IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златни монети

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Еми тя паниката от инфлацията създаде десетки балони, балончета и мехурчета... Където и да се обърнеш - бягащи, горещи пари! Аз от 3 мес. им разправям, че е златно време човек да се отърве от боклуците си, щото в момента всичко се пласира без проблем. Само след 1-2 мес. вече няма да е така. Затова беше малко кофти, че емисията на двулевката съвпадна с тая истерия... иначе тиража сигурно щеше да е по-малък, или цената по-ниска, но и така не е голяма драмата...

Кленовите листа са 'арни, но златото засега го виждам да слезе м/у 1500 и 1600 $, докато долара да влезе в рейнджа 2.10-2.20 лв. (лични виждания).

Коментар

• Сега погледнах цените в аукциона - човече, тези тотално са аут ъф спейс с тези цени. Всякаква гмеж вече е грейдвана и в капсула и струва невероятни цифри. Явно е създаден някакъв супер изкуствен хайп, който е точно като преди пукване на балон - всеки втори е нумизмат, без да знае значението на тази дума, или пък просто няма сделки и цените са си надути за спорта. 15 бона за свети гошо и златния леФ - буахахаха, тези са спали не на открито, ми не знам къде. За монети, на които абсолютно задължително има червени петънца, да се искат подобни суми. Или пък за медта - търкалящи се буквално до вчера монети по 18 кинта, днес ми струват по 200-300 кинта. Е, няма такъв смях.

Но цар-пазар, пожелавам успех на участниците в него, аз предпочитам стандартните кленови листа и акции
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
        пак ли трябва аз да отговарям? Няма ли някой от по-опитните да се включи, или не искате да плашите цацата ОК, ето ти ситуацията - допреди 5 години търсенето на нумизматични монети беше много слабо (купуваха се само евтинджосите по 20-30 лева), а преди 20 години пък беше на ол тайм лоу. Затова и БНБ, след като им залежаваха хиляди златни монети от всеки вид и сорт по мазетата, решиха да намаляват тиражите докато може. Златния лев дъъъълго време се търкаляше из мазетата, въпреки малкия си тираж (мисля, 2000 бройки беше) и никой не го щеше. В един щастлив момент, като тръгна цената на златото нагоре, а БНБ (те там са гениЙ) не си осъвременяваше цените, а тази монета беше чисто злато (и единствената по-голяма такава, другите бяха 900/1000), та злтарите я изкупиха и претопиха за метал. Така изведнъж тя свърши и се създаде първата полуистерия - щото хем малък тираж, хем около половината се претопи. Друга подобна монета беше еврейската (сребърна) - просто огромна част от тиража отиде в Израел, тук останаха под 1000 бройки. С други думи, тогава имаше до 1000 нумизмати, при това пряко сили, другото си лежеше по складовете.

Затова и Свети Гошо, с все хайпа по него, беше 1500 бройки, като около 500 бройки от тях отидоха по министерствата за подаръци, т.е. пак останаха 100 бройки, които вече се изкупиха на цена около 500 лева бройката. Стана и тук малко хайп, та се поизкупи и малкия Гошо, който беше 8000 бройки по около 100 лева парчето май, но не особено. В един момент, около година по-късно, аз се сетих, че ми трябват тези монети - голямата си купих от един шматарок от министерствата (тогава имах доста кинти от акциите) на около 1000 лева, от малката ми намериха 10 бройки по банките, та ги взех и тях на по 100-на лева, не помня вече точно.

Та по това време, т.е. преди 10-15 години хайп нямаше, осовен около 2-3 монети, обясних защо, а БНБ си пускаше златца на конвейер всяка година (основно малките монети по 100-на лева), намалявайки тиража всяка следваща година - от 20 000 тираж на първите дребосъци, та до 6000 на последната Богородица. И си ги имаше, и си се търкаляха с години. Примерно на племенницата през 2008 купих от касите на БНБ "125 години БНБ", на една приятелка взех "Десетилетието" през 2014 или 2015 пак от БНБ - всичко си имаше, нямаше ядове, просто нямаше хайп и нямаше кинти у народа.

