IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енергия и енергийни пазари, новини.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Dali Разгледай мнение
    Стига бе. енергетиката е такава всеобхватна тема ...
    Е именно де! Не те ли кефи? какъв простор само за спорове, препирни, псуванье...

    Коментар


    • Стига бе. енергетиката е такава всеобхватна тема ...

      Коментар


      • Сигурем съм , че Булгаргаз ще поиска поне 10% увеличение на газа от 1 януари 2013г :

        http://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/1...ianuari.174038

        Цената на топлинната услуга ще намалее значително от 1 януари 2013 г., най-малко със 7 %. Това прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.
        Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

        Коментар


        • Grigor Lilov
          събота

          ИСТИНАТА ЗА СДЕЛКАТА С «Газпром»

          Предпроектното проучване за „Южен поток” е в ръцете ми заедно с документи по газовия договор.

          1. Формулата за цената на доставките практически не е променена. А това означава, че в нея ще продължават да се калкулират като база по-скъпите мазут и газьол, вкл. и тези с намалено съдържание на сяра (до 1%). Всъщност отстъпката се дава не от средната цена за годината (досега за периода януари - декември 474 долара), а от цената в края на декември, когато ще достигне най-високи стойности. По изчисления и стойности на горивата във формулата цената ще излезе от 430 до 460 долара.

          2. Южен поток. От това, което чета в момента от спецификацията на заданието, излиза, че за "Южен поток" ПОДАРЯВАМЕ част от газопроводния пръстен. Още повече, че в техническата част заявките са за два вида тръби - от 700 мм и от 1400 мм.
          Ясно е казано, че новата тръба «влиза в обхвата» на съществуващата мрежа,и е посочено по километри къде трасето ще е ново. Давам оригиналния текст от документа:

          The gas pipe line crosses the entire territory of North Bulgaria. The input point of the transit
          gas pipeline South Stream on the territory of Bulgaria is located south of the Galata district, in the Pasha Dere locality in the Varna Municipality, Varna Region. The end point of the pipeline on the territory of Bulgaria is near the border cross check point Zaizchar.
          The route of the gas pipeline takes into account the existing gas transport system of Bulgaria
          and the design route of the Nabucco gas pipeline.
          The location of individual sections is as follows:
          From km 0 to km 61.5 – within the scope of the Melrose gas pipeline;
          From km 61.5 to km 71 – within the scope of the existing gas transport system of Bulgaria;
          From km 71 to km 100 – a new route;

          Terms of reference for Detailed Spatial Plan – Parsel Plan (Project)
          11.020.2–EN-8
          VOLUME 8
          Page 9


          Feasibility study of the South
          Stream project on the territory of
          the Republic of Bulgaria

          From km 100 to km 198 – within the scope of the existing gas transport system of Bulgaria;
          From km 198 to km 323 – within the scope of the existing gas transport system of Bulgaria and the pipeline within the Nabucco project;
          From km 323 to km 392 – within the scope of the Nabucco project;
          From km 392 - All drawings in the design documentation shall bear a seal for designer
          qualification.
          to km 537.8 – a new route.
          Other................ (According to the option adopted by the investor during the stage of Feasibility
          studies (FS) – Appendix 1)


          3. От техническата спецификация се разбира, че турбинно-помпените станции, където трасетата се покриват, ще се правят чрез разширение и модернизация на сегашните на сегашния магистрален пръстен, за да се поеме по-големият транзит. Инвестицията ще е за сметка на "Булгаргаз", като стойността е около 200-250 млн. евро. И ще влязат като актив в Южен поток, но без да се отчетат вложените от нас средства. Популярно казано, с тази операция ще ремонтираме и увеличим мощността на двигателя на една кола, ще го тунинговаме и ще го подарим! В такъв случай дори да запазим колелата (тръбите), това ще е без значение.

          4. Давам ви и снимка с таблицата за финансовите разчети на тръбата. Чудя се дали да я коментирам, понеже това ще заеме много страници. Но всеки компетентен в икономиката човек може да ги види - за какви пари, приходи, разходи, такси и т.н. става дума. От тази таблица се вижда как е сключило договора правителството и какво ще загуби България, както и всички ние заради продажните и некомпетентни твари, които ни управляват. Много по-евтино щеше да ни излезе да плащаме на Москва колониална такса вместо да сключваме този договор.

