IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

България е най-бедната страна в Европа!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Импе, и си прав, и не си прав. Системата ни е такава, че винаги ще има хора "обречени по рождение". Особено твоите приятели циганите!! Лесно е отстрани да ги съдим че са мързеливи. За което не съм много сигурен. Гледал съм ги как за 7-8 лв., цял ден върти мотиката. Но колкото и да я върти, това няма да го спаси. Само го тласка към една граница на отчаянието, дето прекрачи ли се веднъж, от другата страна вече няма задръжки. Там той си е и цар и бог! Същото е и с Андрешко, и със Станой. Каква е вината им че са се родили в мизерия. Нямат твоето образование, култура, мироглед. А ти ги съдиш по твоите критерии. И ние винаги сме правите, умните, добрите.
    http://georgipiskov.blogspot.com

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Андрешко е негодник и съсел. С глупашката си постъпка нищо не постига - само дето садията ще се появи на сутринта в селото 38 пъти по-зъл. А и кого защитава Андрешко? Станой - който е затънал в дългове поради мързел - и Андрешко не може да си го представи по друг начин, освен пиян на куче в кръчмата. Защо не е опитал да поговори с него, на ум да го научи - да рече: "Приятелю, не се съсипвай с туй поркане, затъваш в едно блато, вземи си гледай земята, бъди отговорен..." и т.н. и т.н.
      Андрешко е отрицателен герой, тъпо парче, инфантилен глупак, който, уж за да помогне, прави беля, тотрицателен тип е и селският му ортак - пропадналото пиянде Станойко. Не че садията, надутият, безсърдечен, че и циничен тип, е положителен герой. Би бил такъв, ако не изпитваше перверзно удоволствие от това, което вършеше.

Един от двамата положителни герои е споменат туканка - и това е Дорчо. Само те - конете в тази история честно и почтено си вършат работата, без да питаят злоба към никого.
      Много добър анализ, Императоре!

Коментар

• Андрешко е негодник и съсел. С глупашката си постъпка нищо не постига - само дето садията ще се появи на сутринта в селото 38 пъти по-зъл. А и кого защитава Андрешко? Станой - който е затънал в дългове поради мързел - и Андрешко не може да си го представи по друг начин, освен пиян на куче в кръчмата. Защо не е опитал да поговори с него, на ум да го научи - да рече: "Приятелю, не се съсипвай с туй поркане, затъваш в едно блато, вземи си гледай земята, бъди отговорен..." и т.н. и т.н.
        Андрешко е отрицателен герой, тъпо парче, инфантилен глупак, който, уж за да помогне, прави беля, тотрицателен тип е и селският му ортак - пропадналото пиянде Станойко. Не че садията, надутият, безсърдечен, че и циничен тип, е положителен герой. Би бил такъв, ако не изпитваше перверзно удоволствие от това, което вършеше.

Един от двамата положителни герои е споменат туканка - и това е Дорчо. Само те - конете в тази история честно и почтено си вършат работата, без да питаят злоба към никого.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Джея нещо не се разбираме с теб.Че кой е казал да не се борим за правата си?Да за правата борба докрай и революция ако трябва ще направим.Но революция щото заплатата е 300кинта и ме мързи да работя а искам да съм баровец няма да стане.Но никой тук не иска да вдига революция щото са му нарушени правата а пищят щото и малки заплатите нямат работа на бюро в София и Варна и нямат апартаменти с изглед към Витоша и морето.Някои хора не искат да проумеят че трябва да работят и то яко само за храна покрив дрехи и седмица почивка някъде.Те си мислят че това пада от небето и Дядо Коледа го раздава.Други не внасят здравни осигуровки или внасят 10 лева ама искат лечение за милиони и те недоволни щото държавата не им осигурила.Трети карат без винетки не плащат данъци и рев пътищата лоши.И не сравнявай днешното със социализма.Тогава частното беше забранено земята беше държавна.Сега я върнаха.Дядо му земеделец и овчар внука иска в София на бюро с голяма заплата кола апартамент екстри.Няма и няма да има така че всеки да се огледа хубаво и да осъзнае кои е и откъде идва.Вече толкова години само мрънкане и другите ни виновни.Всеки който се е захванал с нещо си изкарва и живее добре.Останалите са решили че искат да живеят по определен начин и понеже не става така мрънкат и обвиняват другите.Целия свят им крив.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
            Абе аз нека съм Андрешко, пък ако бе чел Елин Пелин, не Андрешко кисне в блатото

