IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Велчев - супер наглост/сделките по дълга от 2002г.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ВЕЛЧЕВ - СУПЕР НАГЛОСТ/сделките по дълга от 2002г.

Анализът ти всъщност не е толкова лош, но е малко на ниво вестник "Стандарт". След като са минали събитията, от бъдещето нещата изглеждат много ясни, но я се постави в 2002 година. 0.88 долара за евро. Ако на всички добри финансови анализатори им беше пределно ясно (според твоите думи), че доларът ще отслабва, нямаше ли веднага да се втурнат да го продават?

"1. Срив на сток маркета на САЩ и на тъй измислената "нова икономика".Фалита на доткомите и вързаните за тях реални сектори от "старата " икономика."

Можеш ли да ми дадеш пример как от движението на пазара за акции може да се правят прогнози за бъдещото движение на валутите? Защото сривът на европейския пазар беше далеч по-голям.

"2. Навлизането на икономиката на щатите в (очаквана и прогнозирана от много анализатори, включително на Мерил Линч) рецесия."

Ти да не би да си чел анализите на ML от нея година? Явно не си, защото аз съм ги чел. Както и на много други банки. Всички, особено Мерил (We are Bullish on America), и през 2001, и през 2002 предвиждаха идващия бум зад ъгъла постоянно. Което е нормално, на банките бизнеса им е да продават акции. Грийнспан постоянно успокояваше пазарите (докъм края на 2002), че всичко е наред и рецесията е лека и отминала.

"3. Дебюта на еврото като нова единна валута на обединена ( и разширяваща се) Европа. Създаването на огромен обединен европейски пазар."

Дебютът беше катастрофален. Абсолютно некадърна политика на Дуйзенберг и т.н. Втората половина на 2000 и 2001 САЩ бележат срив, а еврото губи 25% от стойността си.

"4. Структурите на двете световни икономики - САЩ - 75% сектор услуги, 25% производство. Работи предимно за вътрешния пазар - пак около 3/4. Не изнася почти нищо съществено като процент от БВП, основно оръжие, кока-кола и Макдоналдс, високи технологии и фармацефтика. Износа е предимно за страните от доларовата зона - Латинска Америка, Карибите, Канада. В същото време потребява около 1/4 от световните ресурси. Страна живееща на кредит, население харчещо далеч над възможностите си, благодарение на статута си на световна суперсила, и на долара като световна резервна валута. Как се отрази спада на долара на "износа" на Америка? Въпросът е към папагалите, дето повтарят чутото от американски "икономи", че слабия долар щял да оправи дереджето и да засили износа.
    Европа - експортно ориентирана икономика, разчитаща предимно на външни пазари, макар да се опитват да вдигнат по-сериозно вътрешното потребление, и да не зависят толкоз от американските лапачи."

Връзката между валутен курс и търговски баланс е почти никаква. За икономиката на кредит си прав, но капиталовите потоци, които определят валутния курс зависят от хиляда други неща. Освен това има и lead-lag relationships, не е толкова просто. В момента според тебе, трябва ли да се продава масово долара?

"5. Променената геополитическа обстановка. Статута на долара на световна супервалута е в резултат на политическо решение взето в други времена, и при други интереси на участниците. Времената се промениха и интересите не са същите."

Това и досега не е много ясно. Чел съм много спорове, водени от професионални икономисти в банките, които твърдят различни неща. Deutsche едно твърди, а Morgan Stanley - друго. Няма консенсус по въпроса за бъдещето на резервната валута. Но ти щом си толкова проницателен и информиран, явно ще им разясниш геополитиката на тия новаци.

"Ето и няколко чисто политически фактора.
    Стремежа и очакването България да влезе в НАТО и в ЕС. Това би създало по-голямо доверие в инвеститорите и съответно би довело до по-благоприятни условия за извършването на такава сделка - увеличени външни инвестиции, по-изгодни лихвени условия, по-голяма яснота при планирането.
    Вместо да изчакат и да се поогледат лондонските"експерти" направиха сделката от раз, в първите месеци на управлението."