По едно време БНБ взеха да секат и медни - в началото няха май по 8000 бройки тираж, който все намаляваше та до 2000 на пенчо и Пелин. Аз не ги търсих, докато не стана номера с Пенчо, щото за чий ми е мед? След това вече почнах да си ги събирам, като почнах от Пелин, а тези преди него си ги купих от Монетния двор през 2019 май беше - всичко си висеше по мазетата - общо да съм дал към 200 лева за тази безсмислена мед (дсетина монети май бяха общо, не ми се брои сега). Преди няколко месеца приятел ми вика - ми виж и цените. Ми видях ги - махнах цялата колекция (без пенчо, него така и не го купих) за 1500 лева - народът е изтрещел.

Та, с две думи, че стана дълго, ма питаш учтиво - в момента има някакъв безумен хайп по всичко (освен акции, там е друга бира, изключая няколко балона, където ще ядат хурката здраво) - бетон, монети, квото се сетиш. Просто хората имат пари и се притесняват за инфлацията, та затова набиват кинтата където им дойде. За мен цена от 4000 лева за 2-та лева е крайно неоправдана, но щом има търсене, нека да е толкова. Този хайп обаче ще премине - занимвам се любитески с монети от 198 и някоя си, когато баща ми донесе първите, така че прогнозата ми е, че ако златото не качи съществено, ще има 2-ки и под сегашната продажна цена на БНБ. Обясних защо за мен е безсмислено да се набиват пари в златна нумизматика, дето е много скъпа - появяват се чевеникави петънца и съсипват цялата монета.

На теб бих ти дал съвет - рейтвай си монетата и я затвори в херметическа опаковка с това рейтване. не че ще избягаш от петънцата, но вече ще има сертификат, че е прууф и е рейтвана, та поне на тапия ще я спасиш Успей с инвестирането в нумизматика
        +1

Ние също си събираме с брат ми монетки от деца, чуждестранни, български, социалистически, стари пари и т.н. На село разровихме всичко и открихме няколко парчета (2 от тях ценни). Също баба ми и дядо ми имаха и бяха намирали няколко монети, включително златна перпера, но ги харизаха на чужди хора навремето.

Сега подарявам златни исторически монети на племеника ми.

Преди 15-20 г хората бяха с малки доходи и за това стоката на БНБ (монетите) залежаваше.

Иначе е интересно хоби. Дори чета какво намират нашите археолози в последно време.

Коментар

• Да, мисля че вече говорим за едно и също.

Писал си коментара по същото време, в който дописах моя (виж само последните 3 реда).

Коментар

• Ти не разбираш "логиката" на БНБ Първо, в БНБ има залежало злато и те си го пласират така като създадват и работни места и второ, там ситуацията е: не се търси - намаляваме тиража, търси се - увеличаваме го. И затова си има специални хора, които лапкат тлъсти заплатки по 5к+ и определят тиража по тази "сложна" формула Свети Гошо се изкупи, затова свети Димитър беше в такъв тираж (2009). като видяха, че не се изкупува, следващата на Наум (2010) вече беше 3000 и се тъкаляше също доволно дълго, а всички останали бяха по 2000 тираж (последната през 2020) и не свършиха, и нямаше опашки. И сега, понеже е хайп - бааааааам 4000 бройки тираж. И се изкупи, поне в БНБ - сигурен съм, че мога да намеря с малко връзки по банките Затова и казвам, че поне 2-ката, ако не стане нещо със златото като избухване, ще я видим под цената на БНБ. Апроп, така съм купувал точно гореописаните след Гошо - на цена на метала почти и под цената на БНБ. Ама всеки си знае
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Мерси за отделеното време и отговора!

И все пак продължавам да не им разбирам логиката - Св. Георги, емисия 2007, тираж 1500, само две години по-късно (не е да кажеш 20 год. разлика) секат Св. Димитър - 4000 тираж /говорим за 100-левката от 8.64 гр./ И то при условие, че 2007 пак имаше инфлация, паника покрай влизането в ЕС, т.е. все условия да се разпродаде бързо, докато 2009 вече дойде фин. криза, където логиката е даже обратната - по-скоро да не успееш да пласираш по-големия тираж. Ама както и да е... мерси още веднъж.