http://balgarin.bravehost.com/elinpelin/andreshko.htm

..... Съдията стоеше в каруцата разтреперан и уплашен. В това време Андрешко бързо се качи на другия кон и тръгна по дирите на Дорчо, като викаше непрестанно силно и бодро:
            – Дорчо, Дорчо, Дорчо!
            – Къде бре... хей! Какво правиш бе, говедо? Диване! Ах ти, гнидав селянин... аз ше те науча тебе!
            Из тъмнината му отговори ехиден смях.
            – Ей, говедо, ти ме оставяш тук!... Да загина! Да ме разкъсат зверовете! Момче, не прави така, моля ти се! – заговори съдията с жален глас, в който една струнка плачеше.
            – Не бой се, не бой се, господин съдия – обади се Андрешковият глас. – Зверовете няма да влязат в блатото. Увийте се в чула да не простинете... Утре рано рано аз ще дойда... В каруцата има сено, постели си... Кирия няма да ти взема!
            – Момче, не шегувай се бе – замоли се съдията. -Не ме оставяй!... Ела! Извади ме оттук!
            – Тъмно е, господин съдия, тъмно е, не се вижда нищо!... Пък и конят избяга! Как да ти помогна? Не мога.
            Съдията чуваше тоя ехиден глас, който идеше из тъмнината, и се ужасяваше. Как? Да остане тук! Всред блатото! Всред тая студена, зелена 6латска вода, краят на която не се виждаше!
            – Ела, бре! Андрешко! Пари ще ти дам, колкото искаш!... Избави ме!... Ще умра бе!... Деца имам!... Хлапако, нямаш ли сърце – завика в отчаяние той, ала никой вече не се обади.
            Тогава съдията отчаяно и безумно зарева към селото:
            – Ей, хлапе... говедо... канибал... вол... дръвник! Ела! Избави ме!... Смили се бе! Животно... селяндур... шоп! Ах-ах!... Помощ, помощ!
            И като седна в каруцата, потъна в кожуха си и се разрида като дете.Но тъмнината не му отговори.
            Андрешко е един от любимите ми герои от българската литература
            "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Първоначално изпратено от kefala Разгледай мнение
              Само с революции не става,но и без тях ,пак не става!!!Само времето оправя нещата!!!След като станат количествените натрупвания!!!Живота си има свой естествен ход!!!Някои искат да го забързат,други да го забавят,но не става!!!
              Революциите са необходими но за други неща.Да вдигна революция щото ми е ниска заплатата!!!!!!Или да вдигна революция щото ме мързи да работя!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Коментар

• Истината е че на някой места в БГ наистина работа никаква няма - но аз ако съм на майната си в някое село ще се занимавам със земеделие - имам роднини дето го правят изкарват повече от мене пък аз не съм от най бедните. Освен това в днешно време има много дейности дето могат да се правят отдалечено - по интернет - половината индия така се изхранва,ама се иска акъл, англииски и труд - не става само с мрънкане

