IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златни монети

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
    То златото се качва и слиза, но дългосрочно кривата върви нагоре.

Новите златни монети на БНБ също бяха надценени по 1000 + лева, но се изкупиха.
    Защо мислиш, че са били надценени?
    Ти гледаш само борсовата цена на златото и цъкаш на калкулатора.
    Това не ти е кленов лист, кенгуру или филхармония в неограничен тираж...
    А какво да кажем за медни, алуминиеви или не-знам-си-още какви монети, които са в пъти по-скъпи от златните? Тогава трябва да са свръх-турбо-надценени... ама ги купуват, да знаеш!

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
      Познавам колекционери, които ги имат и двете. Грейдвани, със сертификат за качество.
      Но цените в Олх-а в момента са безумни, възползват се от ситуацията.
      Мисля, че знам къде могат да се намерят на по-добра цена.
      Сечени са в Австрия (Антон Шарф). Отбелязано е на гърба.
      Но при тях златната компонента отдавна е по-ниска от 1/2 от цената. Тиража и качеството са определящи.

За част от хората - със сигурност (паника, страх, войни, инфлации...)
      И ги разбирам - приравнена е към инвестиционното злато, няма ДДС, имаш ф-ра за покупка на твое име, отделно сертификат! Можеш колкото искаш да си прекараш през границата, мисля че никой не може нищо да ти каже?? Само че аз тая монета я чакам откакто БНБ я обяви в програмата си!
      И ще видиш, че след войната инвестиционното злато ще слезе под нивото на паника, докато тази - не.
      То златото се качва и слиза, но дългосрочно кривата върви нагоре.

Новите златни монети на БНБ също бяха надценени по 1000 + лева, но се изкупиха.

Коментар

Някой купувал ли е 10 лв и 20 лв с Фердинанд, златни.
        Знам, че вървят скъпо и са редки. А като дизайн и грамаж приличат на 10-те и 20-те златни франка с Наполеон.
        Познавам колекционери, които ги имат и двете. Грейдвани, със сертификат за качество.
        Но цените в Олх-а в момента са безумни, възползват се от ситуацията.
        Мисля, че знам къде могат да се намерят на по-добра цена.
        Сечени са в Австрия (Антон Шарф). Отбелязано е на гърба.
        Но при тях златната компонента отдавна е по-ниска от 1/2 от цената. Тиража и качеството са определящи.

Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
        Това с двулевката е като пазаренето на злато месец Март,когато Русия влезе в Украйна.
        За част от хората - със сигурност (паника, страх, войни, инфлации...)
        И ги разбирам - приравнена е към инвестиционното злато, няма ДДС, имаш ф-ра за покупка на твое име, отделно сертификат! Можеш колкото искаш да си прекараш през границата, мисля че никой не може нищо да ти каже?? Само че аз тая монета я чакам откакто БНБ я обяви в програмата си!
        И ще видиш, че след войната инвестиционното злато ще слезе под нивото на паника, докато тази - не.

Коментар

• Някой купувал ли е 10 лв и 20 лв с Фердинанд, златни.

Знам, че вървят скъпо и са редки. А като дизайн и грамаж приличат на 10-те и 20-те златни франка с Наполеон.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнение
            123 бройки
            Дбес двулевката ще свърши в БНБ
            Това с двулевката е като пазаренето на злато месец Март,когато Русия влезе в Украйна.

Коментар

• 123 бройки
              Дбес двулевката ще свърши в БНБ
              Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

Коментар

• Първоначално изпратено от mitaka7 Разгледай мнение

С риск да ми се смеят тука разбиращите материята, исках да кажа в предния ми пост, че при обратно изкупуване няма да ти направят проблем, ако монетата е между тези 6,45гр. и 6,37гр.
                Между другото си купих от Тавекс една монета - белгийски 20 франка и на везната им излезе 6,47гр. Или са ми продали менте, или везната им не е читава(нещо ми смънкаха за някаква разлика до 0,02гр.), или съм ударил кьоравото.
                Едва ли са ти продали менте.

