IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глобалното затопляне мит или реалност?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от barbaron
    • 5 месеца 3000 Wc
    • 1 месец 3000 Wc + 3000 Wc
    При 9 киловата пикова мощност за юли с най силното слънце имаш 35% от пиковата мощност. Или това което казах - ефективноста е едва 7 % си е вярно твърдение. Те могат да постигат 80-90% от пиковата си мощност, но трябва да са на позиционери, също лятото имат нужда от охлаждане. С 3 киловата пикова мощност ще ти правят енергия колкото 9 киловата, ако са монтирани на позиционери и за топлината имат охлаждане.
    D.Y.F-091066

    Коментар


    • Първоначално изпратено от barbaron



      Да След 12 месеца ще смятаме
      Колко е мощноста, която си инсталирал ?
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
        С техникум по ДВГ значи ?
        Да но като учител, не като ученик в техникум да кажем.
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • barbaron, нищо цял свят в соларки инвестира, не си само ти. Навремето казваха - ще гледаш да си с хората, това е правилно. Наистина трудно се изцежда ефективност от тях. Сериозно, за да се покриват енергийни нужди трябват мощни неща и такива има и знания има да ги направят, но са пръснати както е за процесорите - един може да направи материалите, друг машините, трети части за тези машини..Проблема с енергията по друг начин няма да може да се реши и ще трябва да забравят за войни. Соларките са интересни, занимателна технология.
          D.Y.F-091066

          Коментар


          • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
            с техническо образование съм.
            С техникум по ДВГ значи ?

            Коментар


            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
              Не е важно, гледам много клипове на хора които правят коли - някакви леки транспортни средства захранвани със соларни клетки или панели. Те повече разбират от инсталаторите на панели и тези неща изникват като препятствия пред тях. Иначе с техническо образование съм.
              Тъй му кажи: ДВГ .
              - Да знае.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от barbaron
                Супере, ти какво си учил? До кой клас? Гледам, от всичко разбираш !
                Не е важно, гледам много клипове на хора които правят коли - някакви леки транспортни средства захранвани със соларни клетки или панели. Те повече разбират от инсталаторите на панели и тези неща изникват като препятствия пред тях. Иначе с техническо образование съм.
                D.Y.F-091066

                Коментар


                • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                  Pyramid, гледах клип, човека много сериозно изследва как пада производството от загряването. 1 грам тежи една соларна клетка, нещо такова.
                  Няма значение колко точно тежи. Последователно в състава на клетката, има метални и полупроводникови части. Металните са с положителен, а полупроводниковата- с отрицателен Tkr , като по абс.стойност, металните са многократно по-нискл съпротивление. Съответно, дори от температурата, то да нарасне с 20÷40[%], онова на силиция спада с 20÷40[%] и, в крайна сметка, общото СПАДА, А НЕ РАСТЕ. Други са явленията и други са причините за тях. Иначе, за Печалбата...Който мисли китайците за глупави, че да работят без много сериозна печалба, сам не е наред. Подценяването на такава древна и мощна ЦИВИЛИЗАЦИЯ като тяхната, доведе до съвременните тектонични световни сътресения.
                  И ни чакат още.
                  Last edited by Pyramid; 27.07.2024, 21:12.

