IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енергия и енергийни пазари, новини.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

    Коментар


    • Ха дано.

      Коментар


      • http://www.dnes.bg/world/2012/09/28/...liuciia.169342

        Руската газова компания Газпром, която се контролира от държавата, е в криза. Твърде вероятно е тя да стане жертва на революцията в областта на шистовия газ, която е в ход в САЩ, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

        "Шистовата" революция ще има също сериозни последици за руския държавен капитализъм и властта на президента Владимир Путин.

        Кризата избухна внезапно. С бума в производството на шистов газ САЩ започнаха да задоволяват нуждите си от суровината. Те надминаха Русия като най-големия производител на природен газ. И което е най-важното, природният газ на САЩ е евтин. Цените му на вътрешния пазар са четири пъти по-ниски от цените, предлагани
        от Газпром на източноевропейците, допълва вестникът.

        Много страни се бяха подготвили да произвеждат втечнен газ за износ в САЩ. Сега тези огромни количества втечнен газ се отклоняват към Европа, където цените на спот пазарите паднаха на половината от предлаганите от Газпром. В Германия руската компания бе принудена да приеме сериозно намаление на цените, но продължава да настоява за високи цени в Източна Европа въпреки падането им на пазара.

        Като втори удар срещу Газпром "Файненшъл таймс" определя започнатото от Европейската комисия разследване срещу компанията за антиконкурентни практики в 8 страни в Централна и Източна Европа. Като се има предвид, че ЕК спечели далеч по-неубедителните дела срещу "Майкрософт" и "Интел", победата над Газпром изглежда почти сигурна. Като последица руската компания ще трябва да се откаже от сегашната си ценова политика и да намали наполовина цените си в Европа, което ще съсипе приходите и печалбите й.

        Залезът на "Газпром" изглежда неизбежен, а това ще нанесе унищожителен удар върху модела на държавен капитализъм на Путин, прогнозира вестникът, припомняйки мнението на редица западни и руски анализатори, че Русия ще се реформира едва когато цените на газа паднат, пише БТА.
        Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

        Коментар


        • Костов се шегуваше с България като прибра тлъсти комисионни по време на "КАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ"(разбирай касира в тлъста лична банкова сметка):

          http://www.dnes.bg/politika/2012/09/...-kostov.169350

          Русия се шегува с България за АЕЦ „Белене“, рече Костов

          Русия стои зад интригата с проекта АЕЦ „Белене“. Това стана ясно от думите на лидера на ДСБ Иван Костов пред bTV.

          Според него американският инвеститор може да се окаже непознат на самите американците.

          Позовавайки се на източници на партията, извършила собствена проверка, Костов изброи конгресмени и сенатори, които определили намеренията на консорциума като „шега”. По думите на Командира зад тази игра стои Русия.

          Според Костов ефектът от тази „интрига” ще е скриването на документите за злоупотребите в АЕЦ „Белене” и пропъждане на евентуалните инвеститори за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

          Най-разумно според него е да се попита Департамента по енергетика на САЩ дали е готов да даде становище за този инвеститор.

          „Ако няма становище или референции за инвеститора, то това би означавало, че той не съществува. И тогава думите на премиера ще увиснат във въздуха. Всичко изглежда друга игра, в която няма нищо американско”, каза Костов.
          Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

          Коментар


          • Първоначално изпратено от badboy333 Разгледай мнение
            Кой ще прибере комисионните и за чия сметка и на кой ще вдигнат с 13% цената на тока? До кога така?

            http://www.investor.bg/bylgariia/5/a...gariia,140598/

            Компанията Gunvor International B.V, чийто съсобственик е Генадий Тимченко, планира да се върне към търговията с електроенергия и да започне от България, пише електронното издание на руския в. "Ведомости".

            Държавната комисия за енергийно и водно регулуране (ДКЕВР) е одобрила днес предварително заявката на Gunvor за лиценз за продажба на електричество в страната, съобщи за "Ведомости" представител на ведомството, уточнява руското издание.

            "Започнахме процедурата по съгласуване на издаването на лиценз. На 2 октомври ще има закрито заседание на комисията, на което се планира тази процедура да бъде приключена", допълва същият източник.

