IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой е най-прекият път България да се развие и как да спомогна за това?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от blqblq Разгледай мнение

Оптимизмът е хубаво нещо, особено когато е стъпил на здрава основа. Преди 30 години чувах сходни думи от начетени и интелигентни хора, които си вярваха съвсем искрено.

Най-точно отражение на липсващата промяна в начина на мислене можеш да намериш в литературата, тъй като историята (съвсем грубо казано) изброява събития и факти, приемайки, че са причинени от други събития и факти. В момента се сещам за "Аз, ти, той" на Елин Пелин. Чете се за един ден и достатъчно ясно показва, че в България нищо не се е променило в последните 140 години.

Нямам за цел да звуча песимистично, но коректното формулиране на проблема е от съществено значение за решението.
    Има много материали от 19-ти и първата половина на 20-ти век, къде художествени, къде не, които целят да поставят българина в рамки и да изопачат негативните му страни. Не смятам, че подобни описания са точни, защото в тях виждам само стереотипи. Освен това в повечето случаи описват черти, характерни за човека като цяло, а не за българина конкретно. Всеки народ може да бъже подложен на подобна критика на характера, абсолютно всеки. Стереотипите не са факти. Сатирата например не представя цялостната картинка, а ни показва едно ограничено виждане за хора и събития с цел да се фокусира върху нещото, което иска да осмее. Много хора често приемат изопачените черти в сатирата за "истина", но самата сатира като похват значително се различава от реалния свят и е едностранчива.

Относно оптимизма, да си припомним къде бяхме преди 30 години - една фалирала държава без подкрепа от никъде, чиято система се обърна на 180 градуса. Това е равносилно на национална катастрофа. Да сравним 90-те със сега - само аз ли виждам огромната разлика във всичко? По-развитите държави просто имат времева преднина пред нас, това е всичко. Но ще ги настигнем, това е самата обективна реалност.

Ако приемем, че стандартът на живот е показател за развитието на едно общество, то си струва да споменем, че за последните 16 години стандартът на живот в България (БВП на глава от населението ППС) се е утроил, както и че стандартът в София е над средното за ЕС. И всичко това е заслуга на българина. Същия този българин, който Елин Пелин и други описват като махленски дегенерат.

Относно примера с италианката - и аз съм забелязал колко много хора от Източна и Южна Европа хейтят държавите си, не сме само ние. Последно видях един поляк, който твърдеше, че страната му е най-зле в ЕС по всички показатели. Та и ние така.
    Last edited by Tantum; 29.05.2018, 14:12.

Коментар

• https://chitanka.info/text/5384-chov...hki-se-grizhat "Човекът, за когото всички се грижат"

А па, ей тоя разказ горе, е баш по темата....

Коментар

• Първоначално изпратено от blqblq Разгледай мнение

Оптимизмът е хубаво нещо, особено когато е стъпил на здрава основа. Преди 30 години чувах сходни думи от начетени и интелигентни хора, които си вярваха съвсем искрено.

Най-точно отражение на липсващата промяна в начина на мислене можеш да намериш в литературата, тъй като историята (съвсем грубо казано) изброява събития и факти, приемайки, че са причинени от други събития и факти. В момента се сещам за "Аз, ти, той" на Елин Пелин. Чете се за един ден и достатъчно ясно показва, че в България нищо не се е променило в последните 140 години.

Нямам за цел да звуча песимистично, но коректното формулиране на проблема е от съществено значение за решението.
        Няма да те послушат "блябля"....Аз лично ти благодаря,че тези разказчета, леко ги бях позабравил...И не само Елин Пелин....Почти всяко произведение на нашите автори дава,поне един отговор....А в някое кратко разказче ,може да има и доста повече от един отговор...
        Харесах си един цитат от "Мила родна картинка",изкефи ме максимално:

"...... Е, каква е тая отровна вода бе, приятелю? — полюбопитствувах пак.

— Оно, как да ви кажа, не че е отровна, ама пак е отровна. Не пием от нея и това си е. Заклели сме се и децата сме заклели да не пият. Нека течат нахалост, пущините.

— Не разбирам, брате, каква е тая работа. Защо е прохлетисана хубавата вода?

— Па оно не е за криене баш. Ако искаш, че ти кажем истината. Ние сички, цялото село, с кучетата и котките сме от сегашната партия. Чешмите ги правиха бившите. Сакаха с вода да ни подкупят, та да ни обърнат. Ама ние дадохме клетва от тая вода да не пием. И не даваме никой да пие, Я съм на служба да вардим.

