Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Изгоден ли е добивът на шистов газ за България?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнениеОтносно фенството- не съм червен, син, зелен, пембЕн...
Не съм казвал и да съм фен на някоя друга държава освен България. Стана ли ти ясно сега защо съм си избрал точно това nickname - citizen_BG?
И друго национално знаме не признавам и не развявам за разлика от теб!
2. Купи си очила - това на автара ми е NYSE (New York Stock Exchange понеже виждам че не си наясно щото ако беше щеше да я познеш ) това че амеркиканците са си сложили голямо знаме на входа на борсата не ми пречи ама грам че да си търся картинка без знаме
3то ще те цитирам какви неща пускаш в тази тема както и моят оговор преди да почна да цитирам само филма и нищо друго и да рапрвям как трябват радиоактивни вещества да се вкарат в питеината вода за тръгне да излиза шистов газ
Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнениеКакто се казва: "Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна".
1.Интересно ми е дали след като прочетат следното Пирамид и компания все още ще държат точно хамериканците да проучват имаме ли газ или не???
2.От началото на прехода беше направено всичко възможно да се унищожат българските индустрия и селско стопанство. За първото до голяма степен успяха. Второто въпреки напъните засега устоява. Добива на шистов газ ще реши проблема.
продължение:
Духът на времето 2 - международните икономически убийци
http://analizi.net/banki-i-lihva/50-...skiubiici.html
"Интересно ми е как тази система продължава почти по същия начин с години, години, години, само че икономическите убийци са станали все по-добри и по-добри. След това, съвсем наскоро, се примирихме със събитията във Венецуела. През 1998, Уго Чавес бива избран за президент, следвайки дълга линия на президенти, които бяха много корумпирани и разрушиха икономиката на страната. И Чавес бе избран сред всичко това. Чавес се изправи срещу САЩ и го направи главно като изиска венецуелския петрол да се използва в помощ на венецуелския народ. Е... това не ни хареса, тук в САЩ. Така, през 2002, имаше заговор, което беше без съмнение, според мен, според повечето хора, че ЦРУ стои зад този заговор. Начинът, по който беше изпълнен заговора, беше много подобен на това, което Кърмит Рузвелт направи в Иран. От манипулирането на хората да излезат на улиците, до бунтовете, протестите, да кажат, че Чавес е непопулярен. Ако може да намерите няколко хиляди души да направят това, телевизията може да го направи да изглежда сякаш е цялата страна, и нещата започват да се размножават. Само че, в случая с Чавес, той беше достатъчно умен, и хората стояха силно зад него,и го преодоляха. Това беше феноменален момент в историята на Латинска Америка.
Ирак, въсщност, е идеален пример за начинана работа на цялата система. Ние, икономическите убийци, сме първата линия на защита. Ние отиваме, опитваме се да корумпираме правителствата и да ги убедим да вземат големите заеми, които после използваме като лост, за да ги управляваме. Ако ние се провалим, както аз се провалих в Панама с Омар Торихос и Еквадор с Хайме Ролдос, хора, отказващи подкупите, тогава втората линия на защитата е да пратим "чакалите". И чакалите или свалят правителството, или извършват атентат. Щом това се случи, и дойде ново правителство, нещата се променят коренно, защото новия президент знае какво може да му се случи. В случая с Ирак, и двата метода се провалиха. Икономическите убийци не можаха да стигнат до Саддам Хюсеин. Опитахме много упорито да го убедим да приеме договор подобен на този на династията Сауд, в Саудитска Арабия, но той не го прие. И чакалите отидоха да го елиминират. Не успяха. Охраната му беше много добра. Все пак, той по едно време беше работил за ЦРУ. Беше нает да убие един бивш президент на Ирак, и се провали, но познаваше системата. И през 1991 изпратихме военните и унищожихме иракската армия. На този етап решихме, че Саддам Хюсеин ще се поддаде. Можехме да го ликвидираме в този момент, разбира се, но не искахме. Той е типа силен мъж, който харесваме. Той контролира хората си. Мислехме, че може да контролира кюрдите, и да държи иранците на границата си, и да добива петрол за нас. И щом ликвидирахме войската му, мислехме, че ще се поддаде. И икономическите убийци се върнаха през 90-те. Без успех. Ако бяха успели той още щеше да управлява. Щяхме да му продадем всички изтребители, които поиска и всичко, което поиска, но не можаха, не постигнаха успех. Чакалите пак не успяха да го елиминират, и пак изпратихме военните и този път довършихме работата и го ликвидирахме. И по време на това подписахме някои много-много изгодни строителни договори да изградим наново страната, която всъщност разрушихме. Което е доста добра сделка, ако притежаваш строителни компании, големи компании. Ирак е пример за трите етапа. Икономическите убийци се провалиха там. Чакалите се провалиха. И като крайна мярка военните влязоха. И по този начин ние наистина създадохме империя, но го направихме много много деликатно. Това беше тайна."
