IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Прогнози и развитие през 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от zaho
    Първоначално изпратено от Ташунко със сапа
    Съвършенно вярно пресъздадена картината на социализма.Знам го добре това време.Евала Jay Gould !! Много успех ти желая и все такива страхотни анализи.И крайно време е да се бухаш в тоя велик гейм наречен борса
    напротив. така остава обективен.

Е да така е добре за нас ма човека е мнооо подготвен и мой да изкара добри пари.Нека да не бъдем егоисти

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа
      Съвършенно вярно пресъздадена картината на социализма.Знам го добре това време.Евала Jay Gould !! Много успех ти желая и все такива страхотни анализи.И крайно време е да се бухаш в тоя велик гейм наречен борса
      напротив. така остава обективен.

Коментар

• Съвършенно вярно пресъздадена картината на социализма.Знам го добре това време.Евала Jay Gould !! Много успех ти желая и все такива страхотни анализи.И крайно време е да се бухаш в тоя велик гейм наречен борса

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа
          .....
          Да ти е пълна с тютюнец и много бизони желая
          Първоначално изпратено от никол
          Не е ли малко странно, че Ленин е толкова актуален днес? Къде отиде високомерието на 3-4 поколения, които го отричаха? В периоди като този, когато бедните и средната класа, все повече обедняват, ангажирах половината фамилия да ми търси томовете на Ленин......
          Не съм забелязал да е много актуален, но дори самия Ленин към края на живота си дава заден ход на социализма.
          НЕП си е точно капитализъм, както и да го наричаме.
          В момента го строят в Китай, макар и под друго име

Някой тук май не са живeли при социализма и не помнят вечно празните магазини или оцелелите грозни стоки в тях.
          За един скапан телевизор, се чакаше месеци и години, нямаше обувки, дрехи, храни.
          Бе геройство да намериш нещо в магазините и разговорите бяха от рода на:
          - Пък да знаеш на супера пуснали захар!
          - Уауууууууууу! Кога бе??!
          - Аз пък намерих салам в месарницата и добре, че ми запазиха, че свърши, ама нали Гинчето позната, че ми пази.
          - Аз пък вчера намерих на мъжа ми риза - много хубава - вносни, от чехия.
          - Аааааааааааааааааа?! Къде? Дали има още?!
          - Не свършиха вече, висях 3 часа на опашка но успях да купя.
          .... и т. н.
          Неща като пиле, месо, мляко, сирене, плодове (чудно нали?) зеленчуци, предизвикваха километрични опашки по магазините.
          До към 1976 година се ядваше, после ставаше от година на година все по-зле, а след 1982-3 съвсем я овапцахме.
          Треснаха и режим на тока!
          2 часа имаш ток 4 нямаш, после пак имаш 2-3 часа после пак нямаш.
          Имаше виц - че България била най-голямата дискотека в света Защото светлините мигали нон-стоп.

Към края на 80-те социализма тотално каталяса.
          За неща като дънки, ризки и т. н. просто пък забрави.
          Само в кореком и с валута.
          Аз например бях гравьор на кристал (да не се фукам, ама един от най-добрите в страната) вземах много пари (между 350-1200 лева), но пък нямаше какво да си купя с тях и за това ги издухвах всяка събота в някоя дискотека на Златните.
          Бях се отказала в опита си да си купя някога телевизор (даже в корекома нямаше) , а за апартамент просто забрави. Пари имах, но нямаше жилища! За жилище се чакаше към 20-30 години и то ако си женен и с деца.
          Обаче където и да отидех, хората като ме питат какво работя и като им кажа - казваха - Аааааааааааа! Оправи да взема едни чаши!
          Тоест, нямаше даже едни най-тъпи стъклени чаши в магазина, пък какво остава от моята продукция, която бе почти само за износ или за поръчки подобни на строящия се тогава Хотел Шератон.
          Правих и бартер - От мен чаши, ваза или нещо от стъкло, а примерно с тях си подкупвах някоя продавачка да ми пази някоя дефицитна стока ако се появи.

Дефицит е другото име на социализма.

При социализма добре бяха само тези с феодалните привилегии - Активни борци, децата им и внуците им и т.н..

