IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златни монети

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Да продължа малко по темата.
    Теоретично какво са според вас юбилейните монети? Юридически те са платежни средства, но мен тази теза ми издиша. Аз си мисля че когато купуваш от доказан продавач - монетен двор. банка или нещо такова би трябвало да няма проблем. Освен това трябва да са улекоти процедурата по отношение на пратки със цветни метали. Сега е около 3-5 пъти по скъпо от нормална поща и се изискват какви ли не документи. Аз поне не съм пращал такава. Ако някой е да сподели.
    Сега да споделя моето мнение за смисъла на закона. Пример: ако си купувате от Австралийския монетен двор (мойте любими пратката пристига идеално опакована, застрахована и изьожда от авторитетна институция и обикновено няма проблеми. Поне аз досега не съм имал. Пазарувал съм от Австралия, Нова Зенландия, Япония и няколко американски монетни двора. Може и да съм имал късмет.
    Проблема е с старите БГ монети, особено злато. В чужбина цените са по ниски, качеството е по добро, обикновено са калсифицирани от NGS. И когато ви я пратят нарушавате два закона, писах за това по долу, но основно е че внасяте в БГ злато , като не плащате мито, ДДС и т.н.(ако е от ЕС няма такива неща) и по просто казано абе нямате право да внасяте необявено злато. И какво се случва - конфискуват го, ние ду..ме и то става собственост на държавата. Обаче държавата не й трябват такива неща, щото никой не се е сетил поне в сбирката на БНБ да ги слагат. И ги пускат на търг от една невероятна институция - Агенция за държавни вземания. На търга някой купува монетката и оп ! вноса е осъществен, артикула е станал собственост на български гражданин. Е според мен има няква дупка в логиката.
    Всичко това се отнася за монети след 1880, преди това е съвсем друга работа. Още по лоша.
    Нумизматиката е огромен бизбнес в цял свят. Отделно България хич да не е има няква история и интересни предмети. И всички ние като добри хора паззарим от каде ли не, но в крайна сметка връщаме тези неща обратно. Което според мен е важно. Мисля си че трябва да има промяна. Толкова ли е трудно да се проверява на митница и ако купувача покаже история на покупката, от къде я е купил и т.н. да няма проблем. Говоря за неща след 1880.
    Малко неясно стана май, ама ме ядосва цялата тая работа. дано е било интересно.

Айде със здраве

Коментар

• Първоначално изпратено от niki88
      Не знам просто не ми се мисли в цивелизованите държавици всичко си е уредене и точно даже банките продават монетите по интернет тука ... Даже си мислих че сега БНБ с новата си страница ще пуснат и такава услуга, ама явно пречката е във високите етажи. Абе ще се оправим някога, ама май няма да сме живи
      Абе niki88, това набора ли ти е 88? Изглежда ми, че си пишеш за да си губиш времето. След публикацията на monopola не разбра ли, че е незаконно да се изпращат пратки с ценни метали или пари в обръщение по нормална поща. "Абе ще се оправим някога, ама май няма да сме живи" - от това си личи че говориш наизуст. Тоя път отдавна сме взели правилно решение. Ако не знаеш сме лидери в света по фалшифициране на предмети, монети и т.н с нумизматична стойност или такива със стойност на благородни метали. Прави си изводите сам за обикновената поща.

Коментар

• Не знам просто не ми се мисли в цивелизованите държавици всичко си е уредене и точно даже банките продават монетите по интернет тука ... Даже си мислих че сега БНБ с новата си страница ще пуснат и такава услуга, ама явно пречката е във високите етажи. Абе ще се оправим някога, ама май няма да сме живи

Коментар

• От изчерпателно по-изчерпателно обяснение .... да благодарим на монопола и да замълчим....

Коментар

• Колеги да се намеся и аз по отношение на Нова Зенландия а и малко инфо за пощенските разправии.
            Първо цените в монетния двор в Нова Зенландия са по високи отколкото ги пордава ПИБ. Но само за монетите който имат в ПИБ. В Нова Зенландия са изчерпани лебедите, птици от ФИджи и мисля някой от Баунти.
            ДОставката от НОва Зенландия е идеална, проблема е за начина на доставка изобщо.
            Ценни метали и парични знацимогат да се пренесят ЗАКОННО само със статут на валюрни пратки, тоест такива със специална охрана и особен ред на транспортиране. Всякакъв друг начин е НАРУШЕНИЕ на закона и подлежи на глоба от 1000 до 10000 лева, като отговорността е солидарна, което означава че може да се наложи и на изпращача и на получателя. Сами се сетете дало някой в БГ ще тръгне да търси изпращача някъде по света, естествено че ще глобят вас. Това е престъпление по Валутния закон, а отделно е административно нарушение на Закона за пощите.
            Това се отнася за пратки от навсякъде по света.
            Особено внимавайте ако купувате от ебай или пододбни сайтове от частни лице. Много малко вероятно е продавача да може да изпрати пратката като валюрна.
            За монети от неблагородни метали няма проблем, освен ако не са в обръщение в момента. Това се отнася и за банкноти.
            Проблема е още по голям - всички български юбилейни монети след 1998 са законно платежно средство в момента, тоест примерно монетата Баба Мартае никел мед, ако не се лъжа, но е платежно средство, а нямате право да изпращате или ПОЛУЧАВАТЕ пари по пощата.
            Отделно пощенските служители крадата като разпрани, подменят пратки и т.н.
            Абе една голяма ху.ня е цялата работа.

