IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето... (архив до 20.09.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Това е една тъжна история за един социален експеримент върху възприятието, вкуса и приоритетите на хората.

Един мъж седнал на една от спирките във Вашингтонското метро и започнал да свири на цигулка. Случило се в студена януарска сутрин.

Той изсвирил 6 пиеси на Бах за 45 минути. По това време метрото било доста натоварено и от там минали хиляди хора, повечето отивайки на работа.

Три минути след като започнал да свири, мъж на средна възраст забелязал музиканта. Той забавил крачка, спрял за няколко секунди, след което се втурнал забързано, за да не закъснее за ангажиментите си през делничния ден.

Минута по-късно, музиканта получил първият си долар: жена хвърлила парите в движение и продължила по пътя си.

След няколко минути, някой се облегнал на стената до цигуларя и се заслушал в музиката му. Но съвсем скоро си погледнал часовника и побягнал. Вероятно закъснявал за работа.

Най-голямо внимание на музиканта обрнало 3 годишно момченце. Майка му го влачела бързайки, но хлапето се спряло, за да послуша музиката. Тогава тя го дръпнала силно и детето тръгнало постоянно извръщайки главата си назад. Същото нещо се повтарило с още няколко деца. Всички родители без изключение, принуждавали децата си да тръгнат.

За тези 45 минути, само 6 души се спрели за малко да послушат музиката. Около 20 дали пари, но без да спират.
    Събрали се общо 32 долара.
    Когато свършил да свири и тишината заела мястото на музиката, никой не обърнал внимание.
    Никой не аплодирал, никой не разпознал музиканта.

Цигуларят в метрото е Joshua Bell, един от най-добрите цигулари в света. Той свири едни от най-сложните музикални произведения писани някога на цигулка на стойност 3,5 милиона долара.

Два дни преди случката в метрото, били продадени всички билети за негов концерт в Бостън, и средната цена на билет била $100.

Тайното представление на Joshua Bell е организирано от the Washington Post като част от социален експеримент за възприятието, вкуса и приоритетите на хората. Рамките на този експеримент били: в обикновено, ежедневно място в необичаен час: В състояние ли сме да възприемаме красотата? Спираме ли тогава да й се наслаждаваме? Разпознаваме ли гениалния талант, когато е поставен в необичаен контекст?

Един от възможните изводи тук би бил:
    Ако нямаме време да спрем и да послушаме един от най-великите музиканти в света, изпълняващ едни от най-великите произведния писани някога, колко ли още неща пропускаме?

Източник-вестник "Сега"

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
      Тук станахте много сложни по изразяването.
      Дуендета, де-жавюта.....

Кажи ми в прав текст: В България има ли 200 певци, които пеят по-добре от Фреди Мъркюри. Говоря в АБСОЛЮТНИ СТОЙНОСТИ, не в ОТНОСИТЕЛНОСТ.

После с Мечобиков на ЛС се разберете какво точно искаш да кажеш.

Един глас може да се премери и в обективни параметри: Октави, бленда и т.н. и т.н. Ти явно по-добре ги разбираш параметрите от мен.
      Постът ти е доста обиждащ, но ще ти отговоря. Не, не познавам 200 човека, но 3 със сигурност- не са известни и никога няма и да станат по ред причини: визия, интереси, житейски старт, обкръжение....
      Сид Вишъс имал ли е необходимият гласов капацитет за аудиторията и популярността която е притежавал/притежава или ще го сложим по-скоро в някакъв социален, а не музкален контекст? Не се заяждам (в случай, че ти хрумне нещо подобно) и смятам, че всеки може да си пише каквото иска дори писанията му да ме дразнят .

Mир и Любов, че нещо тонът е станал неприемлив.

http://www.youtube.com/watch?v=1O-8C...eature=related

Коментар

• Първоначално изпратено от dimka_1981 Разгледай мнение
        те и твоите хипотези за пряка демокрация са голословни , но ти си ги плямпаш въпреки че не само са досадни , но и абсолютно неприложими в България на този етап...
        Йоската си обръсна брадата и стана Димка
        Баба ме научи на много неща.
        tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
          Как е доказано. Поне веднъж ще се аргументираш ли за нещо. Гигов колко забележки ти направи, аз също. Тия голи твърдения дето ги хвърляте ей тъй да се намирате на приказка са ДОСАДНИ !!!
          те и твоите хипотези за пряка демокрация са голословни , но ти си ги плямпаш въпреки че не само са досадни , но и абсолютно неприложими в България на този етап...