За тях имаше специални магазини и обслужване, купуваха си валута на специални фиксирани от държава цени и пътуваха в чужбина (ние нямахме право да ходим в чужбина), нямаше режим на тока за тях, плюскаха прасетата специални храни доставяни от УБО и разни такива служби.
          Например на улица Велико Търново в София са бившия блок на някой членове на Политбюро и МС.
          Докато в магазините нямаше нищо за ядене или имаше само хляб и консерви копърка, на тях им носеха с микробус за ядене. Салами, луканки, меса и т.н. Взимаха им дрехите и ги връщаха изпразни и изгладени.
          Въобще социализма е една феодална система и няма страна да не се е провалил с гръм и трясък.

Във Виетнам и Китай отдавна направиха завой, а в Северна Корея от глад са умрели от 2000 година до сега, към 2 500 000 човека.
          Дори Куба вече завива и дните на социализма и там са преброени. Там преди 10 години нямаха дори Веро в магазина да си измият чиниите в които няма какво да ядат. Ако щете вярвайте в тази страна която отглежда тютюн нямаше цигари с филтър, пък понякога и въобще цигари нямаше.

Ако при социализма имаше нещо положително, то това бе ниската престъпност.
          Но и та бе заслуга на милицията, а не на самия социализъм.
          В СССР например престъпността си бе в чудовищни размери съвсем малко по-малка от сегашната в Русия и докато в България хората си оставяха колите и апартаментите отключени в 70-те години, а бравите и вратите бяха символични, то там в Москва вратите на апартаментите бяха блиндирани с по 5 ключалки и брави!
          Нещо което ме втрещи като хлапе при първото ми посещение в Москва!

Правосъдната система тук, също чат-пат работеше.
          Тоест крадеш, отиваш с пандиза (За убийци смъртна присъда), като от време на време за да направят кефа на масата комунистите заколваха някой от своите който е пипал и крал много или го е правил прекалено показно.
          Много полезен полуплизъм впрочем, защото показва на масите - Ето ние пипаме и не прощаваме на никой, даже на нашите си хора.
          За съжаление сегашните гащници не смеят да тикнат никой в пандиза, а няма по полезен политически ход от това да окачиш някой от своите като прани гащи на площада, да го целят недоволните с гнили домати, преди да му вземеш главата.
          Живков поне в това бе хитър и умен за това и управлява 40 години!
          За да получиш, от време на време даваш в жертва и така на хората им е по-леко. Българска психология, ама днешните политически тикви не могат я проумеят за това и на всеки избори ги сменяме. Членовете на Якудза си режат пръстите в знак на лоялност. В политиката е същото. Не правиш ли жертви отиваш си.

Ето и малко социализъм - Северна Корея - http://www.tema.ru/travel/north-korea-1/
          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Аз също си пожелавам да не се налага.....Винаги е по- добре да си информиран, а не "кон с капаци" каквито са половината от хората в страната ни.

Коментар

• Първоначално изпратено от никол
              Хващаш ме във форма. В момента чета една книжка, кочто излезе наскоро "Поетът срещу художника" и малко ми настръхват косите. Единственото успокоително е, че е художествена литература и дано измислиците и метафорите са много. А колкото до Сталин и Хитлер , тепърва ще ги преоткриваме....
              По-добре да не ги преоткриваме, нека си почиват в мир. Зор нямам, че да им бутам спокойния сън.

Коментар

• Хващаш ме във форма. В момента чета една книжка, кочто излезе наскоро "Поетът срещу художника" и малко ми настръхват косите. Единственото успокоително е, че е художествена литература и дано измислиците и метафорите са много. А колкото до Сталин и Хитлер , тепърва ще ги преоткриваме....

Коментар

• Първоначално изпратено от никол
                  Не е ли малко странно, че Ленин е толкова актуален днес? Къде отиде високомерието на 3-4 поколения, които го отричаха? В периоди като този, когато бедните и средната класа, все повече обедняват, ангажирах половината фамилия да ми търси томовете на Ленин......
                  Дано не се налага да търсиш и на Сталин

Коментар

• Не е ли малко странно, че Ленин е толкова актуален днес? Къде отиде високомерието на 3-4 поколения, които го отричаха? В периоди като този, когато бедните и средната класа, все повече обедняват, ангажирах половината фамилия да ми търси томовете на Ленин......