И за да не си помисли някой че говоря теоретично, аз вече съм го ду..ал за златна БГ монета от царските по този начин, има и други колеги за който знам. Задържат ли пратка на митницата, разберат ли че вътре има нещо от нещата който описвах НЯМА НИКАКЪВ ЗАКОНЕН НАЧИН да си вземете нещата.
            Единствената надежда са немарливи митничари дето пропускат разни неща или дълги дела срещу държавата за да обявите закона за противоконститоционен. На който му се занимава - УСПЕХ.
            Надявам се че с това безумно дълго мнение съм бил полезен, ако някой може да допълни ще е супер.

Айде със здраве

Коментар

Първоначално изпратено от niki88
              Първоначално изпратено от Hacko11
              Еми то ебаси какви представители са ако не могат да внесат някоя монета освен тези който предлагат. Само 5-ли 6-ли серий и монети досега са внесли. Разбирам да не могат да внесат някакви в супер лимитирани серии ама за всички....
              Ами виж какво ти е написал съфорумецът Наско - говорил е с тях, дамата е проявила желание, но не е станало. Ти не допускаш ли, че проблемът може да е на друго място, а не в ПИБ? Освен това, те си преценяват какво да внасят - нали серията, дето са я внесли трябва да се продаде.
              Човек всеки иска да си продаде монетите и да си възвърне парите, който е вкарала за тяхната направа и съответно да има печалба, затова не ми се вярва проблема да е в НЗМ, по- вероятно е някой от шефовете да не иска да купува повече монети преди да са продали наличните.Единсвената монета, която са внесли и се изчерпала е за 8-ми март всички други са налични на касите поправи ме ако бъркам.Та по тая логика наличните монети могат да не ги изчерпят още 10 години. Но те си знаят, ако вкарваха някакви по- интересни монети щяха да се изчерпват къде, къде по- бързо.
              Тук е станало някакво объркване с цитатите.
              Преполагам, че внасят няколко пъти годишно и не се занимават с единични поръчки. Нямам обяснение, но пак казвам, че ми отказаха. Освен това имах желание да поръчам няколко монети, не една.
              Действително имат монети, които не са налични в НЗМ, точно кои в момента не знам, трябва да проверя, но това не е толкова важно
              Мненията ми не са препоръка за взимане на инвестиционно решение

И още нещо:
              човешката глупост е

Коментар

Еми то ебаси какви представители са ако не могат да внесат някоя монета освен тези който предлагат. Само 5-ли 6-ли серий и монети досега са внесли. Разбирам да не могат да внесат някакви в супер лимитирани серии ама за всички....
                Ами виж какво ти е написал съфорумецът Наско - говорил е с тях, дамата е проявила желание, но не е станало. Ти не допускаш ли, че проблемът може да е на друго място, а не в ПИБ? Освен това, те си преценяват какво да внасят - нали серията, дето са я внесли трябва да се продаде.
                Човек всеки иска да си продаде монетите и да си възвърне парите, който е вкарала за тяхната направа и съответно да има печалба, затова не ми се вярва проблема да е в НЗМ, по- вероятно е някой от шефовете на ПИБ да не иска да купува повече монети преди да са продали наличните. Единсвената монета, която са внесли и се изчерпала е за 8-ми март всички други са налични на касите поправи ме ако бъркам.Та по тая логика наличните монети могат да не ги изчерпят още 10 години. Но те си знаят, ако вкарваха някакви по- интересни монети щяха да се изчерпват къде, къде по- бързо.
                Ако става на вапрос когато излезе монетата за 8-ми март и аз и писах на тая кака да я питам дали могат да внесат и други монет и и тя ми каза че не внасят други освен тези който са на страницата на ПИБ.

Коментар

Питал съм ги дали могат да ми доставят монети от НЗМ, които не предлагат, и отговорът беше отрицателен. Дамата, която се занимава с монети говори по телефона няколко пъти, с други думи прояви желание, но... не можело. Само това, което го имат в наличност.
                  В крайна сметка това са неща, на които стойността е нещо много относително
                  Поне аз не мога да се оплача от куриерите. До сега съм получавал това, което съм поръчал. Не е имало липси. Единственият проблем (ако може да се каже, че е проблем) е, че куриерът доставя пратката на адреса, който му е посочен, и я предава без подпис на първият човек, който срещне. В този смисъл е добре да се посочва адрес, на който постоянно има "доверени" хора, които да получат пратката.

Живи и здрави всички!

