IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето... (архив до 20.09.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• линкът от уикито е по-интересен към края, когато отваря дума за възрожденската архитектура, но и сама се оплакох, само отваря дума и толкова, повечето материали в нета са такива...

А данъчните облекчения в строителството, за съжаление, изобщо не дават отговор има ли "балканска" архитектура и на какви влияния се дължи

п.п...сега ще чета блогчето ти

Коментар

• Чек' да ти пратя линк-а със статията ми - чети коментарите и се посмей отдолЕ, ама тогава бях изпушил яко и Русото вади Русата метла за "спец" случаи
      -----------------------------------
      България "умря"! Да живее България!

http://marandi.blog.bg/biznes/2011/1...lgariia.868306
      -----------------------------------

Те след коментарите ще разбереш какво имам предвид ( ъъ .. смигам ), т.е. моите.

Ъъ .. не ми дадоха да ме включа в ефир тогава в предаването им, а и по скайп операторчета-та спряха да ми отговарят на елементарни въпроси като к'во име е т'ва, че да се свързва с български Фолклор.

Т.е. беше абсолютна цензура т'ва предаване и аз издивях и тая статия я фраснах за няколко часа само, веднага след т'ва.
      Last edited by marandi; 07.09.2012, 19:13.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
        Точно за школите искам повече да науча, но инфото е много стилизирано

За влиянията, връзките, обмяната на опит, учителите и техните учители ...)
        Майстор Колю Фичето е обикалял Одрин и Истанбул, Албания, Румъния...неизбежно е влиянието му от другите архитектурни школи. Учил е при такива майстори...не случайно, получава право от султана да строи държавни обекти като мостове...

Геният е гений, не защото създава нещо ново (непременно), а защото надгражда старото по неповторим начин

Този материал в уикито е малко по-добър, но липсват взаимовръзки и в него
        http://bg.wikipedia.org/wiki/Българска_архитектура

Архитектурата на селищата от 19 век и в България, и в Гърция е много близка и е неизбежно влиянието й от турския режим. Най-изненадващо, за мен, в линка по-долу, дори самите гърци говорят за това, иначе крайни шовинисти
        Конкретно, Портаря пилио е строен в началото на 19 век(онази хубавата картина, която пуснах първа) и специално площадчето там с всичките еркери, чардаци, а и занаятите са като от българско възрожденско селце
        Слънце, извинявай - ама спрях да чета линк-а от уики-тУ още на 5 ред.

Преди идването на българите к'ва била архитектурата. Ай, ся чалъми
        ------------------------------------------
        И да ти казвам, че Бяло море преди това се е наричало Тракийско море уж ( до преди само 2300 години ще ми повярваш ли? Т.е. сега па си задай въпроса как се превежда еврейския ви термин "траки", дет' ви го лепнаха, разни с фамилия Фол ( ъъ ... те били учени, професори, пардон и ТЕ пазели "българщината" ви - така ме обвиниха в блог-чето и познай какво последва от моя страна ).

Някой ден ще се усетите как ви еб*ат по цвички в банята, за да не се пързалкате ( демек други ви пишат "историята".

Писал съм ви цяла статия за тия номерца в блог-чето - жалко, че тогава оплюх Хачо Бояджиев и предаването му Полет над нощта, щот' чилякът си замина и ми е кофти. Ама, попрочети малко и тогава прави "генералните" изводи. Демек тогава изригнах след едно негово предаване и се чу, ама да не барам костите на чиляка - хубав мениджър беше.

Колю Фичето няма да тръгне да прави къщите на 'орицата - те сами са си ги правели, колкото и да ти звучи странно.

Но не съм аз чилякът, който ще ви го каже и докаже - просто съм 'ноу уморен - баф ма'а вече манекенки ме викат да ме изплющят, а аз се правя на луд, че не мога. Нямам грам енергия за нищо. Преди години, ако ми го кажеше някой т'ва - щях яко да се смея - сега пак се смея, ама на себе си

П.П. Малко глупости си имам на главата, ами да чета тип глупости студентски реферат.