Коментар

• Е такова писание мой само Jay Gould да го напише.Изчерпателно задълбочено и достъпно за многолюдието дръзнало да инвестира тук Поздравления бледолики братко !!!!!!!!!!!!! Винаги съм спирал да смъркам от лулата кога вида нещо написано от теб Jay Чета с интерес твоите виждания по въпросите тормозещи мнооо бледолики тук Успех бледолики братко

Коментар

• Пообъркали сте класиците, това е Ленин

Ленин определя кризата на властта (той използва революционна ситуация), като състояние на обществото, при което “върховете не могат да управляват по старому, а низините не искат да живеят по старому”

Първоначално изпратено от партиен куфар
                        Първоначално изпратено от polki
                        Партийните куфари по-малко да четат Маркс, че само революции им се привиждат...

как беше дефиницията на Маркс за смяна на обществения строй ?

"обществения строй се сменя когато угнетените народни маси не искат да живеят повече по старому, а управляващите не могат да управляват" - или нещо подобно...

мислиш ли, че сме в подобна фаза от развитието на човечеството или на партийните куфари така им се иска :lol:
                        Точно така Полки , близо сме до тази фаза.

Коментар

• Почти сигурно е едно покачване на цените - ROTTERDAM COAL още близките дни.
                          Предстоящи цени са - 75, 84 и 88, ако подмине тази цена от 88 то следват 100 и 108 където пазарът ще обърне и ще последва рязък спад до 88. 108 за сега се явява крайна цена където задължително би имало поне корекция. Как ще се развие пазара после от сега е трудно да предвидим, но нищо чудно да сме свидетели на покачване до цена от 120, а в случай, че се пробие и тя 140 - 160.
                          Като дати - Покачване до 20.10.2009, а в случай, че цената продължи на север след тази дата, то покачването ще е до 12.01.2010 където задължително ще обърне.
                          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от партиен куфар
                            Jay , не е необходимо да си много умен и да спец по икономика , за да видиш корените на кризата.
                            Тази криза е именно криза на потреблението.
                            Тази криза е криза на системата.
                            Каквото става в САЩ , това става и на другите пазари.
                            За справка виж как реагират европейските борси при всяко отваряне на NYSE.
                            Ще има май нов прочит на "Капиталът".
                            В САЩ най- богатите 400 личности притежават повече пари от 150-те милиона американци ситуирани в ниския сегмент на доходите!
                            Какво следва от този факт.
                            Както е казваше баба Ванга - човек една уста и един гъз има .Повече от 10 кебапчета не може да изяде :-)
                            Какво става с функционирането на системата , когато има такова чудовищно разслоение.
                            Ами много просто-150 милиона американци , които нямат пари , няма да купуват.
                            Т.е няма да могат да се прозведат примерно стоки и услуги за тези 150 милиона ,защото парите са в тези 400 най- богати.
                            Тези 400 богаташи , въпреки че имат парите нямат покупателната сила на 150 милиона души.
                            Оттам и мултипликатора на Кейнс не може да заработи- икономиката си остава свита.
                            Но това е половината беда- понеже тази диспропорция не е от вчера ,и за да не се запуши икономиката от липса на потребление , хората с парите , които държат идустрията и банките предоставяха кредити на масата народ , за да може да купува.
                            Но както знаем парите са дълг , който рано или късно трябва да се връща.
                            Този процес продължи до 2007 г. , която се оказа преломна и се стигна до точка когато маса народ не може вече да си плаща дълговете и сентимента се обърна.
                            Как може отново да се отпуши системата - без да разруши.
                            Според мен вече е невъзможно без голями промени в обществените отношения.
                            Ще се радвам да прочета мнението ти , може и да бъркам някъде:-)
                            Напоследък гледам как реагират на NYSE когато отворят. Защото преди тях отварят в Япония, Китай и Европа.
                            DAX е почти барометър какво ще се случи няколко часа по-късно.
                            С доста тези на Маркс не съм съгласен, в чисто икономически план, а в частта му за принадената стойност и какво представлява тя, съвсем не съм.
                            Плановата икономика във всичките и форми е търпяла и търпи провал!
                            Никога никъде не е работила, поне не и толкова ефикасно колкото свободното предприемачество.
                            Ако погледнем историята от древна Гърция насам, ще видим, че всеки опит да се сложи намордник на икономическите свободи е водил до провал с икономиката, социалните норми, морала, и държавата.
                            Древен Рим не е паднал от варварите. Не! Те стотици години са се опитвали да го завладеят и не са успявали точно защото е имал силна икономика основана на собственост, предприемачество, занаяти и свободни работници.
                            Едва когато император Диоклециан създава монополите и се опитва да сложи юзда на свободното движение на капитали и хора, нещата тръгват на зле, до степен по времето на император Константин да няма нито един майстор в състояние да украси арката му, че се налага сената в Рим да сваля барелефи от околните сгради за да я украси.
                            Всяка спирачка пред свободния труд, търговия, занаяти, всяко ограничаване на една или друга свобода водят до застой.
                            Примера е провала на социализма.
                            В 80 те години ние вече безнадеждно бяхме изостанали технологично от Запада.
                            Плановата икономика винаги води до дефицит!
                            И причината е много проста.
                            Ако се планира производството на 200 000 чифта обувки, а се купят 150 000 то за останалите непродадени 50 000 планиралия производството ще отговаря и няма да вземе премии.
                            Ако планира 100 000 и се продадат за седмица, ще вземе премии.
                            За това и дефицита бе основна част от социализма.
                            Празни рафтове и магазини!
                            До степен аз да се прибера от работа и да няма какво да си купя в супера понеже то е изкупено още сутринта.
                            Дори китайските комунисти се принудиха да се съгласят с частната собственост.
                            И в момента Китай е всичко друго, но не и и социализъм.
                            Партията стои, но тя е доста далече от идеите на Маркс, понеже се доказа, че те не работят.
                            Сегашния стой в Китай по-скоро бих сравнил с този на Мусолини или Хитлер, но без глупости като еврейски въпроси и милитаризъм.
                            Тоест една партия, но и свободен капитал. Това дали тя се нарича комунистическа или не няма значение. Важното е икономиката да работи и да се развива.
                            Точно развитието липсва при социализма.
                            Той с неговите планове не стимулира новите технологии изобретенията и промяната.
                            Не може да се окачва например от чиновник да окачестви ползата от персонален компютър, софтуер или подобрен двигател с вътрешно горене, защото той е само чиновник. Позлата от изобретенията може да оцени само бизнеса, а когато го няма, новите технологии изгниват в чекмеджето по причина, че никой освен материално заинтересования не би ги оценил като потенциал.

