Първоначално изпратено от Julius_BG
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златни монети
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнениеНякой купувал ли е 10 лв и 20 лв с Фердинанд, златни.
Знам, че вървят скъпо и са редки. А като дизайн и грамаж приличат на 10-те и 20-те златни франка с Наполеон.
Има защо да приличат да ти кажа.
Както и да са скъпи и редки.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнение123 бройки
Днес двулевката ще свърши в БНБ
Честит Джулай морнинг на всички!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеЗащо мислиш, че са били надценени?
Ти гледаш само борсовата цена на златото и цъкаш на калкулатора.
Това не ти е кленов лист, кенгуру или филхармония в неограничен тираж...
А какво да кажем за медни, алуминиеви или не-знам-си-още какви монети, които са в пъти по-скъпи от златните? Тогава трябва да са свръх-турбо-надценени... ама ги купуват, да знаеш!
И аз съм виждал големи колекции български сребърни монети след 1944 г. И не могат да се продадат.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнениеТо златото се качва и слиза, но дългосрочно кривата върви нагоре.
Новите златни монети на БНБ също бяха надценени по 1000 + лева, но се изкупиха.
Ти гледаш само борсовата цена на златото и цъкаш на калкулатора.
Това не ти е кленов лист, кенгуру или филхармония в неограничен тираж...
А какво да кажем за медни, алуминиеви или не-знам-си-още какви монети, които са в пъти по-скъпи от златните? Тогава трябва да са свръх-турбо-надценени... ама ги купуват, да знаеш!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеПознавам колекционери, които ги имат и двете. Грейдвани, със сертификат за качество.
Но цените в Олх-а в момента са безумни, възползват се от ситуацията.
Мисля, че знам къде могат да се намерят на по-добра цена.
Сечени са в Австрия (Антон Шарф). Отбелязано е на гърба.
Но при тях златната компонента отдавна е по-ниска от 1/2 от цената. Тиража и качеството са определящи.
За част от хората - със сигурност (паника, страх, войни, инфлации...)
И ги разбирам - приравнена е към инвестиционното злато, няма ДДС, имаш ф-ра за покупка на твое име, отделно сертификат! Можеш колкото искаш да си прекараш през границата, мисля че никой не може нищо да ти каже?? Само че аз тая монета я чакам откакто БНБ я обяви в програмата си!
И ще видиш, че след войната инвестиционното злато ще слезе под нивото на паника, докато тази - не.
Новите златни монети на БНБ също бяха надценени по 1000 + лева, но се изкупиха.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнениеНякой купувал ли е 10 лв и 20 лв с Фердинанд, златни.
Знам, че вървят скъпо и са редки. А като дизайн и грамаж приличат на 10-те и 20-те златни франка с Наполеон.
Но цените в Олх-а в момента са безумни, възползват се от ситуацията.
Мисля, че знам къде могат да се намерят на по-добра цена.
Сечени са в Австрия (Антон Шарф). Отбелязано е на гърба.
Но при тях златната компонента отдавна е по-ниска от 1/2 от цената. Тиража и качеството са определящи.
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеТова с двулевката е като пазаренето на злато месец Март,когато Русия влезе в Украйна.
И ги разбирам - приравнена е към инвестиционното злато, няма ДДС, имаш ф-ра за покупка на твое име, отделно сертификат! Можеш колкото искаш да си прекараш през границата, мисля че никой не може нищо да ти каже?? Само че аз тая монета я чакам откакто БНБ я обяви в програмата си!
И ще видиш, че след войната инвестиционното злато ще слезе под нивото на паника, докато тази - не.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнение123 бройки
Дбес двулевката ще свърши в БНБ
Коментар
-
Първоначално изпратено от mitaka7 Разгледай мнение
С риск да ми се смеят тука разбиращите материята, исках да кажа в предния ми пост, че при обратно изкупуване няма да ти направят проблем, ако монетата е между тези 6,45гр. и 6,37гр.
Между другото си купих от Тавекс една монета - белгийски 20 франка и на везната им излезе 6,47гр. Или са ми продали менте, или везната им не е читава(нещо ми смънкаха за някаква разлика до 0,02гр.), или съм ударил кьоравото.
Last edited by Evgo; 30.06.2022, 17:15.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
Стандартът е 6,45 гр за 20 франка или за 20 италиански лири.
Между другото си купих от Тавекс една монета - белгийски 20 франка и на везната им излезе 6,47гр. Или са ми продали менте, или везната им не е читава(нещо ми смънкаха за някаква разлика до 0,02гр.), или съм ударил кьоравото.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mitaka7 Разгледай мнение
Някъде пишеше, че има стандарт до колко грама е "историческа монета" или там както се казва. За наполеоните имам спомен (не съм сигурен) до 6,37 гр.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнениеДа ви кажа, че при историческите златни монети може да има разминаване в грамажа, защото някой са ползвани много пъти и са се "поизтъркали/изпилили".
Купуваш монета с тегло 6,45 гр, а като я претеглят тя е 6,25 гр. И ти губиш 0,20 гр или около 18 лв. Един ден може да я продаваш не като "историческа монета, а като материал и тогава има значение.
Коментар
-
Да ви кажа, че при историческите златни монети може да има разминаване в грамажа, защото някой са ползвани много пъти и са се "поизтъркали/изпилили".
Купуваш монета с тегло 6,45 гр, а като я претеглят тя е 6,25 гр. И ти губиш 0,20 гр или около 18 лв. Един ден може да я продаваш не като "историческа монета, а като материал и тогава има значение.
Коментар
Коментар