Коментар

• Първоначално изпратено от Hacko11
                    Първоначално изпратено от Noize
                    ПИБ са официалният им представител в БГ и е напълно нормално при тях да излиза по-изгодно. Освен това можеш да се обърнеш към тях и да ги питаш дали ще внасят някои от монетите, които те интересуват.
                    Аз, честно казано, не бих рискувал самостоятелно - знам ли дали няма да ми я откраднат разните там куриери.
                    Питал съм ги дали могат да ми доставят монети от НЗМ, които не предлагат, и отговорът беше отрицателен. Дамата, която се занимава с монети говори по телефона няколко пъти, с други думи прояви желание, но... не можело. Само това, което го имат в наличност.
                    Поне аз не мога да се оплача от куриерите. До сега съм получавал това, което съм поръчал. Не е имало липси. Единственият проблем (ако може да се каже, че е проблем) е, че куриерът доставя пратката на адреса, който му е посочен, и я предава без подпис на първият човек, който срещне. В този смисъл е добре да се посочва адрес, на който постоянно има "доверени" хора, които да получат пратката.

Живи и здрави всички!

Коментар

• Първоначално изпратено от Noize
                      ПИБ са официалният им представител в БГ и е напълно нормално при тях да излиза по-изгодно. Освен това можеш да се обърнеш към тях и да ги питаш дали ще внасят някои от монетите, които те интересуват.
                      Аз, честно казано, не бих рискувал самостоятелно - знам ли дали няма да ми я откраднат разните там куриери.

Живи и здрави всички!
                      Мненията ми не са препоръка за взимане на инвестиционно решение

И още нещо:
                      човешката глупост е

Коментар

• ПИБ са официалният им представител в БГ и е напълно нормално при тях да излиза по-изгодно. Освен това можеш да се обърнеш към тях и да ги питаш дали ще внасят някои от монетите, които те интересуват.

Коментар

• ПЛАЩА СЕ С КРЕДИТНА КАРТА, ЗАСЛУЖАВА СИ АКО НИКОЯ БАНКА В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ВНЕСЛА СЪОТВЕТНАТА МОНЕТА.
                          Първоначално изпратено от stoian
                          Добре де като сметнах цената на златните им монети -излиза по евтино да си ги купиш от ПИБ-може би за по-голяма поръчка си заслужава.
                          Първоначално изпратено от bogibog
                          Първоначално изпратено от 116
                          Хубавото на сайта на Новозеландския монетен двор е че при оформянето на ордера, е че ти показва чарджовете преди да го потвърдиш. Ако не ти изнася можеш да не го потвърждаваш. Като избереш плащане в ? ще знаеш съвсем точно какво ще ти струва. Пействам ти реален мой ордер - доставката е изпълнена - така че можеш да си направиш преценката:

fc1176cc Women's International Day Coin 1 ?43.00
                          fc1210cc H.M.A.V. Bounty Silver Coloured Coin 1 ?49.00
                          Total Goods ?92.00
                          Shipping ?14.13
                          Insurance ?1.84
                          TOTAL ?107.97

P.S. Забравих да уточня, че доставката е на посочения от теб адрес - така че не я освобождаваш от разни митници и куриери, които да те натоваят с разходи, но трябва да имаш едно на ум - доставката е до посочения от теб адрес, но не я предават срещу подпис, т.е. ще я оставят там и ти трябва да си сигурен, че ако я получи друг ще ти я даде - При мен в банката няма проблем, за това ги получавам на служебния адрес :-)
                          А как се плаща.....рових, рових - неразбрах!?!
                          Като начало прочети това http://www.nzmint.com/nzmint.mv?page=how_to_shop

Коментар

• Добре де като сметнах цената на златните им монети -излиза по евтино да си ги купиш от ПИБ-може би за по-голяма поръчка си заслужава.
                            Първоначално изпратено от bogibog
                            Хубавото на сайта на Новозеландския монетен двор е че при оформянето на ордера, е че ти показва чарджовете преди да го потвърдиш. Ако не ти изнася можеш да не го потвърждаваш. Като избереш плащане в ? ще знаеш съвсем точно какво ще ти струва. Пействам ти реален мой ордер - доставката е изпълнена - така че можеш да си направиш преценката:

Total Goods ?92.00
                            Shipping ?14.13
                            Insurance ?1.84
                            TOTAL ?107.97

P.S. Забравих да уточня, че доставката е на посочения от теб адрес - така че не я освобождаваш от разни митници и куриери, които да те натоваят с разходи, но трябва да имаш едно на ум - доставката е до посочения от теб адрес, но не я предават срещу подпис, т.е. ще я оставят там и ти трябва да си сигурен, че ако я получи друг ще ти я даде - При мен в банката няма проблем, за това ги получавам на служебния адрес :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от bogibog

Total Goods ?92.00
                              Shipping ?14.13
                              Insurance ?1.84
                              TOTAL ?107.97

Коментар

• Първоначално изпратено от 116

Total Goods ?92.00
                                Shipping ?14.13
                                Insurance ?1.84
                                TOTAL ?107.97

Коментар

Working...
                                X