IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгоден ли е добивът на шистов газ за България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
    Би ли се обзаложил, че сега ще те разберат? Понеже, аз не бих
    всъшност не бих но поне си подготвих поста и следващия път като ни обвинят че нямаме достатъчно линкове мога да се самоцитирам и освен това се надявам други мислещи от форума да ме разберът ако не за целия пост поне за тази част

дори и без добив ако се открият залежи руснаците могат да ни продават газа на такава цена че да ни е неизгодно да добиваме тоест няма да има повишение на цените в следващите години ако се открият залежи... затова със сигурност ще искат да спрът проучването иначе почва да им става икономически неизгодно да ни гърбят с цената
    ПП стига сме писали да не затролваме темата поне до утре
    mWPCloud.com

Коментар

• Би ли се обзаложил, че сега ще те разберат? Понеже, аз не бих

Коментар

• Хаиде сега малко ни били линковете можеби никои не е пуснал повече от мен линкове в тази тема и точно вие ги затролихте и пратихте назад в нищото... Когато тролиш да обвиняваш другите че тролят си е стара техника та затова реших да направя един пост в които да събера цялото си творчество по темата туко виж съм успял да образовам някои стига да има желание да приеме някоя нова идея в област в която няма познания

Добив на шистов газ
        препоръчвам видетото на всички (на цял екран с хубаво качество е )
        http://bcove.me/fl9unnl7

повече за хидрвлично разбиване
        http://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_fracturing

Hydraulic fractures may be natural or man-made and are extended by internal fluid pressure which opens the fracture and causes it to extend through the rock. Natural hydraulic fractures include igneous dikes, sills and fracturing by ice as in frost weathering. Man-made fluid-driven fractures are formed at depth in a borehole and extend into targeted formations. The fracture width is typically maintained after the injection by introducing a proppant into the injected fluid. Proppant is a material, such as grains of sand, ceramic, or other particulates, that prevent the fractures from closing when the injection is stopped.
        защо хидравлично рабиване може да се направи без химикали

A hydraulic fracture is formed by pumping the fracturing fluid into the wellbore at a rate sufficient to increase the pressure downhole to a value in excess of the fracture gradient of the formation rock. The pressure causes the formation to crack, allowing the fracturing fluid to enter and extend the crack farther into the formation. To keep this fracture open after the injection stops, a solid proppant, commonly a sieved round sand, is added to the fracture fluid. The propped hydraulic fracture then becomes a high permeability conduit through which the formation fluids can flow to the well.
        още защо може без химически добавки а само с пясък и вода да се прави

Fracturing fluid
        The fluid used during a hydraulic fracture treatment of oil, gas or water wells. The fracturing fluid has two major functions 1) Open and extend the fracture; 2) Transport the proppant along the fracture length.
        Proppant
        Suspended particles in the fracturing fluid that are used to hold fractures open after a hydraulic fracturing treatment, thus producing a conductive pathway that fluids can easily flow along. Naturally occurring sand grains or artificial ceramic material are common proppants used.
        Какви всъшност са химическите добавки според официялните източници а не според филма на някакъв хипар... (опа забравих тук някои не вярват на офицялните източници) и ако имат избор между куба и кувейт биха пратили децата си в свободна от американци куба вместо в освободен багадоранеие на американците и арабските им същюници кувейт и смятат изверги като садам за големи пичове че даже и такива статии пускат но все пак смятам че е важно да се знае, а не да сме коне с капаци

Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение
        The New York State Department of Environmental Conservation has published a list of chemicals used in fracturing fluids.
        http://www.dec.ny.gov/docs/materials...CMarcellus.pdf
        на страница 12 и е казано и къде се ползват

пп а като гледам таблицата май почти всеки може да забърка разтвор за хидравлино разбиване с продукти които има вкъщи

99.5 пясък и вода и 0,5 добавки от таблицата

пп
        хидравлично разбиване може да се прави и напълно без тях
        само с пясък и вода
        както много пъти написах и изложих факти хидравлично разбиване може да се прави и без никакви химически добавки а хипарите може да казва че и зарин и ддт се ползват за да се осъществи и да си прокарват тезата...

