно, Дали изследва само линията красота-елегантност на жената. Много провокативно ми звучи. Колебая се. Нямам решение на дилемата.

Има мъже, които не се замислят над въпроса, дали определена жена е повече красива, отколкото елегантна, или обратно – по-елегантна, отколкото красива…Вероятно за тях е достатъчно тя да е естествена.

Та се сетих за разговора между двама приятели. Единият пита другия:
                  - Какви жени харесваш?
                  - Естествените…
                  - Тоест?
                  - Ми, тия, които – когато ги питаш: “Искаш ли да правим секс?” – отговарят: “Естествено!”

Това няма връзка с Дали…, нито с афористичното изразяване на Жан Ростан, който умува: “Жената винаги предпочита твоето робство пред своята свобода.”

Стана като манджа с грозде: красота, елегантност, естественост, робство и свобода. Добра компилация… И всичко, разбира се – се върти около секса. Сексът е водещо начало в тоя свят. Той е експлозия. Желанието за секс не може да бъде туширано изцяло. Вероятно може да бъде намалено.

Имат ли основание хората, които твърдят: ако не можете да спрете секса – оженете се и го намалете?

Да де, но някои тръгват именно по пътя на тая "логика"… И после изведнъж виждат “естествеността” на някои жени /дефакто, основанието да намалят секса с женитбата – вече е отпаднало/… По каква причина тия /някои/ жени са така “естествени”/от диалога на двамата приятели/, нищо, че не са така красиви и елегантни едновременно /в една и съща степен/… Мисля, че те са достатъчно мъдри…, или – опитът с времето си казва думата? Сега пък към всичко друго добавихме мъдрост и опит… Та, така…

Може и да греша някъде… Няма да ми е за първи път.

Поздрави и приятен уикенд!
                  "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

В помощ на Анон /не зная дали чете тук, но беше споменал, че ще влезе, за да пооспами.../, въпреки, че може да е късно /ако го е чакала на уреченото място дамата на сърцето му..., да видя - не бих повярвал.../: Ян Бибиян и дяволчето се намират в паркчето - градинка на бул. "Прага" /продължението на "Ботев", след Петте кьошета/.
                    Благодаря за информацията, Зарко!
                    (От онзи ден взех да хвърлям око на темата).

Минавал съм много пъти покрай тази градинка, но никога не съм влизал в нея.

За оспамването на темата трябва да съм в настроение.

Поздрави.

Коментар

Честит Кръстов ден! Имениците ни да са здрави и щастливи...и да не забравят да почерпят! ...Дамите - могат да "кръстосват" цветята, но само до там, другите неща да не ги "загърлят", де..., ..., да не крият хубавите си очи......., както и останалите си привлекателни неща...

Народът нарича празника Кръстовден не само заради “честния кръст”, а защото денят “се кръстосва с вечерта” - настъпва равноденствие; жените кръстосват (загърлят) цветята в градината, а мъжете си пазят кръста поради застудяването.

Според фолклорните представи от Кръстовден слънцето „тръгва назад“ - вече е есен.

Успешен ден!
                      Днес празнуват чъкракчиите, както на Еньовден празнуват билкарите.
                      Не знам дали останаха такива лечители.
                      Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                      Мечо

Коментар

• Честит Кръстов ден! Имениците ни да са здрави и щастливи...и да не забравят да почерпят! ...Дамите - могат да "кръстосват" цветята, но само до там, другите неща да не ги "загърлят", де..., ..., да не крият хубавите си очи......., както и останалите си привлекателни неща...

Народът нарича празника Кръстовден не само заради “честния кръст”, а защото денят “се кръстосва с вечерта” - настъпва равноденствие; жените кръстосват (загърлят) цветята в градината, а мъжете си пазят кръста поради застудяването.

Според фолклорните представи от Кръстовден слънцето „тръгва назад“ - вече е есен.

Успешен ден!
                        Last edited by zarco; 14.09.2012, 08:50.
                        "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• В помощ на Анон /не зная дали чете тук, но беше споменал, че ще влезе, за да пооспами.../, въпреки, че може да е късно /ако го е чакала на уреченото място дамата на сърцето му..., да видя - не бих повярвал.../: Ян Бибиян и дяволчето се намират в паркчето - градинка на бул. "Прага" /продължението на "Ботев", след Петте кьошета/.

