Първоначално изпратено от П.Ф.Изеров
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кой е най-прекият път България да се развие и как да спомогна за това?
Collapse
X
-
Абсолютно нищо не отклоняваме. Ако кажеш, че логиката ти е, че в международните отношения по-силния изяжда по-слабия, като в 18 век. това е едно.
Но ти се опитваш да изведеш някакви уж рационални аргументи за това как трябва да се процедира в определени случаи без да се замисляш за по-широките последствия ако тези принципи се приложат навсякъде.
Първоначално изпратено от П.Ф.Изеров Разгледай мнение
Да, смислен е въпросът ти по принцип, но не и по същество. Но към тях държавата Украйна няма отношение, а аз обсъждам оста Русия–Крим–Украйна.
Ей, много обичате да "решавате" въпроса с отклоняване от основната,истинската линия, разводнявайки нещата, ама... ногу илиминтарин номйер туй бйе!.. (пиша по селски, за да ме разберете по-добре)
Коментар
-
Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнениеВекове наред Крим е родина на номадски народи от Централна Азия. Татарите, които и днес живеят тук са дали и името "Крим", което означава "крепост". Всичко се променя през 1783 година, когато Екатерина Велика анексира полуострова и го обявява "оттук нататък и за всички времена" за руски. Целенасочено императрицата заселва етнически руснаци. И днес автономната република Крим е единствената част от Украйна, в която руснаците имат значително мнозинство. Руските царе правят от Севастопол пристанище на руския черноморски флот, каквото е и до днес. Кримските татари са изтласкани във вътрешността на полуострова и към Централна Азия или днешна Турция.
След края на окупацията на Крим от германския Вермахт по време на Втората световна война, съветският лидер Сталин започва да депортира изконното население на полуострова - кримските татари - към Централна Азия. На тяхно място се заселват руснаци. Едва през 1988 година малцината оцелели татари получават правото да се завърнат по родните си места. Днес татарското население, което е от тюркски произход, представлява близо 12% от жителите на полуостров Крим. Почти 60% от местното население са руснаци, а само 24 на сто - украинци.
Какво казва международното право?
Западните експерти са единодушни, че както вотът на кримския парламент, така и референдумът за присъединяването на Крим към Русия нямат международноправна валидност. Независимо от факта, че украинската конституция предвижда възможността за местни референдуми по политически теми, включително и на полуостров Крим, въпросът за
промяната на националните граници може да бъде решен
единствено на общодържавен референдум
(В член 73 на украинската конституция ясно е казано, че решаването на въпроси, свързани с териоториалната цялост на Украйна могат да се решават единствено на общоукраински референдум).
Следователно за евентуално присъединяване на Крим към Руската федерация би трябвало да гласуват всички граждани на Украйна.
Всеки народ има право на самоопределение, но когато става дума за отделянето на едно малцинство, то може да се позовава на въпросното право само в извънредни ситуации. Независимо от цялото политическо напрежение, жителите на Крим не се намират в подобна извънредна ситуация.
На всичко отгоре правото за обявяване на независимост става нищожно в мига, в който чужда държава се намеси в конфликта, както сега прави Русия. Аргументът ѝ, че го прави, за да защити руското население на полуострова, е несъстоятелен. Действията на руските войници извън пределите на град Севастопол нарушават международното право. Хартата на ООН, а тя е залегнала в основата на международното право, забранява отправянето на заплахи за употреба на насилие, както и самата употреба на насилие на чужди територии.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
Тези същите въпроси ги задай за тридесетината автономни републики в Русия или ще питаме само когато ни отърва?
Ей, много обичате да "решавате" въпроса с отклоняване от основната,истинската линия, разводнявайки нещата, ама... ногу илиминтарин номйер туй бйе!.. (пиша по селски, за да ме разберете по-добре)Last edited by П.Ф.Изеров; 06.06.2018, 12:53.
Коментар
-
Именно. На базата на същите аргументи Русия трябва да се разпадне дори на повече от 13 части. А и не само Русия, а почти всяка друга държава по света.
