IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгоден ли е добивът на шистов газ за България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Last edited by comet; 23.04.2013, 18:38.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
      За начало, обаче, е редно - за кой ли път го казвам - да знаем, с какво /не/разполагаме. - Другото са домисли, често, безполезни.
      С какво разполагаш, бре, човек?

ЗПБ: Чл. 29. Титулярят на разрешение за търсене и проучване или за проучване се определя пряко за концесионер за добив на открито находище при следните условия:

1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 70 от 2008 г.) да е заявил по реда на чл. 21, ал. 3 и 5 откритие на находище на подземни богатства в срока и границите на площта по предоставеното му разрешение;

Кой ще се напъва да измисля за твоето здраве? Да си го дърпат директно от USA, след като са толкова велики, колкото ги описваш, защо са дошли тук! Ако бяха, защо не предвидиха земетресението в Япония или те го предизвикаха? Е - и в 2-та случая не ги искам! С колко нефт разполагат рибарите от Gylf of Mexico? С толкова газ и ти -т.е., колкото пусне чешмата

Този, който си избрахте ви даде поне жокер: Война е! Който оцелее... Виж темата за Африка и линка, за да разбереш колко ги е грижа - тези хора в клипа може да са писали като теб във форуми до вчера..
      Разполагал..
      Last edited by onakilev; 27.06.2011, 01:20.
      Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!

Коментар

• Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение
        На това му викаха - "Да впрегнеш каруцата пред коня."
        Докато няма безопасна технология за добив, изобщо не ме интересува има ли газ или няма. Нормален човек няма да тръгне да си трови земята и водата.
        А за подарените пари... Аз в Дядо Коледа не вярвам, особено когато идва със сондата на Шеврон!
        Защо да е пред коня? Няма как да знаеш, преди да си проучил. А американците имат от най-развитите и наука, и инструменти, и технология, па и опит. Това-първо.
        Второ, за теб не знам но, мен ме интересува има ли газ или няма. дори и /към момента/ технология още да няма. Ако се окаже, че има газ, ще се напънем, ще измислим технология. Ако ли не, ще търсим друго.
        Трето, пишеш за нормалните хора, сякаш от нашето правителство са нормални. Е, в последното се съмнявам. Но, ако ли, случайно, се окаже, че има газ, ще вземем всички мерки да не допуснем използването на опасна технология. За начало, обаче, е редно - за кой ли път го казвам - да знаем, с какво /не/разполагаме. - Другото са домисли, често, безполезни.

Коментар

Право на сключване на концесия, вярно. Обаче...Вярно, че може да е малко закъсняло но, докато не разполагаме с твърдо инфо има ли газ или няма, би ли ни описал верния път?
          - Моля те.
          .....Отговор може и да се получи,ако разгледаш рекламния слоган като финансов инструмент..Висoките технологии са по скоро фирмвърв,не лопати;-)) Едно меморандумче за изкупуване на натурален газ като шале,не е ли секс,й?

Коментар

• Ама сме го почнали Pyramid . Едновременно, не е и на почивки

Коментар

Право на сключване на концесия, вярно. Обаче...Вярно, че може да е малко закъсняло но, докато не разполагаме с твърдо инфо има ли газ или няма, би ли ни описал верния път?
              - Моля те.
              На това му викаха - "Да впрегнеш каруцата пред коня."
              Докато няма безопасна технология за добив, изобщо не ме интересува има ли газ или няма. Нормален човек няма да тръгне да си трови земята и водата.
              А за подарените пари... Аз в Дядо Коледа не вярвам, особено когато идва със сондата на Шеврон!

Коментар

Вярно, че може да е малко закъсняло но, докато не разполагаме с твърдо инфо има ли газ или няма, би ли ни описал верния път?
                - Моля те.
                Ще ме извиниш, но от горното изречение нищо не разбрах. Какво значение има ли газ или не, наистина не разбирам??? Когато забиваш тръба и изсипваш нещо в земните недра, какво значение има ли газ или не? Това дали създава риск да изсипеш нещо и в почвата и във подземните води, дори и без да си го искал?? Целта на закона е оценка на тези рискове, защото никой не прави каквито и да е инв. намерения с цел откровено замърсяване, обект на преценка са именно рисковете.
                Верният път се нарича ОВОС или становище за липса на необходимост от ОВОС. ТАКОВА СЕ ПРАВИ и ИЗИСКВА ПОД ПЪТ и над път в БГ, но сега кой се притеснява от него???
                За някаква тръба (пълна с нефт, а не с газ и не знам още кво и неизливаща нищо в земните недра), която свързва Бургас и Александруполис се прави ОВОС (не че и тази тръба ми е потрябвала) .
                Горното е лично мнение, а не препоръка!
                Last edited by onakilev; 26.06.2011, 23:44.

Коментар

• Първоначално изпратено от onakilev Разгледай мнение
                  Законът вече е нарушен и то точно във връзка с оценка на технологиите - това е целта на процедурите по Закона за природните богатства и ЗООС.
                  Оттук (проучвателната работа) не остава много - ако открият газ възниква право на сключване на концесия с д-та (без повече конкурси) и докато това се случва пак ще нарисуват някой паметник, за да ви успят.
                  - Моля те.

