IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енергия и енергийни пазари, новини.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ако правилно съм разбрал, уволняването на подписалия писмото за далекопровода, нещата са си от техническо и технологично естество та, да уволниш човек затуй, че си върши работата /иначе пък, че не я върши !?!/ е измежду гафовете, за които после се изказва съдът - кой ще плаща? Доста несръчно, бих казал. А саботажът правителството си го устройва само.
    - Сякаш не могат и не желаят да живеят без проблеми тези хора, а си създават и нови.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от badboy333 Разгледай мнение
      Мда, да го биде или да не го биде проектот!
      Е как нема да го биде като е подкаран като далавера:

      Има изпратено писмо от месец октомври тази година от Националната електрическа компания (НЕК) до кмета на Свищов Станислав Благоев, което засяга изграждането на далекопровод 400 киловолта и същия е част от инфраструктурата на "Белене" и ще свързва централата с енергийната система на страната.

      http://www.dnes.bg/politika/2012/10/...at-cirk.170909

      Началото е сложено:

      http://paper.standartnews.com/bg/art...article=216471

      Края не му се види!
      Изглежда си нямаме представа какви игрички се въртят там. Совите не са това, което са. Това момченце министърчето е просто един лост, натискаш го от едната страна и мърда от другата. Тъпото е, че тия са като слон в стъкларница. Като правят мизерии на техническия персонал и го използват за бушони, след някой и друг месец ще започнат да ни обясняват колко сме зле и нямало образовани кадърни хора и затова сме били зле. Ами - изгонете хората, пък после плачете, че ги няма. Какво разбират тия бокови хора от техника - нищо. Но вече се съмнявам, че и от икономика разбират. Виж - от кални номерца - да. Но това го има във всяко миризливо офисче, явно не могат да се вдигнат от това ниво. Така ще бъде.

      Да зареждаме дървата и кюмюра и газените лампи, че като гледам разбиването на системата е в пълен ход. А оправдания винаги ще се намерят, за да няма виновни.
      Last edited by verimg; 19.10.2012, 11:57.

      Коментар


      • Мда, да го биде или да не го биде проектот!
        Е как нема да го биде като е подкаран като далавера:

        Има изпратено писмо от месец октомври тази година от Националната електрическа компания (НЕК) до кмета на Свищов Станислав Благоев, което засяга изграждането на далекопровод 400 киловолта и същия е част от инфраструктурата на "Белене" и ще свързва централата с енергийната система на страната.

        http://www.dnes.bg/politika/2012/10/...at-cirk.170909

        Началото е сложено:

        http://paper.standartnews.com/bg/art...article=216471

        Руснаците пробват далавера за стотици милиони в АЕЦ "Белене"
        Ядрени игрички пред погледа на Путин
        "Атомстройекспорт" извива ръцете на НЕК за старото оборудване
        ЧЕТВЪРТЪК, 3 Януари 2008