— А-хааа… сега чак разбрах. Карай да вървим, нане Митре.
        .................................................. .................................................. .................................."

Коментар

• Първоначално изпратено от Tantum Разгледай мнение
          Влязохме малко встрани с дискусията за емиграцията, а целта на темата не беше такава.
          Дайте да видим какви са разликите между най-развитите държави и България. И по-обективно, ако може.
          Започнете с ФУНКЦИОНИРАЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
            ...винаги изниква проблема с противопоставянето на емигрантите и тези в България.
            По мое наблюдение емигрантите отвикват ог живота в България, свикват с живота на место и започват да дават съвети от тази гледна точка, често – доста безапелационно, защото са в по-успяла страна. Но тези съвети са доста далеч от реалността в България и всичкото това заедно дразни нас, местните. Не обобщавам за всички, но не е рядко.

Мнението ми не е заяждане, най-добронамерено е, Имхотепе.

Коментар

• Преди две три години на път към Тренто се заговорих във влака с една италианка, която ми каза, че живеела и работила от над 10г. в Швейцария. Беше много критична към собствената си страна и народ. Каза ми, че едно време като си е живяла в Италия много неща е взимала за даденост и не се е дразнила, а сега същите неща ужасно я дразнят.

За толерантността към простаците и работата в екип с тях следващия път.

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

Бъркаш агресията с липсата ми на толерантност към идиоти. Айде чаос, сложната - като ти гледах "разсъжденията" и в двете теми досега, ми става ясно и колко е безсмислена тази тема конкретно. Матряла ... в тон в управниците си.
                ...а ти от кой матрял си? Много лпбопитно. Или си мослиш, че си изплувал? Страхотно. А сега, да припомним, кои неща не потъваха, ако е някой забравил.

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                  Отстрани нещата се виждат много по-ясно.
                  Вярно. И страни много...

Коментар

• Отстрани нещата се виждат много по-ясно.

Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

Прави впечатление обаче, че за каквато и тема да става въпрос, винаги изниква проблема с противопоставянето на емигрантите и тези в България.
                    Идеята на емигрантите е че са видели повече от една страна на медала, и по принцип има какво да кажат.
                    Тези които са останали обаче, пък възприемат това като поучаване и се дразнят. Сигурно са прави.
                    Не би трябвало да изглежда така. Другото което е също важно, че отдалеч се вижда повече - едни неща виждаш в лабиринта, съвсем други когато го гледаш отгоре.
                    Обаче поради гореказаните проблеми не виждам как ще се случи подобно обединение, след като едните са обидчиви, а другите пък чувствително-нападателни.

Коментар

• Темата се нуждае от сериозно модериране. Вербалната агресия няма край, както и откровените призиви за обществено насилие. Наред с хора, които правят нещо реално за обществото и държавата ни ( а не само за себе си и своите семейства), тук имат поле за изява откровено патологични типове. Най ме дразнят хулите срещу България. А също и пропагандирането на фалирала идеология. Напълно се отказвам да следя темата.
                      Партия была, есть и будет есть!

Коментар

За щастие се движим напред и е въпрос на време (не повече от 2-3 десетилетия) преди да станем напълно развита демокрация, но искам да направя каквото мога, за да експедитирам процесите.

Коментар

Влязохме малко встрани с дискусията за емиграцията, а целта на темата не беше такава.

Дайте да видим какви са разликите между най-развитите държави и България. И по-обективно, ако може. Разбирам, че всеки си гледа от неговата камбанария, но предпочитам да не изпадаме в крайности и откровен хейт по адрес на България, защото тези две неща обикновено са симптом за силна субективност на мнението и отклонение от реалността. Нека говорим с факти, а не с безпочвени генерализации. Мисля, че повечето хора познаваме достатъчно емигранти и сме обикаляли достатъчно из света, за да можем да изградим обективно мнение за това как се живее в България, как - на Запад, и как - в останалата част на света.

Да перифразирам въпроса - каква е фундаменталната причина Западна Европа, заедно с колониите САЩ, Канада и Австралия да станат най-развитите демократични общества в света? Очевидно и те имат проблеми, особено през последните 20-30 години се забелязват някои неприятни за тях тенденции, но се опитвам да дестилирам факторите, които са ги довели до това ниво, от това, което са в момента. Подозирам, че става въпрос за някакви специфични вярвания на хората там по отношение на индивидуалната свобода, предприемчивостта, гражданското общество и прочее, които са им дали преднина спрямо останалата част от света. За щастие се движим напред и е въпрос на време (не повече от 2-3 десетилетия) преди да станем напълно развита демокрация, но искам да направя каквото мога, за да експедитирам процесите.

