М е н е ли питаш? Хора, бе не съм специалист по нумизматика, разберете го... :-(
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златни монети
Collapse
X
-
... ами защото златните монети са по-скъпи и по-слабо търсени - неслучайно има сребърни юбилейни, които са по-скъпи от някои златни. А Тересовата е началото на цяла серия, която смятам да си сбера цялата. Единствената златка, която е наистина рядкост (от юбилейните), е златният кинт, за който и по-долу писах. Аз лично съм много навит на сребърно-златно-платинената серия, ама разумът ми казва "найн!"
Вярно е - има такива "инвестиционни" монети - не знам що не ги пускат и в обращение - ще е много секси...Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBossАз пък реших че мога дс си купя някоя друга монета. А сега имам 2 златни, които са ми подарък и ми допада идеята за монетите.
Харесах си тази с цар ТЕРЕС където пусна БНБ но не намерих цена в интернет.
В сайта на ПИБ имацени на подобни златни монети, кюлчета и др.
ето линк ас цените http://fibank.bg/data/files/Prices_Au_11_2005_BG.pdf
Според вас не са ли малко дебели тези цени?
И кажете как да преценя дали една монета си заслужава или не да се купи.
Коментар
-
Чудна работа-Терес вече го хвана липсата,а пък Златната мама с детето от 1981 още продават на касите!При това ,,царския тираж'' е пет пъти по-голям!Не мога да си го обясня.Е аз съм и лаик де,ама все пак...Ако има някой сведущ по въпроса и не му представлява трудност,нека драсне два-три реда,моля.Предварително благодаря!
Коментар
-
Ал, в груба грешка си. Металът на Монетата с Дупките напримерно струва 3-4 кинта... ама я пробвай да си я намериш първо, а после и да я купиш за по-малко от 200 кинта...
Тези монети имат и друг плюс - тиражът им е регламентиран. А старите? Представи си, че дадеш 158 000 кинта напримерно, за монета, от която досега са открити само 18 бройки... и след два месеца някой изрови четири гърнета такива монети...
А юбилейните парички са си законно платежно средство - по какво съдиш, че не са истински? И изобщо какво означава "истински кинти"? Ми те в някакъв смисъл и акциите на някоя компания са мангизи - защото свободно се обменят срещу такива...Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
колко и да са готини новите монети те на практика нямат бог знае каква по-висока стойност от тази на метала. те не са истински парични средства и не се ценят от сериозните нумизмати.
моят съвет е да се инвестира в стари златни монети, български и чужди, сечени преди войната. те със сигурност са по-редки и ще си повишават цената. но струват доста повече от метала вложен в тях (както и едно добро дружество струва повече от балансовата стойност на активите си).
успех на новите нумизмати!
Коментар
-
Бигбосов - аз си я купих - наистина секси е - ако не си я виждал, погледни във Фотофорумът, в профилът ми - качил съм я на снимка... както и някои други - Първото българско евро, Монетата-с-трите-дупки, най-рядката съвременна българска монета - тая за спасяването на евреините, една друга готина со Свети Николай - покровител на рибари и на моряци и на финансисти...Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Bobi75
.
биг босов, предметите на изкустовото не са просто инвестиция, а мания - не е лесно да усещаш духа на изкуството
Коментар
-
Аз пък реших че мога дс си купя някоя друга монета. А сега имам 2 златни, които са ми подарък и ми допада идеята за монетите.
Харесах си тази с цар ТЕРЕС където пусна БНБ но не намерих цена в интернет.
В сайта на ПИБ имацени на подобни златни монети, кюлчета и др.
ето линк ас цените http://fibank.bg/data/files/Prices_Au_11_2005_BG.pdf
Според вас не са ли малко дебели тези цени?
И кажете как да преценя дали една монета си заслужава или не да се купи.
Коментар
Коментар