If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Пичове, 174 поста за земетресение през ноща. На първо място във специализиран икономически форум през последните часове. Само се замислете как става паниката. ПИБ се разклатил от публикация в БГ мама. Я си представете подобна активност по посока някое предприятие. А реално никой от Вас нищо не разбира от земетресения, но 174 поста във стил апокалипсис. А каква е истината - 50% от нормалните хора даже не са го усетили това земетресение (особенно пък онова в 7 сутринта). Интересно е да помислим в тая посока, какво би могло да накара хора над средното по интелигентност ниво вместо да спят или да ........ да седнат и да напишат един куп апокалиптични постове за тема която (убеден ) съм че изобщо не разбират и се замислете каво ли пишат сега шепа нямащи работа бременни жени в БГ мама..... Факт макар че според мен насочването на вниманието на хората в дадена негативна посока която не познават добре не е препоръчително - така фалират банки, създават се секти. Надявам се по малко хора да четат подобни теми от рода "една жена каза" или "това намерих в нета " или още по зле "по мое усещане магнитута беше 6 по Рихтер" това последното звучи като все едно да те боли корем нещо тая сутри и някой да диагностицира язва...... Айде със здраве, няма да пиша или да Ви отговарям за да седи подобна занимавка най отгоре на темите в инвестора
"Второ земетресение от 3,5 степен по скалата на Рихтер бе регистрирано в София в 7.05 часа тази сутрин. Към момента няма данни за пострадали и материални щети. Епицентърът на земетресението е на 5 километра от София.
По данни на Гражданска защита, дежурните по райони и Столичния инспекторат няма поражения в града, след второто земетресение тази сутрин, съобщиха от пресцентъра ..."
Тая сутрин - в 06:57 - да, имаше. Но, ако е с 3,5 по Рихтер, то - снощното си беше над 5,5 - 5,7 - до 6,2 (точен като сеизмограф, бе!!!... ...) , както и да говорят, че е било от 4-та степен снощи...
Колега, ако ви прасне 6.2 по Рихтер ще останат само панеляците / без преустроените /, всичко останало ще е с деформации и нацепено.
Съчувствам ви, страхът може да се преодолява, въпрос на нагласа и опит. Навремето не съм мигвал по цели нощи от шубе, на последните около 4 по Рихтер, даже и не се надигнах от леглото на едното, а това преди 3-4 месеца ме хвана в офиса, ходих за кафе от куртоазия
НЕма да се давате, нали сте бебета сладки!
П.П. Ей тия описаните долните съм ги преживял и то отблизо, затова ти казвам, че 6 по Рихтер е доста
В Стражица не спира да си друса и е вярно, че не могат да оправят щетите 20 години, затова са и по-еФтини имотчетата там, а това е на 30 км от нас, просто медиите не го отразяват отдавна.
Над 15 000 сгради бяха разрушени през 1986 г., някои от пострадалите още живеят във фургони
Скоро ще се навършат двадесет години от най-опустошителното земетресение в новата история на България. През 1986 г. се случва най-силното земетресение след дълга пауза. Това, в района на Стражица, с магнитуд 5. 7. В околните райони на Централна Северна България са частично или напълно разрушени около 15 000 сгради, а 2-ма души са загинали. Няколко години преди това, през март 1977 г. ,
Катастрофалното земетресения във Вранча
(Румъния) с магнитуд 7. 2 (с епицентър на повече от 200 км от територията на България) доведе до частични или пълни разрушения на около 8500 сгради, като причини смъртта на 125 човека. Тогава най-засегнат беше Свищов. Причината за силното проявление е в неблагоприятна насоченост на излъчването на огнището на земетресението, лоши инженерногеоложки условия и некачествено строителство.
В новата история на град Стражица
има една дата, която разделя събитията на преди и след. Това е 07. 12. 1986 година. Тази дата е свързана с разрушителното земетресение, което преобърна живота на жителите на града и околните села. Почернени са 2550 семейства от общината. Те завинаги ще запомнят 7 декември, когато 5, 7 по Рихтер събори 15 000 сгради. Оттогава изминаха 20 години, но все още има недовършени обекти, невъзстановена улична и междуселищна инфраструктура: 130 къщи; картинната галерия в гр. Стражица; църквата „Успение Богородично”, основното училище в село Царски извор и много други, а десетки семейства
продължават да живеят по фургони.
Оттогава в страната ни не се е случвало голямо земетресение, но учените са категорични, че е въпрос на време. Още повече, че в Турция междувременно имаше няколко опустошителни труса. Засега България не е мишена, да се пази Беломорска Тракия, предупреждават сеизмолозите. Земетръсните вълни не идват към нас. Нашите огнища имат други характеристики и не попадат в отключилата се сега егейска сеизмична зона, смятат още специалистите. Учените обаче предричат още трусове на Балканите. Средно 52 земетресения разлюляват България за година. Най-опасните райони са: Шабла-Балчик, Търново-Свищов, Пловдив и Чирпан, Кресненското дефиле и Софийската котловина. Според учените от Геофизичния институт при БАН обаче съвременната наука не е в състояние да предсказва дали ще има трусове в близки периоди от време - от няколко месеца до години.
