IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой е най-прекият път България да се развие и как да спомогна за това?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Tantum Разгледай мнение
    Влязохме малко встрани с дискусията за емиграцията, а целта на темата не беше такава.

Дайте да видим какви са разликите между най-развитите държави и България. И по-обективно, ако може. Разбирам, че всеки си гледа от неговата камбанария, но предпочитам да не изпадаме в крайности и откровен хейт по адрес на България, защото тези две неща обикновено са симптом за силна субективност на мнението и отклонение от реалността. Нека говорим с факти, а не с безпочвени генерализации. Мисля, че повечето хора познаваме достатъчно емигранти и сме обикаляли достатъчно из света, за да можем да изградим обективно мнение за това как се живее в България, как - на Запад, и как - в останалата част на света.

Да перифразирам въпроса - каква е фундаменталната причина Западна Европа, заедно с колониите САЩ, Канада и Австралия да станат най-развитите демократични общества в света? Очевидно и те имат проблеми, особено през последните 20-30 години се забелязват някои неприятни за тях тенденции, но се опитвам да дестилирам факторите, които са ги довели до това ниво, от това, което са в момента. Подозирам, че става въпрос за някакви специфични вярвания на хората там по отношение на индивидуалната свобода, предприемчивостта, гражданското общество и прочее, които са им дали преднина спрямо останалата част от света. За щастие се движим напред и е въпрос на време (не повече от 2-3 десетилетия) преди да станем напълно развита демокрация, но искам да направя каквото мога, за да експедитирам процесите.

Вече имам идеи за конкретни инициативи, които мога да подема, за да спомогна за довършване на започналия преход на България към развито общество, но приемам и всякакви други идеи. Отворен съм към различни мнения от моето, стига да са фактологически аргументирани.
    Точно там ви е проблемът на повечето, че мислите че с обикаляне насам-натам сте научили нещо. А като дойдат тези, поработили и поживяли по широкия свят - не приемате мненията им за развитите държави и недъгавата Родина. Истината е - не, не познавате света, но и сте дървени глави и не приемате мненията на тия, които са го поопознали. Това е основната причина да сте зле - не съм я открил аз, има дори стихове от български творци
    Достатъчно е да чуя лафа "да, ама тук е България" за да ми стане смешно и да зарежа всякакви опити да я оправям.

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

Нещо да не си се объркал?!Може би ,искаш да кажеш че с около 9000 Евро ще ти бъде намалена данъчната основа,което е доооста по-различно....Макар че и в тоя случай сумата ми изглежда лееееко завишена...
      Нещо не съм се объркал Нито си ми дотрябвал да ме поправяш. Имам предвид буквално какво прибирам в джобчето в резултат на върнат данък.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
        понеже ме захапахте за двойното гражданство ..

какви българи са родените след 89-та наследници на турските изселници, които даже не знаят български. Защо да имат български паспорт и да идват (ако идват) само за местни избори и ако ги докара някой безплатно (за парламент правят цирка там)

колко години с техните гласове балансьор e Д(п)С ...които и днес делят баницата с мафията на власт... това малко ли ви се струва?

ако за някои хора двойното гражданство е възможност за по-евтина медицинска помощ или екскурзия по избори... не мисля, че е редно.
        това няма да оправи държавата...факт, но въпросът е принципен. 99% от хората с двойно гражданство използват това единствено за дребни врътки и надлъгване със системата и до там...
        Захапаха те защото не се изразяваш докрай.
        Двойното гражданство в случая който споменаваш няма да има никакъв проблем, ако се въведе постоянно пребиваване. Ако живееш повече от 6 месеца навън, да нямаш право да гласуваш.
        Останалото е дребнавост. Дребните врътки не спъват държавата, а големите. Дребните врътки са от беднотия, не от презадоволеност и властови амбиции.
        Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
          Правилно
          Но си пропуснал една друга закономерност, свързана с влиянието на близост и зависимост от една друга територия
          Това е от серията за кривата ракета и кривия ѝ космос. И зависимостта, основната, е от една друга територия и нейните подчинени/васални „съюзници”.

Коментар

• понеже ме захапахте за двойното гражданство ..

какви българи са родените след 89-та наследници на турските изселници, които даже не знаят български. Защо да имат български паспорт и да идват (ако идват) само за местни избори и ако ги докара някой безплатно (за парламент правят цирка там)

колко години с техните гласове балансьор e Д(п)С ...които и днес делят баницата с мафията на власт... това малко ли ви се струва?

ако за някои хора двойното гражданство е възможност за по-евтина медицинска помощ или екскурзия по избори... не мисля, че е редно.
            това няма да оправи държавата...факт, но въпросът е принципен. 99% от хората с двойно гражданство използват това единствено за дребни врътки и надлъгване със системата и до там...
            Last edited by bertram; 29.05.2018, 20:20.
            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от blqblq Разгледай мнение

Питаш нещо, а после оспорваш отговора. Вероятно не е този, на който се надяваш. Явно имаш своя гледна точка, но се опитваш да я изложиш междудругото. Карай направо.

Споделям лични наблюдения и разговори с хърватите. Не претендирам за фактологическа точност.
              Не се надявам на нищо, а само задавам уточняващи въпроси с цел да насоча вниманието и разсъжденията към нещата, които смятам за релевантни при сравнение на едно нещо с друго. Оспорвам само фактологическата точност, доколкото тя влияе на крайния извод. В случая е доста важна за крайния извод, защото е сред основните аргументи.