          5. От разчетите ясно си личи скок в натоварването на тръбата точно тогава, когато изтича новият договор за доставките от Русия. Т.е. досегашният роден транзитен пръстен ще се изпразни, като количествата се насочат по «Южен поток». То и така му му е формулирана целта – да се заобиколят Украйна и Румъния. Следователно ще се обзаведем със стотици и стотици километри стомана за скрап! Количествата от транзита за Гърция и Турция също ще се насочат по Южен поток. Следователно вместо 100% такса след много години ще можем да разчитаме само на половината от нея, понеже ще я делим. (таксата по новата смесена тръба е смешно ниска - 1.74 долара за 1000 километра)

          Накратко: честито ви безумие с цените на енергията през следващите години!
          Част от документите показах в предаването ми по СКАТ http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5900. Тези трябва да си отидат незабавно, понеже до лятото предстоят още три икономически решения с подобен мащаб в различни области. И тогава няма да има измъкване от катастрофалните им резултати поне десетилетие и половина напред.

          Разберете – извършено е национално предателство с дългосрочни и необозрими последици в бъдеще за абсолютно всеки човек в тази страна! Става дума за затриване на многомилиардни инвестиции, платени от данъкоплатците (магистралния пръстен и транзитните газопроводи), за пропускане на огромни печалби и за разходи на държавата ни за милиард (компресорни станции със стоков кредит от «Газпром», плащания за отчуждаване на земята, сервитути и т.н, което си е изцяло за наша сметка!!!!), БЕЗ ДА ПОЛУЧАВАМЕ НИЩО НАСРЕЩА десетилетие и половина напред!
          Никаква пропаганда не е в състояние да го скрие освен за онези, които искат, желаят и мечтаят да са роби на парното, на ел. ток, на високите цени и ниските доходи. И вината си е основно в нас – заради избора, направен преди години, заради овчедушието, с което продължаваме да търпим подобни управления!




          http://www.facebook.com/photo.php?fb...&type=1&ref=nf
          Last edited by badboy333; 20.11.2012, 20:40.
          Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

          Коментар


          • Цена на достъпа до тръба може първо да е висок,а след скандал да се яви разход за смесената експлоатационна компания. 12.11.2012-"Цялата икономика на проекта е изградена на допускането, че тръбата няма да осигури дстъп на трета страна. Там е проблемът, че според европейското законодателство такъв достъп задължително трябва да бъде предоставен. Министерството на икономиката и енергетиката има становище от Главна дирекция „Енергетика”, в което има ясен запис, че на такава техническа инфраструктура като „Южен поток” не може да се предостави дерогация, т.е. ще бъде ясно формулирано задължение за предоставяне на достъп на трета страна. И тук възниква въпросът, след като се прави за 63 милиарда кубика газ, а трябва да има достъп, колко всъщност руската страна ще транзитира през България? Това изискване за достъп поставя много сериозно съмнение за целият технически модел и цялата оценка." http://www.pik.bg/postoyanno-shte-sm...na-rusnatsite/

            Коментар


            • Първоначално изпратено от ради Разгледай мнение
              Търся конкретна абсолютна стойност, а не процентно намаление.
              Или с прости думи - каква е цената преди намалението?
              И каква ще е цената от 1-ви януари 2013?
              Няма да изпотя при калкулирането на отстъпката

              Впрочем, как го сметна това 5,5%?

              Малко дразнещо е, че не се работи с доказуеми числа и проценти

              Например, ако тръгнем от цитираните руски източници, че отстъпката за количествата след 1-ви април 2012 щяха да съставляват 115млн.щ.д. и при инфото за около 3млрд.м3 газ/год. потребление, респективно 9/12-ти от това, и ако е идело реч за 11,1% намаление, следва, че цената преди намалението е била 460щ.д. Допускането за равномерно годишно потребление обаче е наивно, по-реалистично е да допуснем, че не 9/12, а 8/12 от годишното количество би било обхванато от намалението. Тогава при същите останали предположения получаваме 518щ.д. цена преди намалението, което доста прилично се доближава до информацията, изтекла снощи в БНТ, респективно нататък следват стойностите, описани в предния ми пост.

              Но така ли е, наистина?

