IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Велчев - супер наглост/сделките по дълга от 2002г.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ВЕЛЧЕВ - СУПЕР НАГЛОСТ/сделките по дълга от 2002г.

Ikonom, вдигни носа си човече и погледни по-надалече. Вярна е за заемите от МВФ СБ и прочие, затова ти казах да гледаш размера и структурата на дълга преди и сега. Това е нещо което никога няма да те подведе с детайли! Механизма е следния вземаш заем от МВФ, СВ или от чичо си за ФАР МАР ГАР или други гаргари в евро. Раздаваш. Разсрочил си дълга недалновидно. Бюджетен излишък. Купуваш с част от този излишък в левове брейди книжа в долари! И каква стана тя? Получи се замяна на доларов дълг за такъв в евро. Затова ти казах, гледай корена!!!
    Смятам да приключа с тази тема. Много ме е яд и не мога да се сдържа, като слушам че някоя болница фалирала за 2 милиона лева дълг и няма пари за операции, София няма 50 милиона лева за да си построи завод за преработка на отпадъци или да закърпи второкласните квартални улици, здравната каса деблокирала допълнително 30 милиона лева от резерва си щото били свършили еди кои си животоспасяващи лекарства и други подобни. Но това е абсолютно "дребнотемие" защото това за което говорим е с размер от 1 МИЛИАРД долара и почти никой не говори за него, а вопиющи разходи от по 100 милиона лева биват преекспонирани със седмици и месеци в медиите включително и в Народното Събрание!! Ей затова ме е яд. Приключих с тази тема. Надявам се че хората които окрадаха бъдещето на България по този нагъл начин ще си полут заслуженото.

Коментар

Иконом - а ще ми дадеш ли отговор на въпросът ми от 01.16ч.?

Коментар

Karaivanov, otgovorih ti dva pqti veche na toja vqpros, procheti po-nazad i shte vidish. Eto i tretija mi otgovor: Chislata po rezerva ne moga da gi namerja. Njama gi publikuvani. Neka pqrvo da gi vidim, togava shte sporim. Otkqde znaesh, che ne e bil diversificiran? Sporja samo, kogato znam faktite (ili publichno izvestnite fakti). Ne moga da sporja sreshtu argumenti baziani na sluhove ili izmislici.

Za valutnite zagubi - vqrnete se nazad i prochetete prostija primer s monetata, za da vidite kakvo imam predvid.

Коментар

JAK RESTITUT - абе нали точно за това иде реч.Сделката по дълга е НЕЗАКОННА и ПРЕСТЪПНА не само за това , че ни струва над 1 милард $ , а и за това ,че първо бе реализирана, а след това се наложи парламентът да я одобри/ратифицира ПОСТФАКТУМ или както е казал народът "След дъжд-качулка"
          Това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и за съжаление , до момента е ненаказано, а затворите са пълни с бедняци откраднали кокошка,желязо или нещо от сорта за да ума с какво да хранят децата си.

Коментар

Petre, nezabravjaj, che prestrukturiraneto na rezerva e i politicheski vupros. Ne moje prosto taka da trugnesh da prodavash amerikanski dulg i da kupuvash evropejski primerno i tova za njakolko mlrd. $, tova ne ostava bezrezonans!

Коментар

OK, zaemite ot Svetovnata Banka, EBVR i EIB sa vinagi bili po konkretni proekti i t.n. Ne sa bili za izkupuvane na dqlg. Tezi institucii ne davat pari ej taka, a vinagi s opredeleni uslovija. Ot tezi zaemi + izplashtaneto na glavnici kqm IMF i ostanalite brejdita se povishi procenta na evrovija dqlg. Koeto ne e losho. Az lichno predpochitam da imame dqlg v evro. Sled zamenite ot 2002 izkupuvanija na brejdita njama praveni chak sled napuskaneto na Katev. Mnogo jasno se vizhda ot otchetite. Izkupuvanijata bjaha Juli 2004 i Januari 2005. Tova sa faktite, oglaseni oficialno i publichno dostqpni. Predpolagam obache, che v kluba na BSP/Pensionera ima mnogo po-tochni svdenija podadeni ot bratjata razvedki v KGB, koito ti shte ni citirash.

Profesionalnite si ili umstveni umenija, kakto i zaplatata mi, ne smjatam da komentiram.

Коментар

Ikonom, апропо щях да пропусна споменатото на два пъти от теб за комисионните по сделките. Ти твърдиш че комисионната е 250 хил. долара. Прав си, но не съвсем. Показваш невежество за човек, който трябва да учи другите!! Прав си защото (предполагам) имаш пред вид комисионните за да ти се издаде проспект на емисията, това е една брошурка от десетина странички с характеристиките и агентите по сделката. Предполагам докопол си се до това книжле и са ти казали че струва 250 хиляди и ти си решил че това ще да комисионната. Да ама не. Това е само една шушка от общите разходи дори и за една проста емисия, каквато бе онази на Люксембургската борса за 200 милиона евро. А какво да кажем за по-сложните неща като да замениш брейди облигация за нова емисия в евро с фиксирана лихва по купона. Така де, защо да е просто като може да го направим сложно за да не си навират много много гагите индианците в тези сложни "лупинги". Та освен разходите за проспектчето има разходи за гарантиращите банки ако са няколко, за водещите агенти ако са няколко и разбира се за пласиращите банки и брокери ако са няколко (щото това не е кошница с яйца на женския пазар, който мине да си земе). Само за първата замяна Мерил Линч взе над 20 милиона долара комисионни общо. Какво да ти кажа повече? Хващай книжките и учи наред със студентите...

