IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето... (архив до 20.09.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
    Kev и мечо, в това състояние на пустота не е ли човек най-уязвим? Какво имам предвид? Точно тогава си смъкнал всички онези самозащитни механизми-естественото съмнение, което хем поражда въпросите и стремлението напред, хем е стражът правещ те автономен. Азът се е разтопил, а той е нещо като левкоцитите и ти си като бяло платно в/у, което всеки недобросъвестен гуру може да твори.
    "Дзен Будизмът е школа, възникнала от течение на махаяна будизма, в която централно място заема разбирането за пустотата като същинска природа на реалността"

"Сред основните идеи е идеята за единството на всичко. Не бива да се делим на „аз“ и „другите“, защото всичко във Вселената е взаимосвързано и всяка мъничка промяна в нас, води до промяна във всичко около нас.

Един от най-дълбоките символи в Дзен-будизма е този затворен кръг, символизиращ пустотата, която е в основата на всичко. Изразява състоянието на духа, освободил се от заблуди, означава докосване до Абсолютната Пустота и отразява безкрайната Вселена.

Пустотата не е липса на каквото и да е, а състояние, в което се съдържа всичко в непроявен вид. В нея се съдържат всички възможности, от нея се ражда всичко.

За да осъзнаем същинската си природа, трябва да преодолеем илюзорността на материалния свят и да се идентифицираме с единственото истинно съществуващо — Пустотата."

Горните 2 цитата са от статията в сайта посветена на Дзен.
    Значи пустотата, това е границата до която се достига след изчистване на съзнанието от заблуди и пълното му подготвяне за адекватно възприемане.

Там точно Манджушри реже с острия си меч всички заблуди, на границата между съзнанието и реалността, единствено ако човек успее чрез съмнението да изчисти съзнанието си и да достигне до тази граница (пустотата).

Има една поговорка, че за начинаещия реките са реки, за напредналия реките не са реки, за майстора реките вече са отново реки.

Или с други думи, за майстора, който е изчистил съзнанието си и се е докоснал до пустотата реките са отново реки, но вече възприети след изчистването чрез съмнението, че реките не са реки, на съзнанието си.

Азът се е разтопил, както казваш ти но точно в този момент съзнанието е отворено единствено за възприемане на реалността и заблудите тук не могат да попречат. Просто съзнанието не е отворено за заблуди. То е затворено за заблуди, изчистено е от заблуди, и поради това е успяло да достигне до границата между вътре и вън, до пустотата.

Малко по западному казано. Пустотата е обективната реалност, или възможно най адекватното и възприемане. В Дзен няма определения, но понеже го казвам по западному - пустотата е освободена от заблуди по определение. До пустотата е достигнато чрез съмнение (реките не са реки) и прозрение (реките са наистина реки), чисто възприятие, но до него е достигнато след подлагане на унищожително съмнение (острия меч на Манджушри).
    Last edited by mechobikov; 08.09.2012, 18:26.
    Баба ме научи на много неща.
    tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение
      Хубаво е, че си попаднал на този прекрасен сайт! На мен ми се случи съвсем случайно преди година-две, и съм изчел доста от статиите и коментарите, като в някой от тях съм се и включвал С Росица (авторката) дори станахме, смея да кажа, добри приятели макар и все още само виртуални - много готин човек и жена! Наскоро издаде и книга със заглавие "Ти си промяната".

П.П.В сайта има и уникална статия за Дзен-будизма, в която е събрала и описала най-важните и интересни неща за тази философия!

http://sebepoznanie.com/duhovnost/dzen-budizym/
      Kev и мечо, в това състояние на пустота не е ли човек най-уязвим? Какво имам предвид? Точно тогава си смъкнал всички онези самозащитни механизми-естественото съмнение, което хем поражда въпросите и стремлението напред, хем е стражът правещ те автономен. Азът се е разтопил, а той е нещо като левкоцитите и ти си като бяло платно в/у, което всеки недобросъвестен гуру може да твори.

Коментар

• Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение
        Хубаво е, че си попаднал на този прекрасен сайт! На мен ми се случи съвсем случайно преди година-две, и съм изчел доста от статиите и коментарите, като в някой от тях съм се и включвал С Росица (авторката) дори станахме, смея да кажа, добри приятели макар и все още само виртуални - много готин човек и жена! Наскоро издаде и книга със заглавие "Ти си промяната".

П.П.В сайта има и уникална статия за Дзен-будизма, в която е събрала и описала най-важните и интересни неща за тази философия!
        Аз наистина сега попаднах. Гениална е !!!
        tnm

Коментар

• „Аз не отговарям пред Бога за съмненията, които се раждат в моята душа, тъй като те са вследствие на разума, който сам Той Бог е вложил в мен.“ Джонатан Суифт
          tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение

http://sebepoznanie.com/duhovnost/dzen-budizym/
            Last edited by kev; 08.09.2012, 15:31.

Коментар

• http://sebepoznanie.com/razmisli/poznanie-glednitochki
              tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
                А бе, аз съм чувала да казват, че предпазливостта била майка на мъдростта - ще го викам Дянков.
                Викай го. Ама си приготви алтъни и за диш хакъ
                tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                  Дянков да пасе трева !!!
                  Анархия мать порядка
                  А бе, аз съм чувала да казват, че предпазливостта била майка на мъдростта - ще го викам Дянков.
                  Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                  Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
                    Добро утро, Мечо!
                    Добро утро, тайфата!

Тази година Природата ми направи гооооляма услуга. По Добруджа въобще не валя дъжд и от полето няма почти нищо за прибиране. Защото друг път по това време отваряхме консервената фабрика.
                    Днес имам още малко за довършване и ще звъня на Дянков да дойде и да ми сложи бандероли на бурканите, за да нямам притеснения, че използвам нерегламентирана зимнина
                    Дянков да пасе трева !!!
                    Анархия мать порядка
                    tnm

Коментар

• Добро утро, Мечо!
                      Добро утро, тайфата!

Тази година Природата ми направи гооооляма услуга. По Добруджа въобще не валя дъжд и от полето няма почти нищо за прибиране. Защото друг път по това време отваряхме консервената фабрика.
                      Днес имам още малко за довършване и ще звъня на Дянков да дойде и да ми сложи бандероли на бурканите, за да нямам притеснения, че използвам нерегламентирана зимнина
                      Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                      Мечо

Коментар

• "Не се бойте от бъдещето и не се отнасяйте почтително към миналото. Който се бои от бъдещето, т.е. от нещастията, той сам ограничава своя кръг на дейност. Нещастията дават само повод да започнеш отново и по-умно. Честите нещастия не са позорни; позорен е страхът пред тях. Миналото е полезно само в това отношение, че ни показва пътя и средствата за развитие."

ХЕНРИ ФОРД
                        http://milom.blog.bg/

Коментар

• Добрутро! Какво слънце и какво море са се опънали на Созополи, обаче аз трябва да тръгвам днес

Коментар

• http://youtu.be/N6voHeEa3ig
                            tnm

Коментар

• Добро утро tnm
                              Добро утро красавици и юнаци

http://youtu.be/wma9LM3Jxtc
                              tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                                ..сега ще чета блогчето ти
                                А, ама ти сериозно ли..........?
                                По-добре прочети "Чоки" от Джон Уиндъм.

Коментар

Working...
                                X