Първоначално изпратено от никол
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Прогнози и развитие през 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014
Collapse
X
-
-
Това, което вметнах за Ленин, Сталин и Хитлер не беше опит да ревизирам техните теории , нито желание да променям историята на света. Това, че ни е нужна социална политика на държавата е факт, който някой трудно ще обори. Нещо съвсем просто, колко инвалиди срещате по улиците, в магазините, в кината и театрите. Тях ги няма, не защото не съществуват, а просто не са създадени условия за интеграцията им. Какъв е размера на детските надбавки и през какъв чиновнически" терор" минават самотните родители , за да осигурят нормален живот на децата си? А само те ли ? Какви суми се искат от бъдещите майки, за да родят децата си? А колко възрастни хора страдат от хронично недохранване?
Е, здрав и работещ човек може да живее и без плазмен телевизор и маркови дрехи.....
Управляваните не искат да живеят повече така, а управляващите.....
В такава ситуация се появяват горепосочените лидери-демони.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay GouldПървоначално изпратено от Ташунко със сапа.....
Първоначално изпратено от николНе е ли малко странно, че Ленин е толкова актуален днес? Къде отиде високомерието на 3-4 поколения, които го отричаха? В периоди като този, когато бедните и средната класа, все повече обедняват, ангажирах половината фамилия да ми търси томовете на Ленин......
НЕП си е точно капитализъм, както и да го наричаме.
В момента го строят в Китай, макар и под друго име
Някой тук май не са живeли при социализма и не помнят вечно празните магазини или оцелелите грозни стоки в тях.
За един скапан телевизор, се чакаше месеци и години, нямаше обувки, дрехи, храни.
Бе геройство да намериш нещо в магазините и разговорите бяха от рода на:
- Пък да знаеш на супера пуснали захар!
- Уауууууууууу! Кога бе??!
- Аз пък намерих салам в месарницата и добре, че ми запазиха, че свърши, ама нали Гинчето позната, че ми пази.
- Аз пък вчера намерих на мъжа ми риза - много хубава - вносни, от чехия.
- Аааааааааааааааааа?! Къде? Дали има още?!
- Не свършиха вече, висях 3 часа на опашка но успях да купя.
.... и т. н.
Неща като пиле, месо, мляко, сирене, плодове (чудно нали?) зеленчуци, предизвикваха километрични опашки по магазините.
До към 1976 година се ядваше, после ставаше от година на година все по-зле, а след 1982-3 съвсем я овапцахме.
Треснаха и режим на тока!
2 часа имаш ток 4 нямаш, после пак имаш 2-3 часа после пак нямаш.
Имаше виц - че България била най-голямата дискотека в светаЗащото светлините мигали нон-стоп.
Към края на 80-те социализма тотално каталяса.
За неща като дънки, ризки и т. н. просто пък забрави.
Само в кореком и с валута.
Аз например бях гравьор на кристал (да не се фукам, ама един от най-добрите в страната) вземах много пари (между 350-1200 лева), но пък нямаше какво да си купя с тях и за това ги издухвах всяка събота в някоя дискотека на Златните.
Бях се отказала в опита си да си купя някога телевизор (даже в корекома нямаше), а за апартамент просто забрави. Пари имах, но нямаше жилища! За жилище се чакаше към 20-30 години и то ако си женен и с деца.
Обаче където и да отидех, хората като ме питат какво работя и като им кажа - казваха - Аааааааааааа! Оправи да взема едни чаши!
Тоест, нямаше даже едни най-тъпи стъклени чаши в магазина, пък какво остава от моята продукция, която бе почти само за износ или за поръчки подобни на строящия се тогава Хотел Шератон.
Правих и бартер - От мен чаши, ваза или нещо от стъкло, а примерно с тях си подкупвах някоя продавачка да ми пази някоя дефицитна стока ако се появи.
Дефицит е другото име на социализма.
При социализма добре бяха само тези с феодалните привилегии - Активни борци, децата им и внуците им и т.н..
За тях имаше специални магазини и обслужване, купуваха си валута на специални фиксирани от държава цени и пътуваха в чужбина (ние нямахме право да ходим в чужбина), нямаше режим на тока за тях, плюскаха прасетата специални храни доставяни от УБО и разни такива служби.
Например на улица Велико Търново в София са бившия блок на някой членове на Политбюро и МС.
