If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Прогнози и развитие през 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014
Съвършенно вярно пресъздадена картината на социализма.Знам го добре това време.Евала Jay Gould !! Много успех ти желая и все такива страхотни анализи.И крайно време е да се бухаш в тоя велик гейм наречен борса
напротив. така остава обективен.
Е да така е добре за нас ма човека е мнооо подготвен и мой да изкара добри пари.Нека да не бъдем егоисти
Съвършенно вярно пресъздадена картината на социализма.Знам го добре това време.Евала Jay Gould !! Много успех ти желая и все такива страхотни анализи.И крайно време е да се бухаш в тоя велик гейм наречен борса
Не е ли малко странно, че Ленин е толкова актуален днес? Къде отиде високомерието на 3-4 поколения, които го отричаха? В периоди като този, когато бедните и средната класа, все повече обедняват, ангажирах половината фамилия да ми търси томовете на Ленин......
Не съм забелязал да е много актуален, но дори самия Ленин към края на живота си дава заден ход на социализма.
НЕП си е точно капитализъм, както и да го наричаме.
В момента го строят в Китай, макар и под друго име
Някой тук май не са живeли при социализма и не помнят вечно празните магазини или оцелелите грозни стоки в тях.
За един скапан телевизор, се чакаше месеци и години, нямаше обувки, дрехи, храни.
Бе геройство да намериш нещо в магазините и разговорите бяха от рода на:
- Пък да знаеш на супера пуснали захар!
- Уауууууууууу! Кога бе??!
- Аз пък намерих салам в месарницата и добре, че ми запазиха, че свърши, ама нали Гинчето позната, че ми пази.
- Аз пък вчера намерих на мъжа ми риза - много хубава - вносни, от чехия.
- Аааааааааааааааааа?! Къде? Дали има още?!
- Не свършиха вече, висях 3 часа на опашка но успях да купя.
.... и т. н.
Неща като пиле, месо, мляко, сирене, плодове (чудно нали?) зеленчуци, предизвикваха километрични опашки по магазините.
До към 1976 година се ядваше, после ставаше от година на година все по-зле, а след 1982-3 съвсем я овапцахме.
Треснаха и режим на тока!
2 часа имаш ток 4 нямаш, после пак имаш 2-3 часа после пак нямаш.
Имаше виц - че България била най-голямата дискотека в света Защото светлините мигали нон-стоп.
Към края на 80-те социализма тотално каталяса.
За неща като дънки, ризки и т. н. просто пък забрави.
Само в кореком и с валута.
Аз например бях гравьор на кристал (да не се фукам, ама един от най-добрите в страната) вземах много пари (между 350-1200 лева), но пък нямаше какво да си купя с тях и за това ги издухвах всяка събота в някоя дискотека на Златните.
Бях се отказала в опита си да си купя някога телевизор (даже в корекома нямаше) , а за апартамент просто забрави. Пари имах, но нямаше жилища! За жилище се чакаше към 20-30 години и то ако си женен и с деца.
Обаче където и да отидех, хората като ме питат какво работя и като им кажа - казваха - Аааааааааааа! Оправи да взема едни чаши!
Тоест, нямаше даже едни най-тъпи стъклени чаши в магазина, пък какво остава от моята продукция, която бе почти само за износ или за поръчки подобни на строящия се тогава Хотел Шератон.
Правих и бартер - От мен чаши, ваза или нещо от стъкло, а примерно с тях си подкупвах някоя продавачка да ми пази някоя дефицитна стока ако се появи.
Дефицит е другото име на социализма.
При социализма добре бяха само тези с феодалните привилегии - Активни борци, децата им и внуците им и т.н..
За тях имаше специални магазини и обслужване, купуваха си валута на специални фиксирани от държава цени и пътуваха в чужбина (ние нямахме право да ходим в чужбина), нямаше режим на тока за тях, плюскаха прасетата специални храни доставяни от УБО и разни такива служби.
Например на улица Велико Търново в София са бившия блок на някой членове на Политбюро и МС.