п.п.п.
              От друга страна аз гледам нещата в ретроспекция, но Бнб понеже си обявяват програмата за години напред, явно като са видяли лудницата покрай Гошо, както казваш и са решили да насекат повечко Димитровци, без да си дават сметка за текущата иконом. ситуация в момента на пускането им!?
              Last edited by Julius_BG; 06.07.2022, 14:03.

Коментар

• пак ли трябва аз да отговарям? Няма ли някой от по-опитните да се включи, или не искате да плашите цацата ОК, ето ти ситуацията - допреди 5 години търсенето на нумизматични монети беше много слабо (купуваха се само евтинджосите по 20-30 лева), а преди 20 години пък беше на ол тайм лоу. Затова и БНБ, след като им залежаваха хиляди златни монети от всеки вид и сорт по мазетата, решиха да намаляват тиражите докато може. Златния лев дъъъълго време се търкаляше из мазетата, въпреки малкия си тираж (мисля, 2000 бройки беше) и никой не го щеше. В един щастлив момент, като тръгна цената на златото нагоре, а БНБ (те там са гениЙ) не си осъвременяваше цените, а тази монета беше чисто злато (и единствената по-голяма такава, другите бяха 900/1000), та злтарите я изкупиха и претопиха за метал. Така изведнъж тя свърши и се създаде първата полуистерия - щото хем малък тираж, хем около половината се претопи. Друга подобна монета беше еврейската (сребърна) - просто огромна част от тиража отиде в Израел, тук останаха под 1000 бройки. С други думи, тогава имаше до 1000 нумизмати, при това пряко сили, другото си лежеше по складовете.

Затова и Свети Гошо, с все хайпа по него, беше 1500 бройки, като около 500 бройки от тях отидоха по министерствата за подаръци, т.е. пак останаха 100 бройки, които вече се изкупиха на цена около 500 лева бройката. Стана и тук малко хайп, та се поизкупи и малкия Гошо, който беше 8000 бройки по около 100 лева парчето май, но не особено. В един момент, около година по-късно, аз се сетих, че ми трябват тези монети - голямата си купих от един шматарок от министерствата (тогава имах доста кинти от акциите) на около 1000 лева, от малката ми намериха 10 бройки по банките, та ги взех и тях на по 100-на лева, не помня вече точно.

Та по това време, т.е. преди 10-15 години хайп нямаше, осовен около 2-3 монети, обясних защо, а БНБ си пускаше златца на конвейер всяка година (основно малките монети по 100-на лева), намалявайки тиража всяка следваща година - от 20 000 тираж на първите дребосъци, та до 6000 на последната Богородица. И си ги имаше, и си се търкаляха с години. Примерно на племенницата през 2008 купих от касите на БНБ "125 години БНБ", на една приятелка взех "Десетилетието" през 2014 или 2015 пак от БНБ - всичко си имаше, нямаше ядове, просто нямаше хайп и нямаше кинти у народа.

По едно време БНБ взеха да секат и медни - в началото няха май по 8000 бройки тираж, който все намаляваше та до 2000 на пенчо и Пелин. Аз не ги търсих, докато не стана номера с Пенчо, щото за чий ми е мед? След това вече почнах да си ги събирам, като почнах от Пелин, а тези преди него си ги купих от Монетния двор през 2019 май беше - всичко си висеше по мазетата - общо да съм дал към 200 лева за тази безсмислена мед (дсетина монети май бяха общо, не ми се брои сега). Преди няколко месеца приятел ми вика - ми виж и цените. Ми видях ги - махнах цялата колекция (без пенчо, него така и не го купих) за 1500 лева - народът е изтрещел.

