IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето... (архив до 20.09.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
    Дето се вика до вчера сме мислели че земята е плоска, а звездите и луната са създадени за да ни светят вечер а слънцето за да ни топли през деня нали ? Мисълта ми беше, че ако осъзнаем понятията нула и безкрайност това най вероятно ще промени цялата ни представа за науката а математиката няма да е това което е в момента Както и да е. Усещам се че съм неприятен и дразня и няма да досаждам повече. Благодаря на Анон и равновесие за отговорите. Равновесие както в 99% от случите мислиш точно като мен Ти си нещо като помъдрялото ми Аз след 20 години
    ПП: Това за клавиатурата беше шегичка. Ясно ми е защо имам нула. За да мога да напиша 10. Съвсем отделен е въпроса защо десет се изписва като едно и НИЩО до него
    Не знам дали ме разбра, но ще опитам за последно.

Демек имаш чиляк, който мисли по Мечешки, защото си кацнал на 1 кораб, висиш си на задника, а кораба ти плава.

Кат' типичен Мечешки отличник, ще казваш, че щом корабът е вързан на някое пристанище имаме нула, щот' той си мисли, че задника му е в покой.

Къде бъркат Мечешките аксиоматори, ами първо, че той гледа само в една проекция и за него това е права, щот' кораба къпел "направо", според него и даже си имат и команди за тия неща дали са "направо" или ще "завиват".

Ако го питаш, хубаво бря, ама щом земята е кръгла как тоя кораб къпи "направо" като той обикаля в кръг. Обаче Мечовците ти се изсмиват и казват, че нямаш право да оспорваш, това и тогава диаметър на окръжност става права и толкоз. После, ако го питаш хубаво бря, ама тя земята не само, че е кръгла, ами се и върти около оста си как тоя кораб ще плува направо ( демек "правото постоянно се посуква ). После, а бря хубаво, бря, ама то земята се върти около Слънцето, как ще плува "направо" и така до, ама тя и Галактика те се върти.

И пристига Мечката и ти казва, че това е "право", щот' тъй учил в 4-ти клас и толкоз.

- По същия начин си представи нещата за т.нар. пристан, дет' корабът бил на "едно" място, щот' задника на някой бил седнал и това в математикаТА вече било "нула" и толкоз.

П.П. И така стигаме до ускорениеТО на Асенката. Значи, аз на прима-виста се сещам, че само ако някой си отвори или затвори врата в тях, поне за близо 10 вида ускорение, които действат на тази врата.

Обаче Асенката казва авторитетно ускорениеТО и край, а не може да разбере, че първо земята се върти около себе си и също има дивиации на ускорение, около слънцето, млечен път и т.н. да не повтавям.

Ама после имаме ускорение от гравитация ( понеже вратата все пак има маса, а не е перце="нула" кг, после ускорение от начална точка като уж вратата е била в покой и т.нар. равноускорително( смигам ) и като почваме да я отваряме, после има тангенциално ускорение около пантите си, после ускорението па кат' наближи да я затваряме се променя и като я затворим пак си мислим, че вратата е в покой.

Колко вида ускорение станаха, сметна ли ги? Ха сега ми ги събери всичките и ми ги представи векторно, за да получим на Асенката ускорениеТО, когато чиляк реши да си отваря/затваря вратата в тях и то, ако допуснем, че имаме дистационно и ще натиснем паузата на цялата Вселена и после ще пуснем пак
    Last edited by marandi; 15.08.2012, 02:27.

Коментар

• Първоначално изпратено от vilavarna Разгледай мнение
      пиша бързо и може да изглежда неприветливо но не е. или трябва да си взема повече време и да пиша като хората или да не пиша ...
      просто в математиката има много разсъждения на темата за безкрайността (компактифицирането на александров например) и да ви кажа честно не мисля че тва ни е проблема дето трябва осъзнаем за да "прогледнем".
      квантовата механика е пълна с много по закачливи явления

сори за рязкото включване
      няма да се повтори ... сбогом и мерси за олиото (да си изпържа рибата)

no hard feelings
      Явно и аз съм останал неразбран. Благодаря и на теб и на Маранди за отговорите. От квантова механика не разбирам ама наскоро гледах един филм в който се обясняваше нагледно че всичко е едно и също но в различни размери. Структурата на атома, слънчевата система, галактиката и вселената. Пак се губи най-малкото и най-голямото обаче Сега надникнах в съседната тема за ес ци ай. Три дена стана се чудят дали е пирамида или не.Тези точно за 10 минути се отказаха да се занимават с мен така като съм прост Трябва ли ми аджеба виШа математика за да сметна че ако аз дам карта само на един човек а той пак само на един и така до 10 и всеки от всеки взема по 1% търговеца ще трябва да направи 10+9+8+7+......Което ще е около 80 % отстъпка Ами ако аз продам на 10 човека а всеки по на 10 и така нататък. Търговеца ще трябва да прави хиляди проценти отстъпка
      Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

no hard feelings
        За мен не ти беше "рязко" включването. Напротив - беше ми интересно, но без дузината учЕни, които цитира.