Ако нещо ни говори - новият "дворец" - футуристичен стил на военните
                          http://snimki.be//store/1/531347563370.jpg - за не зная колко си милиона - на "Скобелев" - тази постройка също е близо до тая по-скоро градинка - с Ян Бибиян...

Скулптурната група, вероятно е правена преди 70-80 години, доста време се е запазила от мургавите ни сънародници /мисля, че е бронзова/..., има такива на още няколко места във София - върхът на изкуството /за мен/ е чешмичката встрани от Централни хали, но не мога да намеря в момента снимката - много прецизно изработени фигури, ако знаем, че по това време /в началото на миналия век/ все още не се е използвало кокилното леене...

Няколко интересни момента за мен са тия...

Опашките пред един Лидъл, при откриването им в София:

http://snimki.be//store/1/511347562972.JPG

Вероятно представлява интерес и пълноводието на - иначе малките рекички, които през лятото са около 40-50-60 сантиметрови, но през ноември 2010 нивото им надхвърли 2-та метра... Това е Владайска река по това време...

http://snimki.be//store/1/941347563326.JPG

Коментар

• Време е за равносметка…/ЧЕТЕТЕ ПО ДИАГОНАЛ, моля!/

Цял месец вече си имаТЕ нова тема… Защо казвам “имаТЕ”, ако в нея пиша само аз /почти, де/… Ами – имаТЕ си я, защото редовно я посещавате! Ето затова си я имаТЕ! А това не е малко, защото, очевидно посещаемостта е голяма: точно за един месец от създаването на темата има регистрирани 8474 уникални посещения…/признавам, че не съм добър анализатор, защото вчера предположих, че днес посещенията ще са повече от 8500… и съм много пЕтимен …, надеждата ми е – до обяд да се сбъдне прогнозата ми – след 11 ч…, а след 11 просто ще си скъсам “дипломата” на анализатор!!!..., колко неща пиша за една нищо и никаква тема…, ми да – човек трябва да изпипва до край нещата, с които се захваща…., правило!/… Темата може да е нищо и никаква, но природните красоти, които се популяризират в нея – те са всичко!

Това наистина не е малко /поне според мен/, защото, АКОООО пресметнем – с тоя темп на посещения, това са НАД 100 000 посещения за една година, а за 10 години – колко са: не мога да смятам до толкова…, за 100 /и повече/ години пък – изобщо да не говорим…

Сега, какво показва по-задълбоченият анализ? За мен посещенията са индикация за това, че подобни теми са интересни за хората. Това вече сме го разбрали: не залагаме на броят на постовете в темата, а – по-скоро на качеството /било на дискусията, било на популяризиране на природни красоти/. Ако залагах на брой постове – има начини за лавинообразното им нарастване – най-малко – бих дръпнал тук всички свои дискусии или мнения по специфични теми, а аз спокойно си пускам постовете в съответните теми, именно подкрепяйки стройната организация, създадена в сайта. Същата дава най-бърз достъп на участващите до интересуващ ги конкретен проблем. Понякога се получава леко преливане в тематиката, което е неизбежно, защото не винаги един човек, 24 часа в денонощието мисли за едно и също: просто това е невъзможно – умни и разсъдливи хора сме, а не винаги е удобно да хукнем, за да търсим подходящата тематика…, от една страна…, а от друга – някои са “абонирани” и си хвалят темичката, въпреки че темите са на форума, а не на създателят им /което е моя теза/, защото – в основата си е големият замисъл по създаването на сайта, а в частност – подходящият подбор на тематиката, която привлича участниците…. И – идва ми наум – който омаловажава ролята на сайта, нека пък опита встрани да създаде И ПОДДЪРЖА интереса към нещо, което да има посетители… Или няА А стане, или той/тя – ще се изпокара с хората в дискусиите си, при което ще си вкара автогола – да се лиши от доста посещения!

Въпреки, че посещенията в темата изразяват вид “пасивен” интерес – това не може да бъде определено по различен начин, освен като ИНТЕРЕС… /какво от това, че това е разновидност на интереса, без акцент на дискусията и по-скоро на читател в легнало положение, комуто е все едно какво казват отсреща, както и комуто не харесва да му налагат начин на мислене…, именно, де – никой не налага стил на живот с темата: поглеждаш по диагонал и продължаваш натам…, времето е късо за дискусии!/….