        Руска жега ни удари в най-мразовитите дни на януари. Докато снегът затрупва страната ни, скандал за стотици милиони около АЕЦ "Белене" нажежава градусите точно преди посещението на руския президент Владимир Путин. По време на визитата му у нас на 18 януари се очаква да бъде подписан договорът за строителството на Втора атомна между Националната електрическа компания и "Атомстройекспорт". В последните дни обаче руският играч пробва нервите на българските партньори с нови условия.
        Буквално пред очите на Путин руските строители на "Белене" пробват далавера за стотици милиони евро със старото оборудване на Втора атомна. От нея
        ще бъде ужилена не само България, но и самата Русия Единственият печеливш ще е руската компания "Атомстройекспорт", твърдят български енергетици.
        Става въпрос за четири парогенератора ПГВ-1000М, които са на площадката на "Белене". Според офертата, с която спечелиха търга за строителството на "Белене", "Атомстройекспорт" трябва да изкупят наличното оборудване. Парогенераторите са доставени от Русия през 1992 г. Цената им тогава бе 160 млн. долара. Според подготвения сега договор за изкупуването им обаче НЕК ще получи едва 38 млн. евро.
        "Атомстройекспорт" буквално извива ръцете на българската страна, довериха пред "Стандарт" участници в преговорите. Руският строител не искал да купува старото оборудване на парче, а цялото. Така руснаците са поставили в безизходица представителите на Националната електрическа компания, мажоритарен собственик на 51% от централата - или ни продавате всички съоръжения, или си ги задържате потвърдиха и от енергийното министерство.
        В същото време АЕЦ "Козлодуй" е поискала да купи четирите парогенератора, за да преоборудва с тях единия от хилядниците си, обясни Александър Николов, директор "Производство" в АЕЦ "Козлодуй". По думите му в началото на преговорите с руснаците от НЕК са пратили запитване до "Козлодуй" дали имат интерес към парогенераторите ПГВ-1000М. Не само че имаме интерес, а след 10 години ще трябва да ги купим, защото ще трябва да подменяме работещите сега в V блок. ПГВ-1000М на площадката "Белене" имат експлоатационен срок 30 г. С такива сега работи и АЕЦ "Козлодуй", каза Николов. Според него с решение на държавата НЕК е могла да даде парогенераторите на АЕЦ "Козлодуй" както безвъзмездно, така и за многократно по-малко пари от доставната им цена сега.
        "Атомстройекспорт" се държи имперски, коментират експерти. Според тях от претенциите на компанията е ощетена не само българската, но и руската държава. Защото беленските ПГВ-1000М ще бъдат продадени на Калининската АЕЦ на много по-висока от изкупната цена. Към нея ще се прибавят освен разходите за демонтаж и транспорт до Русия, така и печалбата за "Атомстройекспорт".
        Далаверата може да стане още по-дебела, ако се окаже, че същите тези парогенератори няма дори да бъдат изнесени от България. А просто "Атомстройекспорт" ще ги вземе от "Белене" и ще ги продаде на "Козлодуй", твърдят експерти.
        "Това е абсолютно несъстоятелно, подобно нещо не може да се случи", опровергаха руснаците. Шефовете на компанията обаче отказват повече подробности около изкупуването на оборудването, защото се стягат за руската Коледа.
        Заради скандала от енергийното министерство настояват АЕЦ "Козлодуй" да изиска оферта за 4 нови парогенератора от единствения производител в Русия - машиностроителния завод в Подолск. Така НЕК ще може да сравни цените на новото оборудване с офертата на руснаците за беленското. И дори може да се стигне до сключване на анекс към договора за изкупуване на старото оборудване от АЕЦ "Белене", така че да се повиши договорената вече цена.
        Руската компания "Атомстройекспорт" бе избрана за строител на централата в края на миналата година. Везните се наклониха в нейна полза освен заради по-изгодната цена на проекта, монтирането на реактори от ново поколение и по-евтиния ток, така и заради готовността й да изкупи наличната техника от площадката и да я продаде на Калининската централа. Но точно старото оборудване се оказа днес ябълката на раздора за АЕЦ "Белене".
        Допреди няколко седмици, когато чакахме Брюксел да даде зелена светлина за руската технология, от "Атомстройекспорт" бяха доста по-склонни на компромиси в преговорите. След като обаче Европейската комисия одобри проекта за "Белене" и на практика така пусна руснаците на своя територия, "Атомстройекспорт" втвърди позициите си. Но компанията винаги трябва да има едно наум - Брюксел следи под лупа всеки неин ход, защото това е изпитът й за ядрена виза в останалите еврочленки.
        Екип на "Стандарт"

        Края не му се види!
        Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

        Коментар


        • Потърсихме Иван Костов, чието правителство е одобрило проектите за двете топлоцентрали, на базата на които са сключени и дългосрочните 15-годишни договори. Той обаче заяви, че не си спомня държавата да е подписвала такива договори с офшорна компания и няма нищо общо с това. Според Александър Томов обаче, няма как Костов да не е знаел кой стои зад тази сделка, при положение, че е за сума от стотици милиони и участниците в нея са били ясни.

