IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгоден ли е добивът на шистов газ за България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• По дяволите, ако е вярно, правим жива верига, вземаме пуцалата, разставяме постове, караули и не пускаме нито камион до територията. Аман от отврати. Не така си представям проучвателните сондажи, мамка му. Ако защитавах нещо, беше обективността - сега министърът да докаже, че журналистите са излъгали, или да си подава шибаната оставка.

Коментар

• Е па как иначе ?
      Прочее, единствено безбройните издънки на журналята, списуващи и говоряющи по BTV-то на халтурата снощи ме възпряха да не застрелям телевизора: Те същите изрекоха, пък и бяха нарисувани едни схеми, по които Шеврон щял да дупчи и...да налива своите гадости.
      Те тука, ако това е вярно, който им даде такова разрешение, е за разстрел. Ако ТОВА е вярно, и Трайчо, и Бойко, и цялата им компания са за кастрация - дано успеят да ме разубедят, че не видях, което видях! ! !

Коментар

• Леле-еее..!!! Два дена не съм влизал в любимия си форум и какво виждам – СПАМ, СПАМ, СПАМ...!
        Абе, момченца, сбъркали сте форума! Темата е “Изгоден ли е добивът на шистов газ за България?”, и предполагам трябва да се обсъжда реалната технология, и какъв ще е резултата в крайна сметка.
        Предлагам да се преместите в нов форум. Даже и име ви предлагам: “ “Интелектуални” напъни на лаика. “, или “ТНТМ по въпроса за добив на шистов газ.”. Предполагам, че ще откажете, тъй като там няма да ви плащат да спамите.
        Айде, goodbye! Ще намина пак след някои друг ден оттук.
        Не бързайте да отговаряте и сдържайте нервите! Не се поддавайте на провокации и мислете като пишите!

мarketleverage написа:
        Иначе как и да е аз минавам в другия отбор реших че българите останали в България си заслужават съдбата си нека ги мачкат и доят... Мен не ме засяга чак толкова... в средносрочна преспектива даже очаквам да е все по малко и по малко да ме засяга... колкото по бързо ги закарат на нулево положение толкова по бързо ще се рестартира системата... все пак вярвам че тарикатите ще изчезнат, след като успеят да изтрижа и одерът последния останъл тук балък...

Това не е официалната политика на Господаря и неговите наместници в България!
        Господаря обича българския народ! След като Шеврон приключи, и вода ще му дава, и хляб! Няма да е безплатно, но пък от сърце!

Pyramid написа:
        Никъде не съм казвал, че нашите политици са света вода ненапита. Дали, обаче, и в каква степен нещо е дадено, редно е да се провери не по приказки, ами документално. Проучване и добив са различни неща, поне според мен. Дайте, извадете ДОКУМЕНТИ и, ако са ни предали - да ги окачим по стълбовете, с главата надолу. Според мен, обаче, тук и Газпром също заиграва, и то чрез местни фактори /т.е., форумни "зелени"/, докато, сам също се е заел с шистовия газ...

Ти се съмняваш в думите на Господаря или в неговата адекватност, когато ги е казвал??? Искаш документи ???

Коментар

• Първоначално изпратено от vilavarna Разгледай мнение
          абе пичове, стига с тоя шистов газ. електроенергията от слънчевите батерии може да се използва за да се прави метан от СО2 от атмосферата и вода - технологията я има и името е в процес на патентиране (e-gas). Ако в германия всички площи засяти с растения за биогорива се покрият със слънчеви батерии получената енергия ще е достатъчна за цялата страна! Излишната енергия от слънчевите батерии през деня се обръща в метан и през нощта се кара на газови турбини и вятър. Няма нужда от дупки, химии във водата и тн. Засега проектите се движат основно от държавни субсидии щото енергийните фирми се опасяват за печалбите си и са по-скоро на контра. Но е факт че чиста технология вече има. Проблема е че петролното и газовото лоби е твърде силно. Някакъв особен садизъм има в тези хора, че да осигуряват енергията за света по най-мръсните и унищожителени начини.
          Лека вечер и поздрави
          Само дето, все още, кпд куца...