Докато в магазините нямаше нищо за ядене или имаше само хляб и консерви копърка, на тях им носеха с микробус за ядене. Салами, луканки, меса и т.н. Взимаха им дрехите и ги връщаха изпразни и изгладени.
Въобще социализма е една феодална система и няма страна да не се е провалил с гръм и трясък.
Във Виетнам и Китай отдавна направиха завой, а в Северна Корея от глад са умрели от 2000 година до сега, към 2 500 000 човека.
Дори Куба вече завива и дните на социализма и там са преброени. Там преди 10 години нямаха дори Веро в магазина да си измият чиниите в които няма какво да ядат. Ако щете вярвайте в тази страна която отглежда тютюн нямаше цигари с филтър, пък понякога и въобще цигари нямаше.
Ако при социализма имаше нещо положително, то това бе ниската престъпност.
Но и та бе заслуга на милицията, а не на самия социализъм.
В СССР например престъпността си бе в чудовищни размери съвсем малко по-малка от сегашната в Русия и докато в България хората си оставяха колите и апартаментите отключени в 70-те години, а бравите и вратите бяха символични, то там в Москва вратите на апартаментите бяха блиндирани с по 5 ключалки и брави!
Нещо което ме втрещи като хлапе при първото ми посещение в Москва!
Правосъдната система тук, също чат-пат работеше.
Тоест крадеш, отиваш с пандиза (За убийци смъртна присъда), като от време на време за да направят кефа на масата комунистите заколваха някой от своите който е пипал и крал много или го е правил прекалено показно.
Много полезен полуплизъм впрочем, защото показва на масите - Ето ние пипаме и не прощаваме на никой, даже на нашите си хора.
За съжаление сегашните гащници не смеят да тикнат никой в пандиза, а няма по полезен политически ход от това да окачиш някой от своите като прани гащи на площада, да го целят недоволните с гнили домати, преди да му вземеш главата.
Живков поне в това бе хитър и умен за това и управлява 40 години!
За да получиш, от време на време даваш в жертва и така на хората им е по-леко. Българска психология, ама днешните политически тикви не могат я проумеят за това и на всеки избори ги сменяме. Членовете на Якудза си режат пръстите в знак на лоялност. В политиката е същото. Не правиш ли жертви отиваш си.
Ето и малко социализъм- Северна Корея - http://www.tema.ru/travel/north-korea-1/
Коментар
-
Първоначално изпратено от salagaNetisan, доколкото разбирам, не си живял в "прекрасното"време на социализЪма, затова пишеш глупости.
"Просто хората разполагаха с прекалено много пари" - по-голяма глупост не съм чувал.
"Имало е работеща промишленост, затова не е стигал тока" - мощностите на централите бяха по-големи от сегашните, АЕЦ-а работеше с 6 реактора. А тока го продаваха в Турция и къде отиваха парите само ТЕ си знаеха.
Един руски цветен телевизор , тежащ 70 кила струваше пак 3 средни заплати, само че нямаше откъде да го намериш. Пък Philips, Grundig, Sony, охоооооо.... немам думи.
На един племенник, раждан 87 се опитвах да му обясня що е дефицит.
Казвам му в магазина нямаше нищо, той вика ми що не идеш в друг да си го купиш.
Никога сегашните младежи няма да разберат какво беше, дай боже да не им идва до главите.
Ава не тъй с лошото ва бледолики.Отдя да знай бледоликото момченце за социализма.Чуло го е явно от чичко Сержо.Имоло по магазините...........имаше цървули.Още си спомням зелените банани покрай нова година дет и магарето не ги яде ма нъл ги нямаше ко да прайм слагахме ги на топло че да позасладят малко .Па га ги изкараш кат седмото чудо на масата дан ви говоря .........те бананите станали едни черни се едно стадо бизони са къкали отгоре им.Айде стига с тоя социализМ че ша одрайфам шатрата
Коментар
-
Netisan, доколкото разбирам, не си живял в "прекрасното"време на социализЪма, затова пишеш глупости.
"Просто хората разполагаха с прекалено много пари" - по-голяма глупост не съм чувал.
"Имало е работеща промишленост, затова не е стигал тока" - мощностите на централите бяха по-големи от сегашните, АЕЦ-а работеше с 6 реактора. А тока го продаваха в Турция и къде отиваха парите само ТЕ си знаеха.