…та, тоя, който е типичният представител за времето си: преди няколко десетилетия същият той/тя - беше полегнал на канапето пред телевизора си - с биричката в ръка /имам предвид един типичен образ, който отдавна не живее в тая страна/… Той бленуваше за момента, когато ще има МИГНОВЕНАТА връзка с целия свят, както и – когато заемащите стотици квадратни метра площ ЕИМ ще бъде възможно да поберем в малкото си джобче… Доста по-рано Жул Верн, е бил изразител на въжделенията на милионите – за покоряване на Космоса – фантасмагория, която го правеше неразбран фантаст за времето си…

И хората винаги са се увличали от фантастика /и приключения/, защото всяка обявена за мистична – нова идея, за която хората не са доузрели, се е превръщала в догма…, за да минат десетилетия и векове, когато се е доказвала тяхната “истинност” в практиката…при конкретни условия….

С това не казвам, че човекът на канапето, прегърнал здраво биричката си – не може да бъде носител на новите, прогресивни идеи /нали така се наричаха/…, но определено – ще пропусне покрай съзнанието си характерни моменти от битието… /забележете, че не казвам “важни” моменти, а по-скоро акцентувам на “характерни” моменти, именно, защото всеки от нас е достатъчно зрял, за да може да постави приоритетите в своя живот, както и сам/сама да определи кое точно е важно за него/нея/…

Значи, най-общо – българинът /предполагам, бих могъл да ползвам нагласите в тоя форум като представителна извадка, за да обобщавам/ - та – българинът има виждане, кое за него представлява интерес: влиза, чете /макар и пасивно, за което не бива да му се сърдим: времената са динамични, та, дори да има мнение по много от въпросите – тъкмо поради факта, че умее да поставя приоритетите в ангажиментите си – то той знае и какво време би могъл за губи тук-там по форумите, както и – до каква степен да се “чепка” със себеподобните…, т.е. – това е здравият хазарт, когато някой “хвърля” част от времето си в името – не само на своята идея, но и за да я защити за пореден път, но без да е в голям преразход на време: колкото – толкова…Shut down!... друг път – повече…/…

Т.е. – какво се получи до тук за голяма група от участващите в темата: повечето са пасивни читатели, понякога хвърлят някоя реплика или коригират с основание “водещият”…, които умеят добре да подреждат ангажиментите си във времето, т.е. – способни са да направят разчет на времето си до последната минута…, след което си “вдигат чукалата” и отиват “да огреят” на друго място…

Ееее, разбира се, има и друга група от участниците в сайта, които не притежават изброените качества: те не попадат в статистиката /ми/ по простата причина, че не четат темата… Може би имат подобни качества, но това няма как да се докаже еднозначно…

Но и трета група има, разбира се, която може също да не чете темата, но в нея попадат “всезнайковците”, които – когато им споменеМ нещо, например “Еленино хоро” – влизат в Гугъл и веднага установяват, че това е /представи си!!!/ българско хоро в “7/8 тактов размер с трети дълъг дял”, а не е – примерно – "Сиртаки"… и се скъсват от знания, за да докажат колко мноО знаят и как могат да се счепкат за нещо си – дребничко, но според тях – смисъл на живота им…Такива хора са ми много любопитни – хем могат да висят по форумите /без да са модератори/, хем времето все не им стигало за основната работа, която планират… Много разминавания има в приказките им, но пък – за себе си съм забелязал, че тия хора имат други качества…/да ги успокоим, един вид, де/…

На тая, последната група – никак не съм им ясен, що за “тъмен субект” съм самият аз…, както и – какво точно търся в тоя форум, независимо, че са се пръкнали доста след мен във форума… Е, какъв е смисълът на влизането ни в даден форум, ли? Никакъв, разбира се! Чиста загуба на време… И все пак – влизаме… Влизаме, за да докажем някому, че знаем някои неща в тоя живот, или – поне, че имаме свой начин на възприемане на нещата от живота…Така си е в тоя живот: постоянно искат да доказваме компетенции…, не че тук някой ни е поставил изрично такова условие, де…, дори често общата нагласа е такава – да игнорира нечие некомпетентно участие…, или пък някой /учтиво, или – не толкова/ да бъде “помолен” от списващите дадена тема – да си организира нова тема, защото е голям дразнител за нечие кухо самочувствие…