и моят отговор в които всеки трябва да си направи извода кои каква позиця защитава
Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение@citizen_bg точно за такива краини позиции имах на предвид тенденциозна статия оразяваща само еднатая позиция...
нямам на предвид че корпорациите или цру не са вършили мръсни работи през миналия век но стаитята показва само едната страна на нещата и не показва наприемр какво са правили от комунягите и КГБ за да запазят и разширят зоната си на влияни вклщчително и в бг по същия начин го игреха и те и си че даже и по зле си очистваха и пращаха в лагери опонентите които дори смееха да се изкажат срещу тях...
как живеят жителите на куба през последните 50 години като амеркиканските икономически интереси не бяха допуснати? по добре от всички остнали или по зле?
никои нямаше да занимава със садам отначало 1991 ако не беше решил да си присвои земите на емира на кувеит (да не би кувеитците днес освободени тогава да са зле днес или живеят като една от най-богатите нации в света) дали кувеитците завиждат на кубинците а?
пп тогава воината приключи с освободаването на Кувейт а супер пичагата Садам какъвто се опитваш да го изкараш изтрелваше балистични ракети срещу неучастващия във воината израел за да ги провокира да се включат във воината и да откаже по този начин арабските съюзници които помагха на емира на кувейт (нямамдуми какъв пич защитавашс пичовски постъпки)
за да видите че не съм краен ще кажа че можеби не бяха напълно прави за втората воина в ирак марак че ако днес питаш някои шиит, които са болшинстовото в страната мисля над 60% по добре или по зле се чуства от преди вероятно ще получиш отговор че е по добре... щото садам и упрвляващта каста бяха сунити и ги мачкаха... влючително си използване на химическо оръжие срещу тях (али химика)http://en.wikipedia.org/wiki/Ali_Hassan_al-Majid 5000 души заличени за една вечер ако ти пожелая да живееш в държава упрвлявана по този начин ще кажеш че съм те проклел
за венецуела също може да се направи срвнение за преди и сега но нямам време ще изчезвам от форума че други задачи ме гонят
Коментар
-
Първоначално изпратено от БОРЕУРОДА Разгледай мнениеСамо да отметна , че по образование съм инженер химик -специалността ми е технология на нефта и горивата (не мислете , че съм умопомрачен фен на екологията-точно обратното) Но ще повторя : Който е привърженик на подобна технология е пълен ИДИОТ !!! Без химически реагенти разтварянето на шистови слоеве е НЕМИСЛИМО !!!! -просто не става пясък , вода дедовата ви трънкина , може да се обърнете и към Алън -Петрето Караиванов вещ е в материята , би трябвало да потвърди думите ми ,колеги от университета (макар и да не най надеждния изсточник би ми било интересно и неговото мнение) Висчко останало в темата е бла бла, филмчета , анимации и форумни идиоти Ко разбирате бе, имате ли нужните познания изобщо или спецификата ви се свежда до цитиране и постване на линкчета ???? ИНЖЕНЕРИ ли сте или сте просто лаици , вещи ли сте в материята ??? много сте готини с това приключвам в тази тема
колко активно трябва е дадено в-во / съединение че при 0,5 % воден разтвор да прави реакция със скала съствена от компрсирани глинени минерали и пясък? (особеноо като в разтвора също има пясък)? поне знам че ти ще ме разбереш шистовите скали са старо дъно кал глина... (какво представялва шела http://en.wikipedia.org/wiki/Shale) което е било компресирано в течение на времето и газовете са останали затворени в скалата без да са химически свързани с нея... има и меки шисти от след изчезването на динозаврите за тях трябва химия за да не слепнат пукнатитие лесно
Аз също искам да чуя коментар от Алън ПК...