30 катастрофални земетресения у нас
Най-малко 30 земетресения с магнитуд над 6. 0 (по скалата на Рихтер) са известни у нас от 347 г. досега според детайлни проучвания по исторически данни. Най-малко 12 от тях са с магнитуд повече от 7. 0.
Най-силно е земетресението в района на Крупник-Кресна от 1904 г. с магнитуд 7. 8, считано за едно от най-силните плитки (корови в земната кора) земетресения в цяла Европа. Около това земетресение се набелязва и периодът на най-висока сеизмична активизация по нашите земи. Само за 70 г. , от втората половина на XIX век до 1928 г. ,
се случват цели 20 земетресения
с магнитуд над 6. 0, като 6 от тях са с над 7. 0 и интензивност VIII степен по MSK. Това са земетресенията от 1858 г. в София, 1892 г. в Дулово, 1901 г. в Шабла, 2 земетресения от 1904 г. в района на Крупник-Кресна, 1913 г. в Горна Оряховица и 1928 г. в Пловдивско. Следват 75 години, през които на територията на страната няма нито едно земетресение с магнитуд по-голям от 6. 0 (само едно с 5. 5). Независимо от това затишие природата на два пъти ни напомня, че България се причислява към силно земетръсно уязвимите страни. През 1986 г. се случва най-силното земетресение след „паузата”.
Тая сутрин - в 06:57 - да, имаше. Но, ако е с 3,5 по Рихтер, то - снощното си беше над 5,5 - 5,7 - до 6,2 (точен като сеизмограф, бе!!!... ...) , както и да говорят, че е било от 4-та степен снощи...В случая важно е първото съобщение, което после се пре-предава.
Едва ли - сеизмолозите първи "хвърлят бомбата" с новината (ако са на работните си места в почивен ден)... ВЕРОЯТНО (но не сигурно) - такива "новини", които паникьосват - предварително се филтрират...
Все пак - защо да се нагнетява паника и хората да спят вън - по коли и паркове (и това го имаше), а имаше и счупени ръце и крака - при паниката по стълбищата - както се казва - за нищо (това сериозно!).
Спокоен и успешен ден! ))
"Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Общо взето всичко ново е добре забравено старо. През първата половина на 19 век е имало общо три мощни земетресения с епицентър района на София като последното и най-разрушителното е било 1858 г. Оценява се като земетресение с магнитут над 7 по Рихтер. Почти всички обществени сгради са били засегнати, паднали са доста минарета, църквата "света София" е била почти разрушена ( тогава джамия), имало и жертви макар и малко защото е станало около обед, а и населението на тогавашна София не е надхвърляло 15 000 души. Всички земетресения от този период са били със силен първи трус и множество вторични продължаващи понякога с месеци наред. Предполага се че епицентъра е бил разломът в подножието на Витоша, който минава през Бояна, Драгалевци, Симеоново, Бистрица. Тогавашната слаба населеност на тези села е спомогнала за малкия брой загинали.
Единственото по-сериозно земетресение през 20-ти век е 1917 г. - 6 и нещо по Рихтер. Най-силно засегнат е района около улиците Венелин и 6-ти септември, където има наскоро преместена река. Рухнали и напукани сгради има и около бул. Витоша. Пада и сградата на МВР. Все пак щетите не са кой знае колко големи.
И така може да се каже - 150 години мълчание.......но докога?
През 1977 г. земетресението е наистина с магнитуд М=7.2 (Рихтер), но той определя силата на земетресението в епицентъра (в случая не е София, а Вранча-Румъния).
Доколкото ми е известно максималната измерена стойност на магнитуда е 9.0-9.3 (но това е ..... Армагедон)
Еталонната стойност на енергията съответствува на земетресение, което може да бъде зарегестрирано на сеизмографа с амплитуда 1 микрон на разстояние 100 км.
У нас е приета скалата MSK, разработена от Медведев-Шпонхойер-Карник през 1964 г., която подразделя интензивността на земетресенията на 12 бала (степени).
Подразделението става:
- по степен на повреждане на сградите и съоръженията,
- по максималните относителни премествания в mm на сеизмографа (7 степен - от 2.1 до 4 mm; 8 степен - от 4.1 до 8 mm; 9 степен - от 8.1 до 16 mm),
- по скоростта и ускоренията на трептенията на почвите.
Степените на сеизмичните райони у нас се определят по картата за сеизмично райониране и списък на населените места (максималната степен на интензивност на която се оразмерява у нас е IX).
Задължително се изчисляват на сеизмични въздействия сгради в райони със сеизмичен коефициент Kc ≥ 0,10 т.е. интензитет над VII.