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
            ЛС
            Това какво е ако не долна провокация. Обичаш да гаднярстваш май.
            Темата не е твоя. Всички си казваме мненията, както и какво харесваме и не харесваме. На мен ми харесва и не се уморявам да чета колегите. С никого (почти) не комуникирам на ЛС. Естествено ако ви нямаше двамата със Заркича щеше да е малко по слънчево ама трябва да има и лоши. Не може всички да сме добри. Пишете си пък като ми накипи някога, пак ще напсувам един от двама ви.
            tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
              Бебе,

виж нямам намерение да изпадам в спорове, но по принцип изпадаш в леко противоречие, понеже формулката: E = mc2, където "с", отчита скоростта, именно е избрано буквичката "с", което идва от константа в теорията на нашия общ приятел - Айнщайн, а не е "v" да кажем.

Т.е. тази скорост е точно дефинирана колко е и изчислена към днешна дата, спрямо всеки един обект. Има я даже и в система СИ, но пак си е константа. Капиш?

П.П. Затова не мога да те разбера като ми говориш категорично за относителни скорости, а па даваш теорията на Айнщайн. Нещо не мога да те чатна предполагам, както трЕбе.

Чиърс!
              Ми нали всички пишем за това, че е вярно. То е експериментално доказано. Даже писах и за първите опити за тези които не са чели и не знаят. Не става въпрос за скоростта на светлината. Какво е значението на думата спрямо.
              1. Можеш ли да измериш скорост без да е спрямо нещо - не можеш.
              2. Ускорението спрямо нещо ли се мери - не

Ще се опитам да ти обясня по друг начин

За да разделим скоростта от ускорението трябва да ги разгледаме поотделно:

1. Равномерно праволинейно движение (или покой) на А спрямо Б (или на Б спрямо А)
              - Все едно е кой от двата обекта ще приемем за неподвижен и кой за подвижен.

2. Ускорително движение.
              - Винаги е ясно кой точно обект се ускорява. Ясно е на коя ракета и работят двигателите. На която ракета и работят двигателите тя се ускорява.

Те просто са такива величини. Такъв им е характера. Такъв им е смисъла. Тук няма нужда от теории и формули. То се усеща първосигнално.
              tnm

Коментар

• Добро утро tnm

Аз тука докато се ровех из боклуците и намерих сърп и паламарка
                tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                  Anon, не поставям под съмнение талантът на Фр, Меркюри, защото освен глас, харизма има и това, на което му викат дуенде.
                  Говорим за гласове и като как тези гласове ще се пласират в публичното пространство.
                  Не винаги липсата на голяма аудитория автоматично значи слаб артист (същото може да го прехвърлиш в коя да е друга творческа дейност) както и обратното.
                  Имам някакво де жа вю за друг подобен разговр с теб или някой друг тук.
                  Тук станахте много сложни по изразяването.
                  Дуендета, де-жавюта.....

Кажи ми в прав текст: В България има ли 200 певци, които пеят по-добре от Фреди Мъркюри. Говоря в АБСОЛЮТНИ СТОЙНОСТИ, не в ОТНОСИТЕЛНОСТ.

После с Мечобиков на ЛС се разберете какво точно искаш да кажеш.

Един глас може да се премери и в обективни параметри: Октави, бленда и т.н. и т.н. Ти явно по-добре ги разбираш параметрите от мен.

Коментар

• Първоначално изпратено от mia11 Разгледай мнение
                    Аууу, не съм го гледала досега да му се е губил гласа на Фреди, но малко се назорва на тоя концерт,,, прекалил е с нещо, както и да е беше велик!
                    Или си поредната "азисофилка" или не си гледала/слушала концерти досега.
                    Този концерт е от юли 1986. Фреди е вече на 40 години и на по-малко от година преди диагнозата СПИН.
                    Ето целия концерт:
                    http://www.youtube.com/watch?v=uh9oU...eature=related

Освен това, концертът е с продължителност 1ч. и 50м. (ЕДИН ЧАС И ПЕТДЕСЕТ МИНУТИ), като с изключение на 10-на минути, Фреди не се спира по сцената.. Дай Боже на всеки азисовец да умее подобни неща.
                    Аз се уморявам 20 минути да ви чета, какво остава за над 100 минути да пея и да се движа.

Но така е в БГ - Първо пишем, после мислим - Айнщайн е тъпо парче, всички сме много интелигентни, казваме неща, които се разбират само от 2-3 ма в глобалната мрежа и т.н. и т.н.

А това е песен от същия концерт (5 (пет!!!) минути преди края му), която е изпята от "загубилия според теб гласа си на концерта" Фреди.
                    http://www.youtube.com/watch?v=ZyVXFpD4k_s

П.П. Винаги трябва да се прави разлика между студиен запис и живото пеене. Макар, че през 70-80-те години студийните записи се доближават в максимална степен до "реалния" глас на изпълнителя (много по-малко електроника е ползвана).
                    Просто по време на студийните записи са в най-добра форма и певците не се движат, когато пеят.