              Иначе, не се съмнявам, че има сериозни интереси за комисионерстване.
              По газовите доставки със сегашната тръба - личи си от простичките сметки дето си ги реди министъра - 1щ.д. на 1000м3 да спестял, това са си 3млн.щ.д. - значи някъде се е коментирало нещо като "... абе, колко ще изкараме, ако по долар вземаме на хиляда кубика, а? ... "
              Но и по новия проект"Южен поток" - чувам, че Владо Каролев е консултант


              Моля, коментирайте със стойности и примерни калкулации, другото не е особено информативно и ще го приемам като "литература".
              Цена купува 680 лева за BG смятай си каквото искаш!

              5.5% е отстъпката на Газпром а ние не взимаме транзитни такси!

              Не питай защо то е ясно!

              Комисионната е 24 милиона лева!
              Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

              Коментар


              • Търся конкретна абсолютна стойност, а не процентно намаление.
                Или с прости думи - каква е цената преди намалението?
                И каква ще е цената от 1-ви януари 2013?
                Няма да изпотя при калкулирането на отстъпката

                Впрочем, как го сметна това 5,5%?

                Малко дразнещо е, че не се работи с доказуеми числа и проценти

                Например, ако тръгнем от цитираните руски източници, че отстъпката за количествата след 1-ви април 2012 щяха да съставляват 115млн.щ.д. и при инфото за около 3млрд.м3 газ/год. потребление, респективно 9/12-ти от това, и ако е идело реч за 11,1% намаление, следва, че цената преди намалението е била 460щ.д. Допускането за равномерно годишно потребление обаче е наивно, по-реалистично е да допуснем, че не 9/12, а 8/12 от годишното количество би било обхванато от намалението. Тогава при същите останали предположения получаваме 518щ.д. цена преди намалението, което доста прилично се доближава до информацията, изтекла снощи в БНТ, респективно нататък следват стойностите, описани в предния ми пост.

                Но така ли е, наистина?

                Иначе, не се съмнявам, че има сериозни интереси за комисионерстване.
                По газовите доставки със сегашната тръба - личи си от простичките сметки дето си ги реди министъра - 1щ.д. на 1000м3 да спестял, това са си 3млн.щ.д. - значи някъде се е коментирало нещо като "... абе, колко ще изкараме, ако по долар вземаме на хиляда кубика, а? ... "
                Но и по новия проект"Южен поток" - чувам, че Владо Каролев е консултант


                Моля, коментирайте със стойности и примерни калкулации, другото не е особено информативно и ще го приемам като "литература".

                Коментар


                • Първоначално изпратено от ради Разгледай мнение
                  Обикновено все се намира някой информиран, който чете/има достъп до форуми и може да подскаже ...

                  Питанката ми е относно договорената цена като абсолютно стойност.

                  Например, по някои данни излиза, че досега уговорката е била за цена 472щ.д., което кореспондирало на 11,1% намаление. Излиза по тази логика, че цената преди намалението е 531щ.д. Ако приемем за достоверно твърдението за намаление с над 20% - напр. 20,1%, следва, че цената за 1000м3 от 1ян.2013 става 424щ.д. или по-добра (думичката "над" тиражирана около 20-те процента).

                  По други данни, изнесени снощи в БНТ, цената преди намалението била 520щ.д. Пак там се коментираше, че досегашното договорено намаление било около 11% и отново се спомена 472щ.д. Това е странно, доколкото редуциране от 520 до 472 е 9,2%! Нейсе, при база 520щ.д., цената след 1ян.2013 става 415щ.д.

                  Та, къде е истината - който е информиран и има желание - нека сподели, за което предварително благодаря!
                  истината е 5.5% или огромна загуба за BG данъкоплатеца че България няма да получава отчисления за транзитни такси на чужда стока, но нпкой лапа 24 милиона долара комисионна!!!
                  Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

                  Коментар


                  • Обикновено все се намира някой информиран, който чете/има достъп до форуми и може да подскаже ...

                    Питанката ми е относно договорената цена като абсолютно стойност.

                    Например, по някои данни излиза, че досега уговорката е била за цена 472щ.д., което кореспондирало на 11,1% намаление. Излиза по тази логика, че цената преди намалението е 531щ.д. Ако приемем за достоверно твърдението за намаление с над 20% - напр. 20,1%, следва, че цената за 1000м3 от 1ян.2013 става 424щ.д. или по-добра (думичката "над" тиражирана около 20-те процента).

                    По други данни, изнесени снощи в БНТ, цената преди намалението била 520щ.д. Пак там се коментираше, че досегашното договорено намаление било около 11% и отново се спомена 472щ.д. Това е странно, доколкото редуциране от 520 до 472 е 9,2%! Нейсе, при база 520щ.д., цената след 1ян.2013 става 415щ.д.