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                  ....
                  Бачкал съм и нощни смени и съм бил по 3 денонощия на бач и в частния. Но го правих за себе си, а не защото някой ми е казал да си трайкам, или за 240 кинта. Ето сам казваш за 8 те часа, но нали това противоречи на всичко което казваш и че всичко било от това, че хората не работили? Човек трябва да си брани правата, ако ще и с насилие, ако не ще го смачкат. Овцете си отиват първи. Това съм забелязал. Тия които са вечно доволни, така си и стоят от 30 години, защото сами не си дават шанс. Не се борят, не се бранят.
                  Ще цитирам kefala: "Само с революции не става,но и без тях , пак не става! Само времето оправя нещата! След като станат количествените натрупвания! Живота си има свой естествен ход! Някои искат да го забързат,други да го забавят, но не става!"
                  В случая е много прав. Без количествени натрупвания няма да стане, без революции не става, както не става и само с революции. От мрънкащи има нужда точно така както има нужда и от доволни и вечно блеещи щастливо овце. Само, че едно съм забелязал. Който е вечено доволен, винаги е изклатен на финала. Още при социализма, пък и после. Това за покорната глава и за шамар по едната, че и по двете бузи е за пилешките глави.. Попски приказки. Едните ги чукаха по партийна линия, с норми, планове и с надници, вземаха по 2-3-4-5 пъти по малко от мен, само защото все ги бе страх и с всичко бяха съгласни, а другите после идваха едни други и ги гърбиха с бухлаки, или им го начукваха както сега уж по устав, ама не съвсем, а те дори не сядат да се замислят как поне да сторят и те зулум като им правят на тях и как да се измъкнат.
                  Ако няма недоволни няма прогрес, ако има само такива, няма кой да върши черната работа.
                  Само, че овцата за 100 000 години не се е променила кой знае колко, докато човек за тия години е излязъл от пещерите, запалил е огън, строил е, облякъл се е, воювал е и зле или добре върви напред, с падане, ставане, грешки, ама все има някой инат който не се спира и само защото все е имало някой недоволен от статуквото в момента и иска повече.
                  Само с бачкане, доволно блеене и без искания не става. Това имам предвид човеко.
                  Първоначално изпратено от moderebov Разгледай мнение
                  ...
                  И Бай си Пешо да си нарекъл, все ми е тая, ама пак не си прочел разказа и кой герой каква роля има в него.
                  Last edited by Jay Gould; 26.02.2011, 01:43.
                  http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Абе аз нека съм Андрешко, пък ако бе чел Елин Пелин, не Андрешко кисне в блатото

http://balgarin.bravehost.com/elinpelin/andreshko.htm

..... Съдията стоеше в каруцата разтреперан и уплашен. В това време Андрешко бързо се качи на другия кон и тръгна по дирите на Дорчо, като викаше непрестанно силно и бодро:
                    – Дорчо, Дорчо, Дорчо!
                    – Къде бре... хей! Какво правиш бе, говедо? Диване! Ах ти, гнидав селянин... аз ше те науча тебе!
                    Из тъмнината му отговори ехиден смях.
                    – Ей, говедо, ти ме оставяш тук!... Да загина! Да ме разкъсат зверовете! Момче, не прави така, моля ти се! – заговори съдията с жален глас, в който една струнка плачеше.
                    – Не бой се, не бой се, господин съдия – обади се Андрешковият глас. – Зверовете няма да влязат в блатото. Увийте се в чула да не простинете... Утре рано рано аз ще дойда... В каруцата има сено, постели си... Кирия няма да ти взема!
                    – Момче, не шегувай се бе – замоли се съдията. -Не ме оставяй!... Ела! Извади ме оттук!
                    – Тъмно е, господин съдия, тъмно е, не се вижда нищо!... Пък и конят избяга! Как да ти помогна? Не мога.
                    Съдията чуваше тоя ехиден глас, който идеше из тъмнината, и се ужасяваше. Как? Да остане тук! Всред блатото! Всред тая студена, зелена 6латска вода, краят на която не се виждаше!
                    – Ела, бре! Андрешко! Пари ще ти дам, колкото искаш!... Избави ме!... Ще умра бе!... Деца имам!... Хлапако, нямаш ли сърце – завика в отчаяние той, ала никой вече не се обади.
                    Тогава съдията отчаяно и безумно зарева към селото:
                    – Ей, хлапе... говедо... канибал... вол... дръвник! Ела! Избави ме!... Смили се бе! Животно... селяндур... шоп! Ах-ах!... Помощ, помощ!
                    И като седна в каруцата, потъна в кожуха си и се разрида като дете.Но тъмнината не му отговори.

Нарекох бай ти Пешо от село Андрешко - ама я виж как и ти се разпозна

Андрешковците като вас двамата цял живот МИШКУВАТ и се УКРИВАТ. В това се заключава и "просперитета" им

Коментар

Каква тематика те гони теб.Тук става въпрос за мързел а не за икономика.Не съм икономист и нямам претенции в тази материя.Ти като искаш да правиш революции излизай.Аз революции съм правил преди 20г видях резултата и не ми харесва.Отдавна съм проумял че с революции и крякане по улиците манталитет не се променя.Много хора си мислят че като излязат по улиците и се развикат някой ще им напълни торбите.Казах ти вече излизай и вдигай бунт да видим кой ще тръгне след теб.
                      Само с революции не става,но и без тях ,пак не става!!!Само времето оправя нещата!!!След като станат количествените натрупвания!!!Живота си има свой естествен ход!!!Някои искат да го забързат,други да го забавят,но не става!!!