          Проверката ни показа, че финансовите параметри са договорени окончателно от бившия енергиен министър Румен Овчаров. Съпругата му се оказва съдружник с един от управителите на ТЕЦ "Марица-Изток 3", който е представлявал НЕК в борда на директорите на топлоцентралата. Държавата притежава 27% от ТЕЦ "Марица-Изток 3", останалите 73% по договор са придобити от от частното дружество "Ентър Джи", а в последствие "Ен Ел" и "Контур Глобал" срещу инвестиция от 700 млн. евро. Срещу тази сума инвеститорът трябва да извърши рехабилитация на топлоцентралата.

          В държавната ТЕЦ "Марица-Изток 2" модернизацията на същите мощности е излязла три пъти по-евтино - 250 млн. евро, показа проверката ни. Консултант по техническата част на проектите е била скандалната фирма "Фронтиер" на бизнесмена Красимир Георгиев, който е изключително близък до Румен Овчаров. Името на Георгиев изплува в скандала с Вальо-Топлото и столичната "Топлофикация".

          http://tv7.bg/news/politics/9475722.html
          Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

          Коментар


          • Първоначално изпратено от energetik Разгледай мнение
            Интересен коментар излезе днес в Медиапул:
            Трайков: Нямам нищо общо със сделката за стария реактор на АЕЦ "Белене"
            А вие знаете ли, че руснаците на 25.09.2012 пуснаха в експлоатация 4-ти блок в тяхната Калининдка АЕЦ. В този блок е монтиран стария ни реактор, дето го бяхме взели през 1988 за Белене, а през 2007 Станишев го хариза за 60 млн. долара.
            Сега руснаците се кефят, че спестили не знам колко си милиарда рубли!!!
            Виж линка:
            http://www.ria.ru/atomtec_news/20120925/758759730.html

            Ако нашите управляващи се бяха хванали да довършат Белене по стария проект с наличното оборудване АЕЦа щеше да ни излезе почти без пари, вече поне от две години Белене щеше да работи и да печели.
            Овчаров и сие обаче това не ги устройваше, защото щеше да има по-малко за крадене - съответно подариха на руснаците без пари годен реактор, щото бил стар - а те руснаците нали са тъпи и не разбират от ядрена енергетиха взеха, че го построиха и сега 50-60 години ще печелят от него а ние ще си стоим с нашия гьол.

            Очаквам Боко или следващия крадец на тоя пост да повтори упражнението - сега ние ще платим на руснаците 1 милиард долара за новия реактор и оборудването за него, което вече е поръчано, след година - две ще ни съобщят че няма как да се направи с този реактор 7-ми блок за АЕЦ Козлодуй (щото е опасен, остарял и най-вече, щото е руски!)и ще купуваме френски или американски реактор, а нашия ще го продадем. Естествено няма кой да го купи освен руснаците, които отново без пари ще си направят примерно 5-ти блок на Калининската АЕЦ, а ние ще сме вече с два гьола.
            И така, отново и отново, реактор след реактор, гьол след гьол, докато не изпукаме до крак в студа (щото те фотоволтаиците зимно време много ток не дават, а и ще ни излиза скъпичко, особено като затворим 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй през 2018.