            Gunvor е подала заявка за 20-годишен лиценз за дейност на българския енергиен пазар, потвърди представителят на компанията на Тимченко Антон Куревин, който обаче отказа коментар.

            Gunvor диверсифицира търговския си портфейл и развива направления, свързани с търговията с други стоки освен петрола и петролните продукти. От 2009 година Gunvor търгува с газ, въглища, биогориво, бензин, квоти за вредни емисии. Компанията е продавала и електричество, но през март миналата година обяви, че спира това направление на европейския пазар заради създалата се "сложна конюнктура на пазара".

            Конюнктурата в бизнеса с петрол в момента не е най-добрата, а Gunvor губи дял от търговията с руски петрол, така че желанието на компанията да диверсифицира бизнеса си е логично, посочва анализаторът на Номос-банк Денис Борисов, цитиран от "Ведомости".

            Неотдавна Gunvor за пръв път загуби търгове за продажбата на петрол на Роснефт, Сургутнефтегаз и ТНК-Би Пи, отстъпвайки пред Vitol, Glenkor и Shell. Делът на Gunvor в руската търговия с петрол се сви от 40 на 15 на сто, съобщи Ройтерс, цитиран от "Ведомости".

            Куревин не посочи къде и от кого компанията планира да купува енергия. Той не назова и потенциалните потребители, уточнява руското издание.

            Старши анализаторът на ФК Откритие Сергей Бейден, цитиран от "Ведомости", описва България като страна с енергиен излишък. "Тя има резервни мощности от 1,8 ГВт (26 на сто от общия обем на мощностите в страната), така че би изглеждало странно да се внася енергия там", отбелязва той. Вероятно Gunvor е решила да изнася български ток в Турция, в която има недостиг на електроенергия и където потреблението ще нараства годишно със 7 на сто през идните пет години, предположи Бейден.

            Възможна е и търговията вътре в страната, допълни анализаторът, отбелязвайки все пак, че цените на електроенергията в България са ниски (0,083 евро за населението и 0,065 евро за промишлените предприятия в сравнение с 0,243 евро и 0,165 евро съответно в Германия, например), а цената на произведената енергия също е ниска (0,022 цента на 1 киловатчас от АЕЦ "Козлодуй").

            Gunvor е основана през 1997 г. и е регистрирана в швейцарския кантон Цуг. Собствениците й са Генадий Тимченко, Торбьорн Торнквист (с равни дялове) и тръстов фонд, работещ за интересите на топмениджмънта на Gunvor. Оборотът на компанията през 2011 година е бил 87 милиарда долара, отбелязва вестник "Ведомости", цитиран от БТА.

            Dnes.bg припомня, че с лично състояние от $5,5 млрд. през 2011 г. Тимченко беше на 26-о място в списъка на 200-те най-богати бизнесмени в Русия според списание „Форбс“.

            Според някои медии Тимченко е служил в Първо главно управление на КГБ на СССР. Самият Тимченко обаче каза в интервю за „Уолстрийт джърнъл“, че никога не е имал отношение към КГБ и не е служил в тези органи.

            Според публикация в британския „Файненшъл таймс“ от 2008 г. пък Тимченко дължи успеха си в бизнеса на отношенията си с президента Владимир Путин, което обаче самият Тимченко отрича.

            Генадий Тимченко е представян като финландски бизнесмен, като се твърди, че е взел финландско гражданство в годините, в които двойното гражданство там не е било разрешено.
            One of the best companies in the commodity sector. Well done. Very smart peope behind Gunvor

            Коментар


            • Голема далавера:

              http://www.dnes.bg/politika/2012/09/...-belene.169293



              http://www.dnes.bg/politika/2012/09/...ez-mart.169268
              Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

              Коментар


              • За това скачат руснаците и Бойко Борисов ги отряза :

                http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5158731

                Преди няколко дни енергийният експерт Атанас Тасев каза пред БГНЕС, че американски пенсионен фонд от няколко месеца преговаря за проекта.

                Ако се реализира този проект, при който американския инвеститор откупи проекта АЕЦ "Белене", то той ще откупи също и правото на строеж, както и лиценза, ще заплати и досегашните разходи на НЕК, които възлизат на около 700 млн. евро.