Нямах предвид някаква конкретна моя теза. Просто се опитах да поставя ударение на това, че е по-важно да гледаме реалните доходи.

Коментар

Защо толкова преувеличаваме разликите? Защо по презумпция приемаме чуждото за по-хубаво? Ако ще правим нещо, да започнем от това да дефинираме реалните разлики, а не имагинерни.
                Питаш нещо, а после оспорваш отговора. Вероятно не е този, на който се надяваш. Явно имаш своя гледна точка, но се опитваш да я изложиш междудругото. Карай направо.

Споделям лични наблюдения и разговори с хърватите. Не претендирам за фактологическа точност.

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                  Че кое дразни, като казвам, че едно то най-важните неща е да се промени лежерното отношение към корупцията и да се създаде нетърпимост към нея. Както и че това е нещо, което всеки сам може да направи за себе си без чужда помощ?
                  Това съм си го поставил за цел през последните 10 години в една минимална подвластна ми област. Резултат няма, освен че, цитирам: "Пречи на хората да си изкарват хляба!" Отношението към корупцията не е лежерно, а доста активно - всеки се стреми да участва...

Коментар

...
                    Колко от трудещите се у нас са наистина на минимална заплата и колко само осигурителният им доход е минимален?
                    Защо толкова преувеличаваме разликите? Защо по презумпция приемаме чуждото за по-хубаво? Ако ще правим нещо, да започнем от това да дефинираме реалните разлики, а не имагинерни.
                    Точно във въпроса ти се вижда: огромна, реална разлика
                    Питаш: "Колко от трудещите се у нас са наистина на минимална заплата и колко само осигурителният им доход е минимален?"
                    Аз питам: "Как е възможно това да остава безнаказано !!!"
                    Тук във Фр. такива аномалии се откриват и наказват много бързо !

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
                      Ако сте забелязали за страните от източния блок, колкото са по близо до западна европа толкова по-добре се развиват... колкото повече се отдалечаваш токова по са забавени в развитието си страните. Това сроред мен хич не е случайно. И тук щедойде топлата вода, но със закъснение...
                      Правилно
                      Но си пропуснал една друга закономерност, свързана с влиянието на близост и зависимост от една друга територия

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                        най-прекият път
                        • премахване на двойното гражданство!
                        Давай, както си почнал, добави и:
                        • въвеждане на изходна виза и разстрел на границата при опит на излизане от България
                        • премахване на всички партии освен една
                        вместо да се опиташ да разбереш защо тези с двойното предпочитат второто

Коментар

• bertram - работеща съдебна система при толкова труден и несигурен живот не е възможна, затова и нямаме такава.
                          - електронно правителство също е невъзможно докато имаме криминално.
                          - не може да се намалят плаащанията на пасивни доходи от държавата, те могат единственно да се преустановят напълно защото тази система няма заден ход.
                          - двойното гражданство е абсурдно.
                          По принцип бъдеще тази държава има само ако се превърне в офшуорка самата тя.

D.Y.F-091066

Коментар

• Ако сте забелязали за страните от източния блок, колкото са по близо до западна европа толкова по-добре се развиват... колкото повече се отдалечаваш токова по са забавени в развитието си страните. Това сроред мен хич не е случайно. И тук щедойде топлата вода, но със закъснение...
                            Last edited by pepe1234; 29.05.2018, 18:55.

Коментар

Кой ти каза, че минималната заплата в Хърватия е 800 евро? Доколкото виждам, всъщност е 460 евро, а средната нетна заплата е малко над 700 евро, но и цените им са по-високи от нашите. Разгледах няколко случайни места в Загреб и дупки и неравности си имат. Стандартът в Загреб е много сходен с този в София.

Колко от трудещите се у нас са наистина на минимална заплата и колко само осигурителният им доход е минимален?

Магистралите в Хърватско са голя вода същите като наште и сръбските друсат хлопат не съм очарован.Виж Словения е друго

Коментар

• Първоначално изпратено от blqblq Разгледай мнение

Има истина в думите ти, както има разлика между сега и 90-те. Но разширим ли сравнението, ще открием, че не е в наша полза, а промяната е по-скоро козметична. В една Хърватия (малка балканска страна, сравнима с България) до преди 20 години се водеше война и катастрофата беше наистина национална. Сега дупки по пътищата им няма да видиш, докато при нас е като след бомбардировка. Минималната заплата там е 800 евро и практически никой не работи за толкова. У нас е 260 и 20% от трудещите се са на минимална.

Същите козметични разлики, които очертаваш междо 90-те и наши дни, можем да открием за кой да е произволен 30годишен период от българската история. Но това не е промяна, следствие на предприемчивост и национално обединение. Времената се менят, автомобили заменят каруците, но нравите и хората, които се возят в тях, си остават същите.

Ако наистина искаме да променим нещо, трябва да се мисли в тази насока. Не сме глупави и озлобени, защото сме бедни. Бедни сме, защото сме глупави и озлобени. И като казвам глупави, нямам предвид интелекта на всеки отделен индивид. Можеш да събереш една сюрия гении на куп, но взети заедно да не струват пукната пара. Манталитет!
                                Кой ти каза, че минималната заплата в Хърватия е 800 евро? Доколкото виждам, всъщност е 460 евро, а средната нетна заплата е малко над 700 евро, но и цените им са по-високи от нашите. Разгледах няколко случайни места в Загреб и дупки и неравности си имат. Стандартът в Загреб е много сходен с този в София.

Коментар

Working...
                                X