Мадам Шъ ви го каза в прав текст - данъчната тежест е развила т.нар. възрожденски стил при жилищното строителство ( демек при къщите ). Така им се е определял данъка и за да спестят са ги правили така. Същото важи и за разрешенията на църквите ( първите ) - колко може да са високи и т.н.
        Last edited by marandi; 07.09.2012, 19:05.

Коментар

• малко релакс преди вечерта да дойде ))
          http://vbox7.com/play:acc18572
          http://www.youtube.com/watch?v=h8tuTSi6Sck

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
            Ъмм, те се развиват и школи, бря и т.н.

Къде да се позиционира огнището и през годините се изменят доста нещата ( брой стаи, етажи и т.н. по региони ) По принцип се говори за стилове в земите на БГ-то и школи. Подобно на фолклора ни, който също навсякъде е различен.

Цъкай си из нет-Я и все ще намериш за какво ти говоря. .................
            Точно за школите искам повече да науча, но инфото е много стилизирано

За влиянията, връзките, обмяната на опит, учителите и техните учители ...)
            Майстор Колю Фичето е обикалял Одрин и Истанбул, Албания, Румъния...неизбежно е влиянието му от другите архитектурни школи. Учил е при такива майстори...не случайно, получава право от султана да строи държавни обекти като мостове...

Геният е гений, не защото създава нещо ново (непременно), а защото надгражда старото по неповторим начин

Този материал в уикито е малко по-добър, но липсват взаимовръзки и в него
            http://bg.wikipedia.org/wiki/Българска_архитектура

Архитектурата на селищата от 19 век и в България, и в Гърция е много близка и е неизбежно влиянието й от турския режим. Най-изненадващо, за мен, в линка по-долу, дори самите гърци говорят за това, иначе крайни шовинисти
            Конкретно, Портаря пилио е строен в началото на 19 век(онази хубавата картина, която пуснах първа) и специално площадчето там с всичките еркери, чардаци, а и занаятите са като от българско възрожденско селце
            Last edited by съни(тя); 07.09.2012, 17:42.

Коментар

Dire Straits - Brothers in arms

http://vbox7.com/play:9409de61

...
              "...има толкова много светове,
              ...толкова много слънца,
              а ние разполагаме само с един свят,
              но живеем в различни такива"

любима банда, любим вокал на Марк Кнопфлер и силна песен )

Коментар

• Ето сетих се пример за разликата между двата вида мислене. Виждам примерно как в една стая влизат мъж и жена. Минават някоя и друга минута. Интересува ме живо дали се таковат в момента.

Рационално мислене

1. Влязоха мъж и жена.
                2. Сами
                3. Мъж и жена като останат насаме в някоя стая обикновено се таковат.

И толкова - това му е силата на рационалното мислене.

Я да видим как стоят нещата с нестандартното (правилното) мислене

1. Подслушвам, дали ще чуя звуци от таковане, но ако стената е плътна...
                2. Поглеждам през ключалката, но ако не се вижда от там...
                3. Обикалям от външната страна и поглеждам през прозореца, но ако не се вижда и оттам...
                4. Чупя прозореца, хвърлям димка в стаята и веднага бягам от другата страна да видя в какъв вид ще излязат през вратата.
                5. И хиляди други знайни и незнайни способи, които зависят само от опита и въображението.
                Баба ме научи на много неща.
                tnm

Коментар

• Dire Straits - Brothers in arms

http://vbox7.com/play:9409de61

Слънчевичка, ето ти една песничка с преводче за какво говоря.

Кат' я поизслушаш 3 пъти и ще ме чатнеш как е била хавата тогава. Познай от къде ми е джинс-а, колко рода ми е заминала по войните и т.н.

П.П. Жалко, че никога не бих могъл да го направя с такова майсторство кат' тоя. Направо е изруд - кратко и ясно за ко иде реч.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                    Марантичка, съгласна съм, ако корените са ни български, не е естествено да вървим против тях Противоестествено е...
                    На мен лично не ми допада, обаче и крайното фаворизиране, не и когато си говорим само българи
                    няма нужда да сме коне с капаци и да заравяме шанса да се доближим до истината )

Наистина ми е интересна историята на ..."балканската" архитектура отпреди 2 века
                    Ъмм, те се развиват и школи, бря и т.н.

