IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отмяна на забраната за пушене от 1 юни - Защо?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Jay, ти си пушач, нали? Аз знам така: При бюджета, както и навсякъде, истината е в баланса. И, ако ще и да наамлеят приходите от тютюна, това намаление ще бъде уравновесено от положителните ефекти...стига да не направят повече глупости, де.
    Не се тревожи, пуши си у вас, и - готово

Коментар

• Ще го въведат - ако има нещо глупаво и нещо умно за правене в България последните 22 години, то ще направят глупавото в 90 % от случаите..

В Люксембург, нали са едни шматки и европейци и са "най-бедната страна в Европа и света", заведенията са разделение на такива за пушачи и на такива за непушачи

.... Както се вижда, Люксембург не фигурира в тези "забранителни" списъци. И няма изгледи да се втурне да се включва в тях.. http://parasol.blog.bg/zabavlenie/20...resheno.867027

Обещавам ви, че с отказването от пушенето на все повече хора, данъчната тежест върху всички и непушачи ще расте, с облагане с акцизи на горива, а от скоро и на храни, каквито прецеденти има. В близките години очаквам такси или акцизи върху захар, шоколад, мазнини като ще има и вечните оправдания, че се грижат за вашето здраве. Средно един пушач живее само 2 години по-малко от средния непушач (световната статистика показва това), така, че разходите в здравеопазването няма да паднат не и с повече от половин или един процент. Тези разходи ще се наложи да се покриват, а това става с данъци. Средствата за здравеопазване в 2011 г. са 3,7% от БВП с размер и са 2,89 млрд. лева или поне по толкова трябваше да бъдат. Това прави средно на човек по 384 лева годишно за здраве. Парите от здравната каса + тези от МЗ са толкова. Там обаче бюрокрацията расте. Докато по живково време преди 1989 г., само 118 човека администрация + партиен апарат се грижиха за здравеопазването, днес имаме хиляди чиновници както в министерството, така в многото агенции и в Здравната каса. Значи, тези разходи не само няма да паднат, а най-вероятно следващите години чиновниците ще се множат. Приходите само от акциза върху тютюн и цигари, без тези от ДДС са - около 1.5-1.7 млрд годишно. Към тези пари можем да добавим и ДДС от 20 % с което се облагат и всяка кутия цигари и пакет тютюн. Тези пари все трябва да се вземат от някъде.. Дали ще е такса върху водата, олиото или крем карамела все тая... Някой ще трябва да плаща! И тъй като много хора не пушат, те ще го платят.
      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Кабинетът прие забрана за пушене на обществени места да влезе в сила от 1 юни 2012 г., като единственото изключение ще бъде на летищата, но в специални помещения.Веднага след това думата взема Бойко Борисов.Ето накратко изказването му

16 декември 2011
        "От Америка през Бразилия до Европа и тенденциите в тази област са такива, че все повече тютюнопушенето е признак и на лошо възпитание, на недобросъвестно отношение към здравето. И не на последно място - неуважение към околните". Това казва премиерът Бойко Борисов на последното заседание на правителството по повод идеята за забрана на пушенето на обществени места от 1 юни 2012 г.

"Цветанов, моля те, като върл непушач да убедиш всички депутати, че трябва да подкрепят проектозакона", нарежда премиерът става ясно от публикувана стенограма от изнесеното заседание на правителството, което се проведе на 14 декември в Пловдив.

"Ако искаш да пушиш, ще излезеш пред сградата да пушиш - никой не ти пречи. Може да седнеш в градината на ресторанта - ако не пречиш на никого там, вкъщи на терасата може да си пушиш, в хола можеш да си пушиш, ако искаш да си тровиш жената и децата, това си е право на всеки един", казва още премиерът. Той припомня дискусията преди две години за цялостна забрана за пушене в заведенията, когато "дойдоха при нас с доводите, че ще фалират ресторантите, ще фалират хотелите, ще настане ужас".
        "Как не е настанал в Америка, как не е настанал в Бразилия, как не е настанал в цяла Европа. Само при нас веднага настава ужас. От всяко нещо, което тръгне да се прави, настава ужас изведнъж".
        "Знам, че много хора ще бъдат против, но аз затова и считам, че от 1 юни - като символ в деня на детето, а и започва летният сезон - тогава времето е хубаво, може да се пуши навън и постепенно хората за два-три месеца ще свикнат с всички тези усилия".
        "Защо пушите по-малко в Брюксел, Дончев (към министъра на европейските въпроси Томислав Дончев - бел. а.)? Защото няма къде да се пуши. Сиреч, когато нямаш сам възпитанието и културата да си пазиш здравето, а три милиарда и двеста и петдесет милиона изсипваме всяка година в здравеопазването, в края на краищата като тук не може, там не може, отиваш чак на другия край на сградата да изпушиш една цигара, вместо да изпушиш пет, отиваш един път. И фактически хем ти е по-вкусна тази една цигара. Но на практика едно към пет. На практика всеки от нас знае, че в пъти се намалява пушенето с тези условия. Да, малко такава мярка, но аз мисля, че, както цял свят свиква, така ще свикнем и ние".
        "Много е популистки да кажеш – да, ама може тук да се пуши, там да не се пуши, разделено, половинчатите работи направихме ги и тях близо две години, за да може бизнесът през това време да мисли, да мисли, да мисли. Тогава говорих с еврокомисаря и му обясних, че в България ние сме малко по-специални, много по-бавно идват хубавите неща, нали трябва много по-дълго да си осмисляме, но мисля, че трябва да подкрепим този проектозакон в този му вид от 1 юни. И децата го заслужават", казва още Борисов.
        Здравният министър Стефан Константинов също изтъква, че все повече европейски държави, "като тръгнем от скандинавските страни, та минем и до наша съседна Турция", са въвели подобна забрана. "При последния ми разговор с еврокомисаря Джон Дали той също дава пълната си подкрепа и ще бъдем приветствани от Еврокомисията, ако приложим подобен подход".
        http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=25257
        Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