Това е единственото ти твърдение, с което съм склонен да се съглася. Опцията в брейдитата беше недооценена и продадена евтино. Но доколкото знам, нито Велчев, нито Катев са били трейдъри на опции, за да се сетят, нито са гледали на нещата под такъв ъгъл. Професионално изкривяване на хора, занимаващи се с облигации главно и кипящи от желание на всяка цена да извъшат сделка, защото според тяхните представи тя е добра идея. Тук не мога да ги защитавам. Мога да ги защитавам, че не е можело или трябвало да прогнозират валутните или лихвените движения. Но компресията в спреда и цената на опцията са недогледали, вярно е.

Коментар

Икономика, специалности финансова икономика и макроикономика. От досегашните ми твърдения в спора, нищо не съм казал, което да съм научил в университета. Всичко е професионален опит и common sense.

Коментар

"Не искам да защитавам икономическата политика на това правителство и няма да коментирам за болниците и пр. Моята теза е следната: може и да сме загубили от сделката, но тази загуба може да я понесем (защото сме еврова държава), но ако доларът и лихвите бяха тръгнали срещу нас и не бяхме направили замяната, щяхме да загубим много повече. Когато решаваш предварително, ти не знаеш бъдещето какво ще е и целиш да минимизираш очакваната средна загуба"

Очевадно обаче я защитаваш.
        При това с кухи, недообмислени аргументи. Как, освен предварително можеш да решаваш?
        Последващо ли? Някой чел ли е някъде смислен анализ, който да обосновава сделките от 2002, както и кой е най-подходящият момент за тяхното извършване?
        Не ви ли се набива в очите, че това беше първото, което свършиха "експертите" Велчев и Катев като влязоха във финансовото министерство?
        Нека да се върнем малко назад, и да си припомним изказването на ТРЗ-то Муравей - цитирам по памет
        "Този господин (Велчев) се мотае из министерството отдавна, и предлага някакви съмнителни сделки с външния дълг на България". Забележете - по времето когато Миленчо е още на заплатка при Мерил.
        Е, само след няколко месеца я направи, но вече като български финансов министър т.е на заплатка при българския данъкоплатец.
        Добрият финансов експерт ( какъвто се опитват да докарат Велчев) трябва да основава решенията си на добър анализ, който да предсказва ако не точно, то поне посоката на движение на валутните пазари и лихвите. Какво значи "ако долара и лихвите бяха тръгнали срещу нас"? Колко очаквахте да стигне курса? 0,50? Лихвата 2x8- 16%!?
        Айде да попредъвчем няколко фактора, които БИ трябвало да се вземат под внимание, като се тръгва на такова упражнение с парите на данъкоплатците.
        1. Срив на сток маркета на САЩ и на тъй измислената "нова икономика".Фалита на доткомите и вързаните за тях реални сектори от "старата " икономика.
        2. Навлизането на икономиката на щатите в (очаквана и прогнозирана от много анализатори, включително на Мерил Линч) рецесия.
        3. Дебюта на еврото като нова единна валута на обединена ( и разширяваща се) Европа. Създаването на огромен обединен европейски пазар.
        4. Структурите на двете световни икономики - САЩ - 75% сектор услуги, 25% производство. Работи предимно за вътрешния пазар - пак около 3/4. Не изнася почти нищо съществено като процент от БВП, основно оръжие, кока-кола и Макдоналдс, високи технологии и фармацефтика. Износа е предимно за страните от доларовата зона - Латинска Америка, Карибите, Канада. В същото време потребява около 1/4 от световните ресурси. Страна живееща на кредит, население харчещо далеч над възможностите си, благодарение на статута си на световна суперсила, и на долара като световна резервна валута. Как се отрази спада на долара на "износа" на Америка? Въпросът е към папагалите, дето повтарят чутото от американски "икономи", че слабия долар щял да оправи дереджето и да засили износа.
        Европа - експортно ориентирана икономика, разчитаща предимно на външни пазари, макар да се опитват да вдигнат по-сериозно вътрешното потребление, и да не зависят толкоз от американските лапачи.
        5. Променената геополитическа обстановка. Статута на долара на световна супервалута е в резултат на политическо решение взето в други времена, и при други интереси на участниците. Времената се промениха и интересите не са същите.
        Ето и няколко чисто политически фактора.
        Стремежа и очакването България да влезе в НАТО и в ЕС. Това би създало по-голямо доверие в инвеститорите и съответно би довело до по-благоприятни условия за извършването на такава сделка - увеличени външни инвестиции, по-изгодни лихвени условия, по-голяма яснота при планирането.
        Вместо да изчакат и да се поогледат лондонските"експерти" направиха сделката от раз, в първите месеци на управлението.
        Дали е неопитност, некадърност или умишлено престъпление - ами според мен и двете.
        Доказателства - резултатите от сделката. Който иска да разследва, да потърси кои докараха Велчев и Катев, да види кои са държатели на дълга и кой колко намаза. Да се види с кого беше на яхтено парти в Монако Велчев, и кой плати за това.
        Прочетох по-долу твърдения от сорта на , цитирам по памет- "...не вярвам Сити и Мерил да се замесят в такава сделка, в Британия и САЩ ще ги подгони правосъдието" Авторът на тези приказки е абсолютен наивник, и няма представа от това, което говори. Сити, Мерил и другите са били, са и ще бъдат замесени в много подобни мръсни сделки. Сама баламите и комплексарите ще ахкат и охкат, как само в Бг стават далавери, а пък в Щатите и Британия не.

