If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Защитата на върха е по-трудна от изкачването му.Успех Веско!
Netware, ако не беше долното племе (в исторически план) сега щеше да пишеш на турски, и между другото доста неща са открили от времето на Ломоносов примерно досега (преди други известни нации да са имали държава).
Относно Крамник - естествено, че е смешно за човек като него, но лековати обобщения са неуместни. Аз например искам само 2 простички неща:
1. Крамник да се държи достойно.
2. Веско да го омачка достойно.
Не виждам особени пречки да се случи.
Шаха е война (както и бизнеса междувпрочем - това май е от "Изгряващо слънце"), а във войната всичко е позволено - няма значение, че не изглежда добре, не е красиво или е нечестно - важното е да е ефективно, да печели, да води до желания резултат. Важна е победата!!!
(за справка - "Изкуството на войната" - Сун Дзъ)
Успех на Веско
I prefer to be approximately right than precisely wrong...
Netware, ако не беше долното племе (в исторически план) сега щеше да пишеш на турски, и между другото доста неща са открили от времето на Ломоносов примерно досега (преди други известни нации да са имали държава).
Относно Крамник - естествено, че е смешно за човек като него, но лековати обобщения са неуместни. Аз например искам само 2 простички неща:
1. Крамник да се държи достойно.
2. Веско да го омачка достойно.
Не виждам особени пречки да се случи.
И с оглед на справедливостта Веско може да поиска да преиграят поне едната партия, без ходене по тоалетните.
Не знам колко от вас са достатъчно стари да си спомнят, но аз помня прословутия мач между Фишер и Спаски. Тогава отново съветските другари бяха впрегнали цялата машина за да си осигурят победата. Типично за цялата им великодържавна имперска амбиция. Тая държава никога няма да се оправи! Ако ги слушаш, ще си мислиш, че те са открили радиото, самолета и какво ли още не! Доскоро даже твърдяха, че кирилицата е измислена от йеромонах Пимен от Киевската лавра! Едва от 15-на години с половин уста признават за съществуването на Кирил и Методий! Пфу, долно племе!
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
То е ясно че титлата трябва да се върне в Русия.Затова цялата имперска мощ е впрегната.И Крамник ще бъде най-смешния шампион (посерко) в историята.Веско не трябва да се отказва а да играе суперагресивно до края.Да играе по начина по който заслужи симпатиите дори на руснаците.Да си играе неговата игра.Във всяка партия до мат за руското еврейче.Да го изяде като лъв заек(насран).
Направо страхотна шпионска история. Или пък рядък случай на тежка диария Крамник е скрил в тоалетната суперкомпютър. Или прави радиовръзка с помощния екип. Голям дрисльо бил този Крамник бе.
Досега Веско прави мача интересен. Играе агресивно, влага фантазия, а Крамник е направо скучен - все бяга от усложненията и гледа по-бързичко да опрости позията. За съжаление се оказва много добър в тази защита, а Топалов поема твърде големи рискове в стремежа си да спечели. Ако използваме футболната терминология - хвана Веско на контри.
Сам разбираш, че дебютната новост на Топалов в тази партия, беше изключително силна. Очевидно е плод на домашен анализ. За това свидетелства и бързината, с която Топалов игра в дебюта.
Крамник се сблъска със съвсем конкретни дебютни проблеми, за разрешаването на които изразходва много време. Начинът, по който Крамник организира цялата си защита в тази партия беше наистина впечатляващ.
Относно прословутия 48.Dc4:
Не мога да разбера, защо цялото внимание на анализаторите е съсредоточено върху 48...f4. Еми очевидно е, че след 49.Те5 fe 50.Te6 Df7 51.Te3 нещата за черните са ако не неразрешими, то поне много съмнителни. Защо например да не се опита 48...Те7!? Вярно, белите са с по-активна позиция, но не е видно нищо решаващо. Личното ми мнение е , че тази позиция съвсем спокойно може да се удържи. Все пак я играе Крамник.
ново реми, като за пореден път нашият човек е много по-активен, но отново с прибързан ход. в този случай нервността му е на 48-и ход когато прибира пешка на с4 с топа вместо с дамата!
впрочем не ми се превежда на български коментара на гм сергей шипов - можете сами да си го прочетете от http://www.chesspro.ru/match/
дано веско се поуспокои малко - и руснаците, макар и с половин уста, признават по-високата класа на момчето ни. просто той е по-логично да победи.
Ето коментара ми към третата партия, завършила преди малко.
1. d4 Sf6 2.c4 e6 3. Sf3 d5 4. g3 dc 5. Lg2 Sc6
( В първата партия Веско игра 5...Lb4 и разреши дебютните си проблеми)
6. Da4 Ld7
(Играе е също така и 6...Sd7 7.Dc4 Sb6 8. Dd3 e5!.