                  Коментар


                  • Pyramid, гледах клип, човека много сериозно изследва как пада производството от загряването. 1 грам тежи една соларна клетка, нещо такова.
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                      1984- соларните панели са с много ниска ефективност - едва 7% когато има слънце. Ако на повърхноста на квадратен метър падат 800 вата, те произвеждат едва 50 вата да кажем на квадратен метър. Първо ефективноста им е 20 % при идеални условия, трябва да е перпендикулярна повърхноста на слънчевите лъчи, но като ги поставят стационарно за това условие просто забрави и 40% от енергията която биха могли да произведат отпада. Второ когато слънцето грее много силно ги загрява, съпротивлението на фоволтаичните диоди скача и от това нещо при най сериозното възможно загряване губят 70% от това което биха могли да произведат, има хора които го демонстрират - панели които им дават 1 киловат падат на 300 вата. Така че реално експлоатационната ефективност е по ниска от пиковата с повече от 50%. На мен ми харесват и бих искал да не е така, но..Оказва се че правят леки превозни средства ентусиасти и монтират отгоре соларни панели, в движение в голямата жега понеже панелите се охлаждат му дават 1.2 киловатчаса, като спре пада на 300 вата - загряват. Другото е че те ги правят да може кагато е спряло да ги позиционират, от това че насочват това платно показват как от 350 вата скача на 1.2 киловата като го насочат, защото то е хоризонтално в движение - по лошо отколкото и при стационарните панели на така наречените фотоволтаични централи. Но правят го и се движи с 40-50 км.ч. с тока който произвеждат по време на движение, ако е с тези скъпите панели които не са с клетки, а като тръбички са клетките им, те не се влияят толкова от насочването, но виж им цените - 5 пъти по скъпи са и имат и кратък живот. Загубена работа са фотоволтаиците.
                      Да вземеш са прочетеш малко полупроводникова техника а, Дани? Откровени смешки пишеш, а до първи Април има още доста време.

                      Коментар


                      • Реално тези клетки са много евтини обаче, но ни ги продават скъпо. Разходите за подръжка на това нещо са също много големи. Става въпрос за голяма печалба и никаква енергетика няма в това чудо - само печалба. Клетките са от нещата които на производителя му излизат 2 стотинки да речем, той производителя не ги смята колко му струват и ги продава по левче - 100 ст. Такива печалби са рядкост, само в много дребните стоки. Например ако правиш неща от гума и един килограм ти струва 15лв като материал, правиш някакви гумички и има такива които са по 5лв да кажем, гумички за клапани. Да но милиони гумички на този пазар никой няма да ти купи, само производител на коли и той никога няма да ти даде 5лв. за брой, ще ти каже 10-20ст. А плочките на соларните панели - продаваш милиарди бройки. Такава мандра няма никъде. Затова рекламата е толкова голяма. Иначе в примера с гумичките който давам от 1 кг суровина се получава че трябва да изкара производителя 5000 лв, по 1 грам на бройка - 16 лв ги прави на 5000лв, никой производител на коли няма да му даде толкова - 16 лв ще ги направи на 200лв и това пак е много.
                        Last edited by supertrader; 27.07.2024, 17:50.
                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • 1984- соларните панели са с много ниска ефективност - едва 7% когато има слънце. Ако на повърхноста на квадратен метър падат 800 вата, те произвеждат едва 50 вата да кажем на квадратен метър. Първо ефективноста им е 20 % при идеални условия, трябва да е перпендикулярна повърхноста на слънчевите лъчи, но като ги поставят стационарно за това условие просто забрави и 40% от енергията която биха могли да произведат отпада. Второ когато слънцето грее много силно ги загрява, съпротивлението на фоволтаичните диоди скача и от това нещо при най сериозното възможно загряване губят 70% от това което биха могли да произведат, има хора които го демонстрират - панели които им дават 1 киловат падат на 300 вата. Така че реално експлоатационната ефективност е по ниска от пиковата с повече от 50%. На мен ми харесват и бих искал да не е така, но..Оказва се че правят леки превозни средства ентусиасти и монтират отгоре соларни панели, в движение в голямата жега понеже панелите се охлаждат му дават 1.2 киловатчаса, като спре пада на 300 вата - загряват. Другото е че те ги правят да може кагато е спряло да ги позиционират, от това че насочват това платно показват как от 350 вата скача на 1.2 киловата като го насочат, защото то е хоризонтално в движение - по лошо отколкото и при стационарните панели на така наречените фотоволтаични централи. Но правят го и се движи с 40-50 км.ч. с тока който произвеждат по време на движение, ако е с тези скъпите панели които не са с клетки, а като тръбички са клетките им, те не се влияят толкова от насочването, но виж им цените - 5 пъти по скъпи са и имат и кратък живот. Загубена работа са фотоволтаиците.
                          D.Y.F-091066

                          Коментар


                          • Какво предупреждават експертите на Барби...

