Първоначално изпратено от marandi
Разгледай мнение
Даването постоянно на примери от математиката показва, че ти под аргументи за познанието разбираш математически аргументи. Което ме кара да си мисля (не знам дали съм прав), че за теб познание и математика са едно и също нещо. Обяснявам що хората, които искат да изведат всичко от математиката, и едновременно с това твърдят, че обективна реалност съществува са жертви.
1. Що е математика.
Математиката е най универсалният и най древен известен до сега конвенционален език (конвенционална логика). Тя служи за:
а) разбираемо за всички нейни познавачи осмисляне на приети за верни неща
б) общ език за комуникация между хората (най вече учените)
в) възможност за отделни хора, да я използват за подреждане на мислите си ако считат, че им е от полза
г) възможност за групи от хора, да я използват за подреждане на мислите си ако считат, че им е от полза.
2. Що е спор свързан с математиката и кога има смисъл.
а) Математиката е език (конвенционална логика).
б) математическите спорове са спорове за правилната употреба на математиката и нищо повече. Това не са спорове за познанието.
в) възникват в два случая
- когато две страни решават някакво общо дело (свързано с математиката)
- когато една страна контролира друга (използвайки математика)
И в двата случая спор възниква при грешка. Проверяват се използваните методи, и се разсъждава докато се стигне до съгласие между страните за решението на проблема.
г) спор свързан с математиката има смисъл само тогава, когато и двете страни са запознати със съответния дял от математиката по който спорят.
3. Какви грешки допускаш във връзка с това, че си жертва:
а) мислиш, че спор за познанието може да се реши по математически път
б) мислиш, че има смисъл от спор, в който най малко една от двете страни не познава материята
в) мислиш, че математиката променя познанието, а то е точно обратното.
Коментар