                Едновременно с това ще изкупи оборудването, двата "ядрени острова" от Русия и ако това се случи предизборно, мисля, че всички ще спечелят, заяви Тасев.
                Last edited by badboy333; 26.09.2012, 14:57.
                Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

                Коментар


                • Кой ще прибере комисионните и за чия сметка и на кой ще вдигнат с 13% цената на тока? До кога така?

                  http://www.investor.bg/bylgariia/5/a...gariia,140598/

                  Компанията Gunvor International B.V, чийто съсобственик е Генадий Тимченко, планира да се върне към търговията с електроенергия и да започне от България, пише електронното издание на руския в. "Ведомости".

                  Държавната комисия за енергийно и водно регулуране (ДКЕВР) е одобрила днес предварително заявката на Gunvor за лиценз за продажба на електричество в страната, съобщи за "Ведомости" представител на ведомството, уточнява руското издание.

                  "Започнахме процедурата по съгласуване на издаването на лиценз. На 2 октомври ще има закрито заседание на комисията, на което се планира тази процедура да бъде приключена", допълва същият източник.

                  Gunvor е подала заявка за 20-годишен лиценз за дейност на българския енергиен пазар, потвърди представителят на компанията на Тимченко Антон Куревин, който обаче отказа коментар.

                  Gunvor диверсифицира търговския си портфейл и развива направления, свързани с търговията с други стоки освен петрола и петролните продукти. От 2009 година Gunvor търгува с газ, въглища, биогориво, бензин, квоти за вредни емисии. Компанията е продавала и електричество, но през март миналата година обяви, че спира това направление на европейския пазар заради създалата се "сложна конюнктура на пазара".

                  Конюнктурата в бизнеса с петрол в момента не е най-добрата, а Gunvor губи дял от търговията с руски петрол, така че желанието на компанията да диверсифицира бизнеса си е логично, посочва анализаторът на Номос-банк Денис Борисов, цитиран от "Ведомости".

                  Неотдавна Gunvor за пръв път загуби търгове за продажбата на петрол на Роснефт, Сургутнефтегаз и ТНК-Би Пи, отстъпвайки пред Vitol, Glenkor и Shell. Делът на Gunvor в руската търговия с петрол се сви от 40 на 15 на сто, съобщи Ройтерс, цитиран от "Ведомости".

                  Куревин не посочи къде и от кого компанията планира да купува енергия. Той не назова и потенциалните потребители, уточнява руското издание.

                  Старши анализаторът на ФК Откритие Сергей Бейден, цитиран от "Ведомости", описва България като страна с енергиен излишък. "Тя има резервни мощности от 1,8 ГВт (26 на сто от общия обем на мощностите в страната), така че би изглеждало странно да се внася енергия там", отбелязва той. Вероятно Gunvor е решила да изнася български ток в Турция, в която има недостиг на електроенергия и където потреблението ще нараства годишно със 7 на сто през идните пет години, предположи Бейден.

                  Възможна е и търговията вътре в страната, допълни анализаторът, отбелязвайки все пак, че цените на електроенергията в България са ниски (0,083 евро за населението и 0,065 евро за промишлените предприятия в сравнение с 0,243 евро и 0,165 евро съответно в Германия, например), а цената на произведената енергия също е ниска (0,022 цента на 1 киловатчас от АЕЦ "Козлодуй").

                  Gunvor е основана през 1997 г. и е регистрирана в швейцарския кантон Цуг. Собствениците й са Генадий Тимченко, Торбьорн Торнквист (с равни дялове) и тръстов фонд, работещ за интересите на топмениджмънта на Gunvor. Оборотът на компанията през 2011 година е бил 87 милиарда долара, отбелязва вестник "Ведомости", цитиран от БТА.

                  Dnes.bg припомня, че с лично състояние от $5,5 млрд. през 2011 г. Тимченко беше на 26-о място в списъка на 200-те най-богати бизнесмени в Русия според списание „Форбс“.

                  Според някои медии Тимченко е служил в Първо главно управление на КГБ на СССР. Самият Тимченко обаче каза в интервю за „Уолстрийт джърнъл“, че никога не е имал отношение към КГБ и не е служил в тези органи.

                  Според публикация в британския „Файненшъл таймс“ от 2008 г. пък Тимченко дължи успеха си в бизнеса на отношенията си с президента Владимир Путин, което обаче самият Тимченко отрича.