Коментар

Ako iskash ne otgovarqi, po-princip e bez znachenie.

Vazhno e samo kakvo znae chovek.

Коментар

A, ti si navun...

Neshto sam se zabludil ot 500lv(propusnah izrechenieto za pokupatelna sposobnost).

Whatever.

Ph.D. in Finance ili Economics pravish?

Коментар

Не съм Недялков и не знам кой е, но да е жив и здрав. Не се считам за преподавател. Асистент съм, защото такива са условията по стипендията ми. Но преподаването за мен е на втори план, сега повече уча.

Коментар

Reshih da post-na otnovo edno moe mnenie otpredi 2-3 dena.Ikonom e izchislil kakvo gore dolu e zagubila BG ot kursovite razliki. Az prosto davam polozhitelnite prichini, koito spored men sa stoqli zad zamqnata.

1. V nai-obshti linii ideqta e da se smeni dalg s plavasht lihven %->floating rate(s izmenqshta se lihva, koeto oznachava dopalnitelen risk) s takav s fiksirana, za da mozhe po-dobre da se planirat razhodite na darzhavniq biudzhet-znae se kolko tochno trqbva da se plati.

(Tuk za Elektorat-darzhavite, na koito ne im se nalaga da izdavat Brady bonds predpochitat fixed payments, na koito standartnoto otklonenie=RISK=0) Expected payment=actual payment.

2. Obratno izkupuvane na Brady Bonds- obligacii izdavani ot darzhavi, koito sa obqvili moratorium po plashtaneto na dalga...-s dve dumi darzhavi ot "ranga" na Argentina, Brazilia, Rusiq-vse grupa, ot koqto Bulgaria se opitva da se otdeli.
                Kolkoto po-malko Brady bonds ima v BG darzhaven dalg-tolkova po-dobre(po niska lihvena premiq iziskvana ot investitorite), po-malko plashtaniq za Bulgaria.

Otdelno v badeshte vsqko refinansirane na dalga(poradi tochno tazi po-niska Required Rate of Return-iziskuema norma na vazvrashtaemost) shte bade po evtino->Bulgaria shte izglezhda po-malko riskova darzhava v ochite na mezhdunarodnata finansova obshtnost.

3. Edin vid hedge-Bulgaria e varzana za evroto, ne za dolara-poveche ot polovinata targovski oborot na Bulgaria e sys strani ot Evropeiski Saiuz. S obrashtaneto na dalga v euro, se osigurqva sledvane na dvizheniqta na evropeiskite valutni pazari.
                Ot uravnenieto za lihveniq paritet(Covered Interest Parity) poradi fiksiraniq kurs, lihvenite ravnishta v BG trqbva da sa(pri efektivni kapitalovi pazari) ravni na tezi v EU, a ne na tezi v USA!