Докато в магазините нямаше нищо за ядене или имаше само хляб и консерви копърка, на тях им носеха с микробус за ядене. Салами, луканки, меса и т.н. Взимаха им дрехите и ги връщаха изпразни и изгладени.
Въобще социализма е една феодална система и няма страна да не се е провалил с гръм и трясък.
Във Виетнам и Китай отдавна направиха завой, а в Северна Корея от глад са умрели от 2000 година до сега, към 2 500 000 човека.
Дори Куба вече завива и дните на социализма и там са преброени. Там преди 10 години нямаха дори Веро в магазина да си измият чиниите в които няма какво да ядат. Ако щете вярвайте в тази страна която отглежда тютюн нямаше цигари с филтър, пък понякога и въобще цигари нямаше.
Ако при социализма имаше нещо положително, то това бе ниската престъпност.
Но и та бе заслуга на милицията, а не на самия социализъм.
В СССР например престъпността си бе в чудовищни размери съвсем малко по-малка от сегашната в Русия и докато в България хората си оставяха колите и апартаментите отключени в 70-те години, а бравите и вратите бяха символични, то там в Москва вратите на апартаментите бяха блиндирани с по 5 ключалки и брави!
Нещо което ме втрещи като хлапе при първото ми посещение в Москва!
Правосъдната система тук, също чат-пат работеше.
Тоест крадеш, отиваш с пандиза (За убийци смъртна присъда), като от време на време за да направят кефа на масата комунистите заколваха някой от своите който е пипал и крал много или го е правил прекалено показно.
Много полезен полуплизъм впрочем, защото показва на масите - Ето ние пипаме и не прощаваме на никой, даже на нашите си хора.
За съжаление сегашните гащници не смеят да тикнат никой в пандиза, а няма по полезен политически ход от това да окачиш някой от своите като прани гащи на площада, да го целят недоволните с гнили домати, преди да му вземеш главата.
Живков поне в това бе хитър и умен за това и управлява 40 години!
За да получиш, от време на време даваш в жертва и така на хората им е по-леко. Българска психология, ама днешните политически тикви не могат я проумеят за това и на всеки избори ги сменяме. Членовете на Якудза си режат пръстите в знак на лоялност. В политиката е същото. Не правиш ли жертви отиваш си.
Хващаш ме във форма. В момента чета една книжка, кочто излезе наскоро "Поетът срещу художника" и малко ми настръхват косите. Единственото успокоително е, че е художествена литература и дано измислиците и метафорите са много. А колкото до Сталин и Хитлер , тепърва ще ги преоткриваме....
По-добре да не ги преоткриваме, нека си почиват в мир. Зор нямам, че да им бутам спокойния сън.
Хващаш ме във форма. В момента чета една книжка, кочто излезе наскоро "Поетът срещу художника" и малко ми настръхват косите. Единственото успокоително е, че е художествена литература и дано измислиците и метафорите са много. А колкото до Сталин и Хитлер , тепърва ще ги преоткриваме....
Не е ли малко странно, че Ленин е толкова актуален днес? Къде отиде високомерието на 3-4 поколения, които го отричаха? В периоди като този, когато бедните и средната класа, все повече обедняват, ангажирах половината фамилия да ми търси томовете на Ленин......
Е такова писание мой само Jay Gould да го напише.Изчерпателно задълбочено и достъпно за многолюдието дръзнало да инвестира тук Поздравления бледолики братко !!!!!!!!!!!!! Винаги съм спирал да смъркам от лулата кога вида нещо написано от теб Jay Чета с интерес твоите виждания по въпросите тормозещи мнооо бледолики тук Успех бледолики братко
Ленин определя кризата на властта (той използва революционна ситуация), като състояние на обществото, при което “върховете не могат да управляват по старому, а низините не искат да живеят по старому”
Първоначално изпратено от партиен куфар
Първоначално изпратено от polki
Партийните куфари по-малко да четат Маркс, че само революции им се привиждат...