А квантовата механика ми е с пъти по-интересна от Сократ.

При нея (КМ) има много главоблъсканици. Кучета и котки в кутии и т.н.

Коментар

Дето се вика до вчера сме мислели че земята е плоска, а звездите и луната са създадени за да ни светят вечер а слънцето за да ни топли през деня нали ? Мисълта ми беше, че ако осъзнаем понятията нула и безкрайност това най вероятно ще промени цялата ни представа за науката а математиката няма да е това което е в момента Както и да е. Усещам се че съм неприятен и дразня и няма да досаждам повече. Благодаря на Анон и равновесие за отговорите. Равновесие както в 99% от случите мислиш точно като мен Ти си нещо като помъдрялото ми Аз след 20 години
          ПП: Това за клавиатурата беше шегичка. Ясно ми е защо имам нула. За да мога да напиша 10. Съвсем отделен е въпроса защо десет се изписва като едно и НИЩО до него
          пиша бързо и може да изглежда неприветливо но не е. или трябва да си взема повече време и да пиша като хората или да не пиша ...
          просто в математиката има много разсъждения на темата за безкрайността (компактифицирането на александров например) и да ви кажа честно не мисля че тва ни е проблема дето трябва осъзнаем за да "прогледнем".

no hard feelings

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
            Значи имаме проблем с космологията Просто математиката може би не е съвсем подходяща за описание на космологията. Нямам идея дали е така нито от математика разбирам нито от космология. Но все пак това не е чак толкова чудно при положение че математаката не е подходяща за описание и на още доста други области.
            Няма открит по-добър способ за описание на познанието ни от този на Математиката. Проблемът се опира до Границите на нашето познание.

И тъй-като то е крайно (Познанието ни), ние сме приели в математиката Безкрайност (има още какво да учим).

Коментар

• Тези проблеми с математиката ми напомниха за времето като изучавах математическа икономика, пълна перверзия според мен. Множеството на предпочитанията било изпъкнало, предпочитанията били транзитивни и тем подобни глупости.
              Първата кифла която заведеш в мола и разбива цялата математическа икономика на пух и прах.

Коментар

Той ми каза да И аз не го разбрах да Не разбирам как така вселената е безкрайна. Не може всички да са умни като теб бат Маранди Та тези дето сме тъпи и не знаем питаме. Та и аз съм учил виШа математика ама не съм намерил отговор там на въпросите които ме вълнуват. А понеже ме вълнуват и питам. Видях ви че много знаете и разбирате тука и се пените и си викам: Ех какъв късмет изкарах че срещнах умни хора. че а ги питам това което ме интересува. Та ако някой има на сърце може и да ми обясни как вижда нещата. Някъде да си видял да питам какви видове математика има ? Или пък кой какво е учил и знае и какво дипломи има ?Питах как така може нещо да е толкова малко че да е нула или пък да е толкова голямо че да е безкрайност.
                Ще се опитам, ако оплескам ще ме поправяте, но накратко.

Т.нар. Вселена имаш материя и анти-материя. Материята ти е уж познатото ( дет' си мисли всеки ), а анти-материята ти е непознатото. Съотношението беше 40% към 60% за анти-то, ако не се лъжа.

Т.е. т.нар. познание към днешна дата има поглед само върху 40% от това, което "вижда". Логичен въпрос е, ами ако вижда само 0.1%, к'во праим, но както и да е.

П.П. Базисна точка, демек "абсолютната" нула няма как да има, защото Земята се върти около себе си и около Слънцето. Слънцето па се върти около Млечния път ( Галактиката ни ), а тя и тя се върти.

Когато имаш физ. величини като скорост, ускорение, разстояние и прочие като функция на време, това са субективни теории и понятия, защото докато направиш построението на задача Х, то вече базисната ти точка не е 0, а "избягала" в пространството с нещо си нанякъде. Може да е +0 и нещо, може да -0 и нещо.

Това ти обясни Вилаварна. При безкрайност имаш друг парадокс. Както дрънкат някои по Мечовски за аксиомиТЕ, където всяка отсечка може да стане безкрайна права и това не подлежи на доказване.

Т.е. няма как да имаш:

1. Права - това е безумие ( като по днешната теория правата има начало, ама нямала край - демек безкрайност. Ами нали началото й ( нулата ) се мести и оттам криви цялата права. И каква права е това тогава.
                2. Безкрайност, предвид, че правата ти или ще се нацепи на анти-материя, откъдето не излиза нищо, а само влиза ( т.е. 40-60% съотношението уж ), или ще се нацепиш на някоя планета, звезда и т.н. защото всичко се върти.

Теоритично няма как да има безкрайна права и практически също. Ще бъде нещо, което наподобява права, но няма да е идеална и де факто става крива.

Дано съм ти бил полезен.
                Last edited by marandi; 15.08.2012, 01:42.

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                  Проблемът с Безкрайност съществува и сега. Космологията е приела, че време-пространството е крайно, а в математиката боравим с Безкрайност.
                  Няма такъв филм. За съжаление, Космологията се подчинява на Математиката, защото на Космологията трябват емпирични доказателства, за да опровергае математическите теории.