Вече имам идеи за конкретни инициативи, които мога да подема, за да спомогна за довършване на започналия преход на България към развито общество, но приемам и всякакви други идеи. Отворен съм към различни мнения от моето, стига да са фактологически аргументирани.
                          Някъде ми беше попаднало разграничение по отношение на религията и се оказва че протестантите са най- проспериращи от християните. Предполагам че може там да има нещо съществено по отношение на начина на живот ценности и общество. Т.е. движещата сила...

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

Т.е. обикновена средна класа в Европа. Щом е годишното връщане това и най-вероятно в някоя “англосаксония”. Добави там обаче и по-високия жизнен стандарт на стоки, на наеми и на всякакви консумативи, добави транспорт и картинката си идва на мястото. Голяма фукня голямо нещо.

Хванах те в системна липса на усет за перспектива. Ти правиш снимка само на настоящето. То е черно и ужасно, а ние сме тъпи аборигени. Ти, естествено си неоценен диамант.

Обаче ти липса всякаква визия и дълбочина за бъдещето. Малки мащаби, големи претенции. Темата била тъпа, участниците били тъпи, общо взето на кривата ракета й е крив космосът.

Истински реализираният човек не е агресивен и не е нетолерантен. Напротив. Той е спокоен и уравновесен. Той разговаря вместо да обижда. Той е спокоен и помага дори на по-тъпите от себе си. Той работи в екип. Имаш още много хляб да ядеш докато достигнеш подобно ниво.
                            Хората отдавна са го казали за криво колело прав път няма.А претенциите на тоя са смешни.Видиш ли той е просветител а Германия богата и ние аборигени.Най му се ще да го гледаме с отворена уста и да цъкаме с езика на лъжите му.А може да викаме и о Тигре Тигре имаш пари.Германия запали две световни войни и на нейната сметка са 100 милиона убити.Разрушенията отделно.Германските фирми лъжат и крадат и вече на цяла Европа и писна от немските номера.Цивилизация ли е да подправяш данните за газовете от колите и да мамиш?А Сименс не е спечелила нито една поръчка без подкуп.Запада е най котумпираната част от света ама те казват кой бил корумпиран.Те са създали смешни организации в които крадеца вика дръжте крадеца.....

Коментар

Дайте да видим какви са разликите между най-развитите държави и България. И по-обективно, ако може. Разбирам, че всеки си гледа от неговата камбанария, но предпочитам да не изпадаме в крайности и откровен хейт по адрес на България, защото тези две неща обикновено са симптом за силна субективност на мнението и отклонение от реалността. Нека говорим с факти, а не с безпочвени генерализации. Мисля, че повечето хора познаваме достатъчно емигранти и сме обикаляли достатъчно из света, за да можем да изградим обективно мнение за това как се живее в България, как - на Запад, и как - в останалата част на света.

Да перифразирам въпроса - каква е фундаменталната причина Западна Европа, заедно с колониите САЩ, Канада и Австралия да станат най-развитите демократични общества в света? Очевидно и те имат проблеми, особено през последните 20-30 години се забелязват някои неприятни за тях тенденции, но се опитвам да дестилирам факторите, които са ги довели до това ниво, от това, което са в момента. Подозирам, че става въпрос за някакви специфични вярвания на хората там по отношение на индивидуалната свобода, предприемчивостта, гражданското общество и прочее, които са им дали преднина спрямо останалата част от света. За щастие се движим напред и е въпрос на време (не повече от 2-3 десетилетия) преди да станем напълно развита демокрация, но искам да направя каквото мога, за да експедитирам процесите.

Вече имам идеи за конкретни инициативи, които мога да подема, за да спомогна за довършване на започналия преход на България към развито общество, но приемам и всякакви други идеи. Отворен съм към различни мнения от моето, стига да са фактологически аргументирани.
                              Не бъркай най простите най алчните и най задлъжнелите с най успелите и не наричай това цивилизация.Не бъркай грабилите и убивали по цял свят с цивилизацията.Каква цивилизация е да крадеш лъжеш и убиваш?Каква цивилизация е да унищожаваш природата за пари???Хора осъзнайте се щото ако продължаваме така живота на Земята ще приключи за нас хората.

Коментар

Фундаменталната причина си я споменал в подозрението.
                                За съжаление неизбежно е да се намеси и политиката. Ако има и други мнения по така поставения въпрос, гледай накъде ще отидат нещата.

Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

Working...
                                X