If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
По К3 говори г-н от ГЗ - 4 Рихтер ; 5 Медведев - според мен това беше различно от другите земетресения - при нас (южна дъга) се усети за 3-4 секунди , но доста рязко. Според човека от ГЗ няма опасност от вторични трусове, така че може да прибираме мешките и да ударим по едно успокоително.
виж като прибирате мешките вземете приберете и меЧките
Date time 2008-11-15 at 20:08:19.8 UTC
Location 42.57 N ; 23.35 E
Depth 5 km
Distances 14 km S Sofia (pop 1,152,556 ; local time 22:08 2008-11-15)
27 km E Pernik (pop 82,467 ; local time 22:08 2008-11-15)
По К3 говори г-н от ГЗ - 4 Рихтер ; 5 Медведев - според мен това беше различно от другите земетресения - при нас (южна дъга) се усети за 3-4 секунди , но доста рязко. Според човека от ГЗ няма опасност от вторични трусове, така че може да прибираме мешките и да ударим по едно успокоително.
Хора, живея до Кремиковци. Какво ви земетресение. Тук всичко гори, а на мястото на завода зее огромен кратер. В момента насам летят поне 30-40 пожарни и линейки.
В интервю за БНР директорът на Геофизичния институт Емил Ботев съобщи, че земетръсът е в рамките на София и не са усетени трусове в широк ареал около Софийската котловина. Според него трусът може да бъде отнесен в категорията "слаби", които се случват веднъж на 5-10 г. В софийската сеизмологична зона земетресения от такъв характер могат да се случат на 3-4 годишен период.
Няма данни според които може да се очаква втори подобен трус.
Date time 2008-11-15 at 20:08:19.8 UTC
Location 42.57 N ; 23.35 E
Depth 5 km
Distances 14 km S Sofia (pop 1,152,556 ; local time 22:08 2008-11-15)
27 km E Pernik (pop 82,467 ; local time 22:08 2008-11-15)
Искрено се забавлявам с невежеството на пишещите туканка по сеизмологически въпроси. Разбира се - в това нищо позорно няма.
Първо - съмнявам да е епицентър под Южен парк - посоката на сеизмическите вълни бе по-скоро изток-запад - аз в Красна поляна. Значи - по-скоро в посока Младост 1.
Второ - всяко земетресение прави и хоризонтални и вертикални вълни - първите се движат пред вторите. Нещо като мълнията и гърмът са - по забавянето на вертикалната сравнено со хоризонталната разбирате колко е далеч трусът - при най-отдалечените вертикалната почти не се усеща. При този трус те се бяха слели.
Трето - степените - запомнете, че Рихтер няма много общо со силата на разтърсването - плиткофокусното земетресение е силно разрушително и при малка степен по Рихтер и обратно. Въздействието над хора и сгради се отчита по скалите на Меркали - Медведев - и този трус го отчитам като ІV степен именно по тях. За Рихтер не знам, а и не ме интересува много.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар