IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свобода за капитан Собаджиев

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • http://www.causes.com/causes/609427-...tain-sobadgiev

    Коментар


    • .Гавра в затвора Ла Хоя: Освободили затворниците за 3 часа, после ги натъпкали в килиите като животни

      Posted by Angelov Stoyan on December 22
      Бившата военна база в Панама, превърната в затвор – Ла Хоя, мястото където повече от 8 месеца е държан българският капитан Светлозар Собаджиев е било оставено без охрана. Преди часове, полицията е изкарала от килиите 9 затворници. Те са организаторите на бунта от 3 Ноември, при който Собаджиев пострада. По-късно полицията се връща в „Ла Хоя“ и отключва всички килии.

      „Казаха, че даже и през нощта няма да заключват. Не можехме да повярваме! Тръгнахме по коридорите и се ръкувахме, радвахме се като малки деца. След 45 дни в изолация, имах чувството, че е дошъл 10 Ноември от 1989-а година“, заяви пред Maritime.bg к.д.п. Собаджиев.

      „Вече си мислихме, че всичко е свършило и всички бяха усмихнати, въпреки положението до този момент“, продължи той.

      Радостта била кратка. След 3 часа на „свобода“, всички затворници били заключени отново. Охранителите правят опит да преместят бунтовниците в друга килия, но там не били желани. Затворниците от килията започват масиран обстрел по полицията. Без друга възможност, гардовете върнали бунтовниците в тяхната килия, но леглата им вече били продадени.

      „Последва скандал и за по-лесно ни натъпкаха и заключиха, като непослушни животни в зоопарк“, описа абсурдната ситуация Собаджиев. Капитанът се чуди как е възможно да съществува такава държава.

      „Тук никой за нищо не му пука. С изключение на мен, другите въобще не са изненадани. Казват ми, че това е Панама. Аз все още стоя, никой не се е заинтересувал от мен. Казват ми, че ако някой не се застъпи за мен може да стоя на произвола с години“, опасява се той.

      Според к.д.п. Огнян Радев, в тази страна има повече адвокати от население. Такива като к.д.п. Собаджиев са като джакпот за тях, директорите на затвора и пазачите. Никой от тяхната система няма интерес Собаджиев и хилядите като него да си ходят вкъщи или да минат през нормален процес. В „Ла Хоя“ има чужденци, които стоят 5-а година без присъда. Просто не могат да съберат необходимата сума и вратата за навън в „Ла Хоя“, да се отвори и за тях.
      http://www.maritime.bg/2011/12/21/3733/

      ...................
      пп:Чудно дали Бойко е информиран за тоя човек ?Защо външно министерство бездейства???Защо няма гластност по медиите ???
      Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

      Коментар


      • К.д.п. Светлозар Собаджиев си го е казал в едно изречение Съжалявам не съм олимпийски щангист.От което следва ,че на управляващите не им дреме за обикновените българи които са в беда.
        Posted by Angelov Stoyan on November 15
        Осми месец продължава сагата със задържането на к.д.п. Светлозар Собаджиев, чийто кораб бе задържан в Панама със 169 килограма кокаин. Досега нито една държавна институция не показа сериозна загриженост за българския капитан. Същото е отношението на холандската фирма „Райдер“ – собственик на m/v „Maas Trader“Всички опити за получаване на информация от холандците удрят на камък..

        IFSMA и CESMA са готови да съдействат, съобщи за Maritime.bg к.д.п. Димитър Димитров – председател на Българската асоциация на морските капитани. По думите му адвокатът на Собаджиев е помолил да не се предприемат действия.

        От панамския затвор „Ла Хоя“, к.д.п. Светлозар Собаджиев заяви за Maritime.bg, че в килията му са били хвърлени две гранати със сълзотворен газ. „Имаше бунт и ни биха, откраднаха ни парите и всички електроуреди„, описа дните си той.

