Предстои ми разходка до Виена. Имам намерение да си купя няколко монети, директно от Автрийския монетен двор. Но от известно време, почти всички монети са изчерпани. Уж там ги правят, а няма наличност. Някой има ли представа защо ? Цената там е 3% по-ниска от тук за 4 Дуката например. Ето го сайта им: https://www.muenzeoesterreich.at/eng/pricelist
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златни монети
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеЧе аз казах същото бе, човек! Изобщо не си ме разбрал.
Не виждаш ли, че се съгласявам с Цецо, че ще си купува самуна с алтъни. (с уговорката, ако я докараме до голямата депресия, където Чарли чаплин си ядеше връзките на обувките).
За апокалипсис, определено 70-80 градусова ракия е по-добра инвестиция от златото.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеА всъщност е обратното ( дават се алтъни за папу), като е доказано не един път. Последния, дори не много далече от нас - Сараево.
Не виждаш ли, че се съгласявам с Цецо, че ще си купува самуна с алтъни. (с уговорката, ако я докараме до голямата депресия, където Чарли чаплин си ядеше връзките на обувките).
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение... Ясно е, че при един тотален катаклизъм папу-то ще е срещу алтъни, та в тая връзка дано не си купувал прекалено големи кюлчета, че да дялкаш после от него. (то и прекалено малките пък излизат твърде скъпо - не е една беля, хах)
Най ме изумява трупане на злато с мотив "ако стане война". Та ако имате злато, трябва просто да изчезнете от войната, защото всеки с ква да е пукалка, ще ви го вземе на "извънборсова" цена и даже и папу няма да ви остави
Коментар
-
Тя войната ясно /паника и ръст/ - тук правилно си се ориентирал, ама златото се влияе и от други фактори, то да беше само това! И май си пропуснал затягането на лихвите + изтеглянето на ликвидност от ЦБ-тата, което върви в глобален мащаб. А това вече води до по-висока доходност от истинските инвестиции. Златото никога не е било инвестиция, не е и няма и да бъде - знаеш, че не носи дивиденти, там можеш да разчиташ на капиталова в най-добрия случай, но си остава рисков актив. Ясно е, че при един тотален катаклизъм папу-то ще е срещу алтъни, та в тая връзка дано не си купувал прекалено големи кюлчета, че да дялкаш после от него. (то и прекалено малките пък излизат твърде скъпо - не е една беля, хах)
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение
Писал съм в предишния си коментар, че последно съм купил на 18.02.2022 за 3449 лева. Виждам, че на тази дата курсът е бил 1.72259. Така, че да, последно съм купил при цена от 2000$. Долари не съм купувал от поне три години. На сегашните цени не бих купил. Златото и доларите са ми като хедж и случай на глобален проблем. Не бих си позволил да ги дей-трейдвам, защото нямам времето и уменията, за да печеля от това. Пуснах коментара, защото очаквах, че след като съм купил последно преди да е започнала война, преди да има двуцифрена инфлация и преди да има рецесия, би било логично златото да подскочи. Явно е, че логиката ми убягва и е добре, че не търгувам злато. Ще продължа обаче да купувам в бъдеще, за да подържам 1 - 2% физическо злато. Надявам се никога да не се налага да плащам с него. Примерно, за преминаване на някоя гранична бразда. Но съм сигурен, че не бих си позволил да обърна злато в тухли или в тенекия на колела. Бих го обърнал обаче в самун, ако не ми искат шумата.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеНа какви нива на златото се наши бе, Цецко - на 2000$ за тройунцията ли!?
Ти сега да не купуваш тепърва и долари на 2 кинта...?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнениеЗа Вас може да е просто, но много хора очакваха, че като почне война в Европа и официалната инфалция стане двуцифрена, златото няма да е 20% надолу, а ще бъде поне 40% нагоре. Явно когато съм купувал съм пропуснал Вашите коментари по темата. Моя грешка.
Ти сега да не купуваш тепърва и долари на 2 кинта...?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение
За Вас може да е просто, но много хора очакваха, че като почне война в Европа и официалната инфалция стане двуцифрена, златото няма да е 20% надолу, а ще бъде поне 40% нагоре. Явно когато съм купувал съм пропуснал Вашите коментари по темата. Моя грешка.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от BAD Разгледай мнение
Цената си е 20 процента надолу.А в лева си стои на място,щото долара рипа.Просто е...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнениеСкоро говорихме с един лаик по темата - на фона на инфлация, на война, на цялата пропаганда - златото си кюта.
Нещо не е както трябва.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Нормално е да си кюта, златото е алтернатива, но страшна алтернатива, която никой не иска - говорили сме го хиляди пъти. Затова и не расте - почне ли да расте, ще е в пъти и тогава никой няма да е щастлив. Така че златото е умряла алтернатива - слагаш си едни 5-10% във физическо злато за зор-заман и това е, повече е безумие.
А ако искате балон - ето ви го при нумизматиката. Нямам идея дали изобщо се сключват сделки (Жеката е спец, ако иска, нека каже), но куцо, кьораво и сакато стана нумизмат и търгува, а цените се изстрлеяха наистина в пъти (даже и десетки пъти за някои монети) в размите на около 2 години. Е, то пазарът е толкова спешен, че няма накъде, така че балони лесно се правят, но много народ ще си остане с Черния петър накрая и ще се научи по трудния начин. Аз лично съм разкарал почти цялата нумизматика и си взех нормални монети по 1 унция - тях поне винаги мога да ги продам, ако искам.
А пък мен ме е яд, че не си купих от българските златни монети "Майка с дете" и "Славянска писменост" преди 4 г.
Видяха ми се надценени спрямо цената за материал и не купих.
Всеки колекционира каквото харесва, аз дори имам красиви неща (ръчно правени, шити, бродирани и тъкани), изработени от бабите ми, които си пазя за спомен и някои от тях ползвам,
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнениеСкоро говорихме с един лаик по темата - на фона на инфлация, на война, на цялата пропаганда - златото си кюта.
Нещо не е както трябва.
А ако искате балон - ето ви го при нумизматиката. Нямам идея дали изобщо се сключват сделки (Жеката е спец, ако иска, нека каже), но куцо, кьораво и сакато стана нумизмат и търгува, а цените се изстрлеяха наистина в пъти (даже и десетки пъти за някои монети) в размите на около 2 години. Е, то пазарът е толкова спешен, че няма накъде, така че балони лесно се правят, но много народ ще си остане с Черния петър накрая и ще се научи по трудния начин. Аз лично съм разкарал почти цялата нумизматика и си взех нормални монети по 1 унция - тях поне винаги мога да ги продам, ако искам.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 3 Харесвания
Коментар
-
Нещо не е както трябва.
- 1 like
Коментар
Коментар