                    Та, къде е истината - който е информиран и има желание - нека сподели, за което предварително благодаря!

                    Коментар


                    • Ако Българският енергиен холдинг не приеме окончателно инвестиционно решение за участието на България в изграждането на проекта "Южен поток" до 15 ноември 2012 година, дружеството ще дължи на "Газпром" сумата от 70 млн. долара. Тази сума представлява връщане на предоставената отстъпка от цената на газа. Това гласи текст от протокола между БЕХ и Газпром, подписан в края на август, става ясно от стенограмата от заседанието на правителството тази седмица.

                      Тази сума се различава от публично оповестяваните оценки, че отстъпката в цената на газа, която се предвиждаше да влезе в сила със задна дата от 1 април ще достигне около 115 млн. долара. Беше уточнено все пак, че сумата ще зависи от купените количества.

                      Преди време руски медии цитираха местни експерти, според които отстъпката ще бъде на стойност "символичната сума от 95 млн. долара".

                      В същото време от стенограмата не става известно защо се предвижда връщане на сумата, отговаряща на отстъпката, след като тя все още не е получена.

                      "Тъй като се чуха спекулации защо нашият газопровод е по-скъп от сръбския, тук следва да обърна внимание, че дължината на българското трасе с лупингите е почти два пъти по-голяма от дължината на сръбското трасе, имаме много повече съоръжения като измервателни станции, компресорни станции, отколкото сръбския вариант. И това е изчисление на проектанта. След провеждане на процедурите сумата за строителство може да излезе съвсем различна", обяснява на колегите си от правителството министърът на икономиката Делян Добрев.

                      Той допълва и че Сърбия преди около две седмици е взела окончателното си инвестиционно решение за "Южен поток", а Унгария – преди седмица.

                      По думите на Делян Добрев посещението на шефа на "Газпром" Алексей Милер, което беше планирано за 9 ноември, анонсирано като подписване на договор за изграждане на "Южен поток", всъщност представлява взимане на окончателно инвестиционно решение за строежа на газопровода.

                      В четвъртък обаче стана известно, че подписването на договора се отлага с официалната причина, че 9 ноември е обявен за ден на национален траур в България. Добрев не съобщи друга дата, но неофициално това се очаква да се случи на 15 ноември.

                      http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/11...ra/#addcomment


                      Тия са ни навели още пролетта ,когато почнаха да говорят за 11-те процента. А г/Крадящите България ,начело с Бабуина ,досега са се пазарили за комисионната за подписването на Южен поток. Може да се каже ,че тя е някъде около 25 милиона .Щом руските вестници са писали ,че "отстъпката" е около 95 милиона ,а сега ще ни опростят 70 ,СЛЕД като подпишем ,значи 25 се губят "някъде".
                      Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

                      Коментар


                      • Радко Ханджиев публикува през октомври 2008 г. критична статия срещу ЧЕЗ в българското издание на "Льо Монд дипломатик". http://bg.mondediplo.com/article324.html. Той твърди, че ЧЕЗ е получила по незаконен начин правото както да доставя електроенергия, така и да я отчита включително чрез заменянето на сертифицирани от държавни лаборатории електромери със свои, които се сертифицират... от ЧЕЗ. Авторът цитира специалисти, според които в резултат от това сметките са изкуствено надути с 50%.

                        Статията на колегата Ханджиев се радва на голямо внимание и е цитирана от няколко медии, включително ДУМА. В резултат от това ЧЕЗ му изключва тока, без обяснение. Това продължава осем месеца, доставката се възстановява малко преди изборите през юли 2009. От август 2011 г. е бил отрязан отново и досега остава без ток. Фирма, която е контрактирана от ЧЕЗ, оказва натиск от гангстерски тип върху него.

                        Разказах тази история в блога си, който се чете доста в европейските среди. http://reuniting-europe.blogactiv.eu/. Споменах, че Ханджиев е раково болен и е с 91% инвалидност, а жилището му може да се отоплява само с ток. И че си е платил всички сметки, което е потвърдено от съдебно решение, но ЧЕЗ продължава да го държи на студено и на тъмно.

                        Тутакси заместник-председателката на Европейската комисия Нели Крус, която отговаря за медиите, ми изпрати съобщение в туитър, с което ми благодари за сигнала и подчертава, че никой доставчик няма право да лишава когото и да било от енергия през зимата. Оказа се, че писмото, което Съюзът на Българските журналисти е връчил на Крус по време на посещението й у нас миналия месец, се е загубило. Имах честта да им дам дубликат.