        „Това е затвора за български капитан. Съжалявам, не съм олимпийски щангист. Какво още трябва да преживея„, попита той.

        Очаквайте продължение
        http://www.causes.com/posts/890317
        .
        Last edited by коки; 15.11.2011, 23:54.
        Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

        Коментар


        • http://www.causes.com/causes/609427-...tain-sobadgiev

          Коментар


          • Все още нямало повдигнато обвинение срещу българският капитан Собаджиев.Видно от интервюто дадено от дъщеря му при Росен Петров в предаването ,,Нека говорят''22 май 2011, b T V /от 4 мин/
            http://media.causes.com/ribbon/1077686
            или тук http://www.vbox7.com/play:eceb3ea3
            Last edited by clearly; 23.05.2011, 15:51.
            http://www.youtube.com/watch?v=ABSXJiYQFuI&NR=1
            Всеки има право да изразява мнение и да го разпрост

            Коментар


            • До Лора Собаджиева

              Лора,

              Пожелавам ти проблема да се реши скоро и справедливо.
              Аз съм капитанска съпруга и знам какво е близък да е далеч и да не не знаеш какво се случва с него, но не пиши че баща ти пътува от 30 години и нямаш 2000-3000 долара за да отидеш до Панама и да го посетиш в затвора, смешно е.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от bokogega Разгледай мнение
                Прасчо откога наркотрафика стана държавна политика,или май е станала,та да се намесва в такъв казус,и защо да се намесва корабът плува под чужд флаг,абе вие май наистина си чешете езиците.Рискове на професията,най лошо, е когато не можеш да прецениш риска,а това е най-важно.
                П.П.Нищо лично
                Май ти влена да си начешеш езика бря. Аз са спуках да трабя, че държавата ни не може да се намеси, ти ....
                Много добре изглеждащо средностатистическо българско прасе, мутирало по време на чернобилската радиа

                Коментар


                • Първоначално изпратено от fickata Разгледай мнение
                  Десобой, в случай за наркотици едва ли има държава, която ще се намеси официално. Както ти казах, това, че ние мислим, че е невинен, не би му помогнало в съда. Още повече, че става въпрос за холандски кораб, откъдето се разпределя по голямата част от кокаина за Европа.
                  Неофициално държавицата ни може да му помогне със скъпоплатени адвокати и ангажирането на хуманитарна организация, която да наблюдава от близо случая и в какви условия е поставен човека.
                  Прасчо откога наркотрафика стана държавна политика,или май е станала,та да се намесва в такъв казус,и защо да се намесва корабът плува под чужд флаг,абе вие май наистина си чешете езиците.Рискове на професията,най лошо, е когато не можеш да прецениш риска,а това е най-важно.
                  П.П.Нищо лично
                  Last edited by bokogega; 15.05.2011, 23:18.
                  "църна му земя - невеста, тънка му пушка - зълвица, я чифт пищови - девери"

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от clearly Разгледай мнение
                    Не съм очаквала такова мнение да прочета от тебе Бате Пешо.Може и да ти е омръзнало но май забрави какво пише в Конституцията?? От наличието на българско гражданство следва правото на гражданите, които се намират в чужбина да се ползват от закрилата на държавата.Ал.5 от чл.25 на Конституцията постановява:”Българските граждани, пребиваващи в чужбина, са под закрилата на Република България”.Задължението на държавата за защита и правото на гражданите да бъдат защитени, произтича правнополитическата връзка между тях.Трайния характер на тази връзка не се влияе от това дали гражданинът е в пределите на страната или извън нея.Където и да се намира той има всички права и задължения по Конституцията (чл.26,ал.1).Както гражданинът, когато е в чужбина не губи своите права и не се освобождава от задълженията си, така и държавата е длъжна да се грижи за неговите права и законно признати интереси. Гражданинът има право на защита в чужбина, когато неговите права и интереси са застрашени или накърнени от действия на граждани или държавни органи на чуждата страна.Гражданинът се нуждае от закрилата на държавата, особено в случаите, когато е застрашен неговият живот и свобода.Та питам аз ,защо никъде не мога да намеря изявление на Бойко или Младенов какво са предприели в защита на българския гражданин Собаджиев който от два месеца е в затвор в Панама???