Друга възможност е 6...Lb4 7.Ld2 Sd5(7…Ld6 Karpov-Kramnik, 1998г. завършила скоро реми) 8.Lb4 Sdb4 9.a3 b5 10.Db5 Sc2 11. Kd2 Sa1 12.Dc6 Ld7 13.Dc4 c5 с много остра и неясна игра)
7. Dc4 Sa5 8. Dd3 c5 9. 0-0 Lc6
( Доколкото ми е известно, този ход за първи път е игран от Карпов в мача му срещу Лотие през 1994г. Играно е и 9…Db6 10.Sc3 cd 11.Dd4 Dd4 12.Sd4 Lc5 13.Sb3 Sb3 14.ab Ke7 15. Lf4 Lc6 16.Lc6 bc 17.Ta6 с по-добра игра за белите, както и 9...Tc8 10.Sc3 c4)
10.Sc3 cd
(След 10…Tc8 11.Td1 c4 12. Dc2 Lb4 13.Lg5 0-0 14.e4 Lc3 15.Lf6 Df6 16.bc с по-добра игра за белите или 10...c4 11.Dc2 Lb4 12.Lg5 0-0 13. Tad1 h6 14.d5 ed 15.Lf6 Df6 16.Sd5 Ld5 17.Td5 Sc6 18.Tb1 Tac8 19.Lh3 Tcd8 20.Dc4 Нилсен-Хяртарсон, 1996.)
11. Sd4 Lc5
(11…Lg2 12.Kg2 Dd7 13.Td1 Lc5 14.Lg5 Td8 15.Db5 Ld4 16.Td4 Db5 17.Sb5 Td4 18. Sd4 и белите са с предимство; позицията е открита и белият офицер е по-силен от черният кон.)
16.Lg5 Le7
( Белите имат решаващo предимство след 16...Dg5 17.Se6 De7 18.Sg7 Kf8 19.Sf5 De6 20.Dd7)
17.Le7
( Много интересен психологически момент в партията. Крамник не се решава на 17.Se4! - очевидно е най-силния ход в позицията- избягвайки по този начин всякакви възможни усложнения. Примерен вариант след 17.Se4! Sc4(17...Lg5?18.Sd6+-)18.Le7 De7 19.b3 Sb2 20.Sf5 Sd3 21. Sed6)
17…De7 18.Tac1 Sc4 19.Sa4 b5
( Ako 19...Sdе5, то 20.De4 0-0 21.b3 f5 22.Dh4 g5 23.Dh6)
20.b3 0-0
(Възможно е и 20...Sde5 21. De4 f5 22.Dh4 Dh423.gh ba 24.bc Ke7 (или 24...Sc4 25.Se6 Ke7) 25.c5 =)
21.bc ba 22.Sc6 Tc6 23. Dd7
(Крамник се стреми точно към такива позиции с леко предимство, които му позволяват без особен риск да опитва да усилва играта си)
Td6 30. Td2 Tfd8 31. Td5 Td5 32. cd
( Kрамник отново избира по-солидното продължение. След 32.ed позицията се усложняваше ненужно, независимо от двете свързани проходни пешки на белите)
32...Da2
( На 32...Tc8 следва 33. De2)
33.Df3 Tf8 34.Dd3
( Aко 34.Dc3, то 34...De2 35.De5 a3 с равенство )
34... a3 35.Tb3
( На 35.Ta7 щеше да последва 35...Db2 36.Da6 Dc2!)
35... f5!
( След този силен ход надеждите на Крамник за получаване на примущество оконачетлно се изпаряват)
Резултатът става 2,5:0,5 в полза на Крамник. За Топалов това реми има изключително важно психологическо значение. То му дава възможност един вид да "отдъхне" след изключително неприятните загуби в първите 2 партии, да си събере мислите и да се подготви отново за "атака" с белите фигури в следващата партия.
St, не съм визирал теб като плюещ, а общия тон по отношение В. Топалов в последните 24часа и то точно след като претърпя втората загуба. Преди това само хвалебствия. Няма даже и един гласувал за краен успех на Крамник.
И аз с моите скромни познания по шахмат съм наясно, че ако до 15 годишна възраст не си изграден като шахматист, то нямаш шанс в съвременния шахмат. Крамник на 17г. буди възмущението на всички консерватори в съветския шахмат с включването му за Олимпиадата през 1992, но взима златен медал. Същото беше и с Ананд.
Въпросът е че едва ли тогава 1985-89 г. в българският шахмат са хвърляни толкова средства за развитието на един невръстен шахматист, докато сега се работи с суперскъпи компютри, софтуери, екипи от какви ли не специалисти:екстрасенси, психолози, астрономи, физици + мениджъри, пресаташета и т.н. Пак споменавам че много се залагаше и на Кирил Георгиев, но той не стигна до суперелита, а после отиде да се състезава за Македония.
Щом Гари го познава лично, вярвам му. Аз точно в казармата в Враца го мярках и дори бях много учуден как така се е прекарал да влезне, а не се е отървал с неговите контакти и това показва че не е някой лигльо и симулант.
Относно Кирил Георгиев: играе отново за България.
Относно прогнозите за мача: много отдавна пледирам да се "внимава" с прогнозите в мача с Крамник. А още по-отдавна считам, че Крамник го превъзхожда по шахматно разбиране. Виж началото на тази дискусия, виж и темата "Българите сред най ниско интелигентните в Европа". http://forum.investor.bg/viewtopic.p...=desc&start=30
Bango, хвърлаха се сериозни средства - за шахмата въобще, не само за Топалов. Както предполагам и други във форума, до 7 клас се занимавах по-сериозно и със шах. Имаше, много богат календар от състезания, школи във всеки град, в които се работеше сериозно. Лаптопи нямаше поради факта, че просто тогава ги нямаше въобще и въобще компютъра още не беше, част о тподготовката на големите шахматисти.
Коментар