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
Тези същите въпроси ги задай за тридесетината автономни републики в Русия или ще питаме само когато ни отърва?
Коментар
-
Първоначално изпратено от П.Ф.Изеров Разгледай мнениеНай-рано известното население в Крим са скитите. След тях – древните гърци. Татарите се появяват по време на Голямото преселение на народите, 4-6ти векове сл. Хр. Полуостровът е бил рядко населен, населението – полуномадско; ако не беше завзет от Руската имерия, щеше да е в пределите на Турската.
Това е малко от древната история, ще премина към риторични въпроси от съвременната.
– Колко години Крим е в пределите на украинската държава (прочее, на колко години е самата държава и кой я създава?) и колко века – в руската?
– От колко века там живеят руснаци и в какъв процент в сравнение с "украинците", каквото и да значи думата? Колко е построено там от руснаците, колко – от сегашна Украйна, колко – от местните татари?
– Има ли значение желанието на преобладаващото население в коя държава да бъдат? На какъв език се говори в Крим?
Въпросите са риторични, защото отговорите им са предварително ясни.
И да, изводите им противоречат на международните закони. Русия, независимо от това, силово възстанови справедливостта де факто. Нашето Съединение също е било незаконно според тогавашните международни правила.
Не, не съм русофил, но не ги и мразя. Вижте ме в темата за Македония относно това, например.
Но мразя да ме правят на безнадежден глупак, лапащ като патка опорните точки, спуснати от стопаните. Не ме е и страх да не съм в уютната и безопасна група на послушните страхливци, не си падам по груповости; не ме е страх да следвам собствения си акъл, а не нечий доста западнал, но масов и с медийната тояга на лъжата в ръка.
- 1 like
Коментар
-
Определено не мисля като тебе за националното предателство
За мене въпросът е принципен и опира до спазване на международното право и национален суверенитет. Което всъщност е и в наш интерес, защото сме малка държава със слаба армия, слаба държавност и псевдо елит, който би избягал в ЮАР (с плячката) ако стане напечено.
А детинските аргументи на Изеров изобщо не ме впечатляват.
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
Най-смешното е че българите и точно тия татари от териториите в СССР сме с общ произход. Достатъчно е да се види къде е била Велика България - и къде е днешен Татарстан. В тоя ред на мисли всеки тук, подкрепил анексирането - е национален предател.Last edited by Money; 06.06.2018, 13:17.
Коментар
-
Най-рано известното население в Крим са скитите. След тях – древните гърци. Татарите се появяват по време на Голямото преселение на народите, 4-6ти векове сл. Хр. Полуостровът е бил рядко населен, населението – полуномадско; ако не беше завзет от Руската имерия, щеше да е в пределите на Турската.
Това е малко от древната история, ще премина към риторични въпроси от съвременната.
– Колко години Крим е в пределите на украинската държава (прочее, на колко години е самата държава и кой я създава?) и колко века – в руската?
– От колко века там живеят руснаци и в какъв процент в сравнение с "украинците", каквото и да значи думата? Колко е построено там от руснаците, колко – от сегашна Украйна, колко – от местните татари?
– Има ли значение желанието на преобладаващото население в коя държава да бъдат? На какъв език се говори в Крим?
Въпросите са риторични, защото отговорите им са предварително ясни.
И да, изводите им противоречат на международните закони. Русия, независимо от това, силово възстанови справедливостта де факто. Нашето Съединение също е било незаконно според тогавашните международни правила.
Не, не съм русофил, но не ги и мразя. Вижте ме в темата за Македония относно това, например.
Но мразя да ме правят на безнадежден глупак, лапащ като патка опорните точки, спуснати от стопаните. Не ме е и страх да не съм в уютната и безопасна група на послушните страхливци, не си падам по груповости; не ме е страх да следвам собствения си акъл, а не нечий доста западнал, но масов и с медийната тояга на лъжата в ръка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеОчеизвадно е, че е анексия и противоречи на международното право. Човек трябва да е 100% промит мозък за да твърди нещо друго.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Iv_maxАми да ти кажа честно...ако слушам Путин..слушал съм го няколко пъти за това кво мисли за сирия..крим и т.н и слушам Американците и англичаните...версията на Путин е значително по правдоподобна, логична и очеизвадна.