Коментар

• Днес депутатите обсъждаха и гласуваха на второ четене промените в Закона за здравето, свързани с цигарите.До къде я докараха?Депутатите разрешиха пушенето почти навсякъде
          15:12 на 19 май 2010,
          Пушенето в службата отново е разрешено, но работодателят, както и досега, ще трябва да определи отделно помещение за целта. Това гласуваха днес депутатите при обсъждането на второ четене на промените в Закона за здравето, свързани с цигарите.

Самостоятелни стаи за пушачи ще има и в жп-гарите, летищата, автогарите, хотелите, плавателните съдове. Според депутатите там винаги ще се пуши, затова е по-добре да има някакъв регламент. Ще се пуши също в нощните заведения - барове, дискотеки, клубове, казина, дори и в ресторантите, въпреки че за тях има някакви ограничения.

Когато заведението за хранене е с площ по-малка от 50 кв. м, собственикът ще има право да избере дали в него да се пуши или не. В заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа се допуска тютюнопушене без обособяване на самостоятелни помещения, записаха народните представители.

Новите текстове, които бяха гласувани днес, отново разделиха депутатите на пучачи и непушачи. Срещу тях възразиха депутати от левицата, ДПС и "Синята коалиция". Рамадан Аталай от ДПС поиска разпоредбата да отпадне, като подчерта, че всяка нация, уважаваща себе си, ограничава пушенето. Той обвини управляващите, че създават условия за нелоялна конкуренция, защото ресторантите на пушачите ще се пълнят с хора, докато другите ще стоят празни.

Румен Овчаров /БСП/ обвини мнозинството, че лишава децата от правото им на чист въздух и здравословни условия на живот. Бившият министър на здравеопазването Евгений Желев /БСП/ пък нарече закона популистки и лобистки. Според него депутатите от ГЕРБ са избрали да защитят ресторантьорския бизнес, вместо здравето на децата.

Според Иван Иванов от "Синята коалиция" новите разпоредби дискриминират персонала на заведенията. Хората там няма да могат да изберат да пушат или не, подчерта той и поиска в закона да се запише, че салоните за пушене ще бъдат поне два пъти по-малки от тези за непушачите.

Позицията на ГЕРБ беше защитена от Пламен Цеков, който обясни, че промените целят да има равнопоставеност между всички, без да се накърняват правата нито на пушачите, нито на непушачите. Той дори се пошегува, че след като в Исландия е забранено пушенето, изригна вулкан, "защото в природата винаги има равновесие".

Депутатите не успяха да запишат каква трябва да е площта на помещението, в която ще се пуши, спрямо общата площ на заведението и отложиха гласуването за следващия път. В здравната комисия те приеха два противоречащи си тескта. Първо решиха, че салонът за непушачи трябва да е по-голям от половината площ на заведенето за хранене, но веднага след това гласуваха, че трябва да е две трети от общата площ. Отложен е и текстът, според който децата до 18 години не могат да посещават заведения, в които се пуши.
          http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/...ti_navsiakude/
          [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• Много жалко!
            Отмениха тоталната забрана за пушене на обществени места
            28 Април 2010

С 85 гласа "за", 53 "против" и петима въздържали се депутатите отмениха пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни тази година.
            Това стана с промени в Закона за здравето, които бяха гласувани в сряда на първо четене.

Коментар

• За ресторантите и кафенетата пушачите са важна част от клиентелата ,аз съм за отмяната на забраната,въпреки че съм непушач.А и в Европа вече са отстъпили и са измислили начини за заобикаляне на забраните,например в Германия т.н. клуб на пушачите,така че хайде да не сме по-католици от папата.