Един руски цветен телевизор , тежащ 70 кила струваше пак 3 средни заплати, само че нямаше откъде да го намериш. Пък Philips, Grundig, Sony, охоооооо.... немам думи.
На един племенник, раждан 87 се опитвах да му обясня що е дефицит.
Казвам му в магазина нямаше нищо, той вика ми що не идеш в друг да си го купиш.
Никога сегашните младежи няма да разберат какво беше, дай боже да не им идва до главите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay GouldПървоначално изпратено от Netisan..Имало е работеща промишленост....
Нещо не съм го усетил. Нямаше ток и нещата за които писах долу
Това, че съм вадил пари не е чудно щом чисто вадих продукция за по 1500 $ на ден. Даже смятах парите си за малко. Не се оплаквам, но отчитам като липса на уважение към себе си, желанието да се говори с менторски тон, след като не съм спонсор на президента, червен парашутист, педерас на държавна служба, или метреса от мъжЬки пол на премиера ви, с 18 000 лева заплата.
Пазете партийната си агитация за тях, след като никога за нищо вашата партия не ми е давал повод да и благодаря!
Щом ще навлизаме в грубия диалектически материализъм то нека сме конкретни - Интереса клати феса!
Не съм усещал благата на социализма, ни преди ни сега, за това крам по спомени, такива каквото са и по моите канали на информация.自由西藏
Коментар
-
Първоначално изпратено от Netisan..Имало е работеща промишленост....
Нещо не съм го усетил. Нямаше ток и нещата за които писах долу
Това, че съм вадил пари не е чудно щом чисто вадих продукция за по 1500 $ на ден. Даже смятах парите си за малко. Не се оплаквам, но отчитам като липса на уважение към себе си, желанието да се говори с менторски тон, след като не съм спонсор на президента, червен парашутист, педерас на държавна служба, или метреса от мъжЬки пол на премиера ви, с 18 000 лева заплата.
Пазете партийната си агитация за тях, след като никога за нищо вашата партия не ми е давал повод да и благодаря!
Щом ще навлизаме в грубия диалектически материализъм то нека сме конкретни - Интереса клати феса!
Не съм усещал благата на социализма, ни преди ни сега, за това крам по спомени, такива каквото са и по моите канали на информация.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от NetisanПървоначално изпратено от малката мечкаИмам мечото чувство, че сега ще стане интересно))
"Златният милиард" засега води, опирайки се на 15 трилиона лош кредит от целия свят. Светът му е гласувал тези 15 трилиона, за да докаже къде е истината.
В нашите мащаби това е като състезание между честен частник и кредитен милионер, кой е по-добър бизнесмен.
Коментар
-
Първоначално изпратено от малката мечкаИмам мечото чувство, че сега ще стане интересно))
"Златният милиард" засега води, опирайки се на 15 трилиона лош кредит от целия свят. Светът му е гласувал тези 15 трилиона, за да докаже къде е истината.
В нашите мащаби това е като състезание между честен частник и кредитен милионер, кой е по-добър бизнесмен.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ташунко със сапаСъвършенно вярно пресъздадена картината на социализма.Знам го добре това време.Евала Jay Gould !! Много успех ти желая и все такива страхотни анализи.И крайно време е да се бухаш в тоя велик гейм наречен борса
Някой тук май не са живeли при социализма и не помнят вечно празните магазини или оцелелите грозни стоки в тях.Треснаха и режим на тока!
2 часа имаш ток 4 нямаш, после пак имаш 2-3 часа после пак нямаш.вземах много пари (между 350-1200 лева), но пък нямаше какво да си купя с тях и за това ги издухвах всяка събота в някоя дискотека на Златните.Пари имах, но нямаше жилища! За жилище се чакаше към 20-30 години и то ако си женен и с деца.
Последно, по въпросите за северна корея, куба и нашия лагер преди, мога да ти опонирам, че бяха приложени чудовищни икономически пречки от страна на "златния милиард". Ембарго, КОКОМ, тайни операции, идеологически диверсии - нас просто ни унищожаваха и ни унищожават. Казвам "нас", защото дори да се самоопределяш като WASP, теб те смятат за див славянин, който трябва да бачка и да умре. Виждаш какво стана с "умните" олигарси, които прегърнаха червените милиарди долари.
Коментар
Коментар