Такива неща – след кратката ретроспекция по темата…

Иначе, ако трябва да коментирам анкетата /която вече не е необходима, но не зная как да я игнорирам/, то - тя не е претърпяла някакви съществени промени. Вече писах по нея и нямам намерение да дублирам изводите си. Там нещата са константа: никой – никому не налага насилствено да гледа красиви пейзажи от страната ни. Все пак, концентрацията върху нещата от “истинският” живот – е нещо много различно за всеки субект: един се концентрира по пътя на възхищението - съзерцавайки, друг – може да прави това /примерно/ - хапвайки, трети – пиейки /вода, алкохол, мляко…/, четвърти – отдаващ се на нещо различно /да кажем – на хоби, или други удоволствия/…

В тоя смисъл – аз не мога да налагам начинът си за концентрация върху нещата от “истинския” живот, което пък означава, че никой не може да ми налага от своя страна своите варианти за разпускане, концентрация, съсредоточаване и т.н….

След горната логическа обосновка, остава големият процент на хората, участващи в диалозите, или просто четящи /които смятат, че може да се открие интересна, дори в някои случаи - уникална гледна точка…, последното казвам, разбира се, за да погъделичкам моето его…, но какъвто и самогъдел да си правя – бройката на посетителите на темата говори красноречиво за интересите на хората/, които приемат нещата с необходимия хумор, както и тия, които са убедени, че няма теми, по които не може да се говори, разбира се, АКО не съществува някаква предубеденост за това….

Едно поздравче с пожелания за приятен ден с нещо, което не прави голямо впечатление, но за мен има нещо знаково: преди години имах една тяхна плоча точно с това изпълнение и много ми харесваше началното соло на барабаните /сега нещо са го смотали…/

http://www.youtube.com/watch?v=gvyFTnACn00

…в по-старото /старото!/ изпълнение, барабаните са малко по-добре изразени, но пак не е същото – от плочата…

http://www.youtube.com/watch?v=yQNSXFdyLSQ

...надявам се, да сте се съобразили с препоръката ми за четене по диагонал, която дадох в началото /игнорирах един постскриптум, защото нещата се "отекоха" с над 10К символа в поста ми/...

Коментар

• Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
                              То не е казано ,че трябва да се тъпчеш до подуване .От предложеното за обяд хапваш малко варено с малко ракиджок ,после малко фрикасе .За вечерта пак ракиджок само ,че със шопска салата и после печената рибка с червено винце.За сега толкова от мен ,че отивам да видя кво става из маймунарника/фейса/

АВе, рибката, по-скоро с бяло винце върви, или - компромисно с бира, но както и да е, де - всеки има свои предпочитания...

Коментар

Тъкмо се чудех, дали с бира, или някакво вино да поливам..., но на телешкото варено мисля, че червено вино му ходи...

От изброените продукти - да има да вземаш, че мога да изям толкова манЖи..., лято е, а лятно време се ядат едни огрооооомни салати: розАви домати имам - ще се пръснат от сладост, едни корнишони - още с мъха и цвета си, червена чушка и лук - те ти я шопската, разбира се - ако си взема и сирене, защото току що свърши при мен...

/чубрица в кюфтетата - тая идея наистина заслужава внимание, нещо ми напомня за тая подправка в едни кюфтета от детството с преобладаващо телешко - примерно 60-70% спрямо свинското..., та кюфтаците бяха наджипани с чубрица "до козирката", но човек като е гладен - не подбира.../
                                То не е казано ,че трябва да се тъпчеш до подуване .От предложеното за обяд хапваш малко варено с малко ракиджок ,после малко фрикасе .За вечерта пак ракиджок само ,че със шопска салата и после печената рибка с червено винце.За сега толкова от мен ,че отивам да видя кво става из маймунарника/фейса/
                                Last edited by коки; 12.09.2012, 23:50.
                                Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

Коментар

Working...
                                X