как беше дефиницията на Маркс за смяна на обществения строй ?
"обществения строй се сменя когато угнетените народни маси не искат да живеят повече по старому, а управляващите не могат да управляват" - или нещо подобно...
мислиш ли, че сме в подобна фаза от развитието на човечеството или на партийните куфари така им се иска :lol:
Почти сигурно е едно покачване на цените - ROTTERDAM COAL още близките дни.
Предстоящи цени са - 75, 84 и 88, ако подмине тази цена от 88 то следват 100 и 108 където пазарът ще обърне и ще последва рязък спад до 88. 108 за сега се явява крайна цена където задължително би имало поне корекция. Как ще се развие пазара после от сега е трудно да предвидим, но нищо чудно да сме свидетели на покачване до цена от 120, а в случай, че се пробие и тя 140 - 160.
Като дати - Покачване до 20.10.2009, а в случай, че цената продължи на север след тази дата, то покачването ще е до 12.01.2010 където задължително ще обърне.
Jay , не е необходимо да си много умен и да спец по икономика , за да видиш корените на кризата.
Тази криза е именно криза на потреблението.
Тази криза е криза на системата.
Каквото става в САЩ , това става и на другите пазари.
За справка виж как реагират европейските борси при всяко отваряне на NYSE.
Ще има май нов прочит на "Капиталът".
В САЩ най- богатите 400 личности притежават повече пари от 150-те милиона американци ситуирани в ниския сегмент на доходите!
Какво следва от този факт.
Както е казваше баба Ванга - човек една уста и един гъз има .Повече от 10 кебапчета не може да изяде :-)
Какво става с функционирането на системата , когато има такова чудовищно разслоение.
Ами много просто-150 милиона американци , които нямат пари , няма да купуват.
Т.е няма да могат да се прозведат примерно стоки и услуги за тези 150 милиона ,защото парите са в тези 400 най- богати.
Тези 400 богаташи , въпреки че имат парите нямат покупателната сила на 150 милиона души.
Оттам и мултипликатора на Кейнс не може да заработи- икономиката си остава свита.
Но това е половината беда- понеже тази диспропорция не е от вчера ,и за да не се запуши икономиката от липса на потребление , хората с парите , които държат идустрията и банките предоставяха кредити на масата народ , за да може да купува.
Но както знаем парите са дълг , който рано или късно трябва да се връща.
Този процес продължи до 2007 г. , която се оказа преломна и се стигна до точка когато маса народ не може вече да си плаща дълговете и сентимента се обърна.
Как може отново да се отпуши системата - без да разруши.
Според мен вече е невъзможно без голями промени в обществените отношения.
Ще се радвам да прочета мнението ти , може и да бъркам някъде:-)
Напоследък гледам как реагират на NYSE когато отворят. Защото преди тях отварят в Япония, Китай и Европа.
DAX е почти барометър какво ще се случи няколко часа по-късно.
С доста тези на Маркс не съм съгласен, в чисто икономически план, а в частта му за принадената стойност и какво представлява тя, съвсем не съм.
Плановата икономика във всичките и форми е търпяла и търпи провал!
Никога никъде не е работила, поне не и толкова ефикасно колкото свободното предприемачество.
Ако погледнем историята от древна Гърция насам, ще видим, че всеки опит да се сложи намордник на икономическите свободи е водил до провал с икономиката, социалните норми, морала, и държавата.
Древен Рим не е паднал от варварите. Не! Те стотици години са се опитвали да го завладеят и не са успявали точно защото е имал силна икономика основана на собственост, предприемачество, занаяти и свободни работници.
Едва когато император Диоклециан създава монополите и се опитва да сложи юзда на свободното движение на капитали и хора, нещата тръгват на зле, до степен по времето на император Константин да няма нито един майстор в състояние да украси арката му, че се налага сената в Рим да сваля барелефи от околните сгради за да я украси.
Всяка спирачка пред свободния труд, търговия, занаяти, всяко ограничаване на една или друга свобода водят до застой.