Иначе как и да е аз минавам в другия отбор реших че българите останали в България си заслужават съдбата си нека ги мачкат и доят... Мен не ме засяга чак толкова... в средносрочна преспектива даже очаквам да е все по малко и по малко да ме засяга... колкото по бързо ги закарат на нулево положение толкова по бързо ще се рестартира системата... все пак вярвам че тарикатите ще изчезнат, след като успеят да изтрижа и одерът последния останъл тук балък...
Разочарован съм след като прелгледах коментрите под сатиите в капитал... някакъв образ пише как радиоактивни вешества се вкарвали за да се осъществи процеса за добив и има яко зелен реитинг... после шляпнали филмчето на хипаря... как и да е...
разочарован съм че след като петрола се срина с 20 тина долара ми казаха че 100 октановия бензин станал 3 лева на ол тайм хай (2.95)
днес си мислех какво ще помогне за бързия рестарт
вемсто да добиваме газ по 220 -270 долара за 1000куб мертра и газпром вместо да ния продава на 450 долара да я направи 900 долара така парното на тристаен апртамент с изолоации в студените месеци ще стане от 240 на почти 500 лева а само за топла вода ще плащат по повече от 100 лева
Нека да качът нощния ток така ще прецакат тези които бягат от топлофикациите се топлят с климатици и ще ги държът гоплофикациите колкото се може по рентабилни че зарди "евтния" ток не успявали да са на печалба (това си идея офицялно предложена от топлофикациите)
Тряба да се въведе акциз за метана що някои пътуват евтино
Понеже лукойл нефтохим е на загуба и при тези цени (виж им отчета мисля че трябва бензина да се вдигне още)
Трябва ни още един аец които да може да зарежда само руско гориво така европа и русия през бъдещия живот на реакторите ако се скарат за нещо и руснаците ни оскъпят горивото така че голямата печалба да остава при тях а жълтите стотинки за нас и този фактор ще допринесе за по бързия рестарт
Не ме интерсува кои за колко ще го стои нека се нядат фирмите на бивши настояши фунционери стабилно да има и за внуците че с тази политика няма да останат балъци за стригане и дране коагто доие техен ред...Last edited by marketleverage; 18.07.2011, 20:21.
Коментар
-
Първоначално изпратено от onakilev Разгледай мнениеTвоите недра ги ползвай и сам и с компания, ако желаеш, но за тези, за които говорим тук са дадени на ШЕВРОН. Както ти бе обяснено нееднократно по-долу, на който е дадено проучването, на него е и концесията, ако излезе нещо от проучването. И за да си ги позлваме пак ние, ще трябва да се плати пребогато на Шеврон, може пък и това да им е целта...Last edited by Pyramid; 18.07.2011, 19:39.
Коментар
-
Tвоите недра ги ползвай и сам, и с компания, ако желаеш, но за тези, за които говорим тук са дадени на ШЕВРОН. Както ти бе обяснено нееднократно по-долу, на който е дадено проучването, на него е и концесията, ако излезе нещо от проучването. И за да си ги позлваме пак ние, ще трябва да се плати пребогато на Шеврон, може пък и това да им е целта...Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение...продължавам да съм убеден, че се използват, за да осигурят един дебит, някакси, естествен за Щатите но, незадължителен за нас тук, възнамерим ли сами да си ползваме недрата. И също ми е интересно, какво знае за фигурното сондиране тип червеев ход...Last edited by onakilev; 18.07.2011, 19:27.Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!