            Спасението за всеки, който има малко мозък и способности, е известно – Терминал 2 !!!
            На останалите тук жална им майка!!!
            Ами дайте ги на прокуратирата такива и да види Европа наказани за икономически престъпления в България, все пак.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от energetik Разгледай мнение
              Интересен коментар излезе днес в Медиапул:
              Трайков: Нямам нищо общо със сделката за стария реактор на АЕЦ "Белене"
              А вие знаете ли, че руснаците на 25.09.2012 пуснаха в експлоатация 4-ти блок в тяхната Калининдка АЕЦ. В този блок е монтиран стария ни реактор, дето го бяхме взели през 1988 за Белене, а през 2007 Станишев го хариза за 60 млн. долара.
              Сега руснаците се кефят, че спестили не знам колко си милиарда рубли!!!
              Виж линка:
              http://www.ria.ru/atomtec_news/20120925/758759730.html

              Ако нашите управляващи се бяха хванали да довършат Белене по стария проект с наличното оборудване АЕЦа щеше да ни излезе почти без пари, вече поне от две години Белене щеше да работи и да печели.
              Овчаров и сие обаче това не ги устройваше, защото щеше да има по-малко за крадене - съответно подариха на руснаците без пари годен реактор, щото бил стар - а те руснаците нали са тъпи и не разбират от ядрена енергетиха взеха, че го построиха и сега 50-60 години ще печелят от него а ние ще си стоим с нашия гьол.

              Очаквам Боко или следващия крадец на тоя пост да повтори упражнението - сега ние ще платим на руснаците 1 милиард долара за новия реактор и оборудването за него, което вече е поръчано, след година - две ще ни съобщят че няма как да се направи с този реактор 7-ми блок за АЕЦ Козлодуй (щото е опасен, остарял и най-вече, щото е руски!)и ще купуваме френски или американски реактор, а нашия ще го продадем. Естествено няма кой да го купи освен руснаците, които отново без пари ще си направят примерно 5-ти блок на Калининската АЕЦ, а ние ще сме вече с два гьола.
              И така, отново и отново, реактор след реактор, гьол след гьол, докато не изпукаме до крак в студа (щото те фотоволтаиците зимно време много ток не дават, а и ще ни излиза скъпичко, особено като затворим 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй през 2018.

              Спасението за всеки, който има малко мозък и способности, е известно – Терминал 2 !!!
              На останалите тук жална им майка!!!
              +1
              Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

              Коментар


              • А стария ни реактор вече заработи - само че в Русия

                Интересен коментар излезе днес в Медиапул:
                Трайков: Нямам нищо общо със сделката за стария реактор на АЕЦ "Белене"
                А вие знаете ли, че руснаците на 25.09.2012 пуснаха в експлоатация 4-ти блок в тяхната Калининдка АЕЦ. В този блок е монтиран стария ни реактор, дето го бяхме взели през 1988 за Белене, а през 2007 Станишев го хариза за 60 млн. долара.
                Сега руснаците се кефят, че спестили не знам колко си милиарда рубли!!!
                Виж линка:
                http://www.ria.ru/atomtec_news/20120925/758759730.html

                Ако нашите управляващи се бяха хванали да довършат Белене по стария проект с наличното оборудване АЕЦа щеше да ни излезе почти без пари, вече поне от две години Белене щеше да работи и да печели.
                Овчаров и сие обаче това не ги устройваше, защото щеше да има по-малко за крадене - съответно подариха на руснаците без пари годен реактор, щото бил стар - а те руснаците нали са тъпи и не разбират от ядрена енергетиха взеха, че го построиха и сега 50-60 години ще печелят от него а ние ще си стоим с нашия гьол.

                Очаквам Боко или следващия крадец на тоя пост да повтори упражнението - сега ние ще платим на руснаците 1 милиард долара за новия реактор и оборудването за него, което вече е поръчано, след година - две ще ни съобщят че няма как да се направи с този реактор 7-ми блок за АЕЦ Козлодуй (щото е опасен, остарял и най-вече, щото е руски!)и ще купуваме френски или американски реактор, а нашия ще го продадем. Естествено няма кой да го купи освен руснаците, които отново без пари ще си направят примерно 5-ти блок на Калининската АЕЦ, а ние ще сме вече с два гьола.
                И така, отново и отново, реактор след реактор, гьол след гьол, докато не изпукаме до крак в студа (щото те фотоволтаиците зимно време много ток не дават, а и ще ни излиза скъпичко, особено като затворим 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй през 2018.