                    http://www.causes.com/causes/609427
                    Закрила на държавата не означава освобождаване особено ако е виновен.И въобще какво означава закрила в такъв случай?Не твърдя че е виновен.Останах с убеждението че щом ти го смяташ за невинен значи и държавата трябва да го смята за такъв и тамошните власти също.Я си представи че някой чужденец дойде тука и убие детето ти и в неговата страна започнат разни подписки за освобождаване.Има си правосъдие и то решава.Казах вече Правосъдието по другите страни не е българското.Знам че е жестоко но всеки трябва да си опича акъла.Два милиона българи са по света.Не може държавата да бърше задника на всеки.

                    Коментар


                    • И тъй като не ни се предоставя повече инфо та рекох да намеря още около развитието на случая.Капитан далечно плаване Тодор Тодоров е менинг-мениджър на фирма "Интеркрюинг ТББГ", работеща за корабния агент "Марлоу навигейшън - наела капитана на "Маас Трейдър" Светлозар Собаджиев. Тодор Тодоров е бивш капитан на ветрохода "Калиакра", Eто какво е казал същият на 4 май
                      ...Какво може да се направи в негова защита?
                      - Да се ангажира по-сериозно българската държава. Зная, че за случая вече е информирано посолството ни в Холандия. Най-малко - трябва да се плати някаква гаранция за Собаджиев. Защото след намеса на Р&I клуба на корабособственика, който плаща необходимата гаранция, "Маас Трейдър" и екипажът му са освободени, само нашият човек остава задържан. Трябва да се осигурят и $30 000 за защитата му в Панама.

                      - От кого трябва да бъдат осигурени?

                      - Не зная. Случаят е много заплетен. Не е случаен фактът, че корабособственикът се оттегли. Все пак става дума за сериозно количество наркотик - много неприятен проблем.
                      Има много интересни и любопитни неща, които могат да се коментират, но в тази ситуация е опасно да се говори. Може би по-късно.
                      http://paper.standartnews.com/bg/art...article=366336
                      От този форум http://www.airgroup2000.com/forum/vi...8053&start=555 от 10 май намирам това мнение касаещо Тодоров
                      BLACKSABBATH
                      Пуснато на: Вто 10 Май 2011, 16:16
                      Шефът на компанията агент, кап. Тодор Тодоров, отказа всякакъв коментар във връзка със ситуацията.
                      "Аз съм генерал, аз съм Наполеон", категоричен бе той отказвайки информация по случая, след като разбра, че въпросите по задържането му задават журналисти. "Не ви познавам, нямам време за срещи", заяви още той.

                      Отлично запознати със случая коментираха пред Maritime.bg, че от Марлоу Навигейшън Нидерландия са "посъветвали" агентите в България да изтрият от регистрите си капитан Собаджиев.

                      Браво господа имате напредък.Кога менинг.фирми в България ще бъдат отговорни за нещо?...Тази асоцияция на капитаните,колко членове
                      има синдикатите къдеса,30000$ немогат дасе съберат за адвокат ли?Смешниците от синдикатите,както и от асоциацията на капитаните да
                      престанат дасе появяват по медиите и да изказват "компетентното"си мнение,по добре дане се явяват и по изпити или май където има пара
                      и теса там. Това ли беше кап. Тодор Тодоров,с който заседна кораба на БМФ край Италия или брат му.