Коментар

• Уникаална снимка!!!

Инфраструктура
            Уникаална снимка!!! Единичен дълбок сондаж(4000м) струва над 5М$.Тук има интересна снимка-сондажите са над 50.Или е монтаж,или сондажите са много по плитки!!! .
            вто
            рник, 19 юли 2011 08:14
            vsekiden.com
            http://www.vsekiden.com/98998

Коментар

• абе пичове, стига с тоя шистов газ. електроенергията от слънчевите батерии може да се използва за да се прави метан от СО2 от атмосферата и вода - технологията я има и името е в процес на патентиране (e-gas). Ако в германия всички площи засяти с растения за биогорива се покрият със слънчеви батерии получената енергия ще е достатъчна за цялата страна! Излишната енергия от слънчевите батерии през деня се обръща в метан и през нощта се кара на газови турбини и вятър. Няма нужда от дупки, химии във водата и тн. Засега проектите се движат основно от държавни субсидии щото енергийните фирми се опасяват за печалбите си и са по-скоро на контра. Но е факт че чиста технология вече има. Проблема е че петролното и газовото лоби е твърде силно. Някакъв особен садизъм има в тези хора, че да осигуряват енергията за света по най-мръсните и унищожителени начини.
              Лека вечер и поздрави
              Last edited by vilavarna; 19.07.2011, 01:19.

Коментар

• Металлогидридная теория строения Земли http://etology.bestff.ru/viewtopic.php?id=188#p880 http://lib.rus.ec/b/163865/read

Коментар

• Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение
                  като се замисля така може и да се получи само ме притеснява че ситемата трябва да се държи под налягане за да седят отворени микропукнатините и незнам точно при какво налягане се втечнява този газ и доколко съвпада с градиента на напукване на шистовите скали...

ама по втечнения co2 може пак да се продуха пясък да навлезе в пукнатините и да ги държи отворени

пп още нещо пропускаме може да се намерят склаи с естесвени пукнатини които да осигуряват достъчен за комерсиален добив без хидравлично разбиване с нормакен сондаж....

ппп и още нещо може след 5-10 години проучване нищо да не се намери и да стане като с зимната олимпиадата ...
                  Може я. Както не изключвам - при положение, че Скляров и Ларин са прави, след напомпване долу на СО2, това да доведе до ускорено формиране на нови запаси от нефт и подобни нему в-ва, които да подарим на следващите поколения.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                    Съществува и друг вариант, изместване т друг газ, например, СО2 при нагнетяване в ниската част на сондажа. тъкмо и за него място ще се намери, и ще свърши добра работа, измествайки по-лекия метан...
                    като се замисля така може и да се получи само ме притеснява че ситемата трябва да се държи под налягане за да седят отворени микропукнатините и незнам точно при какво налягане се втечнява този газ и доколко съвпада с градиента на напукване на шистовите скали...

ама по втечнения co2 може пак да се продуха пясък да навлезе в пукнатините и да ги държи отворени

пп още нещо пропускаме може да се намерят склаи с естесвени пукнатини които да осигуряват достъчен за комерсиален добив без хидравлично разбиване с нормакен сондаж....

ппп и още нещо може след 5-10 години проучване нищо да не се намери и да стане като с зимната олимпиадата ...
                    mWPCloud.com

Коментар

• Ето, тук е изложено нещо, което би могло и да е истина - а така, забравяме за органиката и всичко си идва на местата...освен американската тъпня да се трови, както е показано във филма - това ни дава представа, какво "въображение" има днешната американска индустрия. Пълно скудоумие от окалъпени кратуни. Ужас

С/у това - само сопата.

П.П. което не означава автоматично да спрат проучванията.
                      П.П.2:
                      - Някой умник да забеляза за каква достигната себестойност на добива в щатите ставаше дума в линка по-долу?
                      Last edited by Pyramid; 18.07.2011, 22:23.