Примера е провала на социализма.
В 80 те години ние вече безнадеждно бяхме изостанали технологично от Запада.
Плановата икономика винаги води до дефицит!
И причината е много проста.
Ако се планира производството на 200 000 чифта обувки, а се купят 150 000 то за останалите непродадени 50 000 планиралия производството ще отговаря и няма да вземе премии.
Ако планира 100 000 и се продадат за седмица, ще вземе премии.
За това и дефицита бе основна част от социализма.
Празни рафтове и магазини!
До степен аз да се прибера от работа и да няма какво да си купя в супера понеже то е изкупено още сутринта.
Дори китайските комунисти се принудиха да се съгласят с частната собственост.
И в момента Китай е всичко друго, но не и и социализъм.
Партията стои, но тя е доста далече от идеите на Маркс, понеже се доказа, че те не работят.
Сегашния стой в Китай по-скоро бих сравнил с този на Мусолини или Хитлер, но без глупости като еврейски въпроси и милитаризъм.
Тоест една партия, но и свободен капитал. Това дали тя се нарича комунистическа или не няма значение. Важното е икономиката да работи и да се развива.
Точно развитието липсва при социализма.
Той с неговите планове не стимулира новите технологии изобретенията и промяната.
Не може да се окачва например от чиновник да окачестви ползата от персонален компютър, софтуер или подобрен двигател с вътрешно горене, защото той е само чиновник. Позлата от изобретенията може да оцени само бизнеса, а когато го няма, новите технологии изгниват в чекмеджето по причина, че никой освен материално заинтересования не би ги оценил като потенциал.
Друг е въпроса, че самото свободно предприемачество е необходимо да се обуздава от време на време, за да не си създава самото то проблеми за в бъдеще.
И най-вече в някой области на които ще се спра малко по-долу.
Нека обаче разгледаме капитализма като такъв! Има ли го някъде в чист вид по света?
Мисля, че не. Навсякъде държавата е принудена да слага рамки.
Сами обаче виждаме, обаче, че те са различни и за това и развитието е различно в различните държави.
Примери - Люксембург или Лихтенщайн. Две държави малко като един окръг, без полезни изкопаеми и без природни ресурси, но със жизнен стандарт за завиждане.
Друг пример - Бразилия или Индия. Много богати на ресурси, но с бедно население.
Пак капитализъм, но различен.
Различен е той и в Япония и САЩ. САЩ са богати на ресурси но икономиката им съвсем не е така либерална като Японската.
Има и една голяма разлика - В Япония почти няма адвокати има ясни и прости закони, докато в САЩ с каквото и са се заемеш се налага да търсиш адвокат.
Япония е много по-либерална, САЩ не са за това и икономическото им развитие се задържа въпреки че са супер богати на полезни изкопаеми и суровинни.
И къде е разликата, защото точно този въпрос е съществен?
В едни страни - бедните (България включително) определена група свързана с властта краде, прави капитализъм, но не дава на другите да правят такъв, като слага законови или други ограничения.
В други страни - богатите, всеки може да го прави.
Някой ще ме питат къде са САЩ. Да те са либерални, но на места, в едни щат можеш едно, в друг друго - тоест това което можеш в Калифорния не можеш в Небраска или Оклахома.
За това и там се наблюдават някой странни явления - За да напуснеш например някое градче и да отидеш до съседен щат ти е нужно разрешение от шерифа! Тоест той решава имаш ли ти работа извън града или не!
И проблемите на САЩ не е свободния пазар, а това, че на места го няма.
Колкото по-малко спънки се слагат пред хората, толкова повече те се опитват да създадат нещо, колкото са повече спънките толкова повече се получава регрес.
И не кризата е проблема сега в САЩ, а това, че група политици изсипаха милиарди на група хора, като лишиха така останалите от тези пари!
Това не е свободен пазар и САЩ ще си изпатят за това. Тепърва ще се види.