Няма да сме живи, за да го видим.... за жалост.
                  Значи имаме проблем с космологията Просто математиката може би не е съвсем подходяща за описание на космологията. Нямам идея дали е така нито от математика разбирам нито от космология. Но все пак това не е чак толкова чудно при положение че математаката не е подходяща за описание и на още доста други области.

Коментар

Нямам идея дали имаме проблем математически с 0 и безкрайност Все пак този "проблем" си се вписва прекрасно в самата система на математиката. Единствения вариант да има такъв проблем е ако се излезе от математиката и се почнат да се търсят доказателства за математически символи извън математика. И аз казвам че това е безсмислено. Защото математиката е затворена абстракция.
                    Проблемът с Безкрайност съществува и сега. Космологията е приела, че време-пространството е крайно, а в математиката боравим с Безкрайност.
                    Няма такъв филм. (Освен Стар Трек )

За съжаление, Космологията се подчинява на Математиката, защото на Космологията трябват емпирични доказателства, за да опровергае математическите теории и модели.

Няма да сме живи, за да го видим.... за жалост.
                    Last edited by anon6706; 15.08.2012, 01:29.

Коментар

почни да броиш от едно нагоре. може би някога ще стигнеш до идеята за безкрайност ... дето се вика ако не става по лесния начин токава давай по трудния.

колко са числата между едно и нула? интересното е че толкова са и между нула и десет, и дори на цялата реална ос

състоянието на една свободна квантова частица се описва с вълнова функция която е точка в безкрайномерно пространство.

да, числата са абстракция. всъщност абсолютно всичко което си мислим е абстракция защото ние строим модели за света около нас като единственото което имаме са нашите собствени възприятия,

а що нямаш безкрайност на клавиатурата ... е ако тва е доказателство за теб предполагам вярваш във вселенските константи уиндоус и епъл.

ари
                      Last edited by Alonso; 15.08.2012, 01:32.
                      Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

почни да броиш от едно нагоре. може би някога ще стигнеш до идеята за безкрайност ... дето се вика ако не става по лесния начин токава давай по трудния.

колко са числата между едно и нула? интересното е че толкова са и между нула и десет, и дори на цялата реална ос
                        Така не е честно. Естествено, приели сме, че числата между 0 и 1 са безкрайно много, но все пак - дали те са безкрайно много в действителност?

Аз не бих се наел да го доказвам емпирично, че имам и друга работа да върша....

Коментар

Ти го удари на теология.

Математически имаме проблем само с Нула и с Безкрайност (Маранди, глей как не ги членувам )

За останалите стойности имаме цели, рационални, ирационални и имагинерни стойности.
                          Нямам идея дали имаме проблем математически с 0 и безкрайност Все пак този "проблем" си се вписва прекрасно в самата система на математиката. Единствения вариант да има такъв проблем е ако се излезе от математиката и се почнат да се търсят доказателства за математически символи извън математика. И аз казвам че това е безсмислено. Защото математиката е затворена абстракция.

Коментар

В примера на мечо се вижда точно това Математиката дава решения. обаче само ако хикс не е нула или безкрайност. Тогава уравнението не може да бъде решено. Можеш ли да дадеш дефиниция за безкрайност ? Или да ми обясниш като на прост човек как така вселената е безкрайна ? Независимо с каква математика или друга наука Ами (безкрайност плюс 1) / безкрайност на колко е равно по твоята математика ?? И въобще защо на клавиатурата си имам 0 а нямам символа за безкрайност ?

състоянието на една свободна квантова частица се описва с вълнова функция която е точка в безкрайномерно пространство.

да, числата са абстракция. всъщност абсолютно всичко което си мислим е абстракция защото ние строим модели за света около нас като единственото което имаме са нашите собствени възприятия,

а що нямаш безкрайност на клавиатурата ... е ако тва е доказателство за теб предполагам вярваш във вселенските константи уиндоус и епъл.

ари

Коментар

не можеш да докажеш 0, също както не можеш да докажеш и 1. Цифрите ни служат да разбираме по-лесно света, заместваме реалността със символи, защото реалността сама по-себе си е прекалено сложна и може да бъде обхваната само в цялост. А ние не сме Бог. За това я разбиваме на части, но и те сами по-себе си са прекалено сложни. за това ги заместваме със символи, след това измисляме други символи които да обясняват измислените символи. И така нататък.

но всеки един символ колкото и да представя реалността, всъщност представя нашето усещане за тази реалност. Т.е. всеки символ произлиза само и единствено от човека. Пълен субективизъм, не възможен да бъде доказан обективно, просто защото това доказателство ще изисква познание на всичко, буквално на всичко.
                              Ти го удари на теология.

Математически имаме проблем само с Нула и с Безкрайност (Маранди, глей как не ги членувам )

За останалите имаме цели, рационални, ирационални и имагинерни стойности.

Коментар

Когато говорим за Нула и Безкрайност е по-добре да ползваме думата "величини".

Това са много специални числа в математиката.
                                математиката пък е чиста абстракция. Как се доказва абстракция извън самата нея.

Коментар

Working...
                                X