дори и да е малко по-неизгодно да се направи (не мисля че ще е по неизгодно при твърди скали само при меки глинести може да има известен такъв процент) без добавки ще стане изгодно при следващите повишения на цената на газа

ПП всички пропускат факта че дори и без добив ако се открият залежи руснаците могат да ни продават газа на такава цена че да ни е неизгодно да добиваме тоест няма да има повишение на цените в следващите години ако се открият залежи... затова със сигурност ще искат да спрът проучването иначе почва да им става икономически неизгодно да ни гърбят с цената
        Last edited by marketleverage; 17.07.2011, 01:53.
        mWPCloud.com

Коментар

• Относно "мистериозното" мислене - ами, благодаря - често по-високото е отхвърляно като неразбрано. Накратко, Cleo, наистина, питай - ще ти бъде обяснено възможно най-простичко
          Опитвам се да бъда обективен и безпристрастен, което изисква винаги да се оглеждат всички страни на проблема и да не се влияем от емоци, никак не е сложно. Както и не е лесно да се издигнеш на това ниво но, силно се надвам, че разумът ще надделее.

Коментар

• Първоначално изпратено от Cleo Разгледай мнение
            Ами едното е на Пирамид, често пъти мисленето му ми е мистериозно и мъгляво като египетска пирамида, а ти си писал че си 'мутирало прасе' нали, и мисленето ти ми се вижда странно, като на мутант, като пишете, неволно ми минават такива мисли... Това не го правя нарочно.
            И не разбирайки мислите на някого, липса на интелект ли е, инат ли е или нужда от пояснение ? Ако нещо ти е неясно питай, както направих аз преди малко. Човек не се ражда научен.
            Много добре изглеждащо средностатистическо българско прасе, мутирало по време на чернобилската радиа

Коментар

• Първоначално изпратено от fickata Разгледай мнение
              Тези не са ми известни. Поясни ако обичаш !
              Ами едното е на Пирамид, често пъти мисленето му ми е мистериозно и мъгляво като египетска пирамида, а ти си писал че си 'мутирало прасе' нали, и мисленето ти ми се вижда странно, като на мутант, като пишете, неволно ми минават такива мисли... Това не го правя нарочно.
              Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

Трябва да си призная, че това с радиото и аз си го мисля отдавна... Или с предаването без приемането. И за пирамидалното и мутантското мислене...
                Тези не са ми известни. Поясни ако обичаш !
                Много добре изглеждащо средностатистическо българско прасе, мутирало по време на чернобилската радиа

Коментар

• Трябва да си призная, че това с радиото и аз си го мисля отдавна... Или с предаването без приемането. И за пирамидалното и мутантското мислене...

Коментар

• Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение
                    Мдаа-ааа!!! Дето са казали хората не спори с .... радиото!
                    Тези тъпанари, хамериканците, нямат скрупули да отровят собствената си земя и народ, а тукашните аборигенчета им се радват и ги посрещат с хляб и сол!
                    Посланика им(хамериканския), им го казва в очите, че ако намерям ще разработват, без изобщо да упоменава за съгласие на правителство и покриване на екологични норма, а те аборигенчетата, пак им се радват!!!
                    Боже-е, колко мъка има по тази земя, Боже! И простотия! - бих добавил!
                    Koи хора са го казали това за радиото ? Да помислим ! Ако радиото са тези, които имат противоположна теза на останалите, то останалите смятат, че спорът трябва да бъде спрян, тъй като те са прави и не могат да бъдат чути от първите. А за първите останалите също се превръщат в радио и става тя една...