Last edited by Evgo; 30.06.2022, 17:15.

Коментар

Стандартът е 6,45 гр за 20 франка или за 20 италиански лири.
                  С риск да ми се смеят тука разбиращите материята, исках да кажа в предния ми пост, че при обратно изкупуване няма да ти направят проблем, ако монетата е между тези 6,45гр. и 6,37гр.
                  Между другото си купих от Тавекс една монета - белгийски 20 франка и на везната им излезе 6,47гр. Или са ми продали менте, или везната им не е читава(нещо ми смънкаха за някаква разлика до 0,02гр.), или съм ударил кьоравото.

Коментар

• Първоначално изпратено от mitaka7 Разгледай мнение

Някъде пишеше, че има стандарт до колко грама е "историческа монета" или там както се казва. За наполеоните имам спомен (не съм сигурен) до 6,37 гр.
                    Стандартът е 6,45 гр за 20 франка или за 20 италиански лири.

Коментар

Да ви кажа, че при историческите златни монети може да има разминаване в грамажа, защото някой са ползвани много пъти и са се "поизтъркали/изпилили".

Купуваш монета с тегло 6,45 гр, а като я претеглят тя е 6,25 гр. И ти губиш 0,20 гр или около 18 лв. Един ден може да я продаваш не като "историческа монета, а като материал и тогава има значение.
                      Някъде пишеше, че има стандарт до колко грама е "историческа монета" или там както се казва. За наполеоните имам спомен (не съм сигурен) до 6,37 гр.

Коментар

• Да ви кажа, че при историческите златни монети може да има разминаване в грамажа, защото някой са ползвани много пъти и са се "поизтъркали/изпилили".

Купуваш монета с тегло 6,45 гр, а като я претеглят тя е 6,25 гр. И ти губиш 0,20 гр или около 18 лв. Един ден може да я продаваш не като "историческа монета, а като материал и тогава има значение.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                          Според теб как стана схемата с изкупуването на Пенчо Славейков
                          Един купи 1000 бройки от 2 к тираж.
                          Още помня как ми предложи колега да я вземем, викам 36 бона, кво ще го правим тоя бакър.
                          После вече на Елин сложиха по 2 бр. ограничения, на Председателството май и по 1 бр. беше.
                          Ама кел файда като в БНБ касите са две и взимаш на едната и на излизане взимаш и от другата.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                            Да, видяхме вече.
                            Чудех се само дали при търговските банки, където монетата се предлага има същото ограничение?
                            Ти знаеш ли?
                            (като сценариите със селските тарикати и комбинаториките не ги коментираме)
                            Както преценят.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                              Аз ще ти отговоря - банките заявяват бройка, обикновено до половината тираж. Този тираж е вътрешно разпределен и не, няма да стигне до Стрелча, освен ако от тамошния клон изрично не си поискат от централата им, което те не правят. Като идеш ти като шматка в банката, няма да ти дадат, щото си никой и не си си я запазил. Като ида аз и се познавам с шефа, ще ми я дадат, щото тя си е там, под масата. Монети от централата на БНБ си купуват само балъците, другите ходят в клоновете им в страната - да, БНБ има няколко клона, или в онова до дъ мол в полигона. Варианти - бол, само желание и пари да има. Според теб как стана схемата с изкупуването на Пенчо Славейков
                              Добро утро,

адвокатите и юристите са много умни хора и ги уважавам,

Преди 18г, когато си бил в началото на кариерата си, предполагам не си имал тези контакти, бачкал си здраво и си мислел все за мацки, нали,

Коментар

• Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнение
                                БНБ удължава ограничението да продава по 1 бр на лице от златната двулевка. Безпрецедентно е това!
                                Да, видяхме вече.
                                Чудех се само дали при търговските банки, където монетата се предлага има същото ограничение?
                                Ти знаеш ли?
                                (като сценариите със селските тарикати и комбинаториките не ги коментираме)

Коментар

Working...
                                X