П.П.2 Днес имаше много хубави мачове, както и много се изкефих на волейболистите ни.
                    Last edited by anon6706; 17.06.2012, 04:56.

Коментар

• http://www.youtube.com/watch?v=eQsM6...eature=related

=

E = mc2

Коментар

Ама те просто са си такива величини. Така се измерват. Физическия им смисъл е такъв. То не само Айнщайн. Всички са на това мнение. Просто човеците така сме ги избрали. Скоростта не съществува сама по себе си, а винаги е относно нещо - затова е относителна. Ускорението е абсолютна величина. То се усеща. Дърпа те, събаря те натиска те. Усеща се първично, със сетивата, няма нужда от теории и формули. То е само по себе си. Не е относно нещо. На кораба примерно имаме 2 скоростомера. Единия измерва скоростта относно водата. Другия измерва скоростта относно дъното. Разбираш ли. Няма скорост сама по себе си. Винаги е относно нещо. Относителна величина е.
                        Бебе,

виж нямам намерение да изпадам в спорове, но по принцип изпадаш в леко противоречие, понеже формулката: E = mc2, където "с", отчита скоростта, именно е избрано буквичката "с", което идва от константа в теорията на нашия общ приятел - Айнщайн, а не е "v" да кажем.

Т.е. тази скорост е точно дефинирана колко е и изчислена към днешна дата, спрямо всеки един обект. Има я даже и в система СИ, но пак си е константа. Капиш?

П.П. Затова не мога да те разбера като ми говориш категорично за относителни скорости, а па даваш теорията на Айнщайн. Нещо не мога да те чатна предполагам, както трЕбе.

Чиърс!
                        Last edited by marandi; 17.06.2012, 02:51.

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнение
                          Не се притеснявай, щастливецо - умен..., ти си щастливец умен, който ме постави натясно - именно като форумен сваляч!

Заклемен съм отвсякъде - и няма да мога да спя спокойно, щасливецо умен...

Ъм сЯ - кО Ше праЯ?

Поздрав на всички умни щастливци, най-вече на моряците - умни щастливци...

... и умни - да не забравя да го кажа...
                          Дай му игнор на този ...., човек, иначе не става. Този е със сериозни проблеми, без личен живот и е ЗА СПЕЦИАЛИСТ. Не се вкарвай в неговия филм, игнорирай го...

Коментар

Аз копеле мръсно гадно мързеливо употребих думата скоростомер. Тъпанар прост. Защото всички да разберат за какво иде реч. Ти гювендийо долна се опита да пробутваш корабна терминология без да ти е ясно кое какво означава. Тъпанар прост. Голям си тъпанар. Много си прост.

Морализаторстваш почти във всичките си постове, а си първия обвинител в морализаторстване. Ама то трябва акъл за да се усетиш тъпанарино.

Във всеки твой пост, дори и когато не става дума за жени, "дамите тъй, дамите иначе". Пък недай си боже някой да ти каже, че си форумен сваляч и подскачаш като ощипана госпожица. Един път поне можеш ли да застанеш зад думите си.

Що ли питам - не можеш. Щот си тъпанар прост.

Не се притеснявай, щастливецо - умен..., ти си щастливец умен, който ме постави натясно - именно като форумен сваляч!

Заклемен съм отвсякъде - и няма да мога да спя спокойно, щасливецо умен...

Ъм сЯ - кО Ше праЯ?

Поздрав на всички умни щастливци, най-вече на моряците - умни щастливци...

... и умни - да не забравя да го кажа...
                            "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнение
                              ... с двата, които имаТ на кораба /другите/, щастливецо - за които говореШЕ..., забрави ли вече - това беше преди половин час...
                              Аз копеле мръсно гадно мързеливо употребих думата скоростомер. Тъпанар прост. Защото всички да разберат за какво иде реч. Ти гювендийо долна се опита да пробутваш корабна терминология без да ти е ясно кое какво означава. Тъпанар прост. Голям си тъпанар. Много си прост.

Морализаторстваш почти във всичките си постове, а си първия обвинител в морализаторстване. Ама то трябва акъл за да се усетиш тъпанарино.

Във всеки твой пост, дори и когато не става дума за жени, "дамите тъй, дамите иначе". Пък недай си боже някой да ти каже, че си форумен сваляч и подскачаш като ощипана госпожица. Един път поне можеш ли да застанеш зад думите си.

Що ли питам - не можеш. Щот си тъпанар прост.
                              tnm

Коментар

Нещастник
                                щастливец!
                                "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

Working...
                                X