4. Sled zamqnata BG dalg e s udalzhen duration(plashtaniqta sa po-otdalecheni vyv vremeto), koeto v badeshte shte ulesni izplashtaneto. Zashto?- Zashtoto se ochakva(she) i faktite go dokazvat, che Bulgaria shte raste s po-visoki tempove na rastezh predi vlizaneto si v EU->shte akumulira resurs, s koito da se izplati dalga.

Tova e.

Коментар

България има опцията да изкупува брейди облигациите на датата на всяко плащане по номинал (това ти е страйка). Теоретично те струват много повече, защото България е на ЛИБОР + 50 за евробондовете с падеж 2015. Брейдитата са с много по-къса дюрация, а дават ЛИБОР + 80, когато трябва да дават ЛИБОР +30 примерно. Понеже опцията може да се упражнява периодично, е бермудска. Amortising bermudan payer swaption. Тъй като с нея се компенсират плаващи плащания, е payer. In the money е, защото за ЛИБОР + 30 заменяме плащания на ЛИБОР + 80. Ти май не си чувал за опции, пич.

Коментар

Hm, zad nick-a Ikonom dali se krie g-n Nedialkov?:-)

Kato prochetoh postingite dosta neshta se navarzaha-1g. v chuzhbina, inv. banka, asistent...

Kak ste?:-)

Momche ili momiche vi se rodi predi edna godina gore-dolu, (ako ne se barkam)?:-)

Asistentite ot vasheto pokolenie opredeleno imat kakvo da dadat na "malkite" , kato nachin na mislene.

Ikonom i Elektorat gi ostavete..
                    Za tqh tezi neshta sa kato atomna fizika:-). 10g. da im obqsnqvate te pak nqma da razberat, che horata sa se opitali da minimizirat badeshtiq risk i optimizirat darzhavnite finansi, a ne da spekulirat s valutniq kurs, koito mozheshe da otide kakto v ednata posoka, taka i v drugata.

Коментар

Ikonom, продължаваш да се оплиташ като пате в кълчище и да пишеш все по-трескаво разни небивалици.

"Въпросът на Петър беше: като диверсифицираха дълга, защо не диверсифицираха резерва? От този въпрос много ясно личи, че той смята, че резервът не е бил диверсифициран, а е бил държан в евро."
                      От твоя коментар на този въпрос пък много ясно си личи, че ти не разбираш смисъла на думата диверсификация! Нито дългът някога е бил само в долари или само в евро нито резервът някога е бил само в долари или само в евро! Въпросът е безкрайно прост и не е възможно да се зададе по-още по-прост начин за да го разбереш и ти.

"Освен това изкупуванията бяха напълно оправдани сами по себе си - exercise-вахме deeply in the money option."

Ще ексърсайзваш дийпли на баба ти опинците. Бе я си признай че не си никакъв преподавател. Това един преподавател трябва да го знае. Може и да си преподавател ама по модерен балет да речем. Къде ти е опцията която упражняваш? Какъв ти е бил страйка и каква ти е била премията която си платил че пък да ти бъде и дийпли ин дъ мъни? Ей смехурко, учил недоучил, чел недочел. Какви са тези брътвежи бе момък? Я иди се наспи най-добре че започваш да бълнуваш вече.

Коментар

И още едно пояснение за тебе - когато обърнеш дълга в евро, продаваш евро. Когато обърнеш резерва в евро, купуваш евро. И отново ще ви кажа - хайде да говорим за резерва, когато видим числата.

Коментар

Въпросът на Петър беше: като диверсифицираха дълга, защо не диверсифицираха резерва? От този въпрос много ясно личи, че той смята, че резервът не е бил диверсифициран, а е бил държан в евро.