Коментар

...стига те да не използват такива технологии, нека си свършат проучвателната работа.
                    Законът вече е нарушен и то точно във връзка с оценка на технологиите - това е целта на процедурите по Закона за природните богатства и ЗООС.
                    Оттук (проучвателната работа) не остава много - ако открият газ възниква право на сключване на концесия с д-та (без повече конкурси) и докато това се случва пак ще нарисуват някой паметник, за да ви успят.

Коментар

• Определено, важна е и ти благодаря за това, че я повдигна. И, щом има договор с Шеврон, стига те да не използват такива технологии, нека си свършат проучвателната работа. Все пак, рядко някой идва да ти свърши нещо, пък и да ти плати за това

Коментар

• Пирамид, моля забележи все пак, че вече сме пред свършения факт СКЛЮЧЕН договор с Шеврон.
                        Прав си че трябва да мислим за това как България сама да произвежда газ с нови, по-добри технологии. Аз лично нищо не мога да направя по въпроса.
                        Все пак започнах тази тема, защото считам че е важна.
                        Last edited by Cleo; 26.06.2011, 22:42.
                        Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

• Първоначално изпратено от Cleo Разгледай мнение
                          Докато Шеврон се занимава с въпроса, не виждам как ще стане това което говориш.
                          По отношение на техничарите и учените общо взето на много хора им е писнало от тях, защото скоро ще успеят да унищожат човечеството, както е тръгнало. Аз уважам повече този който е казал, че ядрената бомба е безумие от онзи, който я е сътворил. Каква е ползата от тесни специалисти, които нямат никаква представа от нищо извън областта си и най-вече са загубили човешкия си облик.
                          Няма как да съм ти кака, защото си по-стар от мен.
                          По-голям, по-скоро. А това, за "тесните, загубили човешкия си облик" са глупости, да ме прощава нежната ти душа. И без специалисти няма да стане. И, дори и докато Шеврон търси, нещата са възможни - не знам защо толкова лесно се отказвате от това, което ви е във възможностите /да ориентирате бъдещето/, а така държите на това, което никой не може да промени, т.е., миналото. Чувствам дефицит на здрав разум, ето кое е по-страшно и от Шеврон, и от Боко Истината...

Коментар

-Дайте , сега, ние, или да ги гледаме кото посрано дете майка си, или да скочим, и-в другата крайност - да продължаваме като вас тук, току да приплюваме, и да си внушаваме, че нямало начин, че всичко е зле, че у нас няма как да стане по-добре и т.н. и т.п., а?
                            Докато Шеврон се занимава с въпроса, не виждам как ще стане това което говориш.
                            По отношение на техничарите и учените общо взето на много хора им е писнало от тях, защото скоро ще успеят да унищожат човечеството, както е тръгнало. Аз уважам повече този който е казал, че ядрената бомба е безумие от онзи, който я е сътворил. Каква е ползата от тесни специалисти, които нямат никаква представа от нищо извън областта си и най-вече са загубили човешкия си облик.
                            Няма как да съм ти кака, защото си по-стар от мен.
                            Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

• Технология се разработва в здрав разсъдък и на трезво, как да го кажа другояче?
                              Че "няма" - това е в сегашната американска практика - казвам го за кой ли път - но, има и други страни, има мислещи хора и извън щатите. Даже аз имам нещо предвид но, за жалост, на нашите "умни глАви" не им пука и не питат, инфото е поместено при мен от 4 години, а и всякакви подобни "умници" имат "сериозен мотив" за непукизма - не съм бил точно в тази сфера, нямал съм опит и т.н. Няма нужда от химикали, ако не броим "малко" втечнен въздух или СО2, например въпреки, че става и с азот и др. втечнени газове.

Разбира се, и преди, и след като се изяснят всички подробности по една такава технология, задължително трябва да се спазват всички мерки тъй, щото гадости да не попадат дори на километър от водоносни хоризонти. Което, ако спре изследователските и инженерни работи, си е престъпление. - Имам предвид, спазването на мерките за безопасност, де. Според мен, тези ограничения следва да са просто още един стимул в работата.
                              Last edited by Pyramid; 26.06.2011, 21:51.

Коментар

... ами, вместо това, дайте да помислим, КАК ДА НАПРАВИМ ТАКА, ЧЕ, ХЕМ ДА ПОЛУЧИМ ПОЛЗИТЕ, ХЕМ ДА НЕ ДОПУСНЕМ ТЕЗИ НЕГАТИВИ.

- Толкова ли е сложно ?
                                Не просто е!
                                Ползите вече някои са ги получили, а негативите със сигурност няма да пропуснем.
                                Докато умуваме ще са ни отровили водата и нас самите.
                                Но пък кой знае, с мутирали от отровите им мозъци, оцелелите мислители може по лесно да открият новата технология.

Коментар

Working...
                                X