На другия полюс е Япония. Въпреки, че централната им банка наливаше на пазара на акции пари в Япония никога по никое време не е въвеждан закон, който може да ограничи борсовата търговия и предприемачеството!
Никога.
За това и бедна на ресурси Япония е една от водещите нации в света.
За мен ролята на държавата е необходимо да се сведе до няколко неща, не повече:
Образование от 1 ви клас до последния курс в университета. Безплатно като се поемат дори тетрадки, храна и учебници. Така няма опасност да пропуснем поради липса на пари някой Айнщайн, Моцарт, Едисон, Тесла, Урън Бъфет или Пикасо. Тоест все хора които биха били полезни за себе си и околните и биха ни донесли пари, култура и въобще прогрес.
Инфраструктура и енергетика (за енергетиката могат да са и частни и държавни капитали) - без максимално евтина енергия няма прогрес!
Здравеопазване
Отбрана
Полиция
Екология (Тук е необходимо да се слага юзда на бизнеса когато си загуби разума)
Малко социална политика, за да се помага на тези които не се справят, възрастни, инвалиди, деца и т.н..
Ниски данъци и облекчения - растеж (Рестрикции и много държавна намеса - упадък).
и най-важното - Малко на брой, но ясни закони, неподлежащи на тълкуване, двусмислици и даващи права и задължения на всички!
Неголяма, но контролирана от обществото съдебна система (Независима власт не значи всеки в нея да прави каквото си поиска и да не дава сметка микому).
Нищо повече
Факт - В страните с ясно законодателство се живее най-добре, се прави бизнес най-лесно и имат силни икономики.
Без право една държава отива към упадък! Задължително!
България е пример. Оплетени казуси, двусмислени, дълги цели огромни томове закони които са напълно неясни и объркани и ето - всеки започва да прави каквото си поиска и държавата запада.
В страните с неясно законодателство има упадък.
В страните с монополи има упадък, там където няма монополи има растеж.
В страните с голяма държавна и общинска администрация има упадък - България, в страните с малка - Финландия - Япония - растеж.
Хората не се раждат морални, а се възпитават като такива!
Както е казал Наполеон - За хората има само 2 стимула - Страх и Интерес!
Бизнеса е интереса, правото е страха!
Вземи някой от тях и обществото и икономиката загиват.
Точно това за съжаление се случи у нас.
За обществените отношения си прав.
Когато държавата започва да пречи, те се нарушават.
Когато дава права на едни хора, а лишава други от същите права се нарушава и доверието и това води до застой в икономиката. Аз съм сигурен например, че ако САЩ бяха налели тези милиарди не в спасяване на и без това фалирали корпорации, а в образование и преквалификация, до сега кризата да е свършила, а последствията и ликвидирани!
Равни права за всички, а не само за някой - Точно тук е ключето към прогреса, технологиите и развитието! Колкото и да съм капиталист (пък съм), точно равния старт, доброто образование и правото правят една страна силна икономически.
Когато те липсват, започва упадък. Класовите структури, деленето на хората на една или друга класа с различни права и задължения винаги са водили до криза в държавите. И не са проблем 400 те богати - Те рано или късно до няколко поколения се разоряват или обедняват, а е проблем бачкера - Защото ако той няма какво да яде или не прати детето ди на училище по липса на пари, имаш една лумпенизирана маса която не става за нищо.
Точно правото и равния старт делят държави като Бангладеш и Нигерия от такива като Япония и Швеция.
"обществения строй се сменя когато угнетените народни маси не искат да живеят повече по старому, а управляващите не могат да управляват" - или нещо подобно...
мислиш ли, че сме в подобна фаза от развитието на човечеството или на партийните куфари така им се иска :lol:
Полки,куфарчето донякъде е право!!!Пример:
Саламджия произвежда салами!!!Трупа печалби и купува НС!!!На ряботниците дава 400 лв и те не могат да си купят от саламите ,защото парите им стигат само за хляб!!!А и парите от Сапард сащо отиват за НС!!!
Коментар