                  Генадий Тимченко е представян като финландски бизнесмен, като се твърди, че е взел финландско гражданство в годините, в които двойното гражданство там не е било разрешено.
                  Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от termit Разгледай мнение
                    Току що приключи“Референдум“ по БНТ(темата Белене).Тези от ГЕРБ трагични за съжаление,ако те трябва да дават становище пред арбитража НЕК го пишете бегал.НЕКОМПЕТЕНТНОСТ ужасяваща.
                    Да беше само некомпетентност ще го преглътнем някак си.А то и простотия и агресивно бездарие.Трагедия отвсякъде.Милицията обърка държавното управление политиката и външната търговия с махленска сборка

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                      Един приятел, който е инженер в АЕЦа разправя за мацката, еколожка, която ГЕРБ назначи в управлението на АЕЦ Козлодуй.
                      Влязла същата в контролната зала на реактора и там естествено инженерите стоят и гледат екраните и другите прибори. Нали това им е работата.
                      А мацката рекла: "Ха, че тези нищо не работят. Само гледат телевизор."

                      Нали знаеш лафа за слизането и вересиите ?

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от termit Разгледай мнение
                        Току що приключи“Референдум“ по БНТ(темата Белене).Тези от ГЕРБ трагични за съжаление,ако те трябва да дават становище пред арбитража НЕК го пишете бегал.НЕКОМПЕТЕНТНОСТ ужасяваща.
                        Един приятел, който е инженер в АЕЦа разправя за мацката, еколожка, която ГЕРБ назначи в управлението на АЕЦ Козлодуй.
                        Влязла същата в контролната зала на реактора и там естествено инженерите стоят и гледат екраните и другите прибори. Нали това им е работата.
                        А мацката рекла: "Ха, че тези нищо не работят. Само гледат телевизор."
                        Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                        Коментар


                        • Току що приключи“Референдум“ по БНТ(темата Белене).Тези от ГЕРБ трагични за съжаление,ако те трябва да дават становище пред арбитража НЕК го пишете бегал.НЕКОМПЕТЕНТНОСТ ужасяваща.

                          Коментар


                          • Ниските цени на газта в САЩ ще са импулс за нов растеж в някои бизнеси http://borsi.dir.bg/_wm/library/item...3&df=8&dflid=3

                            http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                            Коментар


                            • "Крайният вариант е съгласуван с Дянков"?

                              "Това, което стана вчера, е, че изпълнителният директор Красимир Първанов постфактум ми каза, че е подписал два документа – единият е меморандум, който е с пожелателен характер, той е с тримесечен срок, и това е време, в което двете страни ще преглеждат новите изисквания за безопасност. Вторият документ е допълнение 12, което вече е с двумесечен срок и който изисква до края на този двумесечен срок до 1 юни т.г. двете страни да подпишат окончателен договор за изпълнение, доставка и строителство. Този вариант на допълнение 12 беше обсъждан от мен, зам.-министъра, БЕХ, НЕК, преговарящия екип още в миналия четвъртък и изрично не беше приет. "Той беше основата, върху която започнаха преговорите. Към края на деня в петък имахме споразумение, което не беше идеално, но отлагаше действието на досегашното допълнение 11 с три месеца, без да казва, че има мораториум, но и без да налага някакви изисквания на двете страни. Така че, това, което е направил Красимир Първанов, е, че е подписал това допълнение 12 в разрез с решен" http://www.blitz.bg/news/article/104798 "

                              “В думите на Трайчо Трайков няма грам истина. Подписаното не обвързва с нищо по-различно от предварително заложеното. Първият документ е меморандум за разбирателство. Това е ангажимент за преглед на безопасността на проекта във връзка със случилото се в Япония и изискванията на Европейския съюз. В рамките на 3 месеца трябва да извършим пълна проверка, която да приравни АЕЦ "Белене" към очакваните нови критерии на ЕС. Вторият документ не е договор, както се говори, а споразумение. Вижте го - само една страничка всичко на всичко. В него няма нищо ново. То е пето подред продължение на постоянния договор от 2006 година”, защити се Първанов." http://www.blitz.bg/news/article/104786
                              Last edited by Minavast; 18.09.2012, 04:59.

                              Коментар

                              Working...
                              X