IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето... (архив до 20.09.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от dimka_1981 Разгледай мнение
    напротив доказано е , че бог не съществува
    Как е доказано. Поне веднъж ще се аргументираш ли за нещо. Гигов колко забележки ти направи, аз също. Тия голи твърдения дето ги хвърляте ей тъй да се намирате на приказка са ДОСАДНИ !!!
    Баба ме научи на много неща.
    tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
      1. Ти не внимаваш. Ние обсъждаме определена теория. Нормално е да си служим с приеманията, константите и доказателствата изведени от обсъжданата теория.
      2. За скоростта и ускорението.
      - скоростта е относителна - дори и да се променя, тя пак е една и съща за всеки един достатъчно кратък момент. Няма как да е иначе, когато говорим за относителност на движението. Дори и когато имаме ускорение, независимо дали е тангенциално или нормално, скоростта на двете тела едно спрямо друго за всеки един достатъчно кратък момент е еднаква. Еднаква е защото няма как да е различна, защото това е една и съща скорост.

- ускорението е абсолютно. То не се мери спрямо друга система. Знаем еднозначно, коя система (кое тяло) се ускорява. То и физически се усеща. Човек не усеща скоростта със сетивата си, но усеща ускорението на първично ниво (със сетивата си). То те кара да драйфаш. То може да те осакати или убие. То е абсолютно и няма нужда да се измерва относно нещо си. То се усеща.
      Естествено, при гравитация е точно обратното, там усещаш ускорение, когато скоростта не се променя. Защо е така, никой още не е успял да обясни.

3. За масата.
      Второй закон Ньютона утверждает, что приложенная (к точке) сила и порождаемое ей ускорение точки всегда пропорциональны, причём коэффициент пропорциональности всегда один и тот же независимо от вида силового воздействия (он называется массой материальной точки):

F = m*a

или с други думи а = F/m

Къде тук виждаш относителност спрямо друга система (тяло).

Ускорението е абсолютно не само според Нютон, но и според Айнщайн и според всички други известни учени. Ако ти твърдиш че е относително е редно да се аргументираш, а не да хвърляш празни голи обвинения в плещене на глупости.
      Добро утро!

Готини въпросчета си ми спретнал

Ще се опитам съвсем набързо да поясня. Т'ва е теория и т'ва са формулки за статична система, а не за динамична.

Т.е. те са отсвирили в часност, че земята се върти:
      1. Около собствената си ос.
      2. Около Слънцето ( звездата ни ) на Слънчева система.
      3. Около центъра на Млечния път ( галактиката ни ).

Хипотетично ( не съм си играл да смятам ), ако ти струпам концентрирана маса на малка площ. Примерно ( над 500 хил. т. дедуейт кораб ) и ги направя няколко такива и ги концентрираме в малка квадратура, демек на едно място.

То тогава ще се получи нещо като ексцентрик, както го наричат учените днес. Т.е. когато е най-отделечен от Слънцето до завъртането на тази маса до най-близка точка до Слънцето ще ускорява, поради силите на гравитация. След като подмине най-близката точка тази концентрирана маса ще започне да забавя ускорението, защото ще влязат силите на отблъскване.

Т.е. баланса е много крехък и ако подобни корабчета не могат да въздействат върху орбитата на Земята спрямо Слънцето, поради пренебрежимо малките си величини, то учудващо се оказва, че оказват влияние на Спътника на Земята ( Луната ), която предполагам знаеш е причината за приливите и отливите.

Т.е. достатъчно критична маса на малка площ се получава, която ще започне да тормози орбитата на спътника ни, понеже баланса е крехък в една динамична система. И дейстават сили както на привличане, така и на отблъскване.

П.П. Хипотетично, ако на Луната изцвъкат няколко небостъргача на малка площ, то ще я извадят от досегашната й орбита и има 2 варианта:

1. Или ще падне на Земята.
      2. Или Слънцето ще я засмучи към себе си, което пак ще разбалансира земната орбита спрямо него.

Т'ва е съвсем набързо и не съм ги доказвал тия неща още, по простата причина, че не съм си играл да търся точните данни, кое колко тежи, какви са разстояния и скоростите им на въртене една спрямо друга между субектите. Ако ти се занимава ги смятай, т'ва при малък мащаб, ако ти го разпъна на малко по-големичак ще се хванеш за главата какво се случва.

Затова тия формулки и теории казах са за местна консумация ( демек статична система, а тя не е статична ). Ако промениш координатната система или масата, ще видиш, че няма лимит за скоростта или ще клони към безкрайност като ускорението тоже може да регулира при една и съща маса, но като функция от скоростта ( вибрацията ), а не спрямо сила/площ, както си дал примера.