След края на окупацията на Крим от германския Вермахт по време на Втората световна война, съветският лидер Сталин започва да депортира изконното население на полуострова - кримските татари - към Централна Азия. На тяхно място се заселват руснаци. Едва през 1988 година малцината оцелели татари получават правото да се завърнат по родните си места. Днес татарското население, което е от тюркски произход, представлява близо 12% от жителите на полуостров Крим. Почти 60% от местното население са руснаци, а само 24 на сто - украинци.
Какво казва международното право?
Западните експерти са единодушни, че както вотът на кримския парламент, така и референдумът за присъединяването на Крим към Русия нямат международноправна валидност. Независимо от факта, че украинската конституция предвижда възможността за местни референдуми по политически теми, включително и на полуостров Крим, въпросът за
промяната на националните граници може да бъде решен
единствено на общодържавен референдум
(В член 73 на украинската конституция ясно е казано, че решаването на въпроси, свързани с териоториалната цялост на Украйна могат да се решават единствено на общоукраински референдум).
Следователно за евентуално присъединяване на Крим към Руската федерация би трябвало да гласуват всички граждани на Украйна.
Всеки народ има право на самоопределение, но когато става дума за отделянето на едно малцинство, то може да се позовава на въпросното право само в извънредни ситуации. Независимо от цялото политическо напрежение, жителите на Крим не се намират в подобна извънредна ситуация.
На всичко отгоре правото за обявяване на независимост става нищожно в мига, в който чужда държава се намеси в конфликта, както сега прави Русия. Аргументът ѝ, че го прави, за да защити руското население на полуострова, е несъстоятелен. Действията на руските войници извън пределите на град Севастопол нарушават международното право. Хартата на ООН, а тя е залегнала в основата на международното право, забранява отправянето на заплахи за употреба на насилие, както и самата употреба на насилие на чужди територии.Last edited by barbaron; 06.06.2018, 10:57.
Коментар
-
Имхотеп - случилото се с Украйна е руско-американско дело. Русия реши да разкара Украйна и да я прати на ЕС издръжка, но Крим и трябва и си го прибра както и други области в които има изкопаеми. Олигархията колониализирала Русия се интересува предимно от изкопаеми, на нея хора и държавите им не и трябват - те са главоболия, трябват и добивни компании и сигурни офшуорни банки.D.Y.F-091066
Коментар
-
Iv_max - мисля че се заблуждаваш и то доста наивно, диктаторите устройват Запада и той винаги е имал пръст когато някъде се пръкне диктатура. Зарежи политическата им "демократична" система, те си имат своите диктатори в сянка които дърпат конците на трибуквените служби а тях всеки един диктатор в чужда държава им харесва по простата причина че си въртят личен бизнес извън правилата какъвто в родината им трудно биха си го въртяли защото няма как да са в нелегалност и да правят милиардни обороти чрез поставени компании без да се сдобият с "известност".Те там се държат като агънца, но навън са вълци и крадат като овладеят някъде чрез полезния диктатор така както само крадец с остра деменция би го правил.
Проблема идва от там че демокрацията на запад е мъртва и не работи, тя е една голяма опашата лъжа. Самата демократична система за управление е анархична и простовата плюс измамническа, при днешното технологично ниво да съществува такъв анахронизъм като нея си е просто грешка която трябва бързо да се поправи.Специално САЩ в най новата си история се "месят" навън да ръсят "демокрация" изключително с такива користни подбуди от които държавата им печели минуси, но не и банковите сметки на тези на които нелепата демократична система там е дала власт. За Русия просто без коментар, тя е световен лидер по унищожавано богатство. Като остарее някой диктатор и на Запад ги хваща треска, същата като онази закарала милиони в Клондайк.D.Y.F-091066
Коментар
Коментар