Къде да се позиционира огнището и през годините се изменят доста нещата ( брой стаи, етажи и т.н. по региони ) По принцип се говори за стилове в земите на БГ-то и школи. Подобно на фолклора ни, който също навсякъде е различен.

Цъкай си из нет-Я и все ще намериш за какво ти говоря. Има секси сайтчета със снимки и подробни описая ( аз кат' прост инженер най-много се заглеждах в скиците как са правени и дирех обяснение защо па точно така ). И кат' го изследвах фолклора ни от над 5 години вече и го застъпвах и с музиката по региони и т.н.

Ама, не мо'а 'фана пряка връзка специално за неравделните тактове и защо в цяла Европа ги учат в часовете по музика като българските ритми - засичал съм го и по народните носии и пак греда. Ама, няма значение ... то блъскането си е било за моя сметка и някой ден, ако ми проблесне нещо ще го драсна

По-добре да не ти казвам по колко елемента съм ги засичал ( над 100 са ), че ще се смееш и не мо'а схвана засега и си трая.

Ай, чиърс!

------------------------------------------

Демек в балкана се строи едно, ама примерно Трявна, в средногорието друго, демек Копривщица, в Силистра е трето и т.н. - навсякъде са различни и уникални стиловете. Отделно за 100 години тогава самите стилове еволюират, когато 'орицата слизат от планините, защото тия тъпаци Османска империя е воювала на тотална война, демек всичко под ножа - не бойците, ами наред жени, деца, старци, пеленачета и т.н. И нашите са се били изпокрили по планините.

Аааа .... забравих, че Османска империя е ходела да им строи къщите на 'орицата една по една и да направи над 7-8 различни стила по регионите и тя е "създала" възрожденския стил ( смигам ).

По тая логика - то и ние ( българите в момента ) изграждаме днешен Константинопол. Шъ бутнем минарета-та и готово. После ще го пишем "български"
                    Last edited by marandi; 07.09.2012, 16:19.

Коментар

---------------------------------------------------------------------
                      Чек, че пиша 'ноу бързо и уж гледам на монитора ко излиза, а па все прайкам грешки - с 1 клавир среден клас съм, ама и на него му забивам процесора понякога. Демек, не съм се засичал, ама сигурно дъня към 200 символа в минута и тя ми мисълта ми по-бързичка и докато тръгна да пиша нещо и вече съм го забравил к'во тря'аше да пиша, че после се спирам и почвам да мисля: Русо кранто какво щеше да пишеш, ма? и така ( голям смях съм )
                      сам се надбягваш, това е най-трудно
                      и аз се къпя с грешки, понякога, докато пиша се усещам, но ги изтрървавам в препускането

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        На Ибрик ефенди поздрави от Тимур
                        http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%...BC%D1%83%D1%80
                        Малей, лошо Тимур бил на 8-ми април, а Русото е на 1-ви април, демек адаши - хихи

Коментар

• ДА СЪНИ

Коментар

• Кире, това ли е линка
                            http://bg.wikipedia.org/wiki/Арабски_халифат
                            Last edited by съни(тя); 07.09.2012, 15:43.

Коментар

• bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%85% D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%84%D0%B0%D1%82
                              ЗА ИБРИКЧИ ЕФЕНДИ - ДА СЕ ОБРАЗОВА - АКО МОЖЕ ДА ЧЕТЕ ДЕ И НЕ МИСЛИ ВСЕ ЗА МАНАФИТЕ

Коментар

• Марантичка, съгласна съм, ако корените са ни български, не е естествено да вървим против тях Противоестествено е...
                                На мен лично не ми допада, обаче и крайното фаворизиране, не и когато си говорим само българи
                                няма нужда да сме коне с капаци и да заравяме шанса да се доближим до истината )

Наистина ми е интересна историята на ..."балканската" архитектура отпреди 2 века

Коментар

Working...
                                X