                Спасението за всеки, който има малко мозък и способности, е известно – Терминал 2 !!!
                На останалите тук жална им майка!!!

                Коментар


                • Русия НЕ Е член на ЕС, нали? И сега, сигурно, в спешен порядък, ще предложат на Иран постройка на газопровод и да им прекупуват газчицата?
                  Ах, тарикати батюви, молодцы!


                  Били прости, а?

                  Коментар


                  • Да живее Газпром и Русия вовеки и амин. Нали искахме независимост на доставките от Русия. Всъщност комай искат да ограбят Иран:

                    ЕС подготвя забрана за вноса и на газ от Иран

                    Дипломати от страните в Еврообщността са започнали да подготвят пакет от санкции срещу Иран

                    http://www.investor.bg/surovini/365/...t-iran,141040/
                    Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

                    Коментар


                    • Мен ако питаш, всички 100% да са от ВЕИ и, по възможност, незамърсяващи. И токът да е по 1 цент. Просто, до там има да се развиваме, развиваме, развиваме...А СЕГА къде сме?

                      Коментар


                      • ОК сега една малка анкета
                        Каква цена бихте плащали за ток??
                        4 цента Аец(пазарна цена)
                        4,5цента(тец)
                        и ВЕИ 12 цента(Фото,но с тенденция да падне до 8 цента в следващите 4 години)-бихте ли плащали 8 цента????



                        ПС аз съм за веи

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от badboy333 Разгледай мнение
                          Цели 23г го слушаме този виц с превиването на глава за да може такива като Румен Овчаров да превърнат политическата си власт в икономическа не без участието и на ДС, които използваха робската психика на народа
                          На това му се вика "преход от соц. към кап."......
                          Какво е обаче,когато рекетьорите, мутрите,престъпниците и простаците вземат властта...?

                          - Мутренски капитализъм... не, направо мутренски империализъм....

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение


                            Бах мама му.....Това нали е виц ?
                            Цели 23г го слушаме този виц с превиването на глава за да може такива като Румен Овчаров да превърнат политическата си власт в икономическа не без участието и на ДС, които използваха робската психика на народа
                            Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                              Един приятел, който е инженер в АЕЦа разправя за мацката, еколожка, която ГЕРБ назначи в управлението на АЕЦ Козлодуй.
                              Влязла същата в контролната зала на реактора и там естествено инженерите стоят и гледат екраните и другите прибори. Нали това им е работата.
                              А мацката рекла: "Ха, че тези нищо не работят. Само гледат телевизор."


                              Бах мама му.....Това нали е виц ?

                              Коментар


                              • http://www.bivol.bg/banker-baner.html

                                Мрежата е коварна и паметлива. Дори когато нещо е изтрито, някъде се пази архив. Читател сигнализира, че е открил съдържанието на страницата на инвестиционния фонд на мистериозния кандидат-инвеститор в АЕЦ Белене - Quantum Group. Както писа по-рано Биволъ, в момента линкът води към несъществуваща страница. Оказва се, че това не е грешка в линка, страница е имало и е била изтрита. Кога точно и по какви причини е заличена информацията за инвестиционния фонд можем само да гадаем. За последно страница е индексирана в архиватора на 11 ноември 2006 г.

                                http://web.archive.org/web/200611110...een%20Fund.htm

                                От текста се разбира, че инвестиционните фондове на Quantum всъщност са три:

                                - Evergreen Fund, управляван от Quantum Fund Management Ltd., който се специализира в технологични инвестиции в Азия и се хвали с управлявани активи на стойност 1 587 786 078 евро.