                      ГОСПОДА АКО НЕ ЗНАЕТЕ ДОРИ ТОГО Е ПРЕДИ НАС ПО СВОБОДА НА ПЕЧАТА...ТАМ ПОЛУЧАВАТ 0,50$ НА ДЕН ХАМАЛСКИ ТРУД.
                      НО ЗА ПРАВАТА НА ХОРАТА СЕ ЗНАЕ МГО.ПОВЕЧЕ
                      http://www.airgroup2000.com/forum/vi...8053&start=555
                      http://www.youtube.com/watch?v=ABSXJiYQFuI&NR=1
                      Всеки има право да изразява мнение и да го разпрост

                      Коментар


                      • Благодаря Десобой !
                        Много добре изглеждащо средностатистическо българско прасе, мутирало по време на чернобилската радиа

                        Коментар


                        • Доколкото четох, единия от помощниците, май украинец, бил изчезнал много удобно. Както каза, случая е за наркотици, а там винаги има виновен, няма неизвестен извършител
                          Ето какво инфо е излязло в Петък, 6 Май 2011 09:59
                          Украинец вероятно е натопил нашия капитан за дрогата
                          Не е изключено украинският помощник-капитан на"Maas Trader", плаващ под холандски флаг от Колумбия за Мексико, да е натопил българския си шеф за дрога. Плавателният съд, с капитан варненецът Светлозар Собаджиев, бе задържан в Панама на 28 март, след като на борда му бяха открити 169 килограма кокаин.

                          Според роднини на капитана, стремежи на помощника да заеме капитански пост и търкания между шеф и подчинен, вероятно са причината к.д.п Светлозар Собаджиев вече месец и една седмица да лежи в панамски затвор. Украинецът е дал показания срещу българския си колега, след което незабавно е бил освободен, разказа пред Vestnikat.bg Лора Собаджиева, дъщеря на задържания ни сънародник. По нейните думи, капитан Собаджиев не е бил доволен от работата на украинеца от самото начало на рейса.

                          Сериозни подозрения за истиността на дадените показания буди фактът, че помощник-капитанът и 13-те членове на екипажа са били разпитани в неделен ден, без присъствие на адвокат, след което веднага са били освободени. Варненецът е задържан в Панама като основен отговорник за кораба и хората на него. Според дъщеря му обаче, килограмите кокаин са били на бака в "Maas Trader", в общата част, а за един човек е невъзможно да следи целия плавателен съд. По информация на дъщерята, корабът вече е освободен.

                          От борда са изчезнали всички по-ценни вещи на офицера,

                          а корабособственикът все още не е отговорил на искане за опис на открития багаж. Като силно обезпокоително определя поведението на фирмата оператор Лора Собаджиева. Контрактът на баща й е бил прекратен на 1 април - само три дни след ареста.Условията, в които се намира в момента задържаният, са нечовешки, разказа дъщеря му. В ареста имало около 34 души. В началото се е наложило баща й да спи в стара библиотека, тъй като за него не е имало килия. В самия арест нямало легла, шансът бил за тези, които успеят да си купят хамак или дюшек. Храната била оскъдна и развалена, вода за пиене и миене имало само 2 пъти на ден за по 45 минути. По последни информации на Собаджиева, в затвора е имало сбиване между затворници, при което бил наръган един от тях.

                          Младата жена е изключително притеснена, тъй като не е успяла да се свърже с баща си от вторник насам, а телефонът му е изключен. Снимки, направени от мобилни телефони, и показващи мизерията в затвора, всяват ужас у семейството му. Капитан Собаджиев е баща на две деца, а синът му също е моряк. От момента на ареста, съпругата му е под постоянен стрес. Състоянието на самия задържан също не е добро заради стреса. Първите си дни като затворник капитанът е прекарал в болница.От деня на самия арест, семейството на капитан Собаджиев търси всички възможни начини да му помогне.

                          С официално писмо за случая е уведомен министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Засега министерството помага на семейството с информация. Тъй като България няма посолство в Панама, почетният ни консул там е посетила българина и е установила, е човешките му права наистина се нарушават. Със съдействието на близка на семейството в Панама, като защитник е нает Мартин Кехада, адвокат по наказателно право. От поемането на защитата досега той не се е свързал със семейството.