                        Междувременно ми се обадиха няколко западни журналисти, които бяха чели блога ми, и поискаха да им дам координатите на Ханджиев, за да разкажат на своята публика за това чудо на чудесата. С негово съгласие публикувах телефоните му в блога си.

                        След това реагира и комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Бях писал, че в България има три фирми за доставка на електроенергия, но те не са в конкуренция, а са си разделили страната на три. В Белгия имам избор от над дузина фирми http://www.brugel.be/Page.php?ID=40&siteID=2 и мога във всеки момент да сменя доставчика си на електроенергия и газ.

                        Говорител на Йотингер ми изпрати отговор, в който се съдържа една важна новина: "Комисията е наясно с енергийното пазарно положение в България и съвсем скоро (15 ноември) ще публикува доклад, придружен с конкретни препоръки към България за необходимите реформи, за да има по-голяма конкуренция на пазара на електроенергия." Да видим. Но аз просто се чудя на тази държава, която разрешава на доставчиците да си я делят, точно както правят мафиите.


                        http://bulgarski.pogled.info/news/40...art-zhurnalist
                        Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

                        Коментар


                        • Така е по света:

                          ЕНЕРГИЯТА ОТ СЛЪНЦЕ В ГЕРМАНИЯ СВАЛЯ ЦЕНИТЕ И ВДИГА ИЗНОСА
                          Енергийния сектор в Германия привлича изключителен интерес поради решението на правителството да затвори ядрените си централи и нарастващия дял на енергията от възобновяеми източници. Скептиците очакват драматично покачване на цените на електроенергията в страната, както и сериозен недостиг, който ще трябва да бъде компенсиран с внос от съседни страни. Обаче действителността се оказва много различна от тези мрачни очаквания – цените на електричеството спадат и износът към Франция нараства.

                          Изследване на немския Institute for Future Energy Systems (IZES) установява, че електроенергията в Германия поевтинява средно с 10% благодарение на соларните инсталации. Цената на електричеството спада средно с 40% в следобедните часове, когато се наблюдава пиково потребление.

                          Този феномен е познат като „merit order effect“ и важи също така и за енергията от вятърните ферми. „Увеличаването на количеството на възобновима енергия за продажба намалява единичната цена тъй като е на разположение в часовете на пиково търсене и потребление.“

                          Или по-точно: “Вятърната енергия няма себестойност (производителите на вятърна енергия не купуват горива), така че тази енергия е най-евтина и електроразпределителните дружества купуват първо от тях. Наличието на достатъчно евтина електроенергия от вятър значително понижава общата цена на електроенергията, доставяна в пиковите часове от електрическите компании.“ Всичко това важи напълно и за енергията от слънце.

                          Освен това соларните инсталации имат голямото предимство да произвеждат най-много именно в часовете на най-голямо търсене.

                          Uwe Leprich, Директор по изследванията в IZES обяснява: “Сравнихме базовите цени с цените на които се търгува на борсата в интервала между 8 часа сутринта и 8 часа вечерта в рамките на един дълъг период от време. През 2007 година цените на електроенергията между 10 сутринта и 1 на обяд достигат максимални нива в унисон с максималното потребление в този интервал.

                          Но през последните 2 години такова увеличение на цените не се наблюдава, въпреки че потреблението остава все така високо. Междувременно разликата между базовата цена и пиковата цена на електроенергията през 2010 и 2011 намалява значително. Това са двете години, през които са инсталирани най-много фотоволтаични мощности. В същото време нивата на потребление не са променени. Фотоволтаичните мощности са факторът, който довежда до снижаване на пиковите цени до нивата на базовите. Разликата между пиковите и базовите цени се смалява от 25% на по-малко от 12%.

                          В същото време на енергийната борса има разлика от 520 до 840 милиона евро. Според Leprich този ефект трябва да се вземе предвид, когато се коментира цената на фотоволтаиците. Естествено това е по-осезаемо през лятото, отколкото през зимата, но го има през цялата година. Просто количеството на соларната енергия през зимата е по-малко.

                          Оказва се, че индустрията печели най-много от намалените цени. Големите индустриални потребители пазаруват на едро на борсата и електроразпределителните дружества не прехвърлят спестяванията до домакинствата.

