IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сериозен проблем с Топлофикация

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Сериозен проблем с Топлофикация

    София, ето няколко думи в свободен текст:
    В сутерена на вашата сграда има абонатна станция, където става поотделно затоплянето на водата за парното и на тази за чешмите. Тя е собственост на "Топлофикация" и поддръжката, стопанисването и аварийните ремонти са нейно задължение. Осъществява го чрез назначен от нея отговорник(инженер-технолог) и оператор(техник) за вашия район. Последния пуска и спира парното Ви в началото и края на отоплителния сезон(от м.Октомври до м.Април). Имената и телефоните за връзка с тях ги има на табелка на вратата на абонатната станция, в случай на нужда. В най-общия случай, затова, че се използува тази система и тези съоръжения се заплаща и т.нар. такса мощност.
    Вертикалните тръби(топлопреносни щрангове) във вашата сграда са собственост на всички собственици, живеещи в тази сграда. В най-общия случай, от тях се отделя, макар и незначителна топлина, затова и се заплаща т.нар. такса сградна инсталация.
    Хоризонталните тръби(входящи и изходящи) и свързаните към тях отоплителни тела(радиатори, лири, конвектори) в отделните апартаменти са собственост на собствениците на тези апартаменти. В най-общия случай, затова, че те отделят топлина се заплаща т.нар. такса потребление. За по-точното й определяне се използува един независим субект, наречен Фирма за дялово разпределение, която изпълнява функциите на т.нар. топлинен счетоводител като поставя общ уред в абонатната станция и индивидуални такива на всяко отоплително тяло, наречени разпределители(популярното име е топломер). За пускане и спиране на "топлото" се използува редуцир-вентил(ръкохватката със степените). Определянето на дяловете потребление на всеки потребител, като част от общия дял потребление на сградата се основава на Плана за топлофициране на сградата и Проекта за ОиВ и ВиК, приети от "Топлофикация". А определянето на количеството използувана топлоенергия за всеки собственик като част от общото количество топлоенергия подадено и изразходвано от сградата се осъществява на базата на прогнозирането, т.е. взима се предвид миналогодишното потребление на собсвеника и заявеното от него за тази година, като се съотнася към общото изразходвано потребление от цялата сграда месец-за-месец и като функция се съпостави с подаденото от "Топлофокация". Това става по много прости формулки, задачата на които е да преобразуват единиците топлинна енергия в цифрички за вашите топломери, а те пък от своя страна да дадат левовото изражение на нещата в месечните сметки. Именно тези формули и ползуваните в тях коефициенти са най-ревностно пазената тайна от фирмите-счетоводителки.
    Накратко, нямате право да премахнете вертикалните тръби във вашето жилище, затова ще плащате такса сградна инсталация, дотогава, докогато и останалите Ви съседи продължат да ползуват услугите на Топлофикация. Нямате право да подменяте(като замените със сходни или подобни), да преустройвате(като местите на друго място в помещението) или да премахвате(като отделите от тръбите) радиаторите във вашия апартамент БЕЗ да получите РАЗРЕШЕНИЕ от Техническия отдел на Топлофикационното Дружество. Те са ЧАСТНИ собствености, но и са ЧАСТ от сградната инсталация, която също е ЧАСТНА собственост на живеещите, но е ЧАСТ от топлообменното съоръжение на Топлофикационното Дружество. Имате ПРАВО да се ОТКАЖЕТЕ от парно, но ще плащате такса мощност, ако продължите да ползувате топла вода от "Топлофикация", както и отделно ще зашлащате и за подгряването й. Имате ПРАВО да се ОТКАЖЕТЕ и от тази услуга, топла вода, и то само Вие, без да се налага с всичките Ви съседи целокупно и едновременно да се отказвате от гореспоменатите услуги. Само чрез ОТКАЗВАНЕ от УСЛУГА/УСЛУГИ ще можете законно да сепарирате(отделите) радиаторите си. Всички други варианти НЕ са достатъчно ЗАКОННИ или НЕ предвиждат ПРЕМАХВАНЕ на радиаторите, което от своя страна едва ли ще кореспондира с Вашите намерения, както и с моите принципи, затова и няма да ги споменавам.
    Локално парно можете да изградите във всяка една жилищна сграда, отговаряща на акт№15 и акт№16, както и на няколко строителни Наредби. Без да знам подробности за Вашата сграда, не мога да се ангажирам с конкретен отговор. Както вече споменах, принципно и законово е възможно.
    Колкото до Закона за енергетиката и Наредба №2 за Топлоснабдяването, издадена от Министъра на енергетиката, съм съгласен, че се "отнасят" като мащеха към потребителите и като майка към държавните дружества-доставчици. Но нима очаквате да е обратното, ако ДА, то заначи живеете твърде напред в бъдещето?! Някога и това ще се случи ...
    Позволих си по-дълъг post-инг, поради причината, че зададохте едни и същи въпроси по няколко пъти.

    Коментар


    • Сериозен проблем с Топлофикация

      Жежак, още веднъж ти благодаря и и искам да те попитам: Какво ще ми даонесе в моя случй спечеленото дело в проблема с топлофикация?

      Коментар


      • Сериозен проблем с Топлофикация

        София, jejak трявба да е прав. Все пак е адвокат.

        Коментар


        • Сериозен проблем с Топлофикация

          София не прави нищо преди да заведеш дело,само ще загубиш,но ти си решаваш-всяко твое действие -говоря за сваляне на радиатори или откачането им те води към присъда в полза на Топлофикация!За последно ти го казвам!