                          Съпричастни към каузата са и от Българска асоциация на българските капитани, които присъстват на асамблеята CESMA и ще представят случая на сънародника ни. Освен колеги на капитан Собаджиев, 1 400 души изразяват подкрепата си в специално създадената във Facebook група "Свобода за капитан Собаджиев".

                          Ако бъде признат за виновен, к.д.п Светлозар Собаджиев може да получи от 5 до 15 години затвор. Варненецът е с чисто съдебно минало, потвърди дъщеря му, а за 30 години плавателен стаж това е първият му подобен случай.
                          http://www.moreto.net/novini.php?n=131729
                          В сайта на btv пише http://www.btv.bg/bg/news/bulgaria/z...tory/618571229 ,че адвокатите на корабособственика настояли Собаджиев да се признае за виновен и вместо 10-15, да лежи в затвора 5 години, но той отказал.
                          Last edited by clearly; 15.05.2011, 21:18.
                          http://www.youtube.com/watch?v=ABSXJiYQFuI&NR=1
                          Всеки има право да изразява мнение и да го разпрост

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от dessoboy Разгледай мнение
                            Това е сметката на Лора Собаджиева (дъщерята на кап. Собаджиев) -> http://www.investor.bg/forum/attachm...3&d=1305103840
                            Мисля, че е редно Лора да ни държи в течение, какви са постъпленията и ни запознава с всички разходи направени с тях. Просто такава е практиката на всички благотворителни кампании досега, не че хората няма да помогнат ако не знаят за какво точно иде реч. Но при по-голяма прозрачност ще има повече постъпления. Така си обеснявам нещата. Може би, е по-добре да се казват най-малко имената на адвокатите и агенциите, с който Лора работи, в случай че таксите им и самата им работа е конфиденциална.
                            +1,

                            точно за това иде реч. Успех! И който може да помогне и да благодарим на тези, които са съпричастни, независимо помогнали финансово или не.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от fickata Разгледай мнение
                              Любойл, не ми се спори. Това, което искаме ние, в случая не е от значение. Както ти казах, че съм убеден в невинността на човека, така ти казвам, че ще има дело.

                              Я пуснете тука линк, ако някой знае, къде можем да помогнем с някой лев, за да му наемат правилните адвокати.
                              Това е сметката на Лора Собаджиева (дъщерята на кап. Собаджиев) -> http://www.investor.bg/forum/attachm...3&d=1305103840
                              Мисля, че е редно Лора да ни държи в течение, какви са постъпленията и ни запознава с всички разходи направени с тях. Просто такава е практиката на всички благотворителни кампании досега, не че хората няма да помогнат ако не знаят за какво точно иде реч. Но при по-голяма прозрачност ще има повече постъпления. Така си обеснявам нещата. Може би, е по-добре да се казват най-малко имената на адвокатите и агенциите, с който Лора работи, в случай че таксите им и самата им работа е конфиденциална.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
                                Фицка, аз не виждам ние двамата да спорим. Дискутираме, а там се ражда истината. Според мен държавата има лостове които може да задейства. Дали обаче тези ходове ще помогнат не зависи само от нашата държава.
                                В друг смисъл го казах.

                                Ние тук, всички, искаме едно и заглавието на темата го казва. Както във математиката, така и във всички останали науки и сфери от живота, има аксиоми и теореми. Разбира се, говоря образно. Политиката не прави изключение. Ако държавата се намеси с ресурса, с който разполага, вече е политика. Човекът, задържан, като капитан на кораб, на който е открит наркотик, не се вписва в картинката. Цинично, но затова и казват, че е една голяма к..рва.
                                Много добре изглеждащо средностатистическо българско прасе, мутирало по време на чернобилската радиа

                                Коментар

                                Working...
                                X