                          Да обобщим какво е положението със соларната енергия в момента:

                          1. Соларната енергия бързо се превръща в конкурентна в много региони (и то без да се вземат предвид огромните странични разходи, съпътстващи традиционните енергогенериращи технологии – замърсяването от въглищните централи, рисковете и отпадъците от ядрения сектор и климатичните промени). Цената на соларната енергия продължава да пада и ако се вземат предвид инвестициите и времето за изграждане на нови традиционни централи, то вече соларната енергия е по-евтина.

                          2. Подходящ микс от възобновима енергия (соларна, вятърна, хидро и геотермална) прави ненужни традиционните централи, разчетени като базов резерв. Вятърът духа предимно през нощта, докато слънцето грее през деня; хидро и геотермалните мощности са изключително стабилни и могат лесно да компенсират недостиг. Ключът в момента е гъвкавостта, която ще позволи на електроразпределителните дружества да купуват най-евтината енергия, достъпна във всеки конкретен момент.


                          Но как така се получава, че Франция, която се гордее със своя ядрен сектор, който осигурява по-голямата част от необходимата електроенергия за страната, внася електричество то Германия?

                          „Поради усилената реклама на електричеството от АЕЦ като изключително евтино, се оказва, че във Франция непропорционално голяма част от отоплението се осигурява чрез електрически уреди. Това означава голямо натоварване на енергийната система през студените зимни дни, което ядреният сектор на страната не е в състояние да посрещне.“ – пише Craig Morris от Renewables International.

                          И за да компенсира недостига, Франция внася все повече електричество генерирано от слънцето от съседна Германия.
                          “Износът от Германия за Франция миналия петък достигна 4 до 5 гигавата – равняващ се на капацитета на 4-5 ядрени реактора“- пише немският журналист Bernward Janzing. Естествено няма причина по това време консумацията в самата Германия да е ниска – тя е от порядъка на 70 гигавата по обяд същият ден, но според енергийните оператори всичко с мрежата е наред, като даже не са включвани студените резерви. По думите на говорителя на мрежовия оператор Amprion „Точно сега фотоволтаиците в югоизточна Германия са страхотна помощ“.

                          Цените на електроенергията в Германия също са стабилни, докато цените във Франция са повишени с 50% и гражданите са помолени да намалят консумацията на електроенергия.

                          Енергията, генерирана от инсталираните в Германия фотоволтаици с обща мощност 25 гигавата, напоследък достига до 10 гигавата. Така че има достатъчно причини енергийният модел на Германия да бъде внимателно проучван и прилаган и от други страни.

                          Източник: Clean Technica

                          http://www.energoinvestment.bg/novin...-germaniq.html
                          Last edited by badboy333; 04.11.2012, 22:59.
                          Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

                          Коментар


                          • Мда, да го биде или да не го биде проектот!
                            Е как нема да го биде като е подкаран като далавера:

                            Има изпратено писмо от месец октомври тази година от Националната електрическа компания (НЕК) до кмета на Свищов Станислав Благоев, което засяга изграждането на далекопровод 400 киловолта и същия е част от инфраструктурата на "Белене" и ще свързва централата с енергийната система на страната.

                            http://www.dnes.bg/politika/2012/10/...at-cirk.170909

                            Началото е сложено:

                            http://paper.standartnews.com/bg/art...article=216471

                            Руснаците пробват далавера за стотици милиони в АЕЦ "Белене"
                            Ядрени игрички пред погледа на Путин
                            "Атомстройекспорт" извива ръцете на НЕК за старото оборудване
                            ЧЕТВЪРТЪК, 3 Януари 2008