Поздрави!
      Last edited by marandi; 14.06.2012, 10:17.

Коментар

• Първоначално изпратено от dimka_1981 Разгледай мнение
        Е, сигурно имаш предвид физическо съществуване.
        Защото иначе бог като понятие в човешкия разум си съществува и, поради това, е реален обект, макар и не физически.

Струва ми се, че бог не може да бъде доказан, просто такова е понятието.

Ако можеш да определиш (дефинираш - вал/ши) един обект 100%, значи го познаваш напълно, знаеш всичките му граници и свойства.
        Доказването, че даден обект не съществува, също означава 100% познаване на този обект, на неговите граници и свойства, нищо, че физически е несъществуващ.
        Но бог в човешките разбирания е безкраен, всемогъщ (омнипотентен - тя си знае), всеобемащ и т.п., така че човешкият разум с неговата логика, която изисква строги разграничения и ограничения, за да работи - по определение не може логически да докаже съществуването на бог.

Я виж колко коскоджа ми ти големи човеци, не по-малко умни от нас, може би, са били искрено вярващи.

Казано по съвсем друг начин: ако можеш да докажеш бог, то:
        1) ти самият си бог;
        или
        2) има грешка в логичното ти построение.
        Трето няма.

Такава е мислата ми, па ти ше кажеш, дали е правилна.
        Last edited by vmаnkov; 14.06.2012, 10:09.
        Свободен във виелицата.
        http://www.youtube.com/watch?v=mzGk8cYJVjc

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
          Не може да се докаже, че няма бог, щото ако покажеш на вярващия къде го няма, той може винаги да опонира, че бог е бил вече там и се е преместил на друго място.

Коментар

• Първоначално изпратено от katilarium Разгледай мнение
            Зарекох се ...но компромис.

Твоят е здрав(и нека бъде),моят е изкарал сериозен инфаркт .....само с обилно потене и на крака (сега инвалидност над 80%,но не му личи ...гледаме да го пазим де)
            Но ше ти кажа едно(научено от една моя много добра хазайка) - по-добре ти него,отколкото той теб.Повярвай ми,на старите това им е желанието.

А за теориите - май не ме отразихте с дадения линк - с две тела е лесно,но с три ....все още си чака нобеловата награда

Алкохолът ме изкуши тази вечер да се разпиша,но няма да се повтори(не стваше дума за алкохола де )

Успех
            И с три тела е лесно.

Какво е направил Айнщайн след експериментите на Майкълсън и Морли.
            Той е казал - да допуснем, че скоростта на светлината е константа и да видим какво следва от това. Следва естествено специалната теория на относителността. Следва но с едно ненужно приемане - а то е че скоростта на светлината е максимално възможната скорост на две тела едно спрямо друго.

Ако някой учен (бат Маранди или друг) постъпи по айнщайновски и каже - да допуснем че, скоростта между 2 тела едно спрямо друго няма ограничение отгоре и може да клони към безкрайност - и да видим какво следва от това. Тогава и 3 тела да са, и безброй тела да са нещата стават лесни за теоретизиране.
            Last edited by mechobikov; 14.06.2012, 07:57.
            tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
              Съжалявам, ама големи простотии ми плещиш в момента.

1. В първото черничко - за елипсовидни орбити чувал ли си нещо? Колко често се срещат и защо? Как може при елипса орбита и равен тайминг на "кръгче" до милисекунди, скоростта да е една и съща според тИбя между 2-те тела и да е константа?

2. В синичкото, а за масата на всеки субект в това уравнение какво мислиш? Или тя е вечна константа.

П.П. Спри да четеш Айнщайн, казах че не съм му фен хич. Толкова простотии е изръсил, дет' аз цял живот няма да мога да изръся, ако ще и да живея 1300 години.

Чиърс

и някой ден, кат' му дойде времето и не съм "пукнал", може и да развия тия неща, но наистина в момента нямам време за тях. Т.е. мога да ги изговоря, ама друг някога да си ги доказва, ако ще и след 500 години, щот' в момента традиционната наука, освен да ме охраца - друго няма какво да стане

П.П.П. Но аз съм свикнал откак се помня вечно да ме храцат и то 'орица, дет' 1 габърче не са забили през живота си. Демек свикнал съм отдавна ( смигам )
              1. Ти не внимаваш. Ние обсъждаме определена теория. Нормално е да си служим с приеманията, константите и доказателствата изведени от обсъжданата теория.
              2. За скоростта и ускорението.
              - скоростта е относителна - дори и да се променя, тя пак е една и съща за всеки един достатъчно кратък момент. Няма как да е иначе, когато говорим за относителност на движението. Дори и когато имаме ускорение, независимо дали е тангенциално или нормално, скоростта на двете тела едно спрямо друго за всеки един достатъчно кратък момент е еднаква. Еднаква е защото няма как да е различна, защото това е една и съща скорост.