Коментар

• Първоначално изпратено от Borsalino
                У нас пушенето минава всякакви граници.
                В новия мол на Цариградско насред мола се пуши в Starbucks.
                Най-официално - на всяка маса пепелник и около него по 4-5 пушачи го пълнят.
                И това до ескалатора, без всякакви прегради към останалата част от мола.
                Това си е отврат отвсякъде, не стана въпрос за заведение, а за магазини.
                Пепелниците в новия мол на Цариградско шосе помагат на бизнеса по време на криза. За повече информация чети тук:
                http://www.investor.bg/?cat=5&id=97277

Коментар

• У нас пушенето минава всякакви граници.
                  В новия мол на Цариградско насред мола се пуши в Starbucks.
                  Най-официално - на всяка маса пепелник и около него по 4-5 пушачи го пълнят.
                  И това до ескалатора, без всякакви прегради към останалата част от мола.
                  Това си е отврат отвсякъде, не стана въпрос за заведение, а за магазини.

Коментар

• шот Боико пуши и шот мрази

да нарушаа излишно закона

Коментар

• Нашите депутати за пореден път доказаха че имат топки като стафиди и лични финансови интереси. А колегите пушачи да отидат в която и да е западна държава, да влезнат в което и да е заведение и да си запалят по една цигарка.

Коментар

• Първоначално изпратено от ksarax
                        Първоначално изпратено от Ballomed
                        Първоначално изпратено от ksarax
                        Първоначално изпратено от Ocтап Бендер
                        Заради един двама непушачи в кръчмата, ще се тероризират всички. На това му се казва "диктатура на малцинството". Такова нещо нямаше дори и по времето на "диктатурата на пролетариата". Дори тогава важеше принципът на "демократическия централизъм". Ще плачете за социализма мишки смотани и нещастни.
                        По-скоро пушачите тероризират останалите, но както и да е. Съобразителноста така или иначе е чужда на пушачите.
                        Абе аз много се дразня, да има анцузирани в кръчмата, образуват ми нерви, ще ми докарат някой инфаркт. А и са супер нагли и нетолерантни а обикновенно вървят с мазни чалгаджийски кючеци. Ама аз поне не смятам че всички трябва да се съобразяват с мен, съм намерил решение: Не ходя в такива заведения, дори когато съм канен в повечето случаи отказвам. Щеше да е много тъпо от моя страна, да скачам пред парламента, да забранят чалгата, само защото на мен ми причинява душевно разстройство, не смяташ ли?

Между другото, доказано е че от чалга се затъпява, а според мен вредата и надминава тази на цигарите.
                        Тоест всички непушачи да си седят в домовете. Наглеци мръсни искат и на заведения да ходят.
                        Аз да съм казал чалгаджиите да си седят в къщи? Аз съм си решил проблема и ти го написах, просто не ходя в такива заведения. Има заведения за всеки вкус, има заведения само за непушачи, има такива с отделни зали, има и такива в които се пуши. Ти избери къде ще ходиш.

Коментар

• Със заведения за непушачи и за пушачи мисля, че ще се реши проблема. Така всеки ще има право на избор и няма да има дискриминация.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ballomed
                            Първоначално изпратено от ksarax
                            Заради един двама непушачи в кръчмата, ще се тероризират всички. На това му се казва "диктатура на малцинството". Такова нещо нямаше дори и по времето на "диктатурата на пролетариата". Дори тогава важеше принципът на "демократическия централизъм". Ще плачете за социализма мишки смотани и нещастни.
                            По-скоро пушачите тероризират останалите, но както и да е. Съобразителноста така или иначе е чужда на пушачите.
                            Абе аз много се дразня, да има анцузирани в кръчмата, образуват ми нерви, ще ми докарат някой инфаркт. А и са супер нагли и нетолерантни а обикновенно вървят с мазни чалгаджийски кючеци. Ама аз поне не смятам че всички трябва да се съобразяват с мен, съм намерил решение: Не ходя в такива заведения, дори когато съм канен в повечето случаи отказвам. Щеше да е много тъпо от моя страна, да скачам пред парламента, да забранят чалгата, само защото на мен ми причинява душевно разстройство, не смяташ ли?

Между другото, доказано е че от чалга се затъпява, а според мен вредата и надминава тази на цигарите.
                            Тоест всички непушачи да си седят в домовете. Наглеци мръсни искат и на заведения да ходят.

Коментар

• Първоначално изпратено от ksarax

Коментар

• Първоначално изпратено от Nabludatel777
                                За пореден път доказахме , че не сме нормална държава. Отново частни корпоративни интереси доведоха само година след като е приет закона да бъдат приети промени на 180 градуса от замисъла му....Нищо ново. Платиха им и те гласуваха...на пушачите..."да им е честито" !!!
                                +1

Коментар

Working...
                                X