Колеги, а някой да има и да продава 1 стотинка 1981 г. с аверст "Народна Република България"? И за какви пари? Проявявам интерес и я купувам.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златни монети
Collapse
X
-
Серията 1981ва е като мининум в тираж 10000бр.
серията 1980 по-принцип се води рядка точно колкото и тази от 1979 като тираж, само че не се знае точно колко хиляди бройки още са донасечени от бнб. Донасичането по принцип не е много легално, но определено допреди години бнб го практикуваше. По принцип след като от една монета се отсече обявеният тираж, матрицата се унищожава пред свидетели.Аз например надали сега щях да притежавам пиефорт от 1979та ако бнб не беше пуснало още бройки някаде към 2000год, уж случайно намерени някаде в трезорите.Сега уж въведоха сертификати някакви, ама знае ли човек може скоро да пуснат още по 5000бр от златния лев и еврейчето.Все пак това е БГ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от viktoria1Момчета, искам да ви попитам, но моля ви, не ми се смейте, сега се уча - каква е разликата между гланц и мат-гланц на монета? И какво означава "пруф"? Благодаря ви предварително.
Proof Gold Coins are coins that have been specially struck for collectors and special occasions. They are not meant for circulation. Proof is not a grade but a designation for coins that have been struck, usually as preproduction samples.
The blanks from which the coins are made are usually specially prepared and are polished before being struck by the die. The dies themselves are specially prepared and polished also prior to the strike. This give the coin a special finish as proof coins are expected to be perfect. Strictly speaking any coin which is absolutely perfect is referred to as being in F.D.C. condition, an abbreviation of fleur de coin. The literal translation of fleur de coin is ‘flower of corner’ but is more taken to mean the flower of coins, i.e. the best possible, perfect.
There are different types of proof coins. Some are produced with a matt finish. Some have a reverse proof finish. The background is matt and the raised design is polished.. But most proof coins, and the ones that the majority of collectors look for, is the traditional matt design on a highly polished background.
With proof coins there is a stringent quality control with each coin being inspected for flaws. If one flaw or blemish is found the entire batch is usually checked and rechecked.
Proof coins are usually packed into capsules and a high quality display packaging along with information about the coins. Gold coins are soft and proofs, especially, should not be removed from the packaging which has been designed to protect the coin from nicks, scratches and any other blemish.
Proof gold coins are produced in limited amounts and runs, so are more rare than the uncirculated. This can only improve their value as time marches on. In times of economic need they are an excellent source of funds as they can always be sold.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ИмператорътПървоначално изпратено от GALBAПървоначално изпратено от viktoria1Момчета, да ви питам аз нали съм още начинаеща какво му е ценното на този 1 лев 1989 г., та той е само от преди 19 години, само с 7 години по-голям от менИ какво е тази емисия 1979 г.? Кажете ми, че нищо не вдявам. Ако желаете, разбира се. Поздрави на всички форумци
Коментар
-
Първоначално изпратено от GALBAПървоначално изпратено от viktoria1Момчета, да ви питам аз нали съм още начинаеща какво му е ценното на този 1 лев 1989 г., та той е само от преди 19 години, само с 7 години по-голям от менИ какво е тази емисия 1979 г.? Кажете ми, че нищо не вдявам. Ако желаете, разбира се. Поздрави на всички форумци
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от SabchoBTW GALBA, сега ти си в грешка, защото момичето май пита за левче от 1989г., а не за златното
Макар, че може би иска да пита за това, за което ламтят всички всички
и не я препечатиха, както стана с пруфа 80 и 81 г. Простете мен недоглеждащият!
Коментар
-
Първоначално изпратено от viktoria1Момчета, да ви питам аз нали съм още начинаеща какво му е ценното на този 1 лев 1989 г., та той е само от преди 19 години, само с 7 години по-голям от менИ какво е тази емисия 1979 г.? Кажете ми, че нищо не вдявам. Ако желаете, разбира се. Поздрави на всички форумци
Коментар
-
Първоначално изпратено от SabchoТъй като явно само си правите бъзик с мен, аукциона го спрях.GALBA си прави проби, другите недоволстват - напълнихте ми пощата с глупости .Няма да оставя да се получи като със златния лев.Реалната цена е около 400 до 450лв.Монетата си има нов собсвеник - приятел колекционер, а не спекулант.Продадена за 450лв.
Считам темата за затворена!!!
Коментар
-
Bobi75
Първоначално изпратено от SabchoТъй като явно само си правите бъзик с мен, аукциона го спрях.GALBA си прави проби, другите недоволстват - напълнихте ми пощата с глупости .Няма да оставя да се получи като със златния лев.Реалната цена е около 400 до 450лв.Монетата си има нов собсвеник - приятел колекционер, а не спекулант.Продадена за 450лв.
авно все пак на един от майлите си кандисал ...
Коментар
-
Тъй като явно само си правите бъзик с мен, аукциона го спрях.GALBA си прави проби, другите недоволстват - напълнихте ми пощата с глупости .Няма да оставя да се получи като със златния лев.Реалната цена е около 400 до 450лв.Монетата си има нов собсвеник - приятел колекционер, а не спекулант.Продадена за 450лв.
Коментар
Коментар