Та, с две думи, че стана дълго, ма питаш учтиво - в момента има някакъв безумен хайп по всичко (освен акции, там е друга бира, изключая няколко балона, където ще ядат хурката здраво) - бетон, монети, квото се сетиш. Просто хората имат пари и се притесняват за инфлацията, та затова набиват кинтата където им дойде. За мен цена от 4000 лева за 2-та лева е крайно неоправдана, но щом има търсене, нека да е толкова. Този хайп обаче ще премине - занимвам се любитески с монети от 198 и някоя си, когато баща ми донесе първите, така че прогнозата ми е, че ако златото не качи съществено, ще има 2-ки и под сегашната продажна цена на БНБ. Обясних защо за мен е безсмислено да се набиват пари в златна нумизматика, дето е много скъпа - появяват се чевеникави петънца и съсипват цялата монета.

На теб бих ти дал съвет - рейтвай си монетата и я затвори в херметическа опаковка с това рейтване. не че ще избягаш от петънцата, но вече ще има сертификат, че е прууф и е рейтвана, та поне на тапия ще я спасиш Успей с инвестирането в нумизматика

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                  Оближи я, тъкмо да ѝ се вдигне малко стойността!

То в днешно време с 3 лева какво можеш да си купиш?

п.п.
                  Знаещи няма ли...? (за тиража)
                  600 рупли

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                    Ного ясно, че ще свърши. А някои на опашката коментираха, че щяха да се търкаля със седмици по гишетата. Иначе двулавката не е особено секси, но е тлъстичка. Ного ми се щеше да я оближа, ама устоях на изкушението. Ся със Златният кинт са ми изключително могъщ и секси комплект.
                    Оближи я, тъкмо да ѝ се вдигне малко стойността!

То в днешно време с 3 лева какво можеш да си купиш?

п.п.
                    Знаещи няма ли...? (за тиража)

Коментар

Не струва, ама............. За няма и 5 дена отлетя?

Оттук нататък цената вече е в свободна летежна фаза.

Ного ясно, че ще свърши. А някои на опашката коментираха, че щяха да се търкаля със седмици по гишетата. Иначе двулавката не е особено секси, но е тлъстичка. Ного ми се щеше да я оближа, ама устоях на изкушението. Ся със Златният кинт са ми изключително могъщ и секси комплект.
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Да питам знаещите - каква е причината монетите от една и съща серия да са с различен тираж? Напр. при Иконографията каква е логиката Св. Георги да е с едва 1500 тираж, а Св. Димитър - 4000 бр.? И двете имена са силно популярни и ако основанието е "Вероятност за пласиране" - то не мисля, че би имало проблем да пласират и 4000-тираж на Св. Георги!? Останалите светци гледат масово са отсечени в 2000-тираж.

Серията с манастирите напр. всички са по 3000 бр. с изключение единствено на Зографския манастир.
                        Серията с владетелите повечето също се движат около 3 хил. бройки тираж (с изключение на Крум и Самуил). Още няма инфо за предстоящите Калоян и Шишман.
                        За да се бият играчорчетата за тая с малкият тираж на вторичният пазар.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Да питам знаещите - каква е причината монетите от една и съща серия да са с различен тираж? Напр. при Иконографията каква е логиката Св. Георги да е с едва 1500 тираж, а Св. Димитър - 4000 бр.? И двете имена са силно популярни и ако основанието е "Вероятност за пласиране" - то не мисля, че би имало проблем да пласират и 4000-тираж на Св. Георги!? Останалите светци гледат масово са отсечени в 2000-тираж.

Серията с манастирите напр. всички са по 3000 бр. с изключение единствено на Зографския манастир.
                          Серията с владетелите повечето също се движат около 3 хил. бройки тираж (с изключение на Крум и Самуил). Още няма инфо за предстоящите Калоян и Шишман.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бонвиван Разгледай мнение
                            Абе тя още вчера в 9.00 щеше да е свършила, но се появи допълнителното ограничение за бройката.
                            Еми по-добре така... повече хора да успеят да си я закупят (поне на теория).
                            Last edited by Julius_BG; 01.07.2022, 19:00.

Коментар

• Абе тя още вчера в 9.00 щеше да е свършила, но се появи допълнителното ограничение за бройката.
                              Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
                                Тази монета не струва ,освен в случаите на сантимент някакъв
                                Не струва, ама............. За няма и 5 дена отлетя?

Оттук нататък цената вече е в свободна летежна фаза.

Коментар

Working...
                                X