                            Да им вярваме, ли?

                            Значи - ТЕ казват, че: "моделите от типа, който ползва Барби - продължават да се обучават върху все по-малко точен и релевантен текст, който самите модели са генерирали. Този рекурсивен цикъл води до дегенерация на модела (виж рецензираната научната статия)..."

                            В случай, че не сме наясно - казва научният гений - един умерено голям модел (като този на Барби) произвеждаЛ два пъти повече емисии на СО2 от живота на един средностатистически американец....

                            Как сега да не повярва човек на научни статии, издание на ОКСФОРД!


                            https://nauka.offnews.bg/tehnologii/...oz-200739.html

                            Коментар


                            • Не бяха въглища, не бяха ториеви соли.. Спиране нЕмат тия китайци... Срещу тях да бягаме... трудно ще ги стигнеМе (за Европа говоря - нали сме горди евроЕйци)...

                              https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0...82-499148.html

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от mikomikov Разгледай мнение
                                "Електрическата мрежа в Китай ставала "по чиста""...

                                Не знаех, че този (твой) "ИИ" - бил пристрастен към сполучливи вицове. Баси готиния виц!

                                Китай увеличават производството на електрическа енергия от въглища, с което залагат на индустрия (първобитна, но конкурентоспособна индустрия), а Светът наоколо им налага ограничения и мита, но продажбите на китайчетата само растат. Работната сила - очевидно е - хем евтина, хем конкурентна, хем дисциплинирана, хем мотивирана...

                                То и с Индия така стоят нещата: въглища и индустрия.

                                И те си го казват, но глобалисткия "ИИ" ни представя друга реалност: как електрическата мрежа на Китай ставала "по чиста"...

                                И в САЩ - също: 16 % от ел.енергията - идват от въглища, а тия 16 % са по-малко от възобновяемата - фотоволтаици и ветрогенератори - взети ЗАЕДНО (за миналата година!)

                                Що така, бе Миме, пардон - "ИИ"-ме?

                                Населението на света расте с над 100 млн.годишно, а и се замогва - климатици, центрове за данни, крипто, сушилни, кафемашини, плувни басейни и спортни зали...
                                Расте нуждата от енергия.
                                Без нови видове енергия ще трябва да се плаща все по-висока цена и да се диша все по-мръсен въздух.
                                Преходът не е за петилетка.
                                В миналото използваха моркова, субсидии, докато соларната технология стане зряла /евтина/ , вече не се нуждае от помощ.
                                Цена под 500 евро за киловатпик с включен труд и печалба, изкупуват на 66 евро за мегаватчас, изплаща се за 6.5години,след приспадане на оперативни разходи
                                https://balkangreenenergynews.com/bu...ts-venue-roof/

                                Ето и промяната в енергийния микс на САЩ, щом те вълнува
                                https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=62444

                                Само заглавията...за Индия, която освен въглища залага и на слънце и вятър /цени около 4цента на киловатчас/, строят ВЕЦ с Непал /огромен потенциал/
                                https://www.pv-magazine-india.com/?u..._campaign=tabs

                                Строителството на нови въглищни централи в Китай не означава непременно по–високо потребление на въглища в следващите години. Използват ги за балансиране, когато не грее, не духа и няма достатъчно вода. Батериите за съхранение бележат ръст, а цената им става все по–ниска.
                                Освен това разрешителните за въглищни централи се издават от местните власти, а те имат интерес да отчитат ниска безработица и икономическа активност пред другаря Си. Нещо подобно се случи в строителството на жилища, които сега стоят празни, а населението започна да се свива.
                                От времето на Дън Сяо Пин, който не се интересуваше от цвета на котката, Китай израсна.
                                Новите им атомни централи ще са близо до големи градове и ще използват и топлинната енергия.
                                Прилагат и нови способи за добив на уран




                                Коментар

                                Working...
                                X