Коментар

Чакай, сега първо няма доказателства, че спазваш закона, защото дори не знаем кой си. И второ какви закони съм нарушил аз, че ми казваш да ги спазвам?
                        Само казах, че това, че дори да си се родил със златен биберон, или не си работил в живота си нещо по-тежко от вдигане на папки, не значи, че някой не може да ти го дръпне и да се наложи и на теб да търсиш работа.
                        С какво си се занимавал не знам, но впечатлява едно леко високомерие което забелязвам, а може и да греша, не знам.
                        Толкова разорени и фалирали богати само до преди 2 години хорица видях при тази криза, че не ми се мисли колко такива ще видя в следващата такава.
                        Може би понеже съм почнал трудовия си път от общ работник още като ученик, вижданията ни са различни. И не говоря от алтруизъм или от любов към бедните (за вас това е срамно), а както казва бай ви Тошо - "Приземяване, приземяване, приземяване!"
                        Изглеждате ми умни хора някой, а понякога се чудя сами дали си вярвате на това което говорите Забелязвам обаче една липса на уважение към хората малко по-долна според някой категория, без да си давате сметка колко лесно може да слезете дори под нея. И нищо лошо не съм имал предвид макар да сме различни класи с теб и от два съвсем различни свята.
                        Поне аз не съм навикнал да деля хората на бедни и богати, на мързеливи и трудолюбиви или по произход, защото съм виждал и едните и другите, едни да се вдигат, а други да отиват в канала.
                        Джей не съм се родил със златен биберон.Никъде не съм казал че нарушваш закона.Имах впредвид само че в България има 8 часов работен ден и петдневна работна седмица.А предложението ти беше за 6 дневна работна седмица и 12 часов работен ден.Да наистина не се познаваме но съм работил и в строителството и с мотиката и то от малък.Пасъл съм и овце и кошари съм премитал?Знаеш ли как се доят овце когато вали дъжд и на какво ти миришат ръцете?.И с папки съм работил и на смени.Ти ходил ли си нощна смяна?Високомерие към хората нямам но не обичам мрънкачи мързеливци на които другите са им виновни и им пречат и скатавки.Човек трябва да се бори да прави нещо а не само да е недоволен.Знам че докато се натрупа капитал е много трудно.На всичкото отгоре и бавно но другото е неморално и незаконно.Не се смятам за богат и не деля хората на бедни и богати.Не ме интересува кой е мързелив и кой е работлив всеки си решава сам.Но да искаш работа в София за 3000 кинта без да се зориш и да са ти виновни другите и държавата щото нямаш такава не приемам.Никой няма да умре щото напуснал София.Е в това е проблема.Всеки само иска и е недоволен щото не става каквото той иска.Такива хора не мога да ги разбера.Омръзна ми да им слушам воплите.Типичен техен представител е Трейдъра.Предлагам да го направим министър председател да го видим.Като му се изправят два милиона ей такива мрънкачи които не искат да отидат на село,не искат да работят за по малко от 2000кинта но и нищо не умеят а чакат на него и го псуват да го видим как ще им намери работа.Като му се изправят и един милион социално слаби които искат държавата да се грижи за тях тогава ще го питам.То много е лесно по форумите да даваме акъл.Като си гладен и няма работа отиваш там където има и за колкото има.Без да мрънкаш и да обвиняваш другите.Стискаш зъби учиш и отиваш на друга работа.Живота не само напред и нагоре.Има и моменти назад и надолу.Просто всичко трябва търпеливо да се приема и да се мисли как да се излезе от това положение.

Коментар

Джей нещо си се объркал.Аз не търся работа и не са ми виновни другите.Сам съм си създал и съм си намерил и втора.Доволен съм от това което си изкарвам.Ако бях безработен може би щях да приема но в рамките на закона или за определена работа определени пари.Както аз мога да спазвам законите така можеш и ти.
                          Чакай сега, първо няма доказателства, че спазваш закона, защото дори не знаем кой си. И второ какви закони съм нарушил аз, че ми казваш да ги спазвам?