- ускорението е абсолютно. То не се мери спрямо друга система. Знаем еднозначно, коя система (кое тяло) се ускорява. То и физически се усеща. Човек не усеща скоростта със сетивата си, но усеща ускорението на първично ниво (със сетивата си). То те кара да драйфаш. То може да те осакати или убие. То е абсолютно и няма нужда да се измерва относно нещо си. То се усеща.
              Естествено, при гравитация е точно обратното, там усещаш ускорение, когато скоростта не се променя. Защо е така, никой още не е успял да обясни.

3. За масата.
              Второй закон Ньютона утверждает, что приложенная (к точке) сила и порождаемое ей ускорение точки всегда пропорциональны, причём коэффициент пропорциональности всегда один и тот же независимо от вида силового воздействия (он называется массой материальной точки):

F = m*a

или с други думи а = F/m

Къде тук виждаш относителност спрямо друга система (тяло).

Ускорението е абсолютно не само според Нютон, но и според Айнщайн и според всички други известни учени. Ако ти твърдиш че е относително е редно да се аргументираш, а не да хвърляш празни голи обвинения в плещене на глупости.
              tnm

Коментар

• Добро утро tnm
                Добро утро приятели
                tnm

Коментар

Зарекох се ...но компромис.

Твоят е здрав(и нека бъде),моят е изкарал сериозен инфаркт .....само с обилно потене и на крака (сега инвалидност над 80%,но не му личи ...гледаме да го пазим де)
                  Но ше ти кажа едно(научено от една моя много добра хазайка) - по-добре ти него,отколкото той теб.Повярвай ми,на старите това им е желанието.

А за теориите - май не ме отразихте с дадения линк - с две тела е лесно,но с три ....все още си чака нобеловата награда

Алкохолът ме изкуши тази вечер да се разпиша,но няма да се повтори(не стваше дума за алкохола де )

Успех

Моят старчок е с 2 инсулта, дет' докторята над 90% не му даваха шанс повече да се възстанови, а че ще е в инвалидна количка доживотно. Т'ва беше преди 15-20 години. До преди 2-3 години ми мъкнеше камъни с 2 ръце на по 20 метра от по 50-70 кг. - демек аз не мога да ги мъкна, щот' ще се изсипя.

Познай, какъв инат е Русото като чу докторята и няма - "няма" да се възстанови

П.П. Мислиш ли, че ми пука за нЕкъв Нобел? ( риторично )
                  ---------------------------
                  Пази старчока, щот' изчезне ли той - изчезва частица и от нас. Со кротце, со благо и с кютек - хихи

Шегувам се за кютека Пази го!
                  Last edited by marandi; 14.06.2012, 03:44.

Коментар

• Зарекох се ...но компромис.

Успех
                    Страхът трудно се преодолява само със знания

Коментар

Уф,бе човеко,кво "габърчета" те гонят,просто не се казва така ...това ми беше намека

А,за старото ....и за кво му ги метна те 5 бона .....Отиваш даваш му за сметката,хем да го видиш(ще ти се зарадва),хем да му се оплачеш че имаш нужда от помощ(че да намери смисъл -демек да помага).Моя така го изманипулирах.Никакъв не ми беше проблема да му плащам сметките.Но не!Я,един ден с мен ....ето тук се плаща тока,ето тук се плаща водата,ето тук се плаща телефона,ето тук -кабелната ....няма да ми тюхка само в къщи я,запълвам му времето.Напоследък съм намерил една хитра схема - карам го да търси документи ...пък той кат забравя ...и ги търси по два дни ...че и кат се ядосва,че не ги намира ,но така поне не мисли за лошотии.Последно беше за прегледа на колата(едната се води на негово име),отиваме и ...дай това,дай онова ....дай бележка за платени данъци ...ха сега де ...няма бележка за платени данъци (а той плати всички данъци-запълва време в данъчното )....два дни го държах в напрежение,докато му казах,че няма такава,щото е инвалид и пенсионер и е освободен от данък МПС

Успех
                      п.п Е,нема пиша повече ...заричам се
                      Аз го шетам на много фронтове в момента. Първо му съборих сметките за вода и ток над 2,5 пъти. Щот' забравяха отворени хладилници и т.н.