Значи сам запомнил правилно за 7ма степен,но мястото на събитието е неточно.Почти,като да ме прати жената да спя в кунхята и аз да си мисля,че съм в спалнята.
Прав си Зарко!!!
И аз правя нещастен опит от години да разбера жената и комшията,но уви.Съдбата е безмилосно жестока и се премирих с това.
Така и така е спамерска тема...
Мъж си купил ново БМВ и го подкарал с висока скорост. След малко обаче забелязал преследваща го полицейска кола с включена червена лампа. Шофьорът си казал "Аз съм с БМВ, няма начин да ме стигне" и ускорил още повече. След няколко минути преследване, обаче решил, че така си влошава положението, отбил встрани и спрял. Полицаят приближил и казал:
- Добрее. Днес имах тежък ден, края на смяната ми е, освен това е петък 13-ти. Не ми се пишат разни актове и фишове, така че ако ми дадеш за превишената ти скорост добро обяснение, каквото не съм чувал досега, те пускам да си ходиш.
Шофьорът помислил и казал:
- Предната седмица жена ми избяга с един полицай. Уплаших се да не би да ме гони, за да ми я върне.
Полицаят казал:
- Приятна събота и неделя!
През 1977 г. земетресението е наистина с магнитуд М=7.2 (Рихтер), но той определя силата на земетресението в епицентъра (в случая не е София, а Вранча-Румъния).
Доколкото ми е известно максималната измерена стойност на магнитуда е 9.0-9.3 (но това е ..... Армагедон)
Еталонната стойност на енергията съответствува на земетресение, което може да бъде зарегестрирано на сеизмографа с амплитуда 1 микрон на разстояние 100 км.
У нас е приета скалата MSK, разработена от Медведев-Шпонхойер-Карник през 1964 г., която подразделя интензивността на земетресенията на 12 бала (степени).
Подразделението става:
- по степен на повреждане на сградите и съоръженията,
- по максималните относителни премествания в mm на сеизмографа (7 степен - от 2.1 до 4 mm; 8 степен - от 4.1 до 8 mm; 9 степен - от 8.1 до 16 mm),
- по скоростта и ускоренията на трептенията на почвите.
Степените на сеизмичните райони у нас се определят по картата за сеизмично райониране и списък на населените места (максималната степен на интензивност на която се оразмерява у нас е IX).
Задължително се изчисляват на сеизмични въздействия сгради в райони със сеизмичен коефициент Kc ≥ 0,10 т.е. интензитет над VII.
И ти ли Бруте???
Тя жената ме прати вече в ъгъла,зад вратата и на колене а под тях бобени зърна,както обикновенно,след,като заложа на БФБ!!!
Така не разбрах, защо аджеба те наказва, след като тя е майстор-готвача и ти просто нямаш избор - каквото е забъркала (сърмички - туй-онуй...) - това да си сърба...(буквално - това да поема с пълни гърди...)... ))
Не бе ,проблема дойде по време на варенето на ракията.Първо гръмна самовара,от там бойлера,при ,което се събуди комшията(бивш военен) и започна стрелбата.А тя,като чуе стрелба и ме праща в ъгъла,така и не разбрах защо,ама и е навик от години???
Абе, отказвам се да следя повествованието - то при вас - цяла сага... )) Пък и героите - много - отвсякъде комшии-военни и т.н. - трудно се разбира кой-какво ти мисли и какъв ще е епилогът... Вероятно жената си има свое виждане за начинът, по който военните биха възприели "канонада" (с произход - боб-зеле-сърмички), в която само тя има "заслуга"... ))
Прав си Зарко!!!
И аз правя нещастен опит от години да разбера жената и комшията,но уви.Съдбата е безмилосно жестока и се премирих с това.
И ти ли Бруте???
Тя жената ме прати вече в ъгъла,зад вратата и на колене а под тях бобени зърна,както обикновенно,след,като заложа на БФБ!!!
Така не разбрах, защо аджеба те наказва, след като тя е майстор-готвача и ти просто нямаш избор - каквото е забъркала (сърмички - туй-онуй...) - това да си сърба...(буквално - това да поема с пълни гърди...)... ))
Не бе ,проблема дойде по време на варенето на ракията.Първо гръмна самовара,от там бойлера,при ,което се събуди комшията(бивш военен) и започна стрелбата.А тя,като чуе стрелба и ме праща в ъгъла,така и не разбрах защо,ама и е навик от години???
Абе, отказвам се да следя повествованието - то при вас - цяла сага... )) Пък и героите - много - отвсякъде комшии-военни и т.н. - трудно се разбира кой-какво ти мисли и какъв ще е епилогът... Вероятно жената си има свое виждане за начинът, по който военните биха възприели "канонада" (с произход - боб-зеле-сърмички), в която само тя има "заслуга"... ))
"Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Коментар