                                - Quantum Fund LP, който инвестира в САЩ в IT-компании, телекоми, мини, енергетика и имоти. Фондът се интересува от старт-ъп компании, и обещава да вложи до 564 милиона долара.

                                - Quantum Investments пък се интересува от тежко машиностроене, металургия, фармацевтика и развойни инженерингови дейности в САЩ. Този фонд е управляван от Арун Савкур, който в момента представлява основния инвеститор кандидат да строи АЕЦ Белене - Quantum Group

                                Българската връзка обаче цъфва от последната структура, именуваща се Quantum Financial Advisory Services.

                                Като корпоративен партньор е посочена фирма с абревиатура TFN, но кликването на нея отваря вече несъществуваща страница на "Глобал файненшъл нетуърк" (GFN), на която е посочен и българския партньор: "Болкан кепитъл мениджмънт".

                                http://web.archive.org/web/200610190...net/index.html

                                Двете структури се владеят от Правин Банкер и синът му Седрик Банкер (откриват се още като Банкър или Бенкър).

                                Банкерът Банкер

                                Роденият в Шри Ланка американски гражданин Правин Банкер е известен като инвестиционен банкер. В биографията му публикувана от Investor.bg пише, че е "екзотичен банкер" специалист по инвестиции в развиващи се пазари и международен експерт по лоши вземания. Дневник му прави по-подробен портрет на "спасител на обречени сделки" и взима от Банкер интервю през 2006 г. В началото на нулевите години той има интереси във фонд "Доверие" чрез управлявания от него Balkan Fund LLC, в Дарик Радио и в "Медика" АД където е съдружник с Огнян Донев.

                                През август 2009 г. Правин Банкер и синът му Седрик Банкер бяха в работната група за бъдещето на Кремиковци, създадена по инициатива на премиера Борисов веднага след като пое премиерския пост.

                                Освен Кремиковци, сред клиентите на "Болкан кепитъл мениджмънт" се брои и правителството на България за пласирането на 250 млн евробондове, фалиралата БДЖ, НЕК и Булгаргаз - пише в сайта на фирмата с капитал от 100000 лв., чиито собственици са Правин и Седрик Банкер.

                                Седрик Банкер е французин, с карта на постоянно пребиваващ чужденец в България. С баща си притежават още една фирма: Джи Еф Ен Инвестмънтс, с капитал от над 1 млн. лева.

                                Двете фирми са собственици на "Болкан Секюритис". Интересен факт е, че на 13 декември 2006 г. Комисията за финансов надзор отказва на "Болкан Секюритис" лиценз за инвестиционен посредник, като се аргументира с това, че Седрик Банкер и съдружникът му Васил Караиванов имат проблем да докажат произхода на средствата за участие в капитала на "Болкан Секюритис"

                                "С оглед изчисленията, направени на база предоставената от „Централен депозитар" АД справка, вх. № РГ-03-219/1/11.10.2006 г., Седрик Банкър е реализирал печалба на „Българска фондова борса - София" АД в размер многократно по-малък от средствата, които са му нужни за придобиване на дялове в дружествата-учредители на заявителя, които са в размер общо на 30 500 лв." - пише в заключението на КФН.

                                Две години по-късно обаче "Болкан секюритис" успява да вземе лиценз на инвестиционен посредник, а междувременно "Глобал файненшъл нетуърк" е успяла да консултира множество сделки в България, както става ясно от собственото му портфолио.

                                Вероятно по ирония на съдбата, българските фирми, партньори на "глобалната финансова мрежа" на Правин Банкер и чрез него на Quantum Group, кандидат да строи АЕЦ Белене, са регистрирани на адрес ул. Димитър Хаджикоцев номер 4 в София, срещу хотел Хемус, точно зад прочутия бар "Синатра", в който според мълвата Путин и Първанов са взели решението за Големия енергиен шлем - АЕЦ Белене, Южен Поток и Бургас-Александропулис.
                                Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

                                Коментар

                                Working...
                                X