IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глобалното затопляне мит или реалност?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

Мисълта ми е, че активната съставка винаги си е една и съща, cos(f) само подобрява разхода на енергия, защото намалява реактивната съставка и общият вектор е по-къс.
    Реактивната енергия е енергия, която пътува насам-натам по жиците между различните индуктивни и капацитивни товари, и като такава създава допълнително загряване на жиците и от там допълнителна загуба на активна енергия, която се превръща в топлина. Тоест това са паразитни токове, които не носят в себе си активна енергия, и като такива са безполезни, но съгласно Закона на Ом генерират загуби на енергия и загряване на жиците. На енергото в общия случай не му пречат, но защо да не ме глоби някой друг лев (мене и другите нещастници).

Едно време масово предприятията имаха лош Cos(Ф) заради многото електромотори (индуктивен товар). И ги задължаваха да компенсират този лош Cos(Ф) с капацитивни батерии. В наше време обаче се появиха огромно количество устройства с капацитивен товар - UPS-и, компютри, всякакви GSM зареждачки, всякакви LED лампи, всякакви телевизори, монитори и какво ли не друго. И в момента масово домакинствета, а и предприятията, са с капацитивен товар (връщат капацитивна енергия). И тука глобите са жестоки - 10 пъти по-големи спрямо глобите за индуктивен товар.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Загледах се във фактурата - за върната капацитивна енергия ме глобяват с по 27 стотинки на върнат киловатчас, а за лош Cos(Ф) начисляват само допълнителни 2.7 стотинки към енергията. От тука си вадя извода, че ако просто реактивната ми мощност от капацитивна я направя индуктивна, пак ще ме глобяват, но с по-малко.

А да го балансирам някакси вече ми изглежда мисия невъзможна. Причината - ами то се оказа, че по различните фази е различно, и освен това непрекъснато мърда насам-натам. Има както индуктивни, така и капацитивни фази.

Виж как са в момента:

Несправедлива е тази игра на ЕРП-тата и, признавам, тогава (2008-ма), за нея, дори не бях се замислял. Интересно ми е, а на големите мощности (ТЕЦ, АЕЦ, ВЕЦ) дали им плащат за реактивна? Защото, ТАКОВА плащане, би могло да бъде повод на при ципа на прецедента, да бъде търсена закрила от КЗК срещу неравнопоставено третиране на пазарните субекти - нещо, което, би могло да бъде спечелено в съда.

Коментар

• https://inotech-es.com/bg/reactive_power, някой в България предлага решение.
        D.Y.F-091066

Коментар

Мисълта ми е, че активната съставка винаги си е една и съща, cos(f) само подобрява разхода на енергия, защото намалява реактивната съставка и общият вектор е по-къс.
          Факт.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Правят ни на идиоти но, ти разбра идеята и това е главното.
            Загледах се във фактурата - за върната капацитивна енергия ме глобяват с по 27 стотинки на върнат киловатчас, а за лош Cos(Ф) начисляват само допълнителни 2.7 стотинки към енергията. От тука си вадя извода, че ако просто реактивната ми мощност от капацитивна я направя индуктивна, пак ще ме глобяват, но с по-малко.

А да го балансирам някакси вече ми изглежда мисия невъзможна. Причината - ами то се оказа, че по различните фази е различно, и освен това непрекъснато мърда насам-натам. Има както индуктивни, така и капацитивни фази.

Виж как са в момента:

Last edited by Mateev; 17.03.2025, 21:13.

Коментар

Ами аз ще платя само активната, пък той да си показва каквото ще.

Коментар

И тотално невежество. Той си мисли, че компенсирането на Cos(F) с индуктивни или капацитивни товари е някакъв вид измама на енергото. И по някакъв начин тази измама е свързана с цигани и с копачки. Това обаче не разбрах откъде му е дошло в главата.

И забележи - модераторите изтриха една камара мои и твои постинги, в които обсъждаме казуса, но оставиха неизтрит оригиналния постинг с обиди в измама, който постинг предизвика цялата тази дискусия. Ще ги подсетя - днес в 11:11 часа.
                Правят ни на идиоти но, ти разбра идеята и това е главното.

Коментар

По-скоро, човекът е с увредени устои.
                  И тотално невежество. Той си мисли, че компенсирането на Cos(F) с индуктивни или капацитивни товари е някакъв вид измама на енергото. И по някакъв начин тази измама е свързана с цигани и с копачки. Това обаче не разбрах откъде му е дошло в главата.

И забележи - модераторите изтриха една камара мои и твои постинги, в които обсъждаме казуса, но оставиха неизтрит оригиналния постинг с обиди в измама, който постинг предизвика цялата тази дискусия. Ще ги подсетя - днес в 11:11 часа.
                  Last edited by Mateev; 17.03.2025, 20:47.

Коментар

Знаеш ли - само един престъпник може да си мисли, че и всички други хора са като него престъпници. На мене никога нямаше да ми хрумне думичката "ток" да я асоциирам с думичката "прецакване". При него обаче явно прецаква енергото и затова си мисли същото и за останалите хора.
                    По-скоро, човекът е с увредени устои.

Коментар

Ако заваряваш цял ден с електрожен от ония, дето не можеш да го повдигнеш, електромерът ти какво ще покаже?
                      Ами аз ще платя само активната, пък той да си показва каквото ще.

Коментар

Глупости "смесване на компоненти". Те ВИНАГИ си вървят заедно. Номерът е че, ФЕЦ изначално са чисто активен източник, а в мрежите, нормално, присъстват много и мощни реактивни.
                        Ако заваряваш цял ден с електрожен от ония, дето не можеш да го повдигнеш, електромерът ти какво ще покаже?

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid

Болни човече, ходИ на врАч.
                          Знаеш ли - само един престъпник може да си мисли, че и всички други хора са като него престъпници. На мене никога нямаше да ми хрумне думичката "ток" да я асоциирам с думичката "прецакване". При него обаче явно прецаква енергото и затова си мисли същото и за останалите хора.

Коментар

• Първоначално изпратено от mikomikov Разгледай мнение

Всеки опит да смесваш двете компоненти на мощността - ще доведе до това - рано или по-късно да се наложи да си платиш за "гяволлъка", щото - мисля, че си споменавал за копачки и т.н. - консуматори...

Още един с рзвинтено въображение. Какво става - този форум заразен ли е?
                            Last edited by mibova; 19.03.2025, 09:18.

Коментар

Глупости "смесване на компоненти". Те ВИНАГИ си вървят заедно. Номерът е че, ФЕЦ изначално са чисто активен източник, а в мрежите, нормално, присъстват много и мощни реактивни.

Той много добре разбира за какво говоря, а ако желаеш да го набуташ, за да плаща дори онова, което не е ползвал - продължавай в същия дух.

Коментар

• Първоначално изпратено от mikomikov Разгледай мнение
                                Всеки опит да смесваш двете компоненти на мощността - ще доведе до това - рано или по-късно да се наложи да си платиш за "гяволлъка", щото - мисля, че си споменавал за копачки и т.н. - консуматори...

Last edited by mibova; 19.03.2025, 09:18.

Коментар

Working...
                                X