Първоначално изпратено от Императорът
До всяко летище е добре да има метро, както и до всяка гара. Поне колкото съм пътувал това ми е правило много добро впечатление. Ще дам един пример който ми направи впечатление, от град Котбус на стотина км. от Берлин пътувах до летището по-лесно, отколкото от Халите до ценреална гара Автобуса се накланя и си качвам куфара на колелца без да го вдигам от тротоара. После взимам влака и на Александър плац се прекачвам, като всичко е на едно ниво слизам от влака без да вдигам куфара а само го тегля, след 4 мин. на същия перон спира и влакчето (метрото) до летището, пак е на едно ниво(няма никакво стъпало), а след като слезеш от метрото има колички за 1 евро (като в биал) и може да си транспортираш куфара до чек-ина още по-лесно. Това беше преди 6 години, но съм го заполмнил, защото имах срашно много багаж и контузена от баскетбол дясна ръка...
Най-правилно според мен е да се направят и трите метродиаметъра + отсечката до летището, като се свържат с околовръсното. А по него да се пусне бързо влакче, което свързва крайните метростанции, като и всеки вход към столицата, където да има и огромни безплатни паркинги. А за движение в града в работните дни от 8 до 18 часа да има "градски винетки" или поне за частта от вътре на малкото околовръсно. Така идващите от провинцията вместо да се движат като муха без глава ще си паркират и ще си взимат влакче+метро до където си поискат.
Но всичко това трябва да се направи с мисъл, и като паркираш да може бързо да стигнеш до влакчето, а не да газиш 700 метра кал. След 8 мин влакчето да те докара до някоя начална метростанция като и там спирките да са на едно ниво. Като всичко е синхронизирано така че метрото, което прави по-голяма почивка на крайната станция, да е спряло малко преди да дойде влака и да тръгне след като влака е заминал. В крайна сметка ако това се направи надали ще има някой луд, който да плаща, за да шофира из София, освен ако не е крайно наложително...
А за задръстения бул. България, то там има трамвай, който е перфектен довеждащ транспорт, без задръстване.
Оправи ли се метрото и довеждащия транспорт и сложат ли се солени "градски винетки" като в Лондон, то очаквай трафика да намалее драстично. А ако направят и някокло велоалеи то сигуно и въздуха ще стане отново годен за дишане.
Коментар