Първоначално изпратено от GALBA
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Земетресение в София!
Collapse
X
-
AfterDark
Първоначално изпратено от virtualxiПървоначално изпратено от AfterDarkстрах, а?
още си го спомняш ...
дай боже по-малко такива спомени да имаме и повече от друг характер ...
това е проблемът със скалата на рихтер, че е локална ... ако епицентърът е наблизо е много по-силно отколкото ако е далеч ... ти не си имал късмета да си далеч ...
П.П. на кой етаж беше и в какво?
Вечерта с колегите спахме в колата :-) (тъкмо бях легнал и некакъв афтършок от 4.5, и си казах бе я зимай одеялото и навънка :-) ).
А за силата, то зависи и от дълбочината. Като е плитко, надалече не се усеща. Примерно това във Вранча е много дълбок центъра, там дето обикновено стават и затова се усеща по целия полуостров тука. Но от друга страна пък като е плитко, е по-кофти за региона наблизо. Тук в Шабла и Кресна са такива плитки огнищата.
на никой не пожелавам да преживее такъв страх ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от zarcoПървоначално изпратено от javor...
И ти ли Бруте???
Тя жената ме прати вече в ъгъла,зад вратата и на колене а под тях бобени зърна,както обикновенно,след,като заложа на БФБ!!!
Така не разбрах, защо аджеба те наказва, след като тя е майстор-готвача и ти просто нямаш избор - каквото е забъркала (сърмички - туй-онуй...) - това да си сърба...(буквално - това да поема с пълни гърди...)... ))
Коментар
-
Първоначално изпратено от AfterDarkстрах, а?
още си го спомняш ...
това е проблемът със скалата на рихтер, че е локална ... ако епицентърът е наблизо е много по-силно отколкото ако е далеч ... ти не си имал късмета да си далеч ...
Вечерта с колегите спахме в колата :-) (тъкмо бях легнал и некакъв афтършок от 4.5, и си казах бе я зимай одеялото и навънка :-) ).
А за силата, то зависи и от дълбочината. Като е плитко, надалече не се усеща. Примерно това във Вранча е много дълбок центъра, там дето обикновено стават и затова се усеща по целия полуостров тука. Но от друга страна пък като е плитко, е по-кофти за региона наблизо. Тук в Шабла и Кресна са такива плитки огнищата.
Коментар
-
AfterDark
Първоначално изпратено от virtualxiПървоначално изпратено от AfterDark
там пребивавам в много здрава сграда ...
иначе голямата европейска равнина е един добър вариант, в ирландия и на някои други места също е безопасно ...
явно нещо не схващаш хумора ...
8)
още си го спомняш ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от DreamerПървоначално изпратено от AladdinАз го усетих бях в банята и се разлюлях ама си помислих, че е от мен
Summary:
Magnitude mb 4.0
Region BULGARIA
Date time 2008-11-15 at 20:08:19.8 UTC
Location 42.57 N ; 23.35 E
Depth 5 km
Distances 14 km S Sofia (pop 1,152,556 ; local time 22:08 2008-11-15)
27 km E Pernik (pop 82,467 ; local time 22:08 2008-11-15)
а мястото близо до рударци
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=e...=11&iwloc=addr
Summary:
Magnitude mb 4.0
Region BULGARIA
Date time 2008-11-15 at 20:08:18.3 UTC
Location 42.57 N ; 23.19 E
Depth 20 km
Distances 17 km SW Sofia (pop 1,152,556 ; local time 22:08 2008-11-15)
14 km E Pernik (pop 82,467 ; local time 22:08 2008-11-15)
Коментар
-
Първоначално изпратено от AfterDark
там пребивавам в много здрава сграда ...
иначе голямата европейска равнина е един добър вариант, в ирландия и на някои други места също е безопасно ...
8)
Коментар
-
Първоначално изпратено от javor...
И ти ли Бруте???