Само казах, че това, че дори да си се родил със златен биберон, или не си работил в живота си нещо по-тежко от вдигане на папки, не значи, че някой не може да ти го дръпне и да се наложи и на теб да търсиш работа.
                          С какво си се занимавал не знам, но впечатлява едно леко високомерие което забелязвам, а може и да греша, не знам.
                          Толкова разорени и фалирали богати само до преди 2 години хорица видях при тази криза, че не ми се мисли колко такива ще видя в следващата такава. А понякога тия неща стават и само някой друг като щракне с пръсти. Може би понеже съм почнал трудовия си път от общ работник, още като ученик, или съм печатал фланелки нелегално при соца - за да си вадя за джобни, вижданията ни са различни. И не говоря от алтруизъм или от любов към бедните (за вас това е срамно), а както казва бай ви Тошо - "Приземяване, приземяване, приземяване!"
                          Изглеждате ми умни хора някой, а понякога се чудя сами дали си вярвате на това което говорите Забелязвам обаче една липса на уважение към хората малко по-долна според някой категория, без да си давате сметка колко лесно може да слезете дори под нея. И нищо лошо не съм имал предвид макар да сме различни класи с теб и от два съвсем различни свята. Поне аз не съм навикнал да деля хората на бедни и богати, на мързеливи и трудолюбиви или по произход, защото съм виждал и едните и другите, едни да се вдигат, а други да отиват в канала.
                          Като гори къщата на комшиите винаги има риск да се прехвърли и при теб.
                          Новия закон, ако не си производител не те касае, но се готвят и нови изменения и промени. Тогава вече ще стане интересно, защото ми е любопитно как ще ги прилагат.
                          Last edited by Jay Gould; 25.02.2011, 22:38.
                          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Бат ти Пешо не е лош човек, има много умни мнения, ама живе някъде на Марс и мисли, че него няма да го касае. Само, че като дойдат данъчните при него, по новия закон за селото, който вече влезе в сила, след 6 месеца вероятно ще плъзнат и там щом се организират, ще запее друга песен
                            Джей пак бъркаш.Мен новия закон за селото не ме касае.

Коментар

• Първоначално изпратено от all_trader Разгледай мнение
                              бате Пешо ми прилича точно на хитър Петър

винаги има какво да каже по някоя тема дори и да не е в час с тематиката .

момчето искаше да прави революция той тръгна да му развива философии как нещо си там нямало да стане и защо си това нямало смисъл ...... ах , колко типично по блъгарски ......
                              Каква тематика те гони теб.Тук става въпрос за мързел а не за икономика.Не съм икономист и нямам претенции в тази материя.Ти като искаш да правиш революции излизай.Аз революции съм правил преди 20г видях резултата и не ми харесва.Отдавна съм проумял че с революции и крякане по улиците манталитет не се променя.Много хора си мислят че като излязат по улиците и се развикат някой ще им напълни торбите.Казах ти вече излизай и вдигай бунт да видим кой ще тръгне след теб.

Коментар

То работа и при мен има. Искаш ли да си болногледач. Давам ти 300 лева на месец
                                В събота и неделя разбира се ще, бачкаш, ще видим кой ден от седмицата ще почиваш.
                                Работата е лека, за това ще е по 12 часа.. Имаш обаче почивка на обяд за 4 часа, за това пак са не повече от 8 работни.
                                Пак ще си благодарен, че не си на мнимална.
                                Някой трябва да прекопа и оплеви и гроба на дядо ми. Тъй като е ниско квалифициран труд ще си на минимална и за 1 ден работа ще вземеш бруто 8 лева, а чисто около 5-6 лева за тоя ден, защото нали ще ти удържа осигуровките и данъка. Добре е а?! дори ще ти дам 2 лева за билетче до гробищата. Виж колко съм добър, а?

Като ви чета тук всички сте със златни биберони родени, ама май освен да носите една папка от едно бюро на друго нищо друго не сте правили в живота си .
                                Джей нещо си се объркал.Аз не търся работа и не са ми виновни другите.Сам съм си създал и съм си намерил и втора.Доволен съм от това което си изкарвам.Ако бях безработен може би щях да приема но в рамките на закона или за определена работа определени пари.Както аз мога да спазвам законите така можеш и ти.

Коментар

Working...
                                X