Коментар
-
Като се пънеш толкова, "гражданче", защо , тогава, пишеш ниграмотно и даже прякорът ти е на ингилизки, а?
А ти, Cleo , чети внимателно, ако искаш да ми опонираш - много ясно съм се изразил, няма никакво противоречие. Друг въпрос, ако не знаеш, какво искаш, де. Както и да е, добро впечатление прави поне, че си загрижена. Вярваш или не, обаче, моята загриженост не е по-малка - напротив, по-стара е с няколко десетилетия - просто, е по-зряла.
Иначе, готов съм да изслушам Борето защо, аджеба, и при какви допускания, "само и единствено" с химикали ставало да се разтварят порите. Питам, защото - кой да внимава? - продължавам да съм убеден, че се използват, за да осигурят един дебит, някакси, естествен за Щатите но, незадължителен за нас тук, възнамерим ли сами да си ползваме недрата. И също ми е интересно, какво знае за фигурното сондиране тип червеев ход...
Коментар
-
Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнениеЗа мен е удоволствие да споря с теб Клео въпреки неформирания ми изказ все пак си единствения истински природозащитник в темата Заразлика от ситизена фен на Кастро, Чавес и Садам и мразещ лошите американци (незнам дали случаино пропуска лошите постъпки комунистите и КГБ) на и комета дето няма нищо против АЕЦа петролопороводите и газпром но е против ветрогенератори и слънчеви колектори и шистов газ
значи от капитал: проучването преди да се премине към добив ще продължи години...
Както и преди сме си писали с теб има 2 годишно екологично изследване започнало през март тзи година в Канада - достъчно богата на природни богатсва държава за да си позволи да се базика с тази технология ако не е безопасна и аз съм на мнение да се съобразим с тях каквото кажат това да е, но дотогава нека проучват тук важното е да сме умерени
Пак ти казвам, ВЕЧЕ Е РЕШЕНО. И не само аз го казвам, казва го и посланика на държавата, чийто национален байряк си развял.
Относно фенството- не съм червен, син, зелен, пембЕн...
Не съм казвал и да съм фен на някоя друга държава освен България. Стана ли ти ясно сега защо съм си избрал точно това nickname - citizen_BG?
И друго национално знаме не признавам и не развявам за разлика от теб!
Коментар
-
Само да отметна , че по образование съм инженер химик -специалността ми е технология на нефта и горивата (не мислете , че съм умопомрачен фен на екологията-точно обратното) Но ще повторя : Който е привърженик на подобна технология е пълен ИДИОТ !!! Без химически реагенти разтварянето на шистови слоеве е НЕМИСЛИМО !!!! -просто не става пясък , вода дедовата ви трънкина , може да се обърнете и към Алън -Петрето Караиванов вещ е в материята , би трябвало да потвърди думите ми ,колеги от университета (макар и да не най надеждния изсточник би ми било интересно и неговото мнение) Висчко останало в темата е бла бла, филмчета , анимации и форумни идиоти Ко разбирате бе, имате ли нужните познания изобщо или спецификата ви се свежда до цитиране и постване на линкчета ???? ИНЖЕНЕРИ ли сте или сте просто лаици , вещи ли сте в материята ??? много сте готини с това приключвам в тази темаLast edited by БОРЕУРОДА; 18.07.2011, 04:27.¥@K$€££¥@K Гарантирано фалит
Коментар
-
Първоначално изпратено от Cleo Разгледай мнение
Така или иначе е налице договор с Шеврон, а не с българи, който договор, при откриване на газ, доколкото разбрах, съдържа клауза, според която, правото за добиването на същия ще бъде преотстъпено именно на Шеврон.