Друг е въпроса, че самото свободно предприемачество е необходимо да се обуздава от време на време, за да не си създава самото то проблеми за в бъдеще.
                            И най-вече в някой области на които ще се спра малко по-долу.

Нека обаче разгледаме капитализма като такъв! Има ли го някъде в чист вид по света?
                            Мисля, че не. Навсякъде държавата е принудена да слага рамки.
                            Сами обаче виждаме, обаче, че те са различни и за това и развитието е различно в различните държави.
                            Примери - Люксембург или Лихтенщайн. Две държави малко като един окръг, без полезни изкопаеми и без природни ресурси, но със жизнен стандарт за завиждане.
                            Друг пример - Бразилия или Индия. Много богати на ресурси, но с бедно население.
                            Пак капитализъм, но различен.
                            Различен е той и в Япония и САЩ. САЩ са богати на ресурси но икономиката им съвсем не е така либерална като Японската.
                            Има и една голяма разлика - В Япония почти няма адвокати има ясни и прости закони, докато в САЩ с каквото и са се заемеш се налага да търсиш адвокат.
                            Япония е много по-либерална, САЩ не са за това и икономическото им развитие се задържа въпреки че са супер богати на полезни изкопаеми и суровинни.

И къде е разликата, защото точно този въпрос е съществен?

В едни страни - бедните (България включително) определена група свързана с властта краде, прави капитализъм, но не дава на другите да правят такъв, като слага законови или други ограничения.
                            В други страни - богатите, всеки може да го прави.

Някой ще ме питат къде са САЩ. Да те са либерални, но на места, в едни щат можеш едно, в друг друго - тоест това което можеш в Калифорния не можеш в Небраска или Оклахома.
                            За това и там се наблюдават някой странни явления - За да напуснеш например някое градче и да отидеш до съседен щат ти е нужно разрешение от шерифа! Тоест той решава имаш ли ти работа извън града или не!
                            И проблемите на САЩ не е свободния пазар, а това, че на места го няма.
                            Колкото по-малко спънки се слагат пред хората, толкова повече те се опитват да създадат нещо, колкото са повече спънките толкова повече се получава регрес.
                            И не кризата е проблема сега в САЩ, а това, че група политици изсипаха милиарди на група хора, като лишиха така останалите от тези пари!
                            Това не е свободен пазар и САЩ ще си изпатят за това. Тепърва ще се види.
                            На другия полюс е Япония. Въпреки, че централната им банка наливаше на пазара на акции пари в Япония никога по никое време не е въвеждан закон, който може да ограничи борсовата търговия и предприемачеството!
                            Никога.
                            За това и бедна на ресурси Япония е една от водещите нации в света.