Тя жената ме прати вече в ъгъла,зад вратата и на колене а под тях бобени зърна,както обикновенно,след,като заложа на БФБ!!!
Така не разбрах, защо аджеба те наказва, след като тя е майстор-готвача и ти просто нямаш избор - каквото е забъркала (сърмички - туй-онуй...) - това да си сърба...(буквално - това да поема с пълни гърди...)... ))"Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Коментар
-
Първоначално изпратено от Don 0815В София сградите се осигуряват до 9-та степен, ама не по Рихтер, а по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник.
Пък и такова животно като скала на Рихтер няма.
Първоначално изпратено от AfterDarkПървоначално изпратено от PeterLDПървоначално изпратено от AfterDarkПървоначално изпратено от PeterLDПървоначално изпратено от AfterDarkПървоначално изпратено от PeterLDДа не забравяме, че Софийското поле рано или късно ще го люлее 8ма степен и тогава пак ще оценим добрите стари панелки (на които не са изкъртени половината носещи стени за разширение на кухни и кенефи) ...
какво викаш ще оценим?
Мисля, че тогава ще се реши много генерално проблема със задръставнията..
и да оцелее това ще е по една много много голяма случайност ...
Аз не съм чак сеизмолог, но моите карти показват това ... 8-9та степен за Софийско. Утре, ако не ме мързи мога пък да постна една карта, ако още има интерес по темата за земетресенията
http://adsabs.harvard.edu/abs/2006NHESS...6..881S
цъкаш на пдфа там ги има картите ...
П.П. На юг от софето е още по-опасно и под халкидики има едно много опасно място ...
Коментар
-
AfterDark
Първоначално изпратено от virtualxiПървоначално изпратено от AfterDarkсамо да ви кажа, че обективно погледнато е добре да има такива земтресения, защото енергията се освобождава и това намалява вероятността от последващи събития ... освен ако не е пре-шок ... ама и това скоро ще го разберем, аз до вторник сряда смятам да се изнеса профилактично ... малко черен хумор ...
8)
8)
Коментар
-
Първоначално изпратено от AfterDarkсамо да ви кажа, че обективно погледнато е добре да има такива земтресения, защото енергията се освобождава и това намалява вероятността от последващи събития ... освен ако не е пре-шок ... ама и това скоро ще го разберем, аз до вторник сряда смятам да се изнеса профилактично ... малко черен хумор ...
8)
Коментар
-
Първоначално изпратено от GALBAПървоначално изпратено от javorПървоначално изпратено от ИмператорътПървоначално изпратено от bate GoikoДобре бе тия ИДИОТИ от сеизмологията защо не съобщят къде точно е бил епицентъра труса
Коментар
-
AfterDark
Първоначално изпратено от Don 0815В София сградите се осигуряват до 9-та степен, ама не по Рихтер, а по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник.
Пък и такова животно като скала на Рихтер няма.
Първоначално изпратено от AfterDarkПървоначално изпратено от PeterLDПървоначално изпратено от AfterDarkПървоначално изпратено от PeterLDПървоначално изпратено от AfterDarkПървоначално изпратено от PeterLDДа не забравяме, че Софийското поле рано или късно ще го люлее 8ма степен и тогава пак ще оценим добрите стари панелки (на които не са изкъртени половината носещи стени за разширение на кухни и кенефи) ...
какво викаш ще оценим?
Мисля, че тогава ще се реши много генерално проблема със задръставнията..
и да оцелее това ще е по една много много голяма случайност ...
Аз не съм чак сеизмолог, но моите карти показват това ... 8-9та степен за Софийско. Утре, ако не ме мързи мога пък да постна една карта, ако още има интерес по темата за земетресенията
http://adsabs.harvard.edu/abs/2006NHESS...6..881S
цъкаш на пдфа там ги има картите ...
П.П. На юг от софето е още по-опасно и под халкидики има едно много опасно място ...
Коментар
Коментар