Коментар

• Шистовите скали са старо дъно съставено предимно от пясък и глинести минерали пресовани до твърдо състояние вследствие на милиони години налягане (доста са от преди динозаврите да изчезнат) органичните отлагания (трупчета на животни и разстения) са останали пресовани вътре в дях и са се разпаднали до по прости органични съединения наречени алкани (разбираи метан CH4)

Понеже има двамата големи химици в темата ако все пак не съм прав и газа е химически свързан със скалите газа каква е реакцията че накрая да излезе CH4 (метан каквото е и природния газ) по търбата и каква е формулата на тази скала че да отделя CH4 органично химично в-во ако не съм прав ще ви призная публично ама не мисля че ще ми се наложи

ще дам начален старт глината е Al2O3 2SiO2 2H2O
                        пясъка е смес от SiO2), Calcium Silicate (CaSiO4), Calcium Nitride Ca3N2

моля за помощ каква е тази органична скала и как се разпада по формула с някаква тежка рсдиоактивност може да е
                        Last edited by marketleverage; 18.07.2011, 22:03.
                        mWPCloud.com

Коментар

• Съществува и друг вариант, изместване т друг газ, например, СО2 при нагнетяване в ниската част на сондажа. тъкмо и за него място ще се намери, и ще свърши добра работа, измествайки по-лекия метан...

Коментар

• Чакай, докато не съм забравил:

Я да видим, вие, умниците, дали знаете при кои реакции се променя химическият състав на средата?

Коментар

• Първоначално изпратено от comet Разгледай мнение
                              + !!! (от строителен инженер, изучавал и инженерна геология)

С това и аз приключвам по тази тема

Точно така няма начин да не са някакви радиоактивни вещества които се добавят веднага давам пример понеже не всички са наясно химическата активност

сложете готварска сода* в една паничка сипете лъжица оцет отделя се газ логично нали...

в друга паничка солжете пак сода но този път вземетете кана с литър вода към нея добавете няколко лъжици сода и пак лъжица оцет и налейте колкото искате вода в паничката... само някакво мега хипер ултра акативно вво би могло да реагира (като интересното е как няма да прави реакция още в тръбата (в случая със содата в каната с вода в която е сложено сода), а чак като стигне скалите содата в паницата...

абе инженери... преподавателит те ви по химия сигурно не искат да ги споменавате че са ви преподавали....

содата си я представяме че пясъка които е в основата на шистовите скали и пясъка които е в тръбата

другото е глина и речна кал пресовани за милиони години от налягане също не реагират но все пак да има
                              mWPCloud.com

Коментар

• Дълбокото, в сравнение с "традиционния" газ залягане на шистовите газоносни жили/"тръбопроводи"/ и плътната структура на шистите предполагат добра възможност за добив чрез...изсмукване. Ще рече, пуска се къртицата, тя насновава "ходове" в газоносните слоеве, и после, откъм повъхността, се задействат помпите, които изсмукват газта. така,
                                1.Газът сам потича по канали и пукнатини, през които и досега е текъл, при това, с увеличена скорост поради разликата в наляганията
                                2.Не се нито вливат, нито впръскват изобщо химикали
                                3.Избягва се просмукването на газ встрани от сондажния отвор отново, поради по-ниското от обикновено налягане
                                4.Газ не попада и във водите /пак по същата причина/...
                                5.НЕ СЕ НАЛАГА ИЗОБЩО и хидравлично разбиване.
                                "Технология на нефта и газа" дали изучава и този метод? И какво, ако не сте се сетили някога да го преминете, дали го няма като опция? Ако си мислите, че технологии "има" и "няма", това е ТЕКУЩО СЪСТОЯНИЕ В ТЕХНИКАТА. Възможностите, обаче, не са изчерпани. Та, накратко, толкова по инженерните образУвания на някои хора тук.

Коментар

Working...
                                X