Това вече се каза в тази тема, но подозирам, че тримцата нарочно си баете все едно и също и стратегията ви е да уморите останалите, за да се откажат да пишат, и вие да твърдите все едно и също, все едно че никой друг не се е изказвал, като радио, предавата и не приемате.
значи от капитал: проучването преди да се премине към добив ще продължи години...
Както и преди сме си писали с теб има 2 годишно екологично изследване започнало през март тзи година в Канада - достъчно богата на природни богатсва държава за да си позволи да се базика с тази технология ако не е безопасна и аз съм на мнение да се съобразим с тях каквото кажат това да е, но дотогава нека проучват тук важното е да сме умерени
Проучването протича на няколко фази. Първоначално се изследва наличната информация - процес, който може да продължи година. След това започва етапът на сеизмичните изследвания, чиято цел е да бъде съставена подробна геофизична карта. При нея се използва апаратура, която предизвиква вибрации и след това засича движението на сеизмичните вълни и създава подробна карта на геологичните формирования. Процесът на практика е безвреден за природата, движението на тежкотонажни камиони оказва по-голяма вреда за околните сгради или почвите.
Едва след това се прибягва до сондажи. Те извеждат ядки, т.е. проби, на чиято основа се оценяват залежите. Този процес отнема средно пет години, но разрешението за проучване може да бъде удължено на два пъти с по две години.Last edited by marketleverage; 18.07.2011, 02:27.
Коментар
-
Първоначално изпратено от inokentii Разгледай мнениеАбе кви глупости говориш?! Това, че са достъпно, не означава, че са безопасни. Ето - антифриза, който се използва. Ще го пиеш ли. Отровничко, нали?
Ще пиеш ли почистваш препарат за басейни? Или течност за стерилизиране?!
N,n‐dimethyl formamide е разтворител. Променя пластмасите. Ще пиеш ли такова умнико?! Това за умнико е ирония да ти кажа
Petroleum distillate са извлечени от претрола разтворители. Ще го пиеш ли?
propanetricaboxylic acid не е citric acid. Формулите им са различни.
2. през целия си пост обеснявам че може хидравлично разбиване да се прави и без никакви химични добавки освен пясък и вода
3.то като пускам линк гледам да е фактологически правилен а не линк до текст анкета целяща да всяват психоза линка които пусна ти спецялно inokentii ще оцветя тотално грешното ама излиза че дори не сте прочели каква теза защитавате
Всичко това крие големи опасности за природата –замърсяване на въздуха, земята и водите- а също и за здравето на хората в околността.В САЩ добивът на шистов нефт е обект на критики
абе някои въобще прочете ли ми целия пост и опитали да разбере какво съм написал май не само си знаете вашето като латерни
Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнениеХаиде сега малко ни били линковете можеби никои не е пуснал повече от мен линкове в тази тема и точно вие ги затролихте и пратихте назад в нищото... Когато тролиш да обвиняваш другите че тролят си е стара техника та затова реших да направя един пост в които да събера цялото си творчество по темата туко виж съм успял да образовам някои стига да има желание да приеме някоя нова идея в област в която няма познания
Добив на шистов газ
препоръчвам видетото на всички (на цял екран с хубаво качество е )
http://bcove.me/fl9unnl7
повече за хидрвлично разбиване
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_fracturing
Hydraulic fractures may be natural or man-made and are extended by internal fluid pressure which opens the fracture and causes it to extend through the rock. Natural hydraulic fractures include igneous dikes, sills and fracturing by ice as in frost weathering. Man-made fluid-driven fractures are formed at depth in a borehole and extend into targeted formations. The fracture width is typically maintained after the injection by introducing a proppant into the injected fluid. Proppant is a material, such as grains of sand, ceramic, or other particulates, that prevent the fractures from closing when the injection is stopped.