Ние сме България. Поначало сме long EUR, защото сме еврова икономика. Ако аз съм дълъг в евро и искам да се хеджирам, какво трябва да направя:

а. да взема още една дълга позиция в еврото, т.е. да издам дълг деноминиран в долари
                          б. да взема къса позиция в евро, т.е. да издам дълг в деноминиран в евро
                          в. да не се хеджирам, а да видя какво ще стане с курса и да се надявам, че ще изляза късметлия

Коментар

"Всъщност обаче ще те помоля да се разберете с колегата си Караиванов по тоя въпрос, зашото според него средствата в резерва са били винаги държани в долари и излиза, че доларови активи са били използвани за изкупуване на доларов дълг, което не е валутна замяна. Все един от двама ви трябва да греши"

Ikonom, пак се правиш на много хитър. Ей мушморок, твърдиш че си преподавател а тотално изпростяваш. Нямам какво да се разбирам с никого. Четох внимателно постовете на Петър и той никога не е казвал че валутният резерв е държан само в долари! Що за глупост? Той пита, след като си имал намерение да диверсифицираш и да намалиш риска, защо вместо да намалиш експозицията на долари в резерва си решил да намалиш експозицията ни в долари в дълга. Това му бе въпроса. Но явно ти вече толкова си се засегнал на професионална тема, че започваш да си съчиняваш разни неща.

Коментар

Предполагам това е поста ти от 1:16:

"Оставам с впечатлението,че четеш лекции някъде.Но моля те обясни ми и следното.
                              За теб кое е по важно - да научиш студентите ти да печелят реални пари или да извършват сделки като тази която Велчев и Катев ни спретнаха и за която целият български народ понасящ трудностите на живота в България ще трябва да плащат?"

Не чета лекции, не съм станал професор и нямам особено намерение да ставам. За това се иска повече мозък, отколкото имам. В момента съм асистент докато си получа доктората и водя упражненията на малките. Не получавам 500 лева на месец, но може би еквивалента им в местна покупателна способност. Но поне се издържам сам и никой не ми плаща образованието. Сигурно имам добра причина да се откажа от работа в инвестиционна банка с много по-добър доход, за да уча. А студентите не ги уча да печелят пари. Уча ги да мислят. После който иска да печели пари, да ходи да печели. Който иска да прави други работи, да заповяда.

Аз лично мисля като завърша да излъжа народа с 5-6 сделки и да ходя на Кайманите да си гледам живота с 1 милЯрд долара, дето ще ги открадна.

Всъщност, без да се майтапя, в събота заминавам за Кайманите. Ще ви пиша как е след като се върна след седмица.

Коментар

Тук съм съгласен. Нетно има замяна на доларов дълг с евров, защото намаляваш евровите активи от бюджетния излишък в резерва (което е еквивалентно да увеличиш нетните си еврови пасиви) и изкупуваш пасиви в долари. Всъщност обаче ще те помоля да се разберете с колегата си Караиванов по тоя въпрос, зашото според него средствата в резерва са били винаги държани в долари и излиза, че доларови активи са били използвани за изкупуване на доларов дълг, което не е валутна замяна. Все един от двама ви трябва да греши.

Също така ще те помоля да видиш на какъв курс станаха изкупуванията (дати: 28 юли 2004 и 28 януари 2005). Средно над 1.25 евро за долар излиза. Дори и доларът да се падне още отсега, пак печелим от лихвения диференциал. А за заемите в евро от международните институции не се тревожи, защото лихвите по тях са по-ниски от лихвата по брейдитата. Освен това изкупуванията бяха напълно оправдани сами по себе си - exercise-вахме deeply in the money option. Т.е. дори и замяната от 2002 да е била супер колосална грешка, това не значи че последните изкупувания са били грешни.

Не искам да защитавам икономическата политика на това правителство и няма да коментирам за болниците и пр. Моята теза е следната: може и да сме загубили от сделката, но тази загуба може да я понесем (защото сме еврова държава), но ако доларът и лихвите бяха тръгнали срещу нас и не бяхме направили замяната, щяхме да загубим много повече. Когато решаваш предварително, ти не знаеш бъдещето какво ще е и целиш да минимизираш очакваната средна загуба.

Коментар

Working...
                                X