Коментар

Иконом - и не ми отговори на въпросът - Защо трябваше да се преструктурира дългът, а не се диверсифицира валутният резерв по едно и също време? И защо само не се преструктурира валутният резерв например? - Щеше да е хем по-лесно,хем по-тихо и хем по-ПЕЧЕЛИВШО !

Коментар

Иконом - явно съм изпуснал обяснението за курсовите разлики.Моляте обясни ми как хем сме с 750 мио. отрицателни курсови разлики и 450мио. загуби от лихви и как аджеба сделката е "Успешна"
                    Оставам с впечатлението,че четеш лекции някъде.Но моля те обясни ми и следното.
                    За теб кое е по важно - да научиш студентите ти да печелят реални пари или да извършват сделки като тази която Велчев и Катев ни спретнаха и за която целият български народ понасящ трудностите на живота в България ще трябва да плащат?

Коментар

Иконом, не си ли разбрал, че да спориш с комунист е безсмислено? Те вдигат шум като за 20 души, агитират като за 100 и то само с една единствена цел - да се нагушат след като им се даде властта. Всички знаем, че Велчев направи грешка. Но знаем че е и най-добрият досега. БСП ни докара до криза преди 8 години, но ако попиташ "Електорат" той ще ти каже, че сега кризата е в пъти по-голяма. И ще ти измисли числа от порядака на 500 милиарда загуба заради обръщането на дълга. А ако не бяхме свалили (и то не ние ами ЦРУ или извънземните) Жан Виденов, той щеше да се справи с кризата 5 пъти по бързо от Иван Костов. Някак си му се губи факта, че сега взимаме заплати над 250 Е а преди бяха под 5 Е.

Коментар

Абе Ikonom, защо ми се правиш на дръж ми шапката, кога съм говорил за 2 милиарда евро облигации? Провери ми постовете! Казал съм че са заменени 2 милиарда, но те за заменени по различни начини и схеми, както чрез директини сделки по замяна така и с емисии на евро с които евро в последствие се изкупуваше брейди дълг, така и с нови заеми от СБ от МВФ в евро с които пак се изкупуваше доларов дълг и други. Тези операции започнаха от ниво на курса от 0,88 и продължиха до 1,20 докато не уволниха Катев, за да го покрият, щото рано или късно ще им се търси сметка. И така общо за около 2 милиарда евро. Не напразно ти казах да видиш колко е бил дълга и каква структура е имал преди НДСВ да дойде на власт и колко е и каква структура по валути има сега.
                        Но щом си преподавател на студенти си ми ясен. Ако действително имаш професионални умения няма да кесаш за по 500 лева заплата да преподаваш на студенти. Ако имаш акъл и си сигурен в знанията си ела при нас - в джунглата и си изкарай нещо повече... Какво си тръгнал да ми даваш акъл след като на теб не ти достига?

Коментар

Няма нищо общо със закръглянето. Ти просто говорих за измислени 2 милиарда еврови облигации, които така и не видяхме откъде са. Аз много добре ти обясних какво е движението по валутната структура на дълга. Обясних много добре и какво значи да хеджираш и рискуваш и защо не можем да държим някого отговорен, че е загубил от хеджа, след като е действал принципно правилно. Спомни си примера ми с монетите по-назад. Обясних за валутната загуба около 10 пъти. Дори и на по-неспособните ми студенти би им станало ясно от толкова повтаряне. Това, че ти се правиш на 3 и половина и си пееш старата песен вместо да отговориш на аргументите ми е друг въпрос.

А измислиците ти за 100 милиона комисионни разходи ме убеждават, че отношението ти по сделката е породено от политическите ти пристрастия. Моите такива определено не са на страната на сегашното правителство, но анализирам последствията и икономическия резон от сделката обективно. Единствено греша, когато си позволих да се нервирам от необразовани мнения като твоето и това на Караиванов.

Коментар

Ikonom, за разлика от теб аз пиша по тази тема от 3 години насам и всеки път съм изчислявал точно - когато бе "само" 400 милиона долара и когато бе 800 и сега когато е над 1 МИЛИАРД, но смятам че вече си разбрал че закръглявам, щото при такава загуба едно закръгляване със стотина милиона не определя правилността на твърдението. Предупреждавал съм за сделките още преди да започнат замените, като за курса така и за лихвите. За съжаление тогава не разполагах с много капитал и се облажих съвсем малко. Така де поне отчасти потрошените от юпитата пари да останат в България. Не зная защо пишман студента така ти се възхищава? Предполагам всяка вечер заспива с мисълта как като завърши ще стане финансов министър като Миленчо. Успокой се мойто момче, хората в България втори път такава грешка няма да допуснат... Забрави за това. Мечтай си за други неща.

Коментар

Така е студент в чужбина, но вече не работя. Аз нямам нищо против да обсъдя сделката по е-mailа, но предложения за работа в инвестиционни банки не раздавам.

Коментар

Електорат го знаем, или децата му учат в Англия с парите откраднати 1988/89 или е теглил заем при фалитите на банките и кризата 1997. Той с комунистите няма нищо общо!!! :-)

Коментар

Working...
                                X