П.П. Когато цитираш нещо, упоменавай автора, както аз направих с Хус

Коментар

• Пирамид и Фиката, радвам се, че така разсъждавате, но така както поднасяте нещата, като чете, човек остава с чувството, че защитавате добива в България и че смятате, че американците ще приложат екологични методи. И че оборвате хората, които имат притеснения. А ми се струва, че в момента това може да не е най-добрият и продуктивният подход. Освен това ръсите и подигравки тук-таме и това не помага.

Коментар

• Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение
                        Мдаа-ааа!!! Дето са казали хората не спори с .... радиото!
                        Тези тъпанари, хамериканците, нямат скрупули да отровят собствената си земя и народ, а тукашните аборигенчета им се радват и ги посрещат с хляб и сол!
                        Посланика им(хамериканския), им го казва в очите, че ако намерям ще разработват, без изобщо да упоменава за съгласие на правителство и покриване на екологични норма, а те аборигенчетата, пак им се радват!!!
                        Като плачеш по този повод, кога, за последно, си поглеждал в огледалото?

Коментар

Имам чувството че тримата нарочно разводнявате темата и то твърде нелогично.
                          1. Разговорът все се извърта на политическа, вместо научна основа
                          2. Пирамидата например, твърди че може да се ползват други технологии, но не дава никаква подкрепа с факти на тезата, че те може да се използват или че някой възнамерява да ги използва в БГ
                          3. Въобще липсват ФАКТИ: линкове, цитати

Общо-взето: въздух под налягане
                          Виж, Cleo, ако внимателно се вгледаш в досегашната дискусия, не точно аз, marketleverage и фицката накланяме в политическа насока. Това-първо.
                          Второ, линкове няма поместени, защото, вече неведнъж бах обвиняван, че си правя реклама на сайта. А там, нещата не са изложени във вид, удобно смилаем поради факта, че се предполагаше тяхната продажба на сурово като идеен вариант. Мога само да споделя, че именно върху конкретната сондажна глава без твърда връзка с повърхността и изменяем вектор на пробиване си изкарах 20 лв в среща с един малко по-диалогичен и разумен човек. Нищо, обаче - ако искаш, мога да ти обясня, как става - просто, ще трябва да изрисуваме два чаршафа схеми, ако се сещаш
                          Единствено, права си в това, че у нас никой не възнамерява да се интересува, па какво остава, да използва всички тези възможности тъй, щото, добивът да е екологично безопасен. Десетки пъти споделях, че подкрепям загрижеността ви за природата и също съм против използването на опасни методи но, някак удобно пропускате тази част.
                          Определено, не е честно.

Коментар

• Мдаа-ааа!!! Дето са казали хората не спори с .... радиото!

Коментар

Имам чувството че тримата нарочно разводнявате темата и то твърде нелогично.
                              2. Пирамидата например, твърди че може да се ползват други технологии, но не дава никаква подкрепа с факти на тезата, че те може да се използват или че някой възнамерява да ги използва в БГ

Напротив Клео. Аз за разлика от теб не съм кон с капаци. Цветовете в природата не са само черно и бяло. Както беше отбелязано във филма, добивът на газ прилича на автомобилите от едно време. Без предпазни колани, без еърбеци и т.н. НО, на ден днешен моят автомобил си има всичко, та дори и джаджи, които още не съм използвал Та, индустрията няма начин да бъде спряна, но за сметка на това тя стимулира човешкият гений да измъдря неща, които аз и ти не сме и предполагали, че може да съществуват. Ако просто отречем дадена теория, като например, че е възможно да се добива газ, с минимални рискове за човека и природата, то ще се превърнем в старицата на която Хус е казал : " О, свещена простота." Разбери, аз не съм казал : Трябва да се добива газ на всяка цена ! А питам : Има ли начин това да стане с минимални рискове, дори и това да оскъпи технологията ?

Коментар

• Имам чувството че тримата нарочно разводнявате темата и то твърде нелогично.

Коментар

Working...
                                X