За мен ролята на държавата е необходимо да се сведе до няколко неща, не повече:

Образование от 1 ви клас до последния курс в университета. Безплатно като се поемат дори тетрадки, храна и учебници. Така няма опасност да пропуснем поради липса на пари някой Айнщайн, Моцарт, Едисон, Тесла, Урън Бъфет или Пикасо. Тоест все хора които биха били полезни за себе си и околните и биха ни донесли пари, култура и въобще прогрес.
                            Инфраструктура и енергетика (за енергетиката могат да са и частни и държавни капитали) - без максимално евтина енергия няма прогрес!
                            Здравеопазване
                            Отбрана
                            Полиция
                            Екология (Тук е необходимо да се слага юзда на бизнеса когато си загуби разума)
                            Малко социална политика, за да се помага на тези които не се справят, възрастни, инвалиди, деца и т.н..
                            Ниски данъци и облекчения - растеж (Рестрикции и много държавна намеса - упадък).

и най-важното - Малко на брой, но ясни закони, неподлежащи на тълкуване, двусмислици и даващи права и задължения на всички!
                            Неголяма, но контролирана от обществото съдебна система (Независима власт не значи всеки в нея да прави каквото си поиска и да не дава сметка микому).

Нищо повече

Факт - В страните с ясно законодателство се живее най-добре, се прави бизнес най-лесно и имат силни икономики.

Без право една държава отива към упадък! Задължително!

България е пример. Оплетени казуси, двусмислени, дълги цели огромни томове закони които са напълно неясни и объркани и ето - всеки започва да прави каквото си поиска и държавата запада.

В страните с неясно законодателство има упадък.
                            В страните с монополи има упадък, там където няма монополи има растеж.
                            В страните с голяма държавна и общинска администрация има упадък - България, в страните с малка - Финландия - Япония - растеж.

Хората не се раждат морални, а се възпитават като такива!

Както е казал Наполеон - За хората има само 2 стимула - Страх и Интерес!
                            Бизнеса е интереса, правото е страха!
                            Вземи някой от тях и обществото и икономиката загиват.
                            Точно това за съжаление се случи у нас.

За обществените отношения си прав.

Когато държавата започва да пречи, те се нарушават.
                            Когато дава права на едни хора, а лишава други от същите права се нарушава и доверието и това води до застой в икономиката. Аз съм сигурен например, че ако САЩ бяха налели тези милиарди не в спасяване на и без това фалирали корпорации, а в образование и преквалификация, до сега кризата да е свършила, а последствията и ликвидирани!
                            Равни права за всички, а не само за някой - Точно тук е ключето към прогреса, технологиите и развитието! Колкото и да съм капиталист (пък съм), точно равния старт, доброто образование и правото правят една страна силна икономически.
                            Когато те липсват, започва упадък. Класовите структури, деленето на хората на една или друга класа с различни права и задължения винаги са водили до криза в държавите. И не са проблем 400 те богати - Те рано или късно до няколко поколения се разоряват или обедняват, а е проблем бачкера - Защото ако той няма какво да яде или не прати детето ди на училище по липса на пари, имаш една лумпенизирана маса която не става за нищо.
                            Точно правото и равния старт делят държави като Бангладеш и Нигерия от такива като Япония и Швеция.

Коментар

• Първоначално изпратено от polki

"обществения строй се сменя когато угнетените народни маси не искат да живеят повече по старому, а управляващите не могат да управляват" - или нещо подобно...

мислиш ли, че сме в подобна фаза от развитието на човечеството или на партийните куфари така им се иска :lol:
                              Точно така Полки , близо сме до тази фаза.

Коментар

• Първоначално изпратено от polki

Полки,куфарчето донякъде е право!!!Пример:
                                Саламджия произвежда салами!!!Трупа печалби и купува НС!!!На ряботниците дава 400 лв и те не могат да си купят от саламите ,защото парите им стигат само за хляб!!!А и парите от Сапард сащо отиват за НС!!!

Коментар

Working...
                                X