                            Руска жега ни удари в най-мразовитите дни на януари. Докато снегът затрупва страната ни, скандал за стотици милиони около АЕЦ "Белене" нажежава градусите точно преди посещението на руския президент Владимир Путин. По време на визитата му у нас на 18 януари се очаква да бъде подписан договорът за строителството на Втора атомна между Националната електрическа компания и "Атомстройекспорт". В последните дни обаче руският играч пробва нервите на българските партньори с нови условия.
                            Буквално пред очите на Путин руските строители на "Белене" пробват далавера за стотици милиони евро със старото оборудване на Втора атомна. От нея
                            ще бъде ужилена не само България, но и самата Русия Единственият печеливш ще е руската компания "Атомстройекспорт", твърдят български енергетици.
                            Става въпрос за четири парогенератора ПГВ-1000М, които са на площадката на "Белене". Според офертата, с която спечелиха търга за строителството на "Белене", "Атомстройекспорт" трябва да изкупят наличното оборудване. Парогенераторите са доставени от Русия през 1992 г. Цената им тогава бе 160 млн. долара. Според подготвения сега договор за изкупуването им обаче НЕК ще получи едва 38 млн. евро.
                            "Атомстройекспорт" буквално извива ръцете на българската страна, довериха пред "Стандарт" участници в преговорите. Руският строител не искал да купува старото оборудване на парче, а цялото. Така руснаците са поставили в безизходица представителите на Националната електрическа компания, мажоритарен собственик на 51% от централата - или ни продавате всички съоръжения, или си ги задържате потвърдиха и от енергийното министерство.
                            В същото време АЕЦ "Козлодуй" е поискала да купи четирите парогенератора, за да преоборудва с тях единия от хилядниците си, обясни Александър Николов, директор "Производство" в АЕЦ "Козлодуй". По думите му в началото на преговорите с руснаците от НЕК са пратили запитване до "Козлодуй" дали имат интерес към парогенераторите ПГВ-1000М. Не само че имаме интерес, а след 10 години ще трябва да ги купим, защото ще трябва да подменяме работещите сега в V блок. ПГВ-1000М на площадката "Белене" имат експлоатационен срок 30 г. С такива сега работи и АЕЦ "Козлодуй", каза Николов. Според него с решение на държавата НЕК е могла да даде парогенераторите на АЕЦ "Козлодуй" както безвъзмездно, така и за многократно по-малко пари от доставната им цена сега.
                            "Атомстройекспорт" се държи имперски, коментират експерти. Според тях от претенциите на компанията е ощетена не само българската, но и руската държава. Защото беленските ПГВ-1000М ще бъдат продадени на Калининската АЕЦ на много по-висока от изкупната цена. Към нея ще се прибавят освен разходите за демонтаж и транспорт до Русия, така и печалбата за "Атомстройекспорт".
                            Далаверата може да стане още по-дебела, ако се окаже, че същите тези парогенератори няма дори да бъдат изнесени от България. А просто "Атомстройекспорт" ще ги вземе от "Белене" и ще ги продаде на "Козлодуй", твърдят експерти.
                            "Това е абсолютно несъстоятелно, подобно нещо не може да се случи", опровергаха руснаците. Шефовете на компанията обаче отказват повече подробности около изкупуването на оборудването, защото се стягат за руската Коледа.
                            Заради скандала от енергийното министерство настояват АЕЦ "Козлодуй" да изиска оферта за 4 нови парогенератора от единствения производител в Русия - машиностроителния завод в Подолск. Така НЕК ще може да сравни цените на новото оборудване с офертата на руснаците за беленското. И дори може да се стигне до сключване на анекс към договора за изкупуване на старото оборудване от АЕЦ "Белене", така че да се повиши договорената вече цена.
                            Руската компания "Атомстройекспорт" бе избрана за строител на централата в края на миналата година. Везните се наклониха в нейна полза освен заради по-изгодната цена на проекта, монтирането на реактори от ново поколение и по-евтиния ток, така и заради готовността й да изкупи наличната техника от площадката и да я продаде на Калининската централа. Но точно старото оборудване се оказа днес ябълката на раздора за АЕЦ "Белене".
                            Допреди няколко седмици, когато чакахме Брюксел да даде зелена светлина за руската технология, от "Атомстройекспорт" бяха доста по-склонни на компромиси в преговорите. След като обаче Европейската комисия одобри проекта за "Белене" и на практика така пусна руснаците на своя територия, "Атомстройекспорт" втвърди позициите си. Но компанията винаги трябва да има едно наум - Брюксел следи под лупа всеки неин ход, защото това е изпитът й за ядрена виза в останалите еврочленки.
                            Екип на "Стандарт"

                            Края не му се види!
                            Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

                            Коментар


                            • На дремещи българи честито. До кога ще търпим тези маймуни в Парламента да се подиграват с Нас:

                              http://www.dnes.bg/index/2012/10/30/...na-toka.171798

                              Поне с 3% ще се повиши цената на тока от 1-ви юли 2013 година, заради произведената ВЕИ енергия. Най-вероятно с толкова ще се увеличи добавката за „зелена енергия“, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.
                              Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

                              Коментар

                              Working...
                              X