          Коментар


          • Сериозен проблем с Топлофикация

            Така си е, националсоциалистите и фашистите го изопачават и използват само фрагменти от Ницше, които извън контекста се връзват с глупостите им.

            Коментар


            • Сериозен проблем с Топлофикация

              Да, ама са ги изопачили... макар че го знам това, като чуя или произнасям името на Фридрих усещам спонтанният импулс да вдигна десница...
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

              Коментар


              • Сериозен проблем с Топлофикация

                Да, това ме мавежда на мисълта за един пасаж от "Веселата наука"- "За липсата на благородният дух". Та, основната идея е, че способността да властваш над някой друг, разбирай над масите или някаква група от хора, е вродена. Това е благородният дух, който не се учи, него или го имаш или не. И това точно е основа за недоволството на широките маси и причина за много революции- че управляващите не са били предестинирани да управляват, не са били хора с благороден дух. Това бих могъл да го тълкувам и от гледна точка на класическата расистка теория, според която "стойността" на индивида се определя от расата, т.е. от произхода му.
                Въпреки че конкретно Ницше никъде не споменава расови разлики, дори е водил постоянни спорове със сестра си, защото тя е била отявлена расистка. Но, на много места съм откривал прилики с фашизма- понятия като "свръхчовек" и "воля за власт" са любими и на Хитлер и на Гьобелс и на Мусолини.

                Коментар


                • Сериозен проблем с Топлофикация

                  Както рекох - радиаторите твои са и можеш да правиш с тях каквото щеш, а ако от Топлофикация нещо ти ръмжат, направо ги пращаш при Любо Пенев - той да ги посъветва от твое име.
                  Брайн - не си го съвсем разбрал - това на Фридрих не е расизъм, поне не в обичайния смисъл на думата. Той е рекъл че има хора на духът, темпераментни хора със силни мускули и посредствени, които не блестят с нито едно от двете. Третата група мнозинство е, първете две - елит. Но никъде не казва, че посредствените да се изтребват трябва. Напротив - казва, че посредствеността е опора на цивилизацията - просто защото глупаво е обикновените ежедневни неща да се извършват от хората на елитът. Тоест - място за всички в обществото.
                  Идеята му, според мене е, че хората от елитът са уникални и ценни като индивиди, а масовите хора са ценни именно като маса, не като отделни личости. Тоест по-добре е да се смраскат 1 000 000 обикновени и безлични хорица, отколкото един Айнщайн напримерно. И е прав - тъкмо тия уникални индивиди създават Историята и Човешкото. Кефи ме и щото мрази попщината, пък се кефи на Иисус...

                  Ама и вий хубаво сте си побъбрили, докато аз сладичко си спях...
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                  Коментар


                  • Сериозен проблем с Топлофикация

                    Извинявам се, че ще се върна отново към сериозния проблем, но има ли законов начин след отказа ми от услугата на Топлофикация да свържа радиаторите си в локално парно, откачвайки ги преди това от тръбите?
                    Питам отново, т.к. ми се струва лудост до първите си радиатори да купя и сложа още едни.

                    Коментар


                    • Сериозен проблем с Топлофикация

                      Прекръствам темата на" Ницше "

                      Коментар


                      • Сериозен проблем с Топлофикация

                        На Ницше бях фен в гимназията. Някакъв негативизъм и отрицание на повърхностната жизненост намирах в него. Нещо като търсене на по-дълбок смисъл. В същото време обаче, понеже е бил болнав през целия си живот, се усеща и някаква завист към повърхностното и лековатото. Но определено това, което ми е останало, е идеята за елитарност. Не случайно е бил привърженик на расистките терории, а тая теория за свръчовека направо ме разбиваше. Как да не му се кефи човек- седял си Заратустра горе в планината, решил че е готов да се върне при тълпата и разбрал, че бог бил мъртъв!

                        Коментар


                        • Сериозен проблем с Топлофикация

                          Всичко е от възрастта и годините мисля!Сега се сещам за една статия на Ингмар Бергман относно "Сладък живот"на Фелини -разбира се мой вечно любим филм!Че там Бергман казва за трите си погледа над филма в различните години-първия път като е около 28-30 т.е. на годините на главния герой Марчело-как наистина се е стараел да се хареса на всички,как одобрява всяческите му напъни да помага на околните.Втория поглед е от висотата на годините на които е бил Фелини,когато е правил филма 38-40-тогава -казва Бергман не можех да се начудя как един човек може да хвърля толкова напразни усилия за нещата в живота!Третия път Бергман е гледал филма на 70 години и казва"Наистина изпаднах в умиление като видях каво прекрасно творение е живота с всичките му недостатъци!"Това за мене е и най-важното просто годините и жизнения ти опит определят философията ти-затова и сега предпочитам Киркегор пред Ницше!

                          Коментар


                          • Сериозен проблем с Топлофикация

                            Може би Фридрих Ницше като един от световните мислители, без които не можем да си представим модерната цивилизация.Като основоположник на философията на живота.
                            Неговият дух владее не само XIX и XX век, но очевидно ще оплодотворява интелектуалните търсения и на XXI век.

                            Коментар


                            • Сериозен проблем с Топлофикация

                              Що пък нова тема само да разводняваме материята,тука така или иначе вече тръгнаха дискусиите!На теб кой ти е любимия философ или теория или доктрина!

                              Коментар


                              • Сериозен проблем с Топлофикация

                                Ами отворете си една нова темичка-дъвчица тогава. Да подъвчем всички, ако нямаш нищо напротив

                                Коментар

                                Working...
                                X