A hydraulic fracture is formed by pumping the fracturing fluid into the wellbore at a rate sufficient to increase the pressure downhole to a value in excess of the fracture gradient of the formation rock. The pressure causes the formation to crack, allowing the fracturing fluid to enter and extend the crack farther into the formation. To keep this fracture open after the injection stops, a solid proppant, commonly a sieved round sand, is added to the fracture fluid. The propped hydraulic fracture then becomes a high permeability conduit through which the formation fluids can flow to the well.
Fracturing fluid
The fluid used during a hydraulic fracture treatment of oil, gas or water wells. The fracturing fluid has two major functions 1) Open and extend the fracture; 2) Transport the proppant along the fracture length.
Proppant
Suspended particles in the fracturing fluid that are used to hold fractures open after a hydraulic fracturing treatment, thus producing a conductive pathway that fluids can easily flow along. Naturally occurring sand grains or artificial ceramic material are common proppants used.
Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнениеThe New York State Department of Environmental Conservation has published a list of chemicals used in fracturing fluids.
http://www.dec.ny.gov/docs/materials...CMarcellus.pdf
на страница 12 и е казано и къде се ползват
пп а като гледам таблицата май почти всеки може да забърка разтвор за хидравлино разбиване с продукти които има вкъщи
99.5 пясък и вода и 0,5 добавки от таблицата
пп
хидравлично разбиване може да се прави и напълно без тях
само с пясък и вода
дори и да е малко по-неизгодно да се направи (не мисля че ще е по неизгодно при твърди скали само при меки глинести може да има известен такъв процент) без добавки ще стане изгодно при следващите повишения на цената на газа
ПП всички пропускат факта че дори и без добив ако се открият залежи руснаците могат да ни продават газа на такава цена че да ни е неизгодно да добиваме тоест няма да има повишение на цените в следващите години ако се открият залежи... затова със сигурност ще искат да спрът проучването иначе почва да им става икономически неизгодно да ни гърбят с ценатаLast edited by marketleverage; 18.07.2011, 01:31.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеАко знаеш какво правиш, и пари се намират, и начини.
Така или иначе е налице договор с Шеврон, а не с българи, който договор, при откриване на газ, доколкото разбрах, съдържа клауза, според която, правото за добиването на същия ще бъде преотстъпено именно на Шеврон.
Това вече се каза в тази тема, но подозирам, че тримцата нарочно си баете все едно и също и стратегията ви е да уморите останалите, за да се откажат да пишат, и вие да твърдите все едно и също, все едно че никой друг не се е изказвал, като радио, предавата и не приемате.Last edited by Cleo; 18.07.2011, 00:48.Мнението е лично - не препоръчвам нищо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнениеПирамеде, внимавай как говориш селтак, че ще тъгуваш дълго.
За всички, мой приятели от САЩ откриха безопастна технология, която ще ни позволи да култивираме шистовия газ и да го продаваме на арабите за 4лв. килото.
Това го знам от 3 месеца, остава малко време да се приложи в Европа.
А ти, Cleo, ако ще цитираш, постарай се сама да си коректна, че не ти прави чест. То се вижда, че в България, и да е имало нещо, е разграбено но, това е относно наличен ресурс, а, съвсем друго е възползването от една възможност при положение, че, първо, се заинтересова. По дяволите, вече месеци пишеш в Инвестора, а не знаеш елементарното: Ако знаеш какво правиш, и пари се намират, и начини. Аз вече "съм бил там" и отново съм, докато Черкез-оФФ лъже като дърт циганин - почти от началото на нашето задочно познанство. Толкова по въпроса, малката. Ако те интересува нещо повече, има специализирана литература, мога да ти препоръчам, да не се изказваш повече толкова неподготвена.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Cleo Разгледай мнение...... и хич не ти се връзвам или на фиката или на маркетлевъридж. Вие най-малкото имате нужда от курс по писмена композиция (структуриране на мислите и яснота на изказа в писмен вид), какъвто е задължителен за всички студенти в по-развитите държави, но не и в БГ.Много добре изглеждащо средностатистическо българско прасе, мутирало по време на чернобилската радиа
Коментар
Коментар