После целия му хранителен режим работя в момента, демек на 80 години, когато почина Мама и той беше афектиран му мериха кръвното беше 120 на 80.

Днес му излезли резултатите за кръвна захар 4.2 - демек е ниска за неговите години. Спрял съм солта в храната, всичко да е само прясно и читаво. Течностите още не мога да му променя и ме ядосва щот' си купува едни газирани боклуци с аспертам.

Но ... Рим не е построен за 2 дни и ще го прецакам и там. Демек по-здрав от мИня е, ама не го знае и той още - хихи

П.П. Простотията е, че постоянно гледа Скат и прочие бул-шийтс и още с изгрева, "вижда" залеза. Вечна критика за всичко и т.н.

Смазва ме емоционално, т.е. аз го надигам него, но ми изпива цялата моя енергия да го вдигна и после вися по креватите с мокър парцал с дни. Енергиен вампир се вика на това нещо, но няма как да си избираш роднините.

Чиърс! ( беше ми приятно ) - няма да се "изложиш", ако продължиш да пишеш - спокич ...

Коментар

Може ли с цитат и обосновка къде е била фрапиращата ми грешка?

Обожавам да се уча просто

П.П. Искрено благодаря за препоръките, но мисля, че всичко е овладяно. Русото е велик манипулатор кат' се наложи и то за доброто на тоя, когото манипулирам.

Днес му метнах 5 бона по сметката да не се притеснява за глупости ( смигам ).
                        Уф,бе човеко,кво "габърчета" те гонят,просто не се казва така ...това ми беше намека

А,за старото ....и за кво му ги метна те 5 бона .....Отиваш даваш му за сметката,хем да го видиш(ще ти се зарадва),хем да му се оплачеш че имаш нужда от помощ(че да намери смисъл -демек да помага).Моя така го изманипулирах.Никакъв не ми беше проблема да му плащам сметките.Но не!Я,един ден с мен ....ето тук се плаща тока,ето тук се плаща водата,ето тук се плаща телефона,ето тук -кабелната ....няма да ми тюхка само в къщи я,запълвам му времето.Напоследък съм намерил една хитра схема - карам го да търси документи ...пък той кат забравя ...и ги търси по два дни ...че и кат се ядосва,че не ги намира ,но така поне не мисли за лошотии.Последно беше за прегледа на колата(едната се води на негово име),отиваме и ...дай това,дай онова ....дай бележка за платени данъци ...ха сега де ...няма бележка за платени данъци (а той плати всички данъци-запълва време в данъчното )....два дни го държах в напрежение,докато му казах,че няма такава,щото е инвалид и пенсионер и е освободен от данък МПС

Успех
                        п.п Е,нема пиша повече ...заричам се

Коментар

......Званието писател е отредено за малцина ....затова и реших да внеса лека корекция,за да предотвратя други такива фрапиращи грешки....дано не се почувстваш засегнат.
                          ................

Успех
                          Може ли с цитат и обосновка къде е била фрапиращата ми грешка?

Обожавам да се уча просто

П.П. Искрено благодаря за препоръките, но мисля, че всичко е овладяно. Русото е велик манипулатор кат' се наложи и то за доброто на тоя, когото манипулирам. Днес го прекарах на картофена яхния, таратор, ракийка и кремвирш за яхнията. Правих му и тестена баница, ама и тя му била с коричка и го боляли зъбите - демек я отсвири.

За сравнение, аз цял ден съм на 2 панички таратор - хихи

Днес му метнах 5 бона по сметката да не се притеснява за глупости ( смигам ).
                          Last edited by marandi; 14.06.2012, 02:13.

Коментар

Би ли го споделил, ако не е тайна?
                            Мне,предпочитам да съм читател,а не писател.Званието писател е отредено за малцина ....затова и реших да внеса лека корекция,за да предотвратя други такива фрапиращи грешки....дано не се почувстваш засегнат.
                            Иначе ми стана симпатичен с приключенията със старото ти ....мен ме споходи същото преди година и половина и сега се вглеждам в твоите действия и виждам къде съм бъркал и къде съм бил прав ....позволявам си съвет(относно случката с мекиците и пицата) - накарай го да се чувства така,че все едно ти имаш нужда от помощ,а не обратното .....бъди сигурен че той ще се справи и без теб ....просто му трябва смисъл за да живее.

Успех

Коментар

Така си мислиш ти,това е твоят избор ....моят е съвсем различен
                              Би ли го споделил, ако не е тайна?

Коментар

П.П. Та, толкоз за "габърчетата"
                                Така си мислиш ти,това е